Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dutchess, NY; Ulster, NY.

21 Jun 2024 21:42:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Converse, WY.

21 Jun 2024 21:42:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berkshire, MA; Columbia, NY.

21 Jun 2024 21:42:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fergus, MT; Judith Basin, MT.

21 Jun 2024 21:26:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Judith Basin, MT.

21 Jun 2024 21:26:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rensselaer, NY; Bennington, VT.

21 Jun 2024 21:26:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kane, UT.

21 Jun 2024 21:04:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Salt Lake, UT; Utah, UT.

21 Jun 2024 20:55:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cayuga, NY; Seneca, NY; Tompkins, NY.

21 Jun 2024 20:53:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coconino, AZ.

21 Jun 2024 20:53:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Albany, NY; Rensselaer, NY; Saratoga, NY; Schenectady, NY.

21 Jun 2024 20:49:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Charles Mix, SD; Davison, SD; Douglas, SD; Hutchinson, SD.

21 Jun 2024 20:42:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dutchess, NY.

21 Jun 2024 20:36:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aurora, SD; Charles Mix, SD; Davison, SD; Douglas, SD; Hutchinson, SD.

21 Jun 2024 20:36:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dutchess, NY; Ulster, NY.

21 Jun 2024 20:32:56
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 mei 2012, 08:14 uur | Bericht #353358
Oekraïne bestrijdt slecht weer tijdens EK met raketten

Oekraïne is van plan raketten in te zetten om regenwolken uiteen te drijven als slecht weer dreigt tijdens wedstrijden van het EK voetbal. Dat hebben de autoriteiten in het land gisteren bekendgemaakt. 'Ons afweergeschut is gereed om regenwolken te laten oplossen', zei een betrokkene tegen persbureau Reuters. Oekraïne grijpt vaker naar onconventionele middelen om de weersomstandigheden te beïnvloeden. Op 9 mei, tijdens de herdenking van de overwinning in de Tweede Wereldoorlog, werd een Antonov 30-vrachtvliegtuig het luchtruim in gestuurd om de opbouw van dreigende regenwolken met chemische middelen te verstoren. Bij die gelegenheid was het afvuren van raketten niet nodig. Meteorologen zeggen dat de eerste wedstrijden die tijdens het EK voetbal in Oekraïne worden afgewerkt, vermoedelijk niet zullen lijden onder slecht weer. Vooralsnog wordt een temperatuur verwacht tussen 20 en 24 graden Celsius en lijkt het droog te blijven.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 mei 2012, 14:36 uur | Bericht #353581
Het EK voetbal gaat bijna beginnen

Op vrijdag 8 juni, om 18:00 uur spelen de nationale voetbalteams van Polen en Griekenland tegen elkaar in het Nationaal Stadion te Warschau. Het gaat hier niet om een vriendschappelijke wedstrijd, maar om de eerste wedstrijd van het Europees Kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne. Ook het Nederlands Elftal is van de partij en zal proberen om de finale op 1 juli in Kiev te bereiken. In de geschiedenis van het Europees voetbaltoernooi is het twee keer eerder voorgekomen dat de wedstrijden in twee landen worden gespeeld. Zo waren Zwitserland en Oostenrijk in 2008 gastlanden en in 2000 waren Nederland en België de organiserende landen. Ondanks de enorme afstand voor de groepswedstrijden van Oranje, reist er de komende dagen toch een grote groep fans af richting de oranjecampings, maar wat voor weer kunnen ze eigenlijk verwachten in deze, voor velen onbekende landen?


Het Miejski stadion in Wroclaw, Polen.

Polen
Eén van de organiserende landen is Polen. Gelegen ten oosten van Duitsland is het voor de Oranjefans nog goed te doen om die kant op te rijden of met het vliegtuig naar één van de wedstrijden te gaan. Ook het Nederlands elftal heeft Polen uitgekozen als thuisbasis tijdens de groepswedstrijden, maar uit de loting kwam uiteindelijk naar voren dat Nederland zijn groepswedstrijden in Oekraïne gaat spelen.

In het uiterste westen en noorden van Polen heerst, volgens de klimaatindeling van Köppen, in een stad als Poznan een gematigd zeeklimaat. Verder naar het zuiden en oosten (richting Warschau) krijgt het klimaat meer en meer de kenmerken van een landklimaat. In de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur enkele graden onder nul, terwijl de zomermaanden net iets warmer zijn dan in Nederland. In de zomermaanden wisselen droge, natte, warme en koele perioden elkaar af. In juni kan het kwik in de speelsteden Warschau, Poznan, Wroclaw en soms zelfs Gdansk soms oplopen tot zo’n 30 graden, maar een maximumtemperatuur van zo’n 22 graden is gedurende het EK voetbal normaal. Vooral in Gdansk ligt het gevaar van een koele zeebries op de loer. Als deze opsteekt, en dus lucht aanvoert vanaf de Baltische zee dan kan het in deze Poolse havenstad behoorlijk fris zijn, ook als de zon die dag uitbundig schijnt. In het uiterste zuiden van Polen (zuid van speelstad Wroclaw) heerst in de Karpaten een bergklimaat. Er valt door stuwing flink wat regen en soms komen hier ook stevige onweersbuien tot ontwikkeling. Op de hogere bergtoppen is het ook in de zomer erg fris, in de dalen kan het juist door de beschutte ligging erg warm worden. In de wintermaanden zijn de Karpaten een populair wintersportgebied.


Polen en Oekraïne organiseren de 14e editie van het Europees Kampioenschap voetbal.
Vanmiddag om 13:00 uur was het in Gdansk 13 graden, Donetsk was met 20 graden de warmste speelstad op dat moment.


Oekraïne
Een voor velen onbekend(er) land is Oekraïne. Tot 1991 was het een onderdeel van Rusland, maar sindsdien is het een zelfstandige staat in het oosten van Europa met Kiev als hoofdstad. Oekraïne is groter dan Spanje of Frankrijk en ruim 14 keer groter dan Nederland. Ondanks dat een groot deel van het land behoorlijk vlak is, zijn er twee berggebieden te vinden. In het uiterste zuiden, op het schiereiland de Krim vinden we het Krimgebergte. Dit gebergte zorgt er overigens voor dat de zuidkant erg beschut ligt. Aan de zuidkust van de Krim staan dan ook palmbomen. Dit deel van Oekraïne, waar overigens geen wedstrijden worden gespeeld, heeft een Middellands zeeklimaat. Een ander berggebied is te vinden in het uiterste westen, nabij de grens met Roemenie en Polen en de speelstad Lviv. Hier heerst een bergklimaat met frisse zomers, koude winter en over het hele jaar gezien veel neerslag.

Het grootste deel van Oekraïne is dus vlak, en kent een landklimaat. In de wintermaanden staan de kolenkachels aan om de winterse kou buiten de deur te houden. Terwijl de maximumtemperatuur op een Nederlandse winterdag vaak (ruim) boven nul uitkomt, vriest het in Oekraïne regelmatig 5 tot 10 graden. Tijdens de winternachten kan het er zelfs meer dan 30 graden vriezen.Hitte en smog
Gelukkig voor de Oranjefans, in de zomer is het juist erg warm en dus is het geen enkel probleem om je tentje op te zetten op de oranjecamping. Zo bedraagt de gemiddelde maximumtemperatuur in Charkov zo’n 25 graden. Dit is een gemiddelde, want ook hier zien we dat warme en koele perioden elkaar afwisselen. Tijdens de overgang van warm naar koel weer kan het soms (enkele dagen) zwaar onweren. Als het eenmaal warm is, dan kan het kwik ook behoorlijk hoog uitkomen. Kwikstanden van 35 tot 40 graden zijn heel goed mogelijk. In 2010, toen het in Moskou lange tijd ongekend warm was, steeg in Charkov de temperatuur op 8 dagen tot ruim 38 graden! Door de minder strenge regelgeving op milieugebied kan zich in de zomermaanden, zeker in de buurt van steden en grote industriegebieden, gemakkelijk een dikke laag zomersmog vormen. Als daarbij ook nog eens grote stukken steppe en/of bos in vlammen opgaan als gevolg van de warmte en het uitblijven van regen, dan kan de luchtkwaliteit snel achteruit gaan.

Eerder dit voorjaar was het ongewoon warm in Oekraïne. In Charkov steeg eind april de temperatuur al tot zo’n 30 graden en ook in de meimaand was het ongekend warm met meerdere tropische dagen. Inmiddels is het een stuk koeler in Oekraïne met vandaag (donderdag) en morgen naast zonneschijn ook een paar buien. Met 17 tot 22 graden is het er aangenaam, maar zeker niet heet. De komende dagen wordt het iets warmer, vooral in de omgeving van Charkov en Donetsk. Volgens de huidige weersverwachting is het op 9 juni, de dag dat het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd zal spelen, zonnig en maximaal 27 graden in Charkov.

Volgens de Oekraïense overheid blijft het tijdens de wedstrijden hoe dan ook droog. Mochten er hoe dan ook toch een aantal buien aanwezig zijn, dan staat de luchtmacht klaar om met raketten de regenwolken aan te vallen met chemicaliën. Een maatregel die overigens niet echt serieus genomen moet worden. Ook bij de Olympische Spelen in China zou men de regen wel op afstand houden, maar uiteindelijk heeft het bij een aantal sportevenementen flink geregend. Bovendien is het maar de vraag of het mogelijk is om een grootschalig weersysteem als een fikse onweersbui op zo’n kleine schaal kunt beïnvloeden. Mooie propaganda dus, maar weerkundig niet echt serieus te nemen.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:29 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 juni 2012, 16:20 uur | Bericht #353967
Oranjekampeerders Oekraïne wacht nat onthaal

Nederlanders die deze week voor het EK-voetbal naar de Oranjecamping in Charkov afreizen staat een nat onthaal te wachten. Oekraïense weerstations voorspellen de komende dagen veel regen en kans op onweer. "De weersvoorspelling ziet er niet goed uit", beaamt oprichter van de Oranjecamping Jokko de Wit. "De komende dagen wordt er regen verwacht, maar in het weekend zou het droog moeten zijn. Op zondag zou de bewolking optrekken en het kwik oplopen tot 28 graden."

Charkov wordt de laatste dagen geteisterd door slecht weer. Maandag woedde een flinke storm. "Sommige bomen waren omgewaaid en er waren takken op de weg gevallen", vertelt een woordvoerder van de gemeente aan Novum Nieuws. "Op de fanzone in de stad waren tenten omgewaaid." Volgens de woordvoerder viel de stormschade mee. Ook de Oranjecamping had last van de storm. "Een aantal tenten waaiden de lucht in", vertelt Jokko de Wit van de Oranjecamping.

De Wit reist woensdag per vliegtuig vanuit Brussel naar de camping in de Oost-Oekraïense stad. Met hem zullen nog zo'n tweehonderd Nederlanders in het vliegtuig stappen. "Op vrijdag komt onze tweede charter deze kant op." Voor de eerste wedstrijd van Oranje worden negenhonderd Nederlanders op de camping verwacht.

In totaal heeft de organisatie van de Oranjecamping zeven vliegtuigen gecharterd en worden er tussen de vijftienhonderd en tweeduizend kampeerders verwacht.

Bron: Nieuws.nl
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 juni 2012, 19:38 uur | Bericht #354047
Fris en buiig tijdens eerste EK-wedstrijd Oranje

Oranjefans in Nederland moeten ervan uitgaan dat ze de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK binnen moeten kijken. Het is zaterdag met 14 tot 16 graden fris en er is kans op een bui, meldt weeronline.nl woensdag.

In Charkov, waar Nederland zijn eerste wedstrijd speelt, is het volgens de meteorologen van de weersite zaterdag prima voetbalweer. In de middag trekken enkele wolkenvelden over het stadion en kan er een buitje ontstaan, maar tijdens de wedstrijd blijft het vrijwel zeker droog. Het is als de wedstrijd tegen Denemarken om 18.00 uur Nederlandse tijd begint ongeveer 24 graden in de Oost-Oekraïense stad.

Nederlanders die deze week voor het EK-voetbal naar de Oranjecamping in Charkov afreizen staat echter een nat onthaal te wachten, zo bleek dinsdag al. Oekraïense weerstations voorspellen de komende dagen veel regen en kans op onweer. In het weekeinde blijft het in de stad volgens weeronline.nl echter vrijwel droog. Ook is het zonnig en ligt de middagtemperaturen boven de 20 graden.

Bron: Nieuws.nl
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juni 2012, 11:26 uur | Bericht #354485
Vandaag staat er zeer onstuimig weer op het programma voor de gastlanden van het Ek Polen en Ukraine o.a de kans op tornadoes is zeer groot.
Hieronder dan ook een stukje van Estofex die daar een level 1/2 af geeft.
A level 2 was issued for Central Ukraine mainly for large hail, severe wind gusts, tornadoes and excessive precipitation.

A level 2 was issued for E Hungary, W Romania, E Slovakia and extreme NE Serbia mainly for large to very large hail and severe wind gusts.

A level 1 was issued for Central to SE Poland and N Ukraine to S Russia mainly for large hail, excessive precipitation and tornadoes.

SYNOPSIS

An active weather pattern is prevalent over parts of Europe with a short-wave trough stretching from Germany into Italy, slowly moving E and a ridge over Southern Russia. Between these two features, brisk SW flow remains over much of Central, South-Central and northern parts of Southeastern Europe. A plume of EML is advected NEwards by this flow, contributing to the moderate to strong instability over the warm sector of a shallow surface low pressure system. As the short wave approaches this area, a surface low is expected to deepen and elongate towards the areas of W Hungary, Slovakia, E Czech Republic and S Poland with strengthening southerly flow to the east

DISCUSSION

 Moderate to strong instability over the region, especially for Serbia, E Hungary, NW Romania and SW Ukraine, where MLCAPE values might very well exceed 2000 J/kg

Current thinking is that storms will rapidly develop during the day, especially near the lifting warm front, where one or more MCS development over Slovakia, progressing into Poland and further into Ukraine is well possible relatively early in the day. We expect that northern part of the region will likely have the excessive precipitation as a major threat with humid low levels and very likely clustering of cells. However, strong DLS with bulk values of 20-25 m/s along with enhanced SREH locally over 300 J/kg might also turn any more isolated complex into a supercell with threats of large hail, severe wind gusts. Towards the evening, strengthening LLS with favorably veered flow above might in case of isolated supercells along the warm front easily lead to a few tornadoes in this location.

Towards the south, at first a more isolated development is expected, likely tied to the approaching short wave in the western extent of Lvl 1 and to the topographic features to the east. Also, capping will likely be stronger than to the north, which might help keeping DMC rather isolated and some areas might not experience DMC till late afternoon. In moderate to strong instability and DLS in the range of 15-25 m/s with enhanced SREH in the backing flow thanks to the deepening sfc low, strong well organised DMC is expected. Supercells will be likely with cell interaction and clustering later on probably resulting in a one or more MCS, which might included bow-echo structures. Large to very large hail and severe wind gusts are forecast for the region. With wind shear approaching 20 m/s in 0-3 km layer, steep lapse rates and drier low to mid levels of troposphere, isolated wind gusts over 32 m/s are not ruled out, especially later in the period. It is possible that e.g. Eastern Hungary will not see storms till late evening, but persisting strong instability and increasing DLS should maintain the risk.

A large Level 1 is introduced for the region, covering uncertainities mentioned above. A level 2 is outlined for the area, where the best agreement exists and which is expected to experience the highest probability of extremely severe weather. As the scenario becomes better definied in the noon hours, an update to the forecast might become necessary.

| Gewijzigd: 10 juni 2012, 16:50 uur, door Marga
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juni 2012, 10:21 uur | Bericht #354554
Vliegtuigje met Marc Degryse en bondscoach Wilmots in zwaar onweer bij Kiev


Archief foto

Voetbalanalist Marc Degryse beleefde afgelopen weekend een allesbehalve aangename vlucht naar Kiev. Degryse trok samen met de kersverse bondscoach Marc Wilmots naar Oekraïne om er een wedstrijd van het EK bij te wonen en te becommentariëren, maar net voor de landing kwam hun vliegtuig in zwaar weer terecht.Dat schrijft Het Laatste Nieuws maandag. Wilmots en Degryse zaten in een klein vliegtuigje, samen met enkele journalisten. Net toen de piloot de landing wilde inzetten kwamen ze in een onweer terecht en begon het vliegtuig te schudden en te beven. Het toestel was dan al bijna op de landingsbaan in Kiev, maar de piloot trok op het laatste moment weer op. Iets later werd het toestel alsnog veilig aan de grond gezet, mét Marc Wilmots en Marc Degryse die konden bekomen van de schrik van hun leven.

Bron: Focus-wtv.be | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:29 uur, door Joyce.s
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 juni 2012, 07:34 uur | Bericht #354767


Woensdag 13 Juni

Zonnig
Maximum: 34 °C
Wind: 21 km/h - ZZW
Luchtvochtigheid: 41%
Kans op neerslag: 0%
Zonsopgang: 4:25 uur

Helder
Minimum: 21 °C
Wind: 14 km/h - ZZW
Luchtvochtigheid: 52%
Kans op neerslag: 0%
Zonsondergang: 20:45 uur
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juni 2012, 10:17 uur | Bericht #354781
Wat wordt het weer tijdens het EK

Zijn de weergoden Oranje gunstig gezind.Wat voor weer wordt het komende week in Charkov, Warschau, Gdansk, Poznan, Wroclaw, Donetsk, Kiev en Lviv.En wat kunnen de thuiskijkers eigenlijk verwachten.Weerbureau Weerplaza houdt dit dagelijks bij voor AD.nl.Vandaag:

Griekenland - Tsjechië in Wroclaw:
Het weer doet vanmiddag in Wroclaw een beetje zomers aan. Er is zon en het kan 25 graden worden. Maar daarmee is er ook meteen kans op een regen- of onweersbui. Ook tijdens de wedstrijd zou er een bui kunnen vallen. Tussen 18 en 20 uur gaat het kwik langzaam wat omlaag.

Polen - Rusland in Warschau:
De tweede wedstrijd van de dag is een belangrijke voor het gastland Polen. In Warschau is het vanmiddag ook ongeveer 25 graden: De zon schijnt en er is een kleine buienkans. Tijdens de wedstrijd, vanaf 20:45 is de kans op droog weer veel groter dan de kans op neerslag. Maar helemaal uitgesloten is een lokale bui ook weer niet.

In Nederland:
In ons land is het iets te koud voor de tijd van het jaar. Het is ion het noorden van het land meest droog, maar in het midden en zuiden kan nog wel een bui vallen. De kans op buien is het grootst in het zuidoosten van het land, mogelijk onweert het ook.

Oranje in Krakau en Charkov:
In Krakau is het dinsdag meest droog, althans een flink deel van de dag. Laat in de middag en in de avond kan er wel een lokale regen- of onweersbui vallen. Het is ongeveer 24 graden en de zon schijnt af en toe.In Charkov is het ook vandaag weer zonnig en warm. Misschien moet je het wel heet noemen; het wordt 30 graden of net iets meer. Laat op de dag moeten we de hitte misschien bekopen met een onweersbui, maar de kans daarop is niet heel groot.

Morgen:

Denemarken - Portugal in Lviv:
In Lviv is het woensdag minder heet. Het wordt maximaal zo'n 24 graden. Er is misschien wat zon, maar er is ook een flinke kans op buien. Die kunnen ook tijdens de wedstrijd die start om 18:00 uur vallen. De kans dat het er ook bij onweert, is minder groot en neemt gedurende de wedstrijd alleen maar verder af.

Nederland - Duitsland in Charkov:
Het is al bijna er op of er onder voor Nederland. De wedstrijd die om 20:45 start is van het grootste belang. De vraag is of het weer een beetje mee werkt. De spelers moeten in elk geval tegen hitte kunnen, want het wordt weer tropisch warm. Het kwik komt (ruim) boven de 30 graden uit, op het heetst van de dag. Als de wedstrijd start is het nog altijd 27 graden. Waarschijnlijk blijft het droog, al is ook morgen een plaatselijke onweersbui niet helemaal uitgesloten.

In Nederland:
Echt aangenaam warm kunnen we het niet noemen in ons land. Het is maximaal 16 graden en in de avonduren gaart het kwik omlaag naar een graad of 12. Om de wedstrijden buiten te kijken is een flinke jas dus geen overbodige luxe. Daar kan het overigens wel bij blijven. Het is droog, dus bescherming tegen de regen is niet nodig.

Bron: AD
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juni 2012, 12:46 uur | Bericht #354795
Inspanningsfysioloog: Onbegrijpelijk dat Oranje 1300 km van speelstad zit


Bert van Marwijk op de vliegtuigtrap

De verbazing over de keuze van het Nederlands elftal om zich 1300 kilometer van Oekraïne op de wedstrijden voor te bereiden stijgt. Inspanningsfysioloog Adrie van Diemen, alle vele jaren werkzaam in de wielrennerij, begrijpt weinig van de aanpak.Als je het nuchter bekijkt, is het niet te begrijpen. Er moeten wel hele goede argumenten voor zijn, maar als buitenstaander zie ik ze niet. In de topsport moet je presteren op het randje en moet de voorbereiding ideaal zijn. Ik snap niet hoe ze het in hun hoofd hebben kunnen halen om het zo te doen.'In Charkov liepen de temperaturen de afgelopen dagen op naar boven de 30 graden, zo'n 15 graden warmer dan in het Poolse Krakau waar Oranje tussen de groepswedstrijden door verblijft. 'Om je volledig aan de warmte te kunnen aanpassen, moet je er zeker vijf tot zeven dagen in verblijven. Met een of twee dagen red je dat zeker niet. De warmte wordt dan een veel grotere belasting. Je bent veel eerder uitgeput en loopt veel eerder tegen je grenzen aan.'Buiten de plaats van bestemming kun je volgens Van Diemen ook wel veel doen om aan de warmte te wennen. 'We doen veel aan warmte-acclimatisatie in de sauna. Voor de Olympische Spelen in Peking hebben we dat ook met de sporters gedaan. Een aangepast lichaam houdt in de hitte veel langer de essentiële mineralen vast, omdat je op een andere manier gaat zweten. Maar zo'n aanpak kost tijd en daar moet je ook goed over nadenken en een aantal weken van tevoren mee beginnen. Dat heeft nu geen zin.'Van Diemen verwacht ook wel dat de warmte een rol zal spelen in de wedstrijd woensdag tussen Nederland en Duitsland. 'In de hitte verliest een sporter makkelijk 1,5 liter vocht. Wielrenners kunnen veel bijdrinken omdat ze altijd een bidon bij zich hebben, maar voor voetballers geldt dat niet. In iedere pauze die er is, moeten ze nu wel hun kans grijpen.'

Maar Van Diemen benadrukt dat vooral het reizen heel zwaar is voor een sporter. In het wielrennen wordt ook altijd geprobeerd om verplaatsingen zoveel mogelijk te vermijden. 'Zo'n dag wordt vaak gezien als een rustdag, maar dat is het helemaal niet. We weten uit ervaring dat het altijd ongunstig is. Het verplaatsen, het hangen op de luchthaven, het doet een sporter geen goed. Het is altijd een nadeel en is extra vermoeiend. Ik zie echt niet in wat het voordeel is om zover weg te gaan zitten. Er is niets wat het reizen rechtvaardigt.'

Fotos van de supporters die zich prima vermaken daar:Bron: AD
  | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:29 uur, door Joyce.s
there can be only one
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juni 2012, 14:20 uur | Bericht #354830
Brandweer Charkov biedt fans verkoeling

De brandweer van Charkov biedt de voetbalfans op het Vrijheidsplein morgen enige verkoeling. Aangezien de temperatuur in de aanloop naar de EK-wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Duitsland waarschijnlijk oploopt tot ver boven de 30 graden Celsius, gaat de brandweer geregeld water sproeien over het plein. Dat liet bestuurslid Theo Pouw van de Supporterslub Oranje vandaag weten.

De organisatie van het supportersfeest in Charkov slaat tevens extra water in en de muziek zal iets worden aangepast. 'We kunnen de mensen in deze hitte namelijk niet 9 uur laten hossen', aldus Pouw.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 juni 2012, 08:16 uur | Bericht #354998


Verwachting voor vandaag, woensdag in Charkov, Nederland - Duitsland:

De afgelopen dagen kon de temperatuur in Charkov steeds hoger oplopen. Op 10 juni liep het kwik op naar 31°C, 11 kon een maximum van 32,1°C worden bijgeschreven en op 12 juni was het 33,1°C. Vandaag wordt het zelfs nog wat wat heter! Het is vandaag zonnig, droog en dus erg warm in Charkov met ronduit tropische temperaturen. Vanmiddag wordt het in de stad 34°C. Er waait een matige zuidenwind. Aan het begin van de wedstrijd is het vanavond om 20.45 uur nog 29°C bij een luchtvochtigheid van 50%. Om 22.30 uur is het nog zo'n 25°C en is de luchtvochtigheid opgelopen naar 60%.

Bron: Buienradar
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 juni 2012, 12:54 uur | Bericht #355036
Vandaag een Level 1 op het menu van de gastlanden van het Ek..vooral voor grote hagel en harde windstoten..hieronder de discussie en kaart estofex
... Central to Southern Ukraine, Bulgaria ...

Moderate to strong DLS should overspread a moderately unstable airmass ahead of the frontal boundary. Well organised multicells or supercells are possible, posing a threat of large hail or severe wind gusts. However, initiation might be an issue with forcing concentrated to the north of this area. Still, enhanced convergence in the frontal trough might result in an isolated DMC and we issue a Level 1 for the area, where at least some model runs simulate convective precipitation.

... Poland, Southern Belarus, NW Slovakia, NE Czech Republic ...

In rather weak upper level flow a moist airmass will advect from NE over the region with marginal to moderate instability in place. Very moist RHs at lower levels along with slow storm motion and low LCLs might result in an isolated excessive precipitation threat from multicells, especially in case that a training effect establishes. The highest threat will likely exist over Southern Poland, due to the orographic enhancement.

3 dagen gaf estofex een level 2 in de landen met name voor zware regen
| Gewijzigd: 13 juni 2012, 12:57 uur, door Marga
there can be only one
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 juni 2012, 12:33 uur | Bericht #355199
Wat wordt het weer tijdens het EK?

Zijn de weergoden Oranje gunstig gezind? Wat voor weer wordt het komende week in Charkov, Warschau, Gdansk, Poznan, Wroclaw, Donetsk, Kiev en Lviv? En wat kunnen de thuiskijkers eigenlijk verwachten? Weerbureau Weerplaza houdt dit dagelijks bij voor AD.nl.

Oranje in Krakau en Charkov:
De hitte in Charkov gaat verdwijnen. Zou dat zondag helpen tegen Portugal? Het verschil is in ieder geval zeer groot met de vorige wedstrijden. Vandaag is het nog wel warm. Het wordt 28 graden en er vallen enkele buien. Morgen passeert er een lagedrukgebied, opnieuw met buien, waardoor de maxima die dag slechts op 20 tot 23 graden uitkomen.

Onze volgende wedstrijd, aanstaande zondag, verloopt bij aangename temperaturen. De verwachting is dat het 's middags 20 tot 25 graden is en 's avonds tijdens de wedstrijd ook tegen de 20 graden. Eerst regent het enige tijd, maar tijdens de wedstrijd is het waarschijnlijk droog. Een nat veld en een heerlijke temperatuur: er kan niets misgaan.

Overigens gebeurt in Krakau het tegenovergestelde. Vandaag en morgen schijnt de zon volop en wordt het warmer: vandaag 20 graden en morgen 27 graden. De overgang naar Charkov, in de loop van zaterdag, zal dit keer dus geen temperatuurschok geven.

Vandaag:

Oekraïne - Frankrijk in Donetsk:
In Donetsk is het vandaag flink warm. 's Middags geeft de thermometer 32 graden aan. In de namiddag en avond gaan er onweersbuien ontstaan, maar de kans is klein dat hij ook precies over het stadion trekt. Tijdens de wedstrijd zal het wel benauwd zijn.

Zweden - Engeland in Kiev:
De hitte is verdreven uit Kiev. Geen tropische temperaturen vandaag maar maxima van 20 tot 23 graden. Daarbij schijnt de zon geregeld en staat er weinig wind. Tegen negen uur vanavond is het kwik gedaald tot rond 15 graden.

In Nederland:
Bij ons is het vandaag verre van heerlijk. Weer geen BBQ aan en buiten van het voetbal genieten. Het is ronduit wisselvallig met in de avonduren diverse regenbuien en misschien ook onweer. Het is daarbij 15 tot 18 graden.

Morgen:

Griekenland - Rusland in Warschau:
In Warschau is het morgen fraai weer. De zon schijnt volop en de temperatuur stijgt naar 26 graden. Ook de tijdens de wedstrijd ligt de temperatuur tussen 20 en 25 graden.

Tsjechië - Polen in Wroclaw:
In Wroclaw wordt het morgen warm. Het kwik stijgt tot tegen de 30 graden. Tegen de tijd dat de buurlanden Tsjechië en Polen tegen elkaar spelen is de temperatuur gedaald tot een graad of 24.

In Nederland:
In Nederland is het morgenavond op veel plaatsen prima weer. De zon schijnt geregeld en de kans op een bui is klein. Om 18.00 uur is het 20 graden dus de barbecue kan aan. Eindelijk!

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 juni 2012, 12:49 uur | Bericht #355202
Noodweer in Charkov, geen stroom en kraanwater

Stel jezelf het zwaarste onweer in Nederland van de afgelopen vijf jaar voor. Vermenigvuldig dat met twee en je hebt een idee door welk noodweer Charkov gisteravond getroffen werd. De stemming onder de Oranjefans in Charkov was de dag na de pijnlijke nederlaag tegen Duitsland al tot een nulpunt gedaald. De voorbije week kwam je overal in de stad groepjes in het oranje geklede mensen tegen. Maar gisteren liepen bijna alle Nederlanders in hun vrijetijdskleding. En toen rond een uur of zes het noodweer losbarstte, heeft een deel van de Oranjefans ongetwijfeld gewenst dat ze al thuis waren.Na drie dagen tropische hitte, donderde en bliksemde het. In delen van de stad viel de stroom urenlang uit en kwam er geen water uit de kraan, terwijl dat buiten juist met bakken tegelijk naar beneden kwam.

Ook de circa 1000 gasten die op de Oranjecamping staan, beleefden enkele angstige momenten. Maar uiteindelijk trok het noodweer grotendeels voorbij aan het campingterrein, dat zich in het uiterste noordoosten van de miljoenenstad bevindt.

'We zagen in de verte al die bliksemschichten en hebben meteen alle voorzorgsmaatregelen genomen. Toen we hier net aankwamen, hebben we ook een enorm onweer meegemaakt, dus we wisten dat dit kon gebeuren. Maar uiteindelijk hebben we super veel geluk gehad. Het heeft hier twee keer een kwartier heel hard geregend en dat was het', vertelt Wieke de Vries persvoorlichter van de Oranjecamping.

Vlak voor de wedstrijd tegen Duitsland kreeg de camping nog 80 boekingen van groepen die op het laatste moment besloten naar Oekraïne af te reizen. Voor het duel met Portugal waren dat er nul. Drie dagen geleden stonden er nog 1400 mensen op de camping. Inmiddels zijn dat er 400 minder. 'Maar de sfeer is nog steeds prima, ondanks twee nederlagen', vertelt De Vries. 'We houden nog steeds hoop. Gisteravond laat stonden honderden mensen 'We are the Champions' te zingen op ons feestterrein.'

Bron: AD | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:30 uur, door Joyce.s
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
15 juni 2012, 18:19 uur | Bericht #355230
Hevig onweer legt Oekraïne - Frankrijk stilDoor een hevig onweer heeft scheidsrechter Bjorn Kuipers de wedstrijd tussen Oekraïne en Frankrijk op het EK onderbroken. Er waren nog maar zes minuten voetbal gespeeld, toen de situatie te gevaarlijk werd.

Het leek wel nacht toen de spelers op het veld kwamen. Tijdens het Franse volkslied brak de hel dan los. Bliksem verlichtte de hemel boven het stadion en nog voor de aftrap was de grasmat kletsnat geworden. Na zes minuten besloot Kuipers dat voetballen te gevaarlijk was en zo werd de wedstrijd onderbroken.

Momenteel wordt beslist wat er moet gebeuren. Het veld is door de wolkbreuk niet meteen bespeelbaar en dus is het goed mogelijk dat de wedstrijd naar een latere datum wordt uitgesteld.

   

Bron: HLN  | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:30 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 juni 2012, 18:31 uur | Bericht #355235
De foto's deel 1
Het zijn screenshots van de live uitzending van de NOS
© onweer-online
Bron: NOS | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:30 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 juni 2012, 18:33 uur | Bericht #355236
Foto's deel 2 van de NOS


© onweer-online
Bron: NOS | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:30 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 juni 2012, 18:39 uur | Bericht #355238
Foto's deel 3 van de NOS


© onweer-online
Bron: NOS | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:31 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 juni 2012, 18:52 uur | Bericht #355240
Radarbeeld

Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
15 juni 2012, 19:08 uur | Bericht #355243
Oekraïne-Frankrijk ligt uur stil door hevig onweer

Door een hevig onweer heeft scheidsrechter Bjorn Kuipers de wedstrijd tussen Oekraïne en Frankrijk op het EK onderbroken. Er waren nog maar zes minuten gespeeld toen de situatie te gevaarlijk werd. Een uur na de eerste aftrap werd de wedstrijd opnieuw op gang getrapt.Het leek wel nacht toen de spelers op het veld kwamen. Tijdens het Franse volkslied brak de hel dan los. Bliksem verlichtte de hemel boven het stadion en nog voor de aftrap was de grasmat kletsnat geworden. Na zes minuten besloot Kuipers dat voetballen te gevaarlijk was en zo werd de wedstrijd onderbroken.

De beslissing lag uiteindelijk bij Kuipers, maar door de wolkbreuk leek het veld een tijdje onbespeelbaar. Na veel inspanningen verbeterde de toestand aanzienlijk op de grasmat, aangelegd door een Belgisch bedrijf. Om 19 uur ging de bal weer aan het rollen.

Onze verslaggever in Oekraïne, Bart van de Dooijeweert, berichtte vanmiddag al van bizarre weersomstandigheden. "Stel jezelf het zwaarste onweer in Nederland van de afgelopen vijf jaar voor. Vermenigvuldig dat met twee en je hebt een idee door welk noodweer Charkov (speelstad Oranje) gisteravond getroffen werd", zo schreef hij.

Bron: HLN | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:34 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.865 topics, welke bij elkaar 448.393 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.589 leden.
Het nieuwste lid is scrhebergen@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 81 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 81, lezen 3 mensen het topic "Estofex Level 3 forecasts".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden