Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Saline, NE.

23 Apr 2024 07:21:42
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 mei 2012, 23:13 uur | Bericht #352460
Veel overlast door noodweer in Gelderland

Het noodweer heeft voor veel overlast gezorgd in Gelderland. Het KNMI gaf Code Oranje af. Later op de avond is dat weer ingetrokken.

Achterhoek
In de Achterhoek werd op verschillende plaatsen melding gemaakt van zware regen- en hagelbuien en onweer. In Doetinchem en omstreken moesten mensen schuilen voor zware hagelbuien omdat de hagelstenen zo groot als knikkers waren.

Het hotel van Toine Smulers in Tolkamer kreeg rond zes uur ook te maken met wateroverlast. Toine: Een ware wolkbreuk. Water komt met bakken uit het plafond. Het lijkt de Titanic wel." Gasten werden opgevangen in het restaurant waarna het personeel met waterstofzuigers aan de slag gingen. Door de wateroverlast ging ook het automatisch brandalarm af. De brandweer moest ook in actie komen bij de steenfabriek aan de Spijksedijk.

Ede en omstreken
In Ede liep de kelder van een appartementencomplex aan de Leeuwenhorst onder water. De parkeergarage en de bergingen stonden blank. Bij het bedrijf HSV in Ede stortte het dak van de fabriekshal in door de zware druk van het vele water. Niemand raakte gewond. Het bedrijf moet de productie van kunststoffen een paar dagen staken.

Zondagavond brak er ook noodweer uit boven Gelderland. Dit zorgde op verschillende plaatsen voor wateroverlast. Met name Nunspeet werd getroffen. In een officieel weerstation in de buurtschap Hupsel werd woensdagmiddag overigens 30,1 graden gemeten. Daarmee is het voor het eerst dit jaar tropisch warm.

Groesbeek
Ook in Groesbeek was sprake van zware wateroverlast. In het centrum liepen meerdere winkels onder water. Onder andere de bakker en de boekhandel liepen schade op. 

LIVEBLOG
Uit de hele provincie melden mensen schade en overlast door het noodweer. Hierbij een overzicht. Wilt u het meest recente nieuws lezen; ververs de pagina dan regelmatig met de F5 functie:

22:57: Het noodweer is voorbij. Bij deze is de live blog gesloten. Bij Radio Gelderland hoort u morgenochtend meer over de gevolgen van de overlast. En in het TV Gelderland Nieuws van 13:00 uur en 18:00 kunt u een uitgebreid verslag zien.

20:31: Toine Smulders, eigenaar van een hotel in Tolkamer vergelijkt de situatie in zijn hotel met de Titanic: Een ware wolkbreuk. Water komt met bakken uit het plafond.

20:26: Het KNMI heeft Code Oranje ingetrokken.

20:10: Slecht nieuws voor de inwoners van een flat aan de Groevenbeek in Ede. De balkons konden al het water niet aan. Voor de bewoners betekent het blank staande woon- en slaapkamers.

19:40: De hagelstenen die in Doetinchem vielen waren soms meer dan twee centimeter groot

19:35: Zoe en Daan, twee kinderen uit de Doetinchemse wijk Dichteren, kunnen varen op straat

19:30: De plaatselijke supermarkt, de Coop, in Zeddam heeft last van lekkage. Medewerkers zijn aan het dweilen.

19:10: In Zeddam zijn veel kelders ondergelopen.

19:00: In 's Heerenberg staan meerdere woningen onder water. Het zou gaan om bejaardenwoningen aan de Diekmanswijde.

18:50: De hagelbuien in Doetinchem zorgen voor lekkages in meerder woningen

18:30: In de Edese wijk Veldhuizen is de wateroverlast groot. Meerdere straten zijn ondergelopen. Onder meer bij de kruising tussen de Kastelenlaan en de Slotlaan staat het water hoog

Bron: OmroepGelderland | Gewijzigd: 23 mei 2012, 23:13 uur, door Debbieke
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
24 mei 2012, 11:32 uur | Bericht #352713
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
24 mei 2012, 11:49 uur | Bericht #352716
Foto's straten blank door hevige regenval

De zware buien die woensdagavond over Overijssel trokken hebben op verschillende plekken tot overlast geleid. Straten kwamen blank te staan, water liep woningen in en bomen waaiden om. Vooral in Nijverdal viel veel regen. Het water leverde niet alleen overlast op, maar gaf ook speelplezier. Hieronder is een serie foto's te zien.


Bron: RTV Oost | Gewijzigd: 3 februari 2017, 08:02 uur, door Joyce.s
BartS
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
24 mei 2012, 13:56 uur | Bericht #352743
De buien van woensdag 23 mei

De meihitte was in het binnenland gisteren overweldigend. Op grote schaal liep de temperatuur daar op naar 27 tot 30 graden. De oude luchtmachtbasis Twente was officieel gezien het heetst; 30,8 graden. Al rond het middaguur waren boven Duitsland dikke buien te zien. Wie de radarbeelden een beetje in de gaten hield, merkte dat die buien nauwelijks van plaats verschoven. Zowel aan de grond als hogerop in de lucht stond er heel weinig wind. Dat was 1 van de redenen dat de buien zo heftig konden uitpakken. Als een dergelijk systeem eenmaal boven je hoofd ligt, is wateroverlast vrijwel onontkoombaar. Er zijn nog meer oorzaken; de hoge temperaturen aan de grond en de grote onstabiliteit van de lucht. Allebei kunnen ze een cumuluswolk tot grote hoogte laten uitgroeien. We duiken in de buien en beschouwen ook de outflow en de invloed van reliëf, in dit geval de stuwwal bij Nijmegen.


De buien waren gistermiddag en gisteravond behoorlijk pittig, met veel ontladingen en plaatselijk wateroverlast. Foto: Wouter van Bernebeek.

Grote onstabiliteit en temperatuur
Stapelwolken vormen zich als stijgende luchtbellen het condensatiepunt bereiken. Oftewel, als de lucht die omhoog wordt gestuwd, verzadigd raakt van vocht. Dan is het moment aangebroken dat een wolk ontstaat. Als de lucht in die wolk vervolgens maar blijft stijgen en stijgen, zal de stapelwolk almaar hoger uitgroeien. Dat was gistermiddag op de Veluwe bijvoorbeeld goed te zien. Grote bloemkoolwolken schoten omhoog en de goede verstaander ziet dan als het ware de onstabiliteit gestalte krijgen. De snelheid van stijgen en de hoogte waarop dat gebeurt, zeggen veel over de opbouw van de atmosfeer op die plek. De cumuli boven de Veluwe zagen er zo snel dreigend uit dat de luchtopbouw duidelijk zeer onstabiel was.

Hoe warmer het aan de grond is, hoe groter de kans dat lucht een dermate grote zet krijgt van onderaf dat deze ook tot de tropopauze kan doorgroeien. Dat was gisteren het geval op de Veluwe. In eerste instantie was er nog een inversie rond 1 km hoogte aanwezig, waardoor het eerst heel heet moest worden, voordat die barrière door de opwaartse luchtstroom kon worden genomen. Toen dat eenmaal zo ver was, was de deksel van de pan. De stapelwolken vormden luchtkastelen die tot 11 kilometer hoogte reikten.


Het is nog geen bui, maar als een stapelwolk snel de hoogte ingroeit, kan er zomaar een cumulonimbus (=buienwolk) ontstaan. Foto: Willy Bonnink

Duitse buien
In Duitsland was ondertussen een min of meer soortgelijk proces aan de gang. Dus, hete en onstabiele lucht. Bovendien was daar een extra impuls aanwezig voor buivorming; een trog. Vandaar ook dat de ‘Duitse’ buien al heel snel ontstonden, eerder dan de buien boven de Veluwe. Met zowel aan de grond als in de hogere luchtlagen nauwelijks wind, duurde het vervolgens tergend lang eer de buien vanuit Duitsland ons land binnenschoven.

Uiteindelijk gebeurde dat in de late middag wel en was het een groot cluster aan buien dat de lucht vanuit het oosten grotendeels verduisterde. Het was een traag proces, waarbij een deel van de koude outflow (koude luchtstroom/wind vanuit de bovenste delen van de bui) de bui zelf om zeep hield, maar waar diezelfde outflow deels ook aan de voorzijde van het buiencluster nieuwe buien liet ontstaan. Immers, die koude lucht duwde dan tegen de nog aanwezig warme lucht aan en gaf zo een extra push aan die warmte om op te stijgen. In de radarbeelden is dat ook goed te zien.


Het radarbeeld vanwoensdagmiddag 16.00 uur. Er ontstonden (losse) buien boven de Veluwe en omgeving. Ondertussen was er al urenlang sprake van een fors buiencomplex boven Duitsland. De zwarte pijlen geven de windrichting aan; van alle kanten. Die wisselende windrichtingen leidde tot extra push om de lucht in stijging te krijgen.

Outflow
Een outflow bestaat dus uit lucht die vanuit de bovenste, koudste, delen van de buienwolk, naar beneden ‘valt’. Soms leidt dat tot zware windstoten/valwinden, die grote snelheden kunnen bereiken. Zo is er gisteravond rond 19.00 uur een windstoot geweest bij Volkel die 45 knopen haalde, ruim 80 km/uur. Vaak ook zorgt zo’n outflow voor een koude wind die vanuit de bui waait. En zoals gezegd aan de voorzijde van de bui nieuwe buien kan laten ontstaan. Op het radar-tweeluik is dat goed te zien. Zowel aan de zuidwest als west als noordwestzuide van het inkomende ‘Duitse’ buiencluster, ontstaan er nieuwe buien. Tussen het cluster en die nieuwe buien in, is op dat moment minder of geen neerslag zichtbaar, de buien ontstaan juist een stukje verder van het oorspronkelijke buiencluster vandaan.


Hier het radarbeeld van gisteravond 18.00 uur. De Duitse buien zijn inmiddels het oosten van Nederland binnengetrokken. Ten oosten van Nijmegen, Groesbeek, viel er heel veel regen, in Nijmegen zelf veelal maar 3 tot 10 millimeter. Ten zuiden van Nijmegen was het juist weer heel nat.

Reliëf
Dat de invloed van (de toch geringe) hoogteverschillen groot is in ons land, kun je in de atlas van het klimaat goed terugvinden. Een dalende luchtstrook vanuit de Hoge Venen zorgt voor relatief lagere neerslagsommen in delen van Oost-Brabant en Limburg. De Hondsrug in Drenthe heeft aan de westzijde beduidend meer neerslag dan aan de oostzijde (ook een daalstrook). Tegen de stuwwal van Arnhem zijn de regensommen ook hoger dan de omringende gebieden. En ook de stuwwal bij Nijmegen heeft zo zijn effecten.

Niet zelden is het zo dat Groesbeek, aan de oostzijde/oostflank van de stuwwal, de heftige buien over zich heen krijgt, terwijl Nijmegen deels ongedeerd blijft. Het bescheiden hoogteverschil (de stuwwal is ongeveer 90 meter hoog) draagt daar zeker aan bij. Ook gisteravond was dat te zien. De onweersbuien vanuit het oosten lieten vooral in Groesbeek heel veel neerslag vallen. Theo Braamt uit die plaats had in een paar uur tijd al meer dan 46 mm. “Het centrum staat blank en er zijn ook wegen afgesloten.”


Dit zijn twee radarbeelden van respectievelijk 19.00 en 21.00 uur. Je ziet de losse buien voor het (oorspronkelijk Duitse) buiencomplex ontstaan. Die buien ontstaan op de outflow van dat complex.

Het ziet ernaar uit dat de outflow uit de buien bij Groesbeek niet zozeer over de stuwwal gaan, maar er omheen. En dat de extra push die deze outflow genereerde op de vorming van nieuwe buien, dus ook ten zuiden en ten noorden van Nijmegen terecht kwam.


De temperatuurgrafiek van de Achterhoek, om 14.00 gistermiddag. Wat je hier bovenal in ziet, is dat een bui tot ruim 11km hoogte kon uitgroeien, maar dat het daarvoor eerst wel dik 28 graden moest worden (wat is gelukt). Dit soort verwachtings-grafieken zijn erg nuttig voor het bepalen van het buienrisico.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 24 mei 2012, 13:56 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 mei 2012, 19:33 uur | Bericht #352890
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 mei 2012, 19:38 uur | Bericht #353029
Zeker anderhalf miljoen euro schade door noodweer

 Het noodweer van woensdagavond heeft zeker anderhalf miljoen euro aan schade veroorzaakt. Verzekeraar Interpolis kreeg zo'n 750 meldingen binnen. Wateroverlast zorgde voor de meeste schade, gevolgd door hagelschade en blikseminslagen. Kelders liepen onder doordat bijvoorbeeld de afvoer de neerslag niet kon verwerken. Vooral het zuidoosten van Nederland had last van het weer. Uit Noord-Brabant en Gelderland kreeg de verzekeraar ruim vierhonderd meldingen binnen, vooral van mensen uit de omgeving van Eindhoven en Nijmegen. Interpolis had het maandag ook al druk vanwege het slechte weer een dag eerder. De verzekeraar noemt het opvallend dat het noodweer erg plaatselijk was.

Bron: Novum
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 603 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 603, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden