Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 03:00:07

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 01:59:37

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:59:57

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:59:57

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:07

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:06

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:03

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:02

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:01

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:01

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:01

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:00

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:00

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jan 2023 23:59:59

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jan 2023 23:59:58
Actueel
1 / 4

Meer felle natuurbranden verwacht in Nederland

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Winterdiscussietopic

Droog en rustig weekend, volgende week bij vlagen guur weer

Winterkou in Nederland snel aan het verdwijnen

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
16 mei 2012, 13:14 uur | Bericht #349152
Wetenschap: Invloed van grondwater op temperatuur groter dan gedacht

Grondwaterstroming heeft een veel sterkere invloed op de temperatuur van de ondergrond van Zuid-Nederland dan tot nog toe werd aangenomen, blijkt uit een proefschrift dat maandag 21 mei wordt verdedigd aan de VU. Het is een interessante conclusie voor de aardwarmte-branche. Hoogteverschillen van 130 meter kunnen al genoeg stroming in het grondwater veroorzaken om de bodemtemperatuur met 30°C te verlagen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van aardwetenschapper Elco Luijendijk van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Luijendijk maakte gedetailleerde reconstructies van de temperatuur van de bovenste kilometers van de aardkorst in het gebied van de Roerdalslenk in Zuid-Nederland, en verklaarde de resultaten met behulp van computermodellen die grondwaterstroming simuleren.

Grondwaterstroming
De aarde is een waterrijke planeet. Niet alleen aan het aardoppervlak maar ook onder de grond bevinden zich grote hoeveelheden water. Het bevindt zich in de gesteenten die poreus zijn (dus kleine holtes bevatten, net als een spons). Net als het oppervlaktewater kan dit grondwater stromen. Hiervoor moet het gesteente behalve poreus ook doorlatend (permeabel) zijn, hetgeen betekent dat de holtes met elkaar in verbinding staan

Grondwater stroomt als er drukverschillen optreden. Deze drukverschillen worden veroorzaakt door hoogteverschillen in de grondwaterspiegel. Omdat de grondwaterspiegel de bergen en dalen in het landschap volgt, zal het grondwater bij een gelijke permeabiliteit sneller stromen naarmate deze hoogteverschillen groter zijn – net als aan het aardoppervlak een beek die van een steile wand af raast sneller gaat dan de rivieren die door ons vlakke laagland stromen.

Grondwater en temperatuur
Grondwaterstroming heeft invloed op de temperatuur in de ondergrond. Omdat de temperatuur in de aarde toeneemt met de diepte, zal grondwater warmte naar boven brengen als het omhoog stroomt, en juist kou mee naar beneden nemen als het omlaag stroomt. Hoe groot dit effect is kan met computermodellen geschat worden, als er genoeg bekend is over de omstandigheden – en dan met name de doorlatendheid van het gesteente. Tot nu toe dacht men dat er flinke hoogteverschillen nodig waren om op deze manier een noemenswaardige temperatuurverandering te veroorzaken. Maar dat bleek dus mee te vallen. Luijendijk verzamelde onder meer gegevens over de huidige bodemtemperatuur uit boorputten in en rond de Roerdalslenk, die door Brabant en Limburg loopt. Tevens deed hij metingen aan gesteentemonsters uit deze putten, om ook het temperatuurverloop in de ondergrond in de geologische geschiedenis te achterhalen.

Stopwatch
De meeste gesteenten bevatten radioactieve elementen. Hierin treedt radioactief verval op, waarbij het zogenaamde moederatoom overgaat in een ander (dochter-)atoom. Sommige elementen, zoals uranium, splijten met enige kracht en beschadigen daarbij het kristalrooster.

De ouderdom van een gesteente kan dus bepaald worden uit de verhouding tussen het aantal moeder- en dochteratomen, of, in het geval van natuurlijke splijting van uranium, aan het aantal splijtsporen: hoe meer dochteratomen of hoe meer splijtsporen, hoe ouder het gesteente.
Bij hoge temperaturen kunnen dochteratomen echter uit het kristalrooster ontsnappen, en kunnen de splijtsporen herstellen. In dit geval wordt de stopwatch die de jaren telt als het ware gereset, om weer opnieuw te gaan lopen als het gesteente enigszins is afgekoeld. De gemeten ouderdom geeft dus niet aan hoe lang het gesteente al bestaat, maar wanneer het voor het laatst de betreffende hoge temperatuur heeft bereikt. Met deze methode kan de temperatuurgeschiedenis van een gesteentemonster in kaart worden gebracht.

De kennis van de geologische geschiedenis van de aarde is deels gebaseerd op deze temperatuurgeschiedenis. Dat een gesteentemonster op een bepaald moment een hoge temperatuur had kan bijvoorbeeld betekenen dat het zich toen op grote diepte bevond. Maar ook grondwaterstroming of magmatische activiteit in de ondergrond kunnen een rol gespeeld hebben.


Luijendijk

Hydrothermaal systeem
In zijn promotieonderzoek toont Luijendijk aan dat hoogteverschillen van minder dan 130 meter in de Roerdalslenk al de oorzaak kunnen zijn van grondwaterstroming tot op een diepte van anderhalve kilometer. De huidige temperatuur van de ondergrond is daardoor op sommige plekken wel 30°C lager dan wanneer er geen stroming zou zijn. Bovendien bracht hij een tot nu toe onbekend hydrothermaal systeem in kaart, dat 70 miljoen jaar geleden water van tenminste 150°C van enkele kilometers diepte omhoog haalde. Hydrothermale systemen komen voornamelijk voor in gebieden met actieve vulkanen of magma in de ondergrond, maar in dit geval had het omhoog komende hete water een andere oorzaak.

Voorkeurspaden
¨Zeventig miljoen jaar geleden botsten de Afrikaanse, de Iberische en de Europese aardschollen op elkaar¨, legt Luijendijk uit, ¨de Alpen en de Pyreneeën zijn daarvan nu nog de getuigen. Dit zijn de kreukelzones veroorzaakt door die botsing, aan de randen van de toenmalige platen.¨ Niet alleen aan de randen maar ook op andere delen van de platen werd de boel echter samengedrukt. Ook delen van Nederland werden omhoog gestulpt, langs breuken in de korst. Luijendijk: ¨Het gesteente langs de breuken werd door deze bewegingen gekraakt, met als gevolg een sterke toename van de permeabiliteit.¨ De breuken werden hierdoor voorkeurspaden voor de stroming van warm grondwater uit grote diepte. 


Voorkeurspaden

Conclusie
De conclusie van het onderzoek is dus dat een sterke thermische invloed van grondwaterstroming niet beperkt is tot gebieden met sterke hoogteverschillen of magmatische bronnen. En dat is handig om te weten – bijvoorbeeld bij het zoeken naar gunstige plekken om aardwarmte te winnen voor duurzame energie. De promotie zal plaatsvinden op 21 mei 2012 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam

Bron: Kennislink | Gewijzigd: 16 mei 2012, 13:14 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.680 topics, welke bij elkaar 447.558 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.498 leden.
Het nieuwste lid is royalwing.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 246 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 246, lezen 15 mensen het topic "Zomerdiscussie 2014 ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Winterkou in Nederland snel aan het verdwijnen

Winterdiscussietopic

Droog en rustig weekend, volgende week bij vlagen guur weer

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Meer felle natuurbranden verwacht in Nederland

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden