Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

21 Feb 2024 07:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA.

21 Feb 2024 02:29:17

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Feb 2024 06:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Napa, CA.

20 Feb 2024 06:36:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor El Dorado, CA; Nevada, CA; Placer, CA.

20 Feb 2024 03:16:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 01:42:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Glenn, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Mateo, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 00:35:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plumas, CA; Shasta, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 00:04:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tulare, CA.

19 Feb 2024 21:02:00
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
18 mei 2012, 12:33 uur | Bericht #349287
Neerslagintensiteit nader bekeken
De meimaand is to dusver uitermate groeizaam verlopen. Vooral de afgelopen week zijn  er lokaal zware buien gevallen en voor de komende week staan er ook een paar fikse ‘jongens’ op het programma, vooral in de zuidoostelijke helft van het land. Met dit verhaaltje maken we duidelijk dat de ene stortbui de andere niet is.

De neerslagradar
Met behulp van de neerslagradar kan men zien waar de neerslag valt, in welke richting deze trekt en of de neerslagintensiteit daarbij toe- of afneemt. De radarbundel die door de vallende neerslag wordt teruggekaatst, geeft hiervan een goed beeld, echter met wat mitsen en maren. Soms regent het terwijl het volgens de rader droog is, en ook het omgekeerde komt voor. Motregen die valt uit lage bewolking wordt de radar moeizaam, of zelfs helemaal niet opgepikt. Aan de andere kant valt er soms neerslag uit middelbare bewolking die op het radarbeeld een flinke echo kan veroorzaken. Toch blijft het dan soms droog of vrijwel droog aan de grond. In dat geval is de lucht onder de bewolking droog en verdampen de regendruppels alvorens de grond te bereiken. Tot slot komen er soms zogeheten ‘valse echo’s’ voor. De radarbundel wordt dan teruggekaatst, zonder dat er sprake is van neerslag. Een hoog object, bijvoorbeeld een flatgebouw kan de oorzaak zijn, of de aanwezigheid van een zogenaamde inversie (een luchtlaag waarin de temperatuur bij toenemende hoogte stijgt, in plaats van daalt). Bij gebruik van meerdere radars die tot één beeld worden samengevoegd, gecombineerd met een computerprogramma, worden tegenwoordig de meeste valse echo’s er wel uitgefilterd.


De neerslagintensiteit
Voor veel leken is het moeilijk in te schatten hoeveel neerslag er eigenlijk valt tijdens motregen, een regenbui, een echte gietbui of een wolkbreuk. De klassieke weergave van de rader is dat in kleuren een indruk van de neerslagintensiteit wordt gegeven, waarbij één pixel een oppervlakte bestrijkt van twee vierkante kilometer. De neerslagintensiteit loopt dan in vijf schalen van 0,1 tot 0,3 mm per uur, 0,3 tot 1,0 mm; 1,0 tot 3,0 mm, 3,0 tot 10,0 mm, 10,0 tot 30,0 mm en meer dan 30,0 mm per uur; dus in dat laatste geval minimaal een halve mm per minuut. Soms loopt die laatste klasse van 30,0 tot 100,0 mm en zit daarboven nog een klasse waarin het écht los gaat, meer dan 100 mm per uur, zeg maar iets meer dan anderhalve mm per minuut (bij precies 1,5 mm kom je in een uur op 90 mm uit).
Tegenwoordig is de neerslagradar nog verfijnder geworden. Iedere vijf minuten krijgen we een beeld en de klassen van ‘bijna droog’ tot een ‘wolkbreuk’ worden in nog meer stapjes opgedeeld. Het beeld hiernaast, van 10 mei, geeft daarvan een indruk. Maar hoe hard kan het nu eigenlijk regenen?


De onderstaande foto’s zijn allemaal genomen tijdens de wolkbreuk die viel op 10 mei in Bennekom, tegen de avond. De intensiteit lag tussen 2 en 3 mm per minuut.

De wolkbreuk van woensdag 9 mei boven Bennekom
De gemiddelde hoeveelheden neerslag die in Nederland in een maand valt, varieert grofweg tussen 30 mm in de droogste maand in de droogste gebieden, tot ruim 100 mm in de natste maand op de natste plaatsen. De records liggen tussen 0 en iets meer dan 300 mm. Het moge duidelijk zijn dat een échte wolkbreuk, waarbij er in korte tijd zeer veel neerslag valt, een plaatselijke aangelegenheid moet zijn. Op woensdag 9 mei kreeg Bennekom en omgeving zo’n wolkbreuk te verwerken. De foto’s hiernaast geven hiervan een indruk. Probeert u eens te schatten hoeveel hemelwater er viel op het moment dat deze plaatjes (screenshots van een filmpje) werden geschoten. De intensiteit lag op 3 mm per minuut en het is niet onredelijk om aan te nemen dat dit hier en daar zelfs 4 mm per minuut was. Op een van de foto’s, waarop die grote brede boom zeer wazig in de verte is te zien, valt af te lezen dat het zicht toen terugliep tot tussen 300 en 500 meter. Op andere plekken in de nabijheid liep het zicht tijdens de zwaarste regen zelfs terug tot minder dan 200 meter.


Op het hoogtepunt lag deze intensiteit wellicht zelfs tussen 3 en 4 mm per minuut.

De wolkbreuk leverde in totaal zo’n 14 mm neerslag op, met een totale etmaalaftapping van 28,1 mm. De hoogste neerslagintensiteit die mogelijk lijkt in ons land, ligt ongeveer op 1 mm in vijf seconden (!), maar die intensiteit houdt het korter dan een minuut vol. Een hoeveelheid van 10 mm is in het meest extreme geval binnen drie minuten bereikt, de wolkbreuk van Bennekom zat daar dus niet heel ver vanaf. Voor zover bekend is de hoogst gemeten neerslagintensiteit geregistreerd in Maryland in de USA, waar in één minuut ooit eens bijna 32 mm werd gemeten. Dat is met recht geen regen, maar een spreekwoordelijke douche… Overigens is een regentje vanaf ongeveer 3 mm per uur al behoorlijk stevig, waar je als fietser niet graag in terecht wilt komen. Op een doorsnee radarbeeld zit de neerslagintensiteit dan op de grens van niveau ‘3’ en ‘4’; in de volksmond is dat al een gietregen…


Tijdens de wolkbreuk was de wind nogal vlagerig en liep ook het zicht sterk terug. De grote, brede boom op de achtergrond is nog net te zien, maar bevindt zich op minder dan 500 meter afstand. In het hart van de wolkbreuk liep het zicht zelfs tot minder dan 200 meter terug.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:50 uur, door Joyce.s
BartS
Terug naar boven
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.834 topics, welke bij elkaar 448.293 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.568 leden.
Het nieuwste lid is Nivo_van_Brabant.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 645 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 645, lezen 13 mensen het topic "Stormkans donderdag 22 februari 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden