Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

21 Feb 2024 07:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA.

21 Feb 2024 02:29:17

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Feb 2024 06:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Napa, CA.

20 Feb 2024 06:36:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor El Dorado, CA; Nevada, CA; Placer, CA.

20 Feb 2024 03:16:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 01:42:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Glenn, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Mateo, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 00:35:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plumas, CA; Shasta, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 00:04:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tulare, CA.

19 Feb 2024 21:02:00
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
5 april 2012, 14:29 uur | Bericht #343664
Over maartstaarten en aprilgrillen...


“Maart roert zijn staart” en “april doet wat hij wil.” Dit zijn twee overbekende weerspreuken, die vrijwel iedereen wel kent. Juist in deze tijd van het jaar kan het weerbeeld in korte tijd zeer sterk omslaan en variëren van lenteachtig met zelfs zomerse trekjes, tot ronduit winters. In het onderstaande verhaal nemen we het temperatuurverloop van de laatste maartdecade en van de eerste aprildecade onder de loep.

Het klimatologische beeld.
Aan het begin van de laatste maartdecade begint de astronomische lente. De zon staat dan pal boven de evenaar en beweegt noordwaarts. Op het hele noordelijk halfrond duren daarna de nachten korter dan de dagen. De steeds langer schijnende zon, die steeds ook hoger aan de hemel komt te staan, heeft natuurlijk zijn weerslag op de temperatuur. Kijken we naar De Bilt en naar de etmaalgemiddelde temperatuur sinds 1901, dan zien we dat de laatste maartdecade op 6,4 graden uitkomt en de eerste tien dagen van april op 7,3 graden, een stijging dus van bijna een graad. De laatste tijd is deze periode van het jaar duidelijk zachter geworden, waarbij de stijging in eind maart nog groter is dan gedurende begin april. Kijken we naar de huidige norm, dus over de periode 1981 – 2010, dan worden deze temperaturen 7,1 en 7,9 graden.


Het temperatuurverloop gedurende eind maart, begin april 1969 in De Bilt. In ruim honderd jaar tijd is de temperatuur gedurende deze drie weken niet zo sterk gestegen. Foto: Sohosted; bron: KNMI.

Kijkend naar de individuele dagen zien we in maart een vrijwel constante stijging van 6,2 graden op 22 maart, naar 8,5 graden op 31 maart. Begin april zien we een relatief warmtepiekje met 8,8 graden op 1 april en 8,7 graden op 2 april. Daarna koelt het af tot een dip van 7,2 graden op 5 april waarna het opnieuw opwarmt, maar de waarde van 1 april wordt pas halverwege de grasmaand opnieuw bereikt en overschreden. Zelfs in een 30-jarige gemiddelde, zien we dus nog behoorlijke schommelingen in de temperatuur van dag tot dag.

Van koud naar warm.
Het ‘normale’ beeld in ons land is dus dat het in deze tijd van het jaar geleidelijk verder opwarmt, zij het met schommelingen. En dat zagen we in het verleden dan ook vaak gebeuren, als we de gemiddelde temperaturen van eind maart met begin april vergelijken. Geregeld is dat verschil ook groter dan die krappe graad, die het klimatologische gemiddelde aangeeft. Dertien keer was het verschil zelfs vier graden of nog meer! Het grootste verschil werd geconstateerd in 1969. Met 2,7 graden gemiddeld was de laatste maartdecade toen zelfs bijna een halve graad kouder dan tegenwoordig een gemiddelde januari! De koudste dag was destijds 24 maart, toen de maximumtemperatuur bij 4,0 graden bleef steken, na een minimum van -0,6 graden. Er was die dag geen zonneschijn en er viel een beetje natte sneeuw. De gemiddelde etmaaltemperatuur was slechts 1,5 graden… Het bleef tot het eind van de maand koud, waarbij een passerende rug van hoge luchtdruk op 29 maart zelfs nog een nacht veroorzaakte met hier en daar matige vorst, waarbij De Bilt met -5,5 graden een van de koudste stations was. Deelen noteerde -5,9 graden.


De weerkaart van 28 maart 1969, 1 uur. Bron: Wetterzentrale.

April startte toen ook nog frisjes, maar de hele circulatie begon drastisch te wijzigen. De koude noordelijke tot noordoostelijke stromingen verdwenen. Met een opbouwend hogedrukgebied ten oosten van ons begon er een zuidoostelijke stroming op te steken, waarmee van oorsprong veel warmere lucht naar onze omgeving werd getransporteerd. De temperatuur ging dan ook met sprongen omhoog, resulterend in een paar warme dagen. Op 9 april 1969 leek het ’s middags wel zomer! Bij volop zonneschijn piekte de temperatuur in De Bilt op 23,4 graden! Op meerdere plaatsen in het zuiden en zuidoosten werd de 24 graden overschreden en Eindhoven had met 24,8 graden bijna een zomerse dag te pakken. De laatste keer dat we een sterke temperatuurstijging in deze tijd van het jaar meemaakten was vorig jaar, toen de eerste aprildecade met 11,8 graden recordwarm verliep en gemiddeld 4,3 graden warmer was dan de laatste maartdecade, die op 7,5 graden was uitgekomen.


De weerkaart van 9 april 1969, 1 uur. Bron Wetterzentrale.


Van warm naar koud.
Maar het circulatiepatroon wat we hierboven beschreven, kan zich ook in omgekeerde richting voltrekken en dan kan het zomaar gebeuren dat het begin april kouder is en blijft dan eind maart. Tegen de klimatologische gang ingaand, zijn die verschillen uiteraard minder groot, maar toch is het sinds 1901 nog zeven keer voorgekomen dat de eerste aprildecade tenminste drie graden kouder verliep dan de laatste maartdecade. Curieus genoeg werd het grootste verschil in 1968 gemeten, precies één jaar voordat het grootste verschil in de andere richting optrad! De eerste tien dagen van april leverden toen een gemiddelde etmaaltemperatuur op van 4,1 graden in De Bilt, en daarmee was het maar liefst 5,4 graden kouder dan de laatste decade van maart, die 9,5 graden had opgeleverd. Op 29 maart 1968 werd het in De Bilt 23,9 graden. In Volkel werd toen met 25,4 graden een zeer vroege zomerse dag opgetekend. Te zien is dan ook dat op die dag warme lucht vanuit Noord-Afrika, via de Middellandse Zee en Frankrijk naar ons land werd getransporteerd.


Het temperatuurverloop in 1968 was in deze tijd van het jaar maximaal afwijkend van die van een jaar later, met in De Bilt de grootste temperatuurdaling in ruim honderd jaar. Foto: Sohosted; bron KNMI.

Maar… warm weer anno eind maart is nog zeer wankel, en ditmaal draaide het beeld radicaal om naar de andere kant. Op 8 april van dat jaar was er een ander hogedrukgebied boven de Britse eilanden voor in de plaats gekomen en van oorsprong koude lucht stroomde met een noordwestelijke wind over onze omgeving uit. De maximumtemperatuur bleef bij 7,8 graden steken in De Bilt, na een nacht met lichte vorst. De nacht naar 9 april werd het zelfs -5,0 graden. Op uitgebreide schaal vroor het toen matig, in Deelen werd het -6,5 graden.


De weerkaart van 29 maart 1968, 1 uur. Bron: Wetterzentrale.

En dit jaar?
De laatste keer dat het begin april een stuk kouder was dan eind maart, was 2003. De gemiddelde temperatuur in de laatste maartdecade bedroeg toen 8,5 graden, terwijl de eerste tien dagen van april 4,6 graden opleverden, een verschil van 3,9 graden. Dit jaar is maart erg warm verlopen. De laatste decade had een gemiddelde temperatuur van 9,9 graden. De eerste april van dit jaar leverde een scherpere vorst op dan welke dag dan ook in de voorbije maart en met een gemiddelde temperatuur van 4,9 graden waren maar twee maartdagen (7 en 19 maart) nóg kouder verlopen. April staat tot dusver (tot en met de 4e) op 7,4 graden gemiddeld en gezien de verwachting voor de komende dagen zal dat gemiddelde eerder nog verder dalen dan gaan oplopen. Het paasweekeinde zal namelijk kil, om niet te zeggen ronduit koud gaan verlopen, met vooral tijdens de beide paasdagen zelf perioden met regen, waarbij het op de ochtend van eerste paasdag langs de oostgrens zelfs tot wat natte sneeuw kan komen. De kans is daarom fors dat we dit jaar de grootste temperatuurdaling rond de wisseling van de eerste naar de tweede lentemaand zullen meemaken sinds 2003, en een daling die gemiddeld minder dan één maal in de tien jaar optreedt. Dat is een tegenvaller voor de lenteliefhebbers, die in maart al zo verwend werden, maar we moeten het weer accepteren zoals dat over ons heen komt.


De weerkaart van 8 april 1968, 1 uur. Bron: Wetterzentrale.


Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.834 topics, welke bij elkaar 448.293 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.568 leden.
Het nieuwste lid is Nivo_van_Brabant.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 63 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 63, lezen 16 mensen het topic "Stormkans donderdag 22 februari 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden