Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Howard, NE; Sherman, NE.

26 Apr 2024 19:44:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buffalo, NE; Kearney, NE.

26 Apr 2024 19:44:26

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hill, TX; McLennan, TX.

26 Apr 2024 19:44:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dallas, TX.

26 Apr 2024 19:35:31

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Sherman, NE.

26 Apr 2024 19:34:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, IA.

26 Apr 2024 19:34:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR.

26 Apr 2024 19:26:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dallas, TX; Tarrant, TX.

26 Apr 2024 19:22:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, IA; Ida, IA; Plymouth, IA; Woodbury, IA.

26 Apr 2024 19:21:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Madison, AR.

26 Apr 2024 19:16:02

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Bosque, TX; Hill, TX; McLennan, TX.

26 Apr 2024 19:10:17

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor McLennan, TX.

26 Apr 2024 19:10:16

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Buffalo, NE; Sherman, NE.

26 Apr 2024 19:05:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dallas, TX; Ellis, TX; Johnson, TX; Tarrant, TX.

26 Apr 2024 19:04:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buffalo, NE; Sherman, NE.

26 Apr 2024 18:43:42
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
28 maart 2012, 22:58 uur | Bericht #343150
Kometen bevatten ingrediënten voor leven op aarde


Er is nieuw bewijs ontdekt dat de kometen die onze aarde vele jaren geleden bombardeerden de ingrediënten bevatten voor leven. Het nieuwe onderzoek werd bekend gemaakt op de 243de editie van de National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS). “Ons onderzoek laat zien dat de bouwstenen voor leven, intact kunnen blijven ondanks de enorme schokgolf en de gewelddadige omstandigheden bij een inslag van een komeet,” vertelt Jennifer Blank, de teamleider. “Kometen zouden de ideale pakketten geweest zijn om de ingrediënten voor de chemische evolutie, waarvan men denkt dat deze resulteerde in leven, te leveren. Wij zijn voorstanders van dit scenario omdat het alle ingrediënten bevatte voor leven: aminozuren, water en energie.”


 

Onderzoek
De wetenschappers simuleerden, met behulp van krachtige laboratorium-’wapens’ en computermodellen, de condities binnenin de kometen toen zij de atmosfeer van de aarde met ongeveer 25.000 mijl per uur raakten en vervolgens neerstortten. Het onderzoek maakt deel uit van een breder onderzoek dat probeert te begrijpen hoe de ingrediënten voor de eerste organismen terecht kwamen op een aarde die miljarden jaren geleden onvruchtbaar en verlaten was. In één van de experimenten, werden gaswapens gebruikt om de hoge temperaturen en krachtige schokgolven te simuleren. Deze wapens wegen duizenden ponden en raken objecten met sterke luchtstromen van gas die bewegen met supersonische snelheden. Het team schoot op capsules, gevuld met aminozuren, water en andere materialen. En wat bleek? De aminozuren braken niet, ondanks de hitte en de schokgolven. Wat ze wel deden? De zuren vormden ‘peptidebindingen’, deze bindingen knopen aminozuren aan elkaar om zo te veranderen in proteïnen. En juist proteïnen zijn de werkpaarden voor iedere vorm van leven. De druk die ontstond tijdens de inslag zorgde voor de energie die nodig is om peptiden te creëren.

Wetenschappelijk bewijs suggereert dat het leven op aarde 3,8 miljard jaar geleden begon, na een hevig bombardement van kometen en asteroïden. De aarde zou daarvoor te warm zijn voor een levend wezen om te overleven. De oudste fossielen, die een bewijs zijn van leven op onze planeet, dateren van zo’n 3,5 miljard jaar geleden. De onderzoekers vragen zich af hoe leven zo snel kon ontstaan, omdat er weinig bewijs is dat de aarde voor de inslag water bevatte of dat er aminozuren gebouwd werden. Blank denkt dat het ook mogelijk is dat dat er meerdere leveringen van ingrediënten door de jaren heen werden gedaan.

Bron: Scientas

| Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:04 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 maart 2012, 18:29 uur | Bericht #343200
Komeetinslagen bereidden onze planeet voor op leven
 

Komeetinslagen zijn niet enkel verantwoordelijk voor het uitroeien van leven op aarde, zoals gebeurde bij de dinosaurussen. Schokgolven van kometen, die op aarde insloegen, zouden ook geholpen hebben bij het bouwen van eiwitten en op die manier de aarde voorbereid hebben op leven. Dat zijn Amerikaanse wetenschappers uit Californië te weten gekomen. Er was al geweten dat kometen, stof en gigantische ijsballen de jonge aarde voorzien zouden hebben van organische stoffen en water. Maar wat precies heeft veroorzaakt dat er leven uit het niets ontstond op een kale, verlaten planeet blijft een mysterie.



Wetenschappers hebben mogelijk een deel van het antwoord gevonden. Laboratoriumexperimenten hebben aangetoond dat aminozuren, organische moleculen die opgebouwd zijn uit stukken eiwit, gewelddadige komeetinslagen kunnen overleven. Daarbij komt nog dat de schok van een grote inslag de nodige energie zou creëren om aminozuren aan elkaar te verbinden om eiwitten te maken. Deze eiwitten voorzien het ruwe materiaal dat alle levende wezens, van microben tot mensen, toelaat te bestaan en functioneren.

Turbulente periode
Kometen zouden een goede verklaring kunnen zijn voor hoe er plots zo snel leven is kunnen ontstaan aan het einde van een periode met zware inslagen. Tijdens deze turbulente periode, zo'n 3,8 miljard jaar geleden, werd de aarde belaagd door een douche van kometen en stenige asteroïden, waarvan de grote kraters nog steeds te zien zijn op de maan.

Dr. Jennifer Blank, die de Amerikaanse wetenschappers van het Nasa/Ames Research Centre in Moffett Field in Californië leidt, zegt: "Kometen zouden echt de ideale manier geweest zijn om ingrediënten te leveren voor de chemische evolutie die geresulteerd heeft in leven op aarde. De denkpiste van kometen spreekt ons aan omdat het alle ingrediënten voor leven inhoudt: aminozuren, water en energie", aldus Blank.

'Kiempjes des leven'
Dr. Blank beschreef de experimenten tijdens een jaarlijkse ontmoeting van de American Chemical Society in San Diego in Californië. Haar team heeft dezelfde omstandigheden gesimuleerd, die bestonden op aarde toen grote kometen met aminozuren - sommige langer dan 16 km - insloegen op aarde. Zowel kometen als asteroïden hebben mogelijk verschillende leveringen van 'kiempjes des leven' naar de aarde gebracht.

Bron: HLN

| Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:04 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 253 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 253, lezen 2 mensen het topic "Zomerverwachting deel 2 + Discussie".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden