Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:19

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:18

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:17

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:16

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:16

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:16

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:16

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:16

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:15

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:14

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:12

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:11

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:10

De kaart De Bilt - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:08

De kaart De Bilt - Windsnelheid
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 23:00:07
Actueel
1 / 4

OnweerOnline LIVE

Woensdag 5 oktober, 20:00u op YouTube! Kijk je mee?

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Het regent niet vaker, wel harder

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 april 2012, 10:08 uur | Bericht #345127
Wederom historische warmte voor USA?

  

Terwijl de winterse koude terugkeert naar het oosten van de USA, heeft het westen te maken met zomerse temperaturen. De temperaturen zullen de komende dagen ver boven het gemiddelde uitkomen. De zomerse warmte ontstaat door een patroonverandering in de straalstroom, waardoor deze ver naar het noorden tot in het westen van Canada komt te liggen. Hierdoor wordt de weg vrijgemaakt voor de zon en toenemende warmte in het Pacific Northwest, Desert Southwest en de Rocky Mountains. Volgens senior meteoroloog Alex Sosnowski hebben de temperaturen in grote delen van Californië, Washington en Oregon gemiddeld 1 tot 3 F onder het gemiddelde gelegen sinds 1 maart. Verder landinwaarts naar het westen lagen ze boven het gemiddelde. De warmste lokaties zullen de komende dagen te vinden zijn in het zuidoosten van Californië en het zuidwesten van Arizona. Er kunnen zelfs records gebroken gaan worden. In Phoenix, Ariz., en Palm Springs, Calif., klimt het kwik andaag tot 37-38 °C. Dit is ver boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar. 

© onweer-online
Bron: Accuweather
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 april 2012, 18:56 uur | Bericht #345412
Record warmte op de Plains

 

Het hart van het warmtegebied, wat afgelopen weekeind over het westen lag, trekt in de loop van de week richting de Plains. Minstens 15 staten in het Westen en tot in de noordelijke Plains hadden record hoge temperaturen op maandag. Records zullen in de komende dagen ook op de rest van de Plains gaan sneuvelen. De hitte zal zich tot in een deel van de Mississippie vallei uitstrekken. Maar als het daarna oostwaarts gaat trekken, zal er een zone zijn met grote temperatuurverschillen tussen noord en zuid. De opmars van de hitte zal tot stand komen als het gebied in het Midwesten op een strerke noordwestelijke straalstroom gaat botsen. Deze begrenzing zal leiden tot of een zone van hevige regenval en onweersbuien of kan lokaal zware onweersbuien gaan veroorzaken van het zuidoosten van Iowa tot in Kentucky. Het zal afhangen of de temperatuur inversie in de loop van woensdag wel of niet verdwijnt. Later deze week zal een stormsysteem meeliften op het overblijvende contrast in temperatuur tussen het noorden en het zuiden. Dit systeem komt vanaf de Grote Oceaan en neemt koelere lucht met zich mee. Regen en onweer zal het weerbeeld dan bepalen in de noordelijke High Plains tot de Central Plains en de Mississippi Vallei.
© onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 27 april 2012, 15:06 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
27 april 2012, 15:13 uur | Bericht #345761
Nu recordwarmte in het zuidwesten van de VS

Met een beetje geluk bereikt het kwik in de thermometer vandaag (vrijdag) voor het eerst deze aprilmaand 15 graden in De Bilt. Na de warmte in maart viel april voor velen dan ook flink tegen; het was kil en wisselvallig. Ook in de Verenigde Staten verliep maart erg warm. Vrijwel dagelijks werden er warmterecords gebroken of geëvenaard met op veel plaatsen toen al ruim 30 graden en ook ’s nachts bleef het warm met regelmatig ruim 20 graden. Op dit moment worden er opnieuw records gebroken, maar nu vooral in het zuiden en westen van Amerika. In deelstaat Texas werd het gisteren (donderdag) bijna 44 graden, in april!


In maart schreven we in deze rubriek al over de vele warmterecords die in de VS gebroken werden. Op deze afbeelding van de NASA was goed te zien waar de extreme warmte zich op dat moment bevond.

De Verenigde Staten hebben in de eerste paar maanden van dit jaar, in een razend tempo, al bijzonder veel temperatuurrecords verbroken of geëvenaard zien worden. Alleen al in maart hebben 32% van alle grote luchthavens in de Verenigde Staten het maandrecord verbroken en ook in deze aprilmaand staat de teller al op 8%. Tenminste 36 van de geautomatiseerde weerstations die op ongeveer 400 lokale luchthavens in de grote steden van de Verenigde Staten staan opgesteld, hebben nu al een maandrecord voor april gebroken of geëvenaard.

Texas
Eerder deze week was het namelijk in staten als Arizona, Californië, Nevada, Utah, Colorado en Wyoming al erg warm met ook daar veel verbroken temperatuurrecords. Nu is dus ook het zuiden aan de beurt. In het zuidelijk gelegen Texas werd het donderdag op veel plaatsen ruim 100 graden Fahrenheit, omgerekend 37 tot 38 graden Celsius. Her en der werd zelfs de 40-gradengrens ruim overschreden met 111 graden Fahrenheit in Knox City, in het noorden van de staat. Opvallend is dat het juist daar zo heet werd (44 graden). In de steden dicht bij de rivier de Rio Grande, de grens met Mexico, komt dit wel vaker voor, maar daar was het nu net iets minder warm. Slechts 1 keer sinds het begin van de metingen in 1895 in USA is het in Texas nog warmer geweest in april. In de plaats Catarina werd het in 1984 in april 45 graden, ofwel 113 graden Fahrenheit.


Ook toen was er sprake van een blokkade in het luchtdrukpatroon, waardoor warme lucht vanuit het zuiden over het oosten van de VS uitstroomde tot in het noorden aan toe.

Droogte
Op veel plaatsen is het al heel lang extreem droog in het westen van Texas, maar ook in de omringende staten. Een hogedrukgebied ligt al een tijdje standvastig met zijn kern boven die hoek van Amerika en deze resulteert daar in strakblauwe luchten en dus veel zonneschijn. De aarde is kurkdroog en daardoor bereikt de temperatuur de laatste tijd zo gemakkelijk deze extreem hoge waarden. Het ziet er de komende dagen ook nog niet naar uit dat er veel regen van betekenis gaat vallen. Wel begint zich heel geleidelijk een lagedrukgebied in deze gebieden op te bouwen, waarna het kwik geleidelijk weer iets lager uit zal gaan komen.

Blokkade
Net als bij ons in Europa treden er geregeld blokkades op in de straalstroom boven de VS. De straalstroom is een zone met een sterke wind op zo’n 10 kilometer hoogte in de atmosfeer en deze vormt, kort door de bocht de scheidslijn tussen de koude lucht in het noorden en de warme lucht in het zuiden. Op die grens steekt deze stevige wind op hoogte op, waarbij de windsnelheden kunnen oplopen tot enkele honderden kilometers per uur. Deze wind is vaak ook de motor achter de verschillende weersystemen. De straalstroom bepaalt namelijk waar lagedrukgebieden en storingen zich naartoe bewegen. In de zomerperiode worden de temperatuurverschillen tussen het noorden en zuiden op het noordelijk halfrond steeds kleiner en dat betekent dat de straalstroom langzaam afzwakt. Gevolg daarvan is dat de straalstroom gaat kronkelen, ofwel meanderen, en er zowel bij ons als in de Verenigde Staten een afwisseling van lagedrukgebieden en hogedrukgebieden gaat ontstaan. Zo’n hogedrukgebied is soms echter tamelijk hardnekkig, waardoor zich een blokkade opwerpt.


Ook nu is datzelfde het geval, maar de warmte hoopt zich nu vooral op boven het zuidwesten en westen van de VS. In Texas is het momenteel erg heet met plaatselijk al 44 graden in april!

Berg van warme lucht
In het geval van bijvoorbeeld Texas warmt de lucht in het hogedrukgebied zo snel op, mede ook door de droogte, dat lagedrukgebieden gevuld met koudere lucht geen schijn van kans maken. Om het één en andere te visualiseren, is het handig om een lagedrukgebied als een dal te zien en een hogedrukgebied als een berg. De berg met warme lucht wordt op een gegeven moment zo hoog, dat de koudere lucht er gewoonweg niet langs komt. Zo kan de warmte zich steeds verder ophopen.

Ook in Europa zien we dat momenteel terug. Boven de Atlantische Oceaan ligt een vrij standvastig hogedrukgebied en ook boven het westen van Rusland. Daar tussen in overheersen bij ons momenteel de lagedrukgebieden, met als gevolg het huidige wisselvallige en tamelijk koele weer van de afgelopen tijd. Ondanks dat het de komende dagen regionaal een stuk warmer wordt in Europa lijkt er pas vanaf komende woensdag echt een doorbreking van het luchtdrukpatroon te ontstaan. Wellicht dat het dan eindelijk stabieler wordt, maar of het ook gepaard gaat met hoge temperaturen is nog maar de vraag.


Vooral in die hoek van Amerika is het al lange tijd erg droog en met de laatste dagen volop zonneschijn ging het kwik daar als een speer omhoog, met uiteindelijk dit soor extreme waarden tot gevolg. Bron: NOAA.


Ook in Europa hebben we momenteel een geblokkeerde situatie met zowel een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan als boven het westen van Rusland. Wij zitten hier precies tussen in. Lagedrukgebieden overheersen dan ook bij ons en daarmee is het koel en tamelijk wisselvallig. Bron: ECMWF.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.250 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 4853 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 4853, lezen 12 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 21".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

OnweerOnline LIVE

Woensdag 5 oktober, 20:00u op YouTube! Kijk je mee?

Het regent niet vaker, wel harder

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden