Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2020 14:01:48

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2020 11:59:48

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

29 Nov 2020 09:45:12

Het zicht bij Vlissingen is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

29 Nov 2020 09:45:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allen, LA; Jefferson Davis, LA; Beauregard, LA; Calcasieu, LA.

29 Nov 2020 06:10:32

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2020 06:01:45

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2020 06:01:42

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Zeeland.

29 Nov 2020 05:50:45

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2020 03:02:02

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2020 03:02:01

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2020 03:00:08

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2020 02:00:09

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2020 02:00:09

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2020 02:00:07

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2020 02:00:06
Actueel
1 / 4

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Herfst discussietopic

Kans op warme dag en storm?

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
16 mei 2012, 10:24 uur | Bericht #349140
De opkomst en ondergang van een onderwater vulkaanEen snelle groei en een brute instorting van een onderwater vulkaan in de Stille Oceaan is eindelijk voor het eerst door onderzoekers vastgelegd. De wetenschappers bestudeerde den Monowai vulkaan nabij Tonga. Zij constateerden enorme verschillen in hoogte in een zeer korte periode van twee weken. De beelden werden vastgelegd door sonar werpen een nieuw licht over het turbulente lot van een onderwater vulkaan. 

Onderwater wonder
De leider van het onderzoek, Tony Watts van de universiteit van Oxford, meldt, dat de zeebodem veel dynamischer is, dan wij allemaal vermoeden. Hij heeft een groot deel van zijn werkzame leven besteed aan het bestuderen van de zeebodem en dacht dat deze veel stabieler zou zijn. Het is verbluffend om te zien hoeveel er in zo'n extreem korte tijd kan veranderen. Er zijn momenteel ongeveer 32.000 onderwater vulkanen geïdentificeerd. De meesten hebben een vulkanische oorsprong. Er zijn een paar duizend van deze vulkanen actief. Maar wegens de afgelegen liggen en de diepte van de oceaan zijn er nog maar weinig bestudeerd. De Monowai vulkaan werd voor het eerst ontdekt door een vliegtuig in 1944. Het onderzoek in de navolgende jaren liet tekenen van veranderingen aan de vulkaan zien. De zee verkleurde en er werd seimische activiteit gemeten. Onderzoeken tussen 1978 en 2007 laten een regelmatig patroon van groeien en instorten zien.  De laatste analyse gaat over de periode van 14 mei 2011 tot 1 juni 2011. In deze korte periode laat de vulkaan al een enorme transformatie zien. Vanuit het onderzoeksschop de R/V Sonne was al te zien, dat de zee boven de vulkaan een groen-geelachtige kleur had gekregen. Er waren ook gasbellen waar te nemen aan de oppervlakte. Rond de plek hing een geur van rotte eieren (zwavel). Het team vertrok naar een andere plek om onderzoek te doen. Echter drie dagen later waarschuwden de seismische detectoren bij Cook Islands, dat er veel activiteit was in de vulkaan. "Als we boven de vulkaan hadden gevaren op het moment van de uitbarsting, zou dat behoorlijk gevaarlijk zijn geweest. Rotsen hadden een gat in de romp van het schip kunnen slaan." Later keerde het schip terug naar de Monowai vulkaan. Onderzoekers waren verbaasd, dat er zoveel veranderd was bij de vulkaan. Binnen 14 dagen was een deel van de vulkaan volledig ingestort naar een diepte van 18,8m. Een nieuwe lavastroom had een ander gedeelte omhoog gestuwd naar 79,1m. Het meest opvallende was de creatie van een totale nieuwe vulknanische kegel. Volgens de wetenschappers zijn de veranderingen van deze vulkaan veel groter dan bij de meeste andere vulkanen. Alleen de  Vesuvius en Mount St Helens hebben grotere groei laten zien.


Bubbels en geel/groen water boven de Monowai vulkaan

In het verslag van het onderzoek wordt vermeld, dat de snelheid van de groei en de veranderingen een attendering zijn hoe snel geologische processen zoals de landverschuivingen en vulkanisme onder water kunnen optreden. Iedere beweging van de zeebodem heeft de potentie om een tsunami te veroorzaken. Aardbevingen zorgen ervoor, dat de zeebodem opeens wordt verschoven. Deze verstoring bij de Monowai vulkaan hield vijf dagen aan. Het magma vloeit langzaam uit de vulkaan. Dit proces gaat te langzaam om een tsunami te veroorzaken, Maar hier bestaat geen zekerheid over. Dit is een krachtige verplaatsing van rotsen in het water. Hierdoor kan de kegel instabiel worden en kan deze instorten of omvallen. De landverschuiving, die hierop volgt, kan een tsunami veroorzaken. 

© onweer-online
Bron: BBC | Gewijzigd: 5 april 2017, 11:50 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.166 topics, welke bij elkaar 444.016 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.230 leden.
Het nieuwste lid is Klimagenda.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2912 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2912, lezen 15 mensen het topic "Winter 2009 discussietopic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Herfst discussietopic

Kans op warme dag en storm?

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden