Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:15

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:14

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:10

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:10

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:06
Actueel
1 / 4

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Het regent niet vaker, wel harder

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

OnweerOnline LIVE

Woensdag 5 oktober, 20:00u op YouTube! Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 april 2012, 12:37 uur | Bericht #344171
Kans op extreem weer in USA 13-15 april

Vrijdag
In delen van de Plains bestaat er een grote kans op extreem weer. Het spektakel zal vrijdag beginnen. De storm, die vrijdag het westen van de USA gaat treffen, zal verder trekken naar de Plains. Stortbuien, zware onweersbuien, hagel, destructieve windstoten en mogelijk een tornado uitbraak staan op het programma. Het oosten van Nebraska en Iowa kunnen rekenen op een voltreffer. Omaha en Des Moins zullen al vroeg in de morgen te maken krijgen met het zware weer. De hagel zal groot genoeg zijn om deuken in auto's te veroorzaken en ruiten te laten sneuvelen. Ook zal er sprake zijn van wijdverspreide stroomuitval door omgevallen bomen. De meest geweldadige stormen komen pas tegen de middag en in de avond te voorschijn. Het  gebied van het noorden en westen van Texas tot in delen van Oklahoma en Kansas krijgen met deze zware buien te maken. De zwaarste buien zullen hagelstenen zo groot als golfballen, zware windstoten en tornado's met zich mee brengen. Weekeind
De inwoners van steden en dorpen in Ilinois en Missouri tot in Kansas, Oklahoma en Texas moeten ook in het weekeind rekening houden met extreem zwaar weer. Er gaan in de Rockies meer stormen ontstaan, die over de Plains gaan trekken. Naast de hagel en windstoten vormen tornado's wederom een grote dreiging voor deze gebieden. Door de stortregens is er ook kans op overstromingen. 

© onweer-online
Bron: Accuweather
Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 april 2012, 14:15 uur | Bericht #344192
GFS ziet er goed uit voor zaterdag.

Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 april 2012, 10:29 uur | Bericht #344296
Hoog risico uitgegeven!

Het Storm Prediction Center heeft voor het midden van Kansas en Oklahoma  voor zaterdag een HIGH RISK afgegeven. Gisteren werd al in de 3 daagse vooruitzichten een moderate risk afgegeven. Het uitgeven van een moderate risk 3 dagen van te voren is zeer zeldzaam. Sinds 2000 is dit (incl deze keer) maar 11 keer eerder voorgekomen. Vanmorgen heeft het SPC de waarschuwing opgeschaald tot HIGH RISK. Het is de tweede keer in de geschiedenis, dat er zo ver van te voren een HIGH RISK wordt afgegeven. Tevens is het de tweede keer dit jaar, dat er een high risk voor een gebied wordt afgegeven (ongeacht de tijdspanne). De vorige keer was 2 maart. Sinds 1984 zijn er 92 dagen met een HIGH RISK geweest. 

De situatie voor morgen:
Samenvatting
  • Er is een high risk voor zeer zware onweersbuien voor delen van Oklahoma en Kansas.
  • Er is een moderate risk voor zeer zware onweersbuien in delen van het noorden van Texas, het midden en westen van Oklahoma, het midden en oosten van Kansas, het zuidoosten van Nebraska, het noordwesten van Missouri en het uiterste zuidwesten van Iowa.
  • Er is een slight risk voor zware onweersbuien voor delen van het midden van de Missouri vallei, het noordelijke deel van de Mississippi vallei, de zuiderlijke en centraal gelegen Plains.
  • Het is zeer waarschwijnlijk, dat er in het gebied van de zuidelijke en centrale Plains tot in het midden van de Missouri vallei een tornado uitbraak zal plaatsvinden op zaterdagmiddag en zaterdagavond (lokale tijd). 
De ingrediënten
  1. Wind shear: De windsnelheid neemt toe naargelang de hoogte en verandert precies naar de juiste richting. Meteorologen meten deze windshear op verschillende manier. Eén van deze manieren is de "helicity": dit is de meting van de windshear en hoe gunstig het is, dat er een roterende updraft ontstaat. 
  2. Instabiliteit: De instabiliteit, die het meest gunstig is voor het ontstaan voor tornado's is een warme, vochtige luchtlaag bij de grond en een droge, koelere luchtlaag erboven. Tevens moet er ter plekke een "cap" aanwezig zijn ( de zogenaamde deksel). Dit is een temperatuur inversie (de omringende lucht is warmer dan de stijgende lucht). De cap houdt het ontstaan van een diepe convectie tegen, totdat de cap breekt. Dan breekt letterlijk de hel los. Alle instabiliteit komt in één keer vrij. Hierdoor ontstaan er plotseling zeer zware en explosieve onweersbuien.  Een warme, droge woestijnlucht kan als cap dienen. Dit is de reden waarom er in Oklahoma en Kansas zoveel tornado's gaan ontstaan.
Een manier om de instabiliteit en de windshear te meten is de STP (= significant tornado parameter).
De onderstaande kaart geeft de STP aan voor zaterdag:


De zuidelijke en centrale plains
Een indrukwekkend hoog niveau laag beweegt zich oostwaarts over de "four corners" regio als een krachtige 166-203 km/h mid level jet noordoostwaarts over het gebied trekt. Voorafgaande aan dit systeem zal een strook van gemiddelde tot sterke instabiliteit over Kansas en Oklahoma naar het noordwesten van Texas trekken. Dit gecombineerd met een steile stijging op midlevel niveau en een krachtige low level shear zorgt voor zeer gunstige omstandigheden voor het ontstaan voor zeer zware onweersbuien en een tornado-uitbraak.  Op zaterdagavond worden midlevel cape waardes verwacht voor het gebied van Salina (Kansas) tot Oklahoma stad van 2000 tot 3000 j/kg met een 0-6km shear van 111-129 km/h. De 0-3km relatieve heliciteit zullen rond de 400 m2/s2 liggen, wat ideaal is voor het ontstaan van zware en grote tornado's. De grootste dreiging voor zware en grote tornado's is op zaterdagavond in het genomende gebied. De grote supercells kunnen grote hagelstenen produceren. Ook de windstoten zullen veel schade kunnen gaan veroorzaken. Het grootste punt van zorg is de convectieve dekking. Vele modellen laten niet zien, dat er onweersbuien gaan ontstaan langs de frontlijn. Maar ondanks dat laten de modellen de CAP over de zuidelijke en midden Plains in de loop van de zaterdagmiddag verdwijnen. Hieraan toevoegend laten de modellen zien, dat er een strook van zware onweersbuien in de loop van de avond ontstaan als de low level jet in kracht toeneemt. Dit in combinatie met een dauwpunt in de lage en midden 60'sF en een zeer gunstige low level shear legt alle puzzelstukjes op zijn plaats voor het ontstaan van een tornado-uitbraak. 

Midden Missouri vallei en noordelijker Mississippi vallei
Een indrukwekkend hoog niveau laag trekt zaterdag over de "four corners" regio. Een laag trekt over Nebraska met een warmte front, welke zich oostwaarts uitstrekt  over Iowa. Langs de grens tussen koude en warme lucht ontstaan er tot in de Mississippi vallei zware onweersbuien. Ten zuiden van deze grens is de instabiliteit gemiddeld. De onweersbuien zullen een ernstige bedreiging vormen voor de inwoners van het gebied. De sterke diepe laag shear en de toegenomen low level shear vormen gunstige omstandigheden voor het ontstaan van supercells en tornado's. Nebraska, het zuidwesten van Iowa, het noordwesten van Missouri en het oosten van Kansas hebben de grootste kans (moderate risk) op tornado's. 

© onweer-online
Bron: NOAA, SPC
Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 april 2012, 11:28 uur | Bericht #344301
Nieuwe GFS kaarten voor morgen.Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 april 2012, 16:50 uur | Bericht #344314
Levensbedreigende tornado uitbraak volgens accuweatherEen levensbedreigende grote tornado uitbraak zal over het midden en zuiden van de Plains trekken. Volgens meteoroloog Elliot Abrams van Accuweather is "Het risico zo hoog als het maar kan zijn." Oklahoma City en Wichita liggen precies in het midden van het gebied, wat het hoogste risico loopt. Het gebied strekt zich uit van Wichita Falls,  Texas tot naba Omaha (Nebraska). De rustige start van de dag zal de letterlijke "stilte voor de storm" zijn. De buien worden verwacht rond 4:00 CMT en zullen de gehele nacht aanhouden. 


De gevaarlijke omstandigheden
Een krachtige zware storm trekt vandaag over het westen en bereikt de Plains op zaterdag. Het storm systeem gecombineerd met een krachtige wind in de straalstroom brengt een warme, zeer vochtige luchtmassa vanaf de Golf van Mexico het land op. Het verschil in windrichting hoog in de atmosfeer vanuit het westen en de richting op de grond vanuit het zuiden maakt de kans op tornado's enorm groot. Eerder op de dag zullen er geïsoleerde buien kunnen ontstaan. Maar het echte werk begint pas tegen het einde van de middag (lokale tijd). Bij het invallen van de duisternis trekken de stormen verder naar het oosten ds naar het westen van Missouri, het oosten van Oklahoma, het noorden van Texas en het noorwesten van Arkansas. De inwoners van Joplin, Kansas City, Tulsa en de westelijke voorsteden van Dallas-Forth Worth gaan weer een angstige nacht tegemoed. 

© onweer-online
Bron: Accuweather
Every cloud has a silver lining
Thunder84
Lid
Woonplaats: Alkmaar
Berichten: 444
Lid sinds: 25 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 april 2012, 17:44 uur | Bericht #344320
Wat een fijne berichten voor de liefhebbers die online de streams volgen (ik dus).

De informatie die word verschaft is helemaal duidelijk en denk ik niet beter te verwoorden (ThumbsUP).

Ik hoop op mooie beelden alleen niet van steden/dorpen  die worden verwoest.
Uiltje
Lid
Woonplaats:
Berichten: 179
Lid sinds: 12 jul. 2010
13 april 2012, 17:59 uur | Bericht #344321
[quote]De rustige start van de dag zal de letterlijke "stilte voor de storm" zijn. De buien worden verwacht rond 4:00 CMT en zullen de gehele nacht aanhouden.[/quote]


Welke tijd is dat hier? 's morgens?
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 april 2012, 18:44 uur | Bericht #344322
Nee dat is de plaatselijke tijd en dat is een verchil van 6 a 7 uur, dus het is hier pas later op de zaterdagavond en kan tot in de ochtend uren hier duren.
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Woonplaats: Scheerwolde
Berichten: 262
Lid sinds: 5 jun. 2011
13 april 2012, 18:57 uur | Bericht #344324
ik vrees het ergste voor de staten OKLAHOMA en DALLAS de kaarten zijn zo erg ten gunste voor stormen/tornados day dit een zeldzaam voorbeeld is  van vorige jaars outbreak wel is waar in een iets kleinere schaal de kans van 60% in een straal van 25 miles (33/36km) is een zeer grote risico voor steden, hopenlijk spaart moeder natuur zoveel mogenlijk mensen en ik hoop dat deze mensen in de gevare zones op de hoogte is van deze weersomstandigheden. een joppie situatie willen we niet weer zien eerlijk gezegt.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 april 2012, 20:10 uur | Bericht #344329
Update

Het gebied strekt zich verder uit naar het oosten. Ook in het noorden is het High Risk gebied uitgebreid.
In het gebied leven ongeveer 5.5 miljoen mensen.

| Gewijzigd: 13 april 2012, 20:14 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2012, 09:21 uur | Bericht #344374
Update: De nieuwe kaart voor vandaag
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2012, 11:20 uur | Bericht #344382
Er is inmiddels al een tornado watch (geel) uitgegeven tot 4 uur vanmiddag.

Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5246
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2012, 12:01 uur | Bericht #344385
Deze nieuws zender is dr bij als het los gaat met uitleg en beelden van stormtracker..en ik meen met een helicopterhttp://www.koco.com/r-video/30889176/detail.html  mischien ook een tip voor de mensen die hier de berichten volgen...kijk ook eens in de chat op onweer-online gezellige chat met bier en gehaktballen en natuurlijk weer liefhebbers
there can be only one
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2012, 13:37 uur | Bericht #344392
Nieuwe kaart van SPC het lijkt dat Nebraska de volle laag krijgt. Persoonlijk denk ik toch dat dat Oklahoma beter kansen heeft. Buien zullen plaatstelijke tijd rond 15:00 a 16:00 beginnen dus dat is voor ons rond 10 uur vanavond. Voor die tijd kunnen er ook tornado's ontstaan door een buienfront wat nu over Oklahoma trekt en een tornado watch heeft staan voor de komende 2 en half uur. 
| Gewijzigd: 14 april 2012, 14:15 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2012, 13:47 uur | Bericht #344395
Nieuwsbericht van Accuweather.

Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2012, 16:17 uur | Bericht #344406
Tornado Outbreak

Wat de hoeveelheid tornado’s in de Verenigde Staten betreft is dit jaar actief begonnen en dat terwijl het officiële tornadoseizoen pas net van start is gegaan. Pas in maart begint het tornadoseizoen echt op gang te komen en het eindigt vaak rond eind juli. Ook voor en na deze periode komen echter regelmatig tornado’s voor. In de periode van begin januari tot begin maart kwamen in de Verenigde Staten al ruim 120 tornado’s voor, vooral in het zogeheten Dixie Alley, en de teller staat nu al op 358 tornado’s en we zitten pas halverwege april. Het meest actieve gebied wordt in deze tijd van het jaar het gebied tussen de Rocky Mountains en de Appalachen, ofwel een strook van Noord-Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska, het oosten van South Dakota tot in Colorado. Voor enkele van deze gebieden geldt vanavond en de komende dagen de hoogste staat van alertheid, want er is zwaar weer op komst en daarbij worden diverse ‘levensbedreigende’ situaties en tornado’s verwacht.


Volgens de verwachting van vrijdag was er dit weekend lokaal 60% kans op tornado's in de staten Oklahoma en Kansas. De staat van alertheid werd daarom voor slechts het tweede maal in de geschiedenis van USA al 24 uur van te voren op zeer hoog gezet.

In Oklahoma heeft het deze week al behoorlijk gestormd en een tornado richtte in de plaats Norman ook flinke schade aan. Ook vanavond en de komende dagen zijn alle ingrediënten voor zwaar weer aanwezig en de Amerikaanse weerdiensten, waaronder National Weather Service, proberen nu dan ook al zoveel mogelijk mensen te waarschuwen voor het mogelijke onheil dat er aan zit te komen. Omdat veel mensen die in Tornado Alley wonen het alarm vaak niet heel serieus nemen of veel te laat actie ondernemen, wordt er met zware termen als catastrofaal en dodelijk gesproken om de mensen te laten inzien dat het menens is.


De verwachting van zaterdag laat voor vandaag nog steeds datzelfde gebied zien, maar deze kaart laat de hagelkansen zien.

Toch is dat niet de enige reden. Het weer dat op komst is, windt er echt geen doekjes om. In een paar gebieden in Oklahoma en Kansas was de kans op tornado’s dit weekend 60% en er zijn toen ook talrijke funnels (slurven) waargenomen, maar slechts een paar daarvan wisten de grond te bereiken. Eentje daarvan was de tornado in Norman.

Ook vandaag en morgen is er nog een zeer grote kans op tornado’s en vooral in het gebied tussen het zuiden van Wisconsin tot in het westen van Texas is de kans op zware storm met grote hagelstenen, erg veel wind en tornado’s groot. Zo groot, dat deze waarschuwing nu voor pas de tweede keer sinds de Amerikaanse geschiedenis al 24 uur van te voren is uitgegeven door het SPC; Storm Prediction Center, een onderdeel van de National Weather Service.


Morgen, zondag, schuift het meest risicovolle gebied iets meer naar het zuidoosten en wordt het gevaar groter in o.a. het oosten van Texas. Ook 30% kans is in het kader van tornado's al erg hoog.

Ontstaan
Tornado’s ontstaan vooral in het voorjaar als de tegenstellingen tussen warme en vochtige lucht afkomstig uit de Golf van Mexico en koude en droge lucht boven Canada groot zijn. De confrontatie tussen deze luchtsoorten vindt in het vroege voorjaar, eind februari en begin maart, vaak plaats in het zuiden van de VS. Dit gebied wordt ook wel Dixie Alley genoemd en later in het voorjaar dringt die warme en vochtige lucht uit de Golf van Mexico iets verder naar het noorden op en vindt de confrontatie tussen deze beide luchtsoorten vaker plaats in het Midwesten, in het veel bekendere Tornado Alley.


Op deze afbeelding is de plek waar de kans op tornado's het grootst is goed te zien (groene cirkel). De straalstroom (de witte en rode lijnen) waait in dat gebied vanuit het zuidwesten en de grondwind (de pijltjes) waait vanuit het zuiden tot zuidoosten en staat dus haaks op de straalstroom. Hierdoor ontstaat de draaiing in de atmosfeer die nodig is bij de vorming van tornado's.

Situatie nu
Koude lucht vanuit het westen schuift de komende etmalen langzaam richting het midden van de Verenigde Staten en botst daar op erg warme lucht die in het oosten van Amerika aanwezig is. Op die grens ontstaan gemakkelijk zware buien. Tegelijkertijd ligt er een lagedrukgebied boven Midden- Amerika, dat deze botsing in gang zet. Daar omheen wordt vandaag aan de achterzijde van het bijbehorende warmtefront erg warme lucht vanuit (de Golf van) Mexico aangevoerd. Deze lucht is ook erg vochtig en dat zijn al een paar van de ingrediënten die nodig zijn voor zwaar weer. Daar overheen ligt bovendien de straalstroom, die de energie levert voor het ontstaan van eventuele tornado’s.

Bij het koufront, waar de grondwind van zuid tot zuidoost naar zuidwest draait, waait de wind op hoogte al uit het zuidwesten. Daar ontstaat in de atmosfeer draaiing die bij zware buien uit kan monden in het ontstaan van tornado’s.

Bron: Meteo Consult
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2012, 17:10 uur | Bericht #344412
Zwaarste waarschuwing tornado's VS

Het Storm Prediction Center, onderdeel van de National Weather Service, waarschuwt voor 'extreem, levensbedreigend weer' in het midden van de VS. Sterke windvlagen en grote hagelstenen kunnen voor zware schade zorgen en daarbij is er een grote kans op veel tornado's, meldt het stormcentrum.

Eerste keer sinds 2006
Directeur Russ Schneider zegt dat het pas de tweede keer in de geschiedenis is dat het stormcentrum 24 uur van tevoren een ernstige waarschuwing geeft. De vorige keer was in april 2006, toen bijna 100 tornado's over het zuidoosten van de VS trokken. Tientallen mensen werden gedood en meer dan 1000 huizen in Tennessee werden verwoest. Warme, vochtige lucht trekt vanaf de Golf van Mexico de VS binnen. Met het opwarmen van het land in de loop van de dag, wordt de kans op tornado's steeds groter. Het gaat om een gebied van 2000 kilometer lang, in het midden van de VS, van Del Rio in het zuiden tot aan Minneapolis in het noorden

Begin van de avond
Aan het eind van de dag en het begin van de avond (Amerikaanse tijd) is het risico het grootst, in het gebied van Oklahoma, waar de National Weather Service zit, tot Salina in Kansas.

Gewone waarschuwingen genegeerd
De National Weather Service kondigde vorige maand aan sterkere woorden te gaan gebruiken in de weerwaarschuwingen, omdat veel Amerikanen de 'gewone' waarschuwingen nogal eens negeerden. Met het gebruik van woorden als 'massale verwoesting', 'fataal' en 'catastrofaal' hoopt de dienst meer Amerikanen binnen te houden.

Volg de storm chasers
Er zijn veel storm chasers de weg op gegaan om de tornado's te filmen en fotograferen. Op de site tornadovideos.net kun je zien waar ze zijn en wat ze aan live streams hebben.

Tornado-expert Greg Forbes legt uit wat er staat te gebeuren:Bron: RTL Nieuws

| Gewijzigd: 14 april 2012, 17:15 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Robin B
Lid
Woonplaats: Tussen Alkmaar & schagen
Berichten: 945
Lid sinds: 18 mei. 2009
14 april 2012, 17:29 uur | Bericht #344413
Goed werk voor het plaatsen voor de bericht, hou ons op de hoogte en hopen maar dat er geen slachtoffers vallen
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2012, 17:57 uur | Bericht #344416
Het feest gaat langzaam beginnen...Reed timmer melde al grote opbouw van CB..... wordt een zware dag voor de US...helaas ben ik vanavond er niet..

"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5246
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2012, 18:00 uur | Bericht #344417
Tornado watch voor een groot deel van Kansas en deel Oklahoma...toppen pieken al tot 12km hoogte allemaal ploffers met op het moment de zwaarste cel..bij Loup city...op 5 plekken rotatie | Gewijzigd: 14 april 2012, 18:02 uur, door Tatanka
there can be only one
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.250 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 4687 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 4687, lezen 16 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Het regent niet vaker, wel harder

OnweerOnline LIVE

Woensdag 5 oktober, 20:00u op YouTube! Kijk je mee?

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden