Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Polk, MN; Grand Forks, ND.

18 Jun 2024 08:10:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grand Forks, ND; Griggs, ND; Nelson, ND; Steele, ND; Walsh, ND.

18 Jun 2024 08:00:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Todd, MN.

18 Jun 2024 08:00:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickey, ND; Emmons, ND; LaMoure, ND; Logan, ND; McIntosh, ND.

18 Jun 2024 07:44:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Campbell, SD; Corson, SD; Dewey, SD.

18 Jun 2024 07:41:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dewey, SD.

18 Jun 2024 07:41:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, SD; Pennington, SD.

18 Jun 2024 07:33:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grand Forks, ND; Griggs, ND; Nelson, ND; Ramsey, ND; Steele, ND; Walsh, ND.

18 Jun 2024 07:33:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ozaukee, WI; Sheboygan, WI; Washington, WI.

18 Jun 2024 07:12:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, SD; Fall River, SD.

18 Jun 2024 07:12:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Campbell, SD; Corson, SD.

18 Jun 2024 07:12:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, WI.

18 Jun 2024 06:43:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, SD; Fall River, SD; Oglala Lakota, SD.

18 Jun 2024 06:43:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dewey, SD.

18 Jun 2024 06:39:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Stearns, MN.

18 Jun 2024 06:39:33
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
4 mei 2012, 15:12 uur | Bericht #347191
Koud, maar houden we het ook droog?

Ieder jaar wordt in Nederland op 4 en 5 mei aandacht gevraagd voor de manier waarop we omgaan met vrijheid. Het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht, maar ook een jongere generatie veteranen krijgt op deze dagen een blijk van grote waardering. Ook onze eigen vrijheid wordt op deze dagen ronduit gevierd, vaak door middel van festivals en allerlei andere feestelijke activiteiten, zoals vrijmarkten. Dit soort festiviteiten worden over het algemeen buiten gevierd en mooi weer is daarbij dan natuurlijk wel gewenst.


Op 4 en 5 mei wordt er ieder jaar aandacht gevraagd voor de manier waarop we omgaan met vrijheid. De vlag hangt op veel plaatsen half stok. Foto: Gieny Westra.

Toen Nederland in 1945 op 5 mei bevrijd werd, was het net als dit jaar frisjes voor de tijd van het jaar. Het was guur weer en slechts 12 graden op de dag dat de uitgewerkte voorwaarden van de capitulatie in Wageningen, in het bijzijn van Prins Bernhard, getekend werden. Daags na de bevrijding sloeg het weer echter volledig om. Twee weken met alleen maar zonnig en warm zomerweer volgden daarna, waarbij de temperatuur op enkele momenten zelfs boven 30 graden uitkwam. In het zuiden van Limburg werd het in deze periode zelfs 5 dagen achter elkaar ruim 30 graden en dat was en is nog steeds zeer bijzonder in mei.

Koud
Ook dit jaar is het koud voor de tijd van het jaar op Bevrijdingsdag; het wordt slechts 9 tot 11 graden. Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische oceaan bouwt zich morgen – zaterdag – uit tot boven de Britse eilanden, waardoor de wind bij ons naar het koude noorden draait. Vanuit het poolgebied sijpelt vanaf dat moment koude lucht binnen en levert de temperatuur, met dus nog maar een graad of 10, aanzienlijk in. Ondanks deze lage temperaturen wordt het niet de koudste Bevrijdingsdag ooit, want op 5 mei in 1979 kwam de temperatuur in De Bilt niet hoger uit dan 7,2 graden.


Morgen, op Bevrijdingsdag, is er vooral in het noorden soms wat ruimte voor de zon, verder overheersen wolkenvelden en valt vooral in het zuiden nu en dan regen. Het is koud voor de tijd van het jaar.

Droge lucht
Die noordelijke wind voert echter niet alleen koude lucht aan, maar ook relatief droge lucht. Vooral in het noorden van het land is dat gunstig, want daar komt uiteindelijk dan ook de zon soms even tevoorschijn en is het droog. In de zuidelijke helft van het land zijn morgen nog steeds wat restanten van storingen aanwezig en daar is het dan ook bewolkt met af en toe wat regen of motregen. In de tweede middaghelft weet de droge lucht echter ook het midden van het land te bereiken en ondanks dat er nog wel veel bewolking achter blijft, wordt het dan wel op steeds meer plaatsen droog. In het zuiden blijft ook ’s middags soms een spat vallen en dat is jammer, want ‘De Nationale Viering van de Bevrijding’ start ieder jaar in een andere provincie en dit jaar is dat de in het zuiden gelegen provincie Brabant. Wie morgen naar één van de bevrijdingsfestivals of bijvoorbeeld vrijmarkten gaat, kan dan ook maar beter een jas en in het zuiden een paraplu of poncho meenemen.


Met een noordelijke wind wordt koude lucht vanuit de poolstreek onze kant opgeblazen en daarmee wordt het niet warmer dan een graad of 10.

Vorst aan de grond
In de nacht naar zondag en zondag overdag komen we nog iets verder in die koude en droge lucht en ’s nachts koelt het met op meerdere plaatsen wat opklaringen dan uiteindelijk af naar 2 tot 6 graden. Op beschutte plaatsen en op bijvoorbeeld zandgrondvlakten kan de temperatuur vervolgens dicht bij het aardoppervlak, op 10 centimeter hoogte, gemakkelijk even onder het vriespunt uitkomen, ofwel; lokaal kan het tot vorst aan de grond komen.

Stijgende lijn
Zondag overdag is het met nog steeds die noordelijke aanvoer wederom koud; op veel plaatsen wordt het slechts 9 of 10 graden, maar dan is het wel droog. De dagen daarna gaat het kwik in de thermometer weer heel voorzichtig iets omhoog naar normale temperaturen voor deze tijd van het jaar; rond 16 graden, maar stabiel en echt warm lenteweer? Dat zit er de komende dagen nog even niet in…


Ook vandaag was het op veel plaatsen al een flink stuk kouder dan op de voorgaande dagen. Deze jonge eendjes zochten de warmte dan ook bij elkaar. Foto: Martha Kivits.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 mei 2012, 21:52 uur | Bericht #347281
Koudste Bevrijdingsdag in 21 jaarNederland viert de koudste Bevrijdingsdag in 21 jaar tijd. De thermometer in De Bilt gaf op zijn best 10,2 graden Celsius aan. Organisatoren van Bevrijdingsfestivals spreken desalniettemin van een groot succes. Met een temperatuur van 10,2 graden Celsius was het de koudste 5 mei sinds 1991, meldt Weeronline.nl. Toen bleef de temperatuur in De Bilt steken op 9,7 graden. Bezoekers van de evenementen in de noordelijke provincies hadden het mooiste weer. Festivalbezoekers in Groningen, Leeuwarden, Zwolle en Haarlem hielden het droog. In Groningen werd het met zo'n 12 graden het warmst. In Limburg daarentegen kwam het kwik niet boven de 10 graden. In het zuiden viel bovendien wat neerslag.

14 festivals
Op 14 plaatsen zijn er bevrijdingsfestivals. Er zijn 40 podia en meer dan 250 bands. Nick en Simon, Alain Clark en de groep Going Back to the Zoo bezoeken meerdere festivals. Ze worden vervoerd met legerhelikopters. Verslaggever Pim Sedee vliegt met ze mee. Het thema voor 2012 is 'Vrijheid geef je door'.

De sfeer is goed
In de Gelderse stad Wageningen, waar in 1945 de Duitse capitulatie werd getekend, is het druk. ,,De sfeer is erg goed", aldus een woordvoerder. Volgens hem zijn jongeren en ouderen veel met elkaar in gesprek. "Veteranen, actieve militairen en bezoekers, onder wie kinderen, praten met elkaar."

Opperbeste sfeer
De organisatie van het bevrijdingsfestival in de stad Groningen liet 's middags weten dat het publiek genoot van de zon en dat de opkomst groot is. De evenementen in Amsterdam verlopen rustig en zonder incidenten, aldus de politie. Ook in andere steden, zoals Zwolle, Breda en Haarlem lijkt de sfeer opperbest. Het Comité 4 en 5 mei heeft geen meldingen binnengekregen van ongeregeldheden.

Bron: RTL  | Gewijzigd: 7 februari 2017, 13:26 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 mei 2012, 08:08 uur | Bericht #347288
Minder bezoekers defilé door regen

In Wageningen is massaal Bevrijdingsdag gevierd. De organisatie schat dat er zo'n 120.000 bezoekers naar de stad zijn gekomen, net zo veel als vorig jaar. Door de regen kwamen er minder mensen naar het traditionele defilé. Dat werd afgenomen door minister Hillen van Defensie op het 5 Mei-plein bij het Nationaal Bevrijdingsmonument. Ongeveer 1250 veteranen liepen mee, onder wie zo'n 300 uit het buitenland. Bij het bevrijdingsfestival in Wageningen was het volgens de organisatie 's middags al drukker.Ambassadeurs
In totaal waren er op veertien plaatsen de traditionale Bevrijdingsdagfestivals. Dit jaar waren Alain Clark, Go Back to the Zoo en Nick & Simon de Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij bezochten alle festivals. Ze werden met helikopters van defensie door het land gevlogen.
Bron: NOS | Gewijzigd: 7 februari 2017, 13:26 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.862 topics, welke bij elkaar 448.389 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.589 leden.
Het nieuwste lid is scrhebergen@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 40 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 40, lezen 4 mensen het topic "Het klets- en waarneemtopic Lente 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden