Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Southampton.

23 Sep 2023 09:25:06

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Halifax.

23 Sep 2023 09:06:17

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Edgecombe.

23 Sep 2023 09:06:17

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Wayne.

23 Sep 2023 09:06:17

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Sampson.

23 Sep 2023 09:06:17

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Wilson.

23 Sep 2023 09:06:17

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Nash.

23 Sep 2023 09:06:16

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Sep 2023 08:59:54

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor James City.

23 Sep 2023 07:46:12

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Pitt.

23 Sep 2023 07:46:12

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Greene.

23 Sep 2023 07:46:12

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Lenoir.

23 Sep 2023 07:46:12

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Dorchester.

23 Sep 2023 07:46:12

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Martin.

23 Sep 2023 07:46:12

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Hertford.

23 Sep 2023 07:46:12
Actueel
1 / 4

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Stormkansen 13-14 maart

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 april 2012, 19:57 uur | Bericht #345783
Waarom moeten mensen evacueren vóór een orkaan?


Collage van de schade na orkaan Andrew

Orkanen zijn één van de meest desastreuze natuurrampen. Alleen overstromingen en aardbevingen leveren nog meer schade en ellende op. De orkanen kunnen biljoenen schade veroorzaken. Orkaan Katrina bijvoorbeeld is de "duurste" orkaan tot nu toe met $110 biljoen schade. Orkanen kunnen aan duizenden mensen het leen kosten. Ondanks de gevaren en de steeds geavanceerdere waarschuwingen, blijven mensen de orders om te evacueren negeren en proberen de orkaan "uit te zitten" in hun huis. Waarom doen mensen dit en is dit wel zo'n goed idee?

De weer- en rampen professionals zeggen van niet. Het is nooit een goed idee om in een storm achter te blijven, terwijl het eigenlijk de bedoeling is, dat mensen vertrekken. Het federale bureau voor crisismanagement (FEMA) zegt dat wonen in een mobile home of een hoog gebouw, nabij of aan de kust, op een overstromingsgebied of nabij andere grote wateroppervlaktes allemaal redenen zijn om direct te evacueren als een orkaan het gebied gaat treffen. Deze structuren lopen het grootste risico om beschadigd te worden door de harde wind en om ten prooi te vallen aan de overstromingen na het passeren van een orkaan. Veel mensen blijven achter, omdat ze denken dat hun huizen veilig genoeg zijn om een storm te weerstaan of dat ze bang zijn, dat hun huisdieren achter moeten blijven. 

Voor dieren wordt opvang geregeld door de dierenbescherming. Alle huizen in Florida moeten voldoen aan bepaalde eisen. Na orkaan Andrew uit 1992m zijn aanbevelingen aangescherpt en tot wettige eisen gemaakt. De ramen moeten storm proof zijn en windsnelheden van 217-225 km/h aankunnen. Deuren moeten orkaan rolluiken hebben en daken moeten zogenaamde "tie downs" hebben. Dit zijn strips, die de trussen aan de dak/muurplaten moeten houden.

 
Voorbeeld van een Simpson Hurricane Tie

Hoewel de windsnelheiden enorm kunnen zijn tijdens een orkaan, bestaat er ook nog een groot gevaar voor een stormvloed. Een stormvloed kan zeker tot 6 meter hoog worden en makkelijk huizen onder water zetten. Hoewel een huis aan alle eisen voldoet, heeft met na een orkaan nog met andere problemen te maken. Als de schade door de orkaan om iemand heen groot genoeg is, wordt het aanvullen van voorraden en vooral schoon drinkwater een groot probleem. Zelfs al blijft een huis intact zorgen het gebrek aan levensmiddelen en stroom de nodige problemen. Het achter blijven bij een orkaan is meer dan alleen "de storm uitzitten".  Jesse Ferrel van accuweather vertelt: "Als een meteoroloog, fotograaf en amateur storm chaser, heb ik overwogen blijven achter op een eiland tijdens een orkaan. Maar wat mij tegengehouden heeft is het volgende: Ik kon stranden op het eiland. Bruggen zijn vaak dagenlang gesloten als ze al niet verwoest zijn. Er is geen stroom en ik zou enorm veel voorraad nodig hebben zoals water, voedsel, batterijen enz enz". "Sommige mensen zijn storm chasers als een hobby, sommige als een beroep, maar iedereen die geïnteresseerd is in storm jagen of het documenteren van een natuurramp moet goed thuis in de veiligheidsmaatregelen, die nodig zijn om goed te kunnen chasen. Dit houdt ook in: goed weten wanneer de risico's te groot zijn en wanneer het tijd is om weg te wezen."

Mensen blijven vaak achter, omdat ze bang zijn voor schade aan hun bezittingen of voor plunderingen als er niemand meer is. De beste manier om dit te voorkomen is om medische gegevens en andere belangrijke documentatie in de noodkit te bewaren. Andere zaken kunnen eventueel vervangen worden door de verzekering. Hierbij worden niet de zaken van emotionele waarde bedoeld. Het is niet de moeite om een leven te riskeren om zaken te bescheremen, die tijdens een wederopbouw proces gerecupereerd kunnen worden. 

Voor degenen, voor wie het onmogelijk is om een gebied te verlaten is het belangrijk om alle veiligheidsprocedures te doorlopen, die uitgegeven zijn voor mensen, die achterblijven. Een safety room in huis is hierbij essentieel. Als deze niet aanwezig is, is het vvan groot belang op te weten waar de opvangplekken zijn. De ramen en deuren moeten met planken dichtgemaakt worden, waarbij de garagedeuren niet vergeten moeten worden. Het Amerikaanse Rode Kruis zal opvangplekken en levensmiddelen uitdeelposten opzetten voor diegenen, die de middelen niet hebben om te vertrekken. Ziekenhuizen en verpleeghuizen hebben noodplannen voor mensen, die niet vervoerd kunnen worden. 

© onweer-online
Bron: Accuweather in het kader van hurricane prepareness week

  | Gewijzigd: 22 februari 2017, 09:52 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.765 topics, welke bij elkaar 447.956 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.554 leden.
Het nieuwste lid is Deveney.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 102 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 102, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen 26 mei".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

Stormkansen 13-14 maart

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden