Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 14:59:50

De kaart De Bilt - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 14:59:48

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:57

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:57

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:56

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:56

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:53

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:52

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:51

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:51

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:50

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:50

De kaart De Bilt - Windrichting
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:49

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:49

De kaart De Bilt - Windsnelheid
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:49
Actueel
1 / 4

Meer felle natuurbranden verwacht in Nederland

Winterdiscussietopic

Droog en rustig weekend, volgende week bij vlagen guur weer

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Winterkou in Nederland snel aan het verdwijnen

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
31 mei 2012, 09:43 uur | Bericht #353557
Supervulkanen kunnen in "slechts paar honderd jaar" groeien

De grootste vulknanen van onze planeet hebben "slechts" een paar honderd jaar nodig om te groeien en uit te barsten. Er werd aangenomen, dat deze "supervulkanen" al meer dan 200.000 jaar zouden bestaan voordat ze hun ondergrondse haard van lava lieten ontsnappen. Onderzoekers in Plos One hebben een stuk steen van een supervulkaan uit Long Valley in Californië onderzocht. Hieruit blijft, dat de magmahaard in deze supervulkaan slecht een paar honderd jaar oud is. De uitbarsting zou 760.000 jaar geleden hebben plaatsgevonden en zou de helft van Noord Amerika met as hebben bedekt. Zulke super erupties kan duizenden kubieke kilometers puin veroorzaken. Dit is 100x meer dan iedere eruptie, die in de menselijke geschiedenis heeft plaatsgevonden. 


Long Valley

Uitbarstingen op deze schaal produceren genoeg as om het weer op de aarde jarenlang te beïnvloeden. Eén theorie meldt, dat de Lake Toba uitbarsting in Indonesië zo'n 70.000 jaar geleden zulke lange termijn effecten had, dat bijna de hele mensheid was verdwenen. Het weinige, dat bekend is over de formatie van de supervulkanen is gebaseerd op de bestudering van zirconium kristallen, welke kleine hoeveelheden radioactieve elementen bevatten. Aan de hand van deze elementen kan de leeftijd van het kristal bepaald worden. Onderzoek naar deze kristallen hebben altijd "bewezen", dat de tijdspanne tussen de vorming van de enorme magmahaarden en de eventuele superuitbarstingen honderden duizenden jaren bedraagt.  
Nu heeft Guilherme Gualda van de Vanderbilt Universiteit en zijn collegae bewijs gevonden in de afzettingen van Bishop Tuff in Long Valley, dat er maar 500 jaar gezeten heeft tussen de vorming en de eruptie van de supervulkaan. Aanvankelijk bestonden de magmahaarden uit bijna zuiver vloeibaar gesteente met een paar bubbels of gekristaliseerde mineralen. Na verloope van tijd ontwikkelden de kristallen zich, maar dit proces stopte op het moment van de uitbarsting. Het resultaat hiervan is een karakteristieke ontwikkelingstijd van deze kristallen. Naar aanleiding hiervan kan ook bepaald worden, hoe lang de magmahaard heeft bestaan. In plaats van zirconium heeft het team het veel voorkomende mineraal kwarts bestudeerd. Omdat de processen en tijdschalen van de kwartsvorming in de bijzondere ondergrondse omstandigheden van een magmahaard bekend zijn, was het team in staat om te bepalen hoe lang de kristallen zich aan het vormen waren binnen in de Long Valley supervulkaan voordat ze uitgespuwd werden. Hun schattingen bedragen een tijdspanne van 500 tot 3.000 jaar. "Ons onderzoek suggereert, dat als uitzonderlijk grote magmahaarden zich vormen deze maar een korte levensduur hebben," zegt dr Gualda. "Het feit, dat het proces van de vorming van de magmahaard optreedt in historische tijd en niet in geologische tijd verandert de aard van het probleem volledig."

Volgens geologen vormen de extreem grote magmahaarden, die momenteel aanwezig zijn, geen bedreiging voor de mensheid. Ze staan niet op uitbarsten. Wel is het belangrijk om te goed te bestuderen hoe deze enorme superhaarden ontstaan om uiteindelijke een superuitbarsting te kunnen gaan voorspellen. 

© onweer-online
Bron: BBC
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5247
Lid sinds: 4 Jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 augustus 2012, 13:26 uur | Bericht #365756
Supervulkaan die miljoenen doden maakt, is niet ondenkbaar


De Yellowstonecaldera is met 65 kilometer de grootste ter wereld en bevindt zich in het Amerikaanse Nationaal park Yellowstone.

De uitbarsting van een supervulkaan met miljoenen doden tot gevolg en een continent dat bedolven ligt onder vulkaanas: het lijkt het scenario van een spectaculaire sciencefictionfilm. In realiteit is dergelijke gebeurtenis echter niet helemaal ondenkbaar. Zo stellen wetenschappers. Denk maar aan de uitbarsting van de Vesuvius, in 79 na Christus. Duizenden mensen lieten toen het leven terwijl de Italiaanse stad Pompei verdween onder een dikke laag vulkaanas.In dezelfde regio bevindt zich 'Campi Flegrei' ('Brandende velden' of 'Flegreïsche Velden', nvdr.). Een uitbarsting van die vulkaan zou "wereldwijde gevolgen" hebben en mogelijk leiden tot
miljoenen doden. Zo voorspelt Giuseppe De Natale, hoofd van een boorproject dat 'Campi Flegrei' in de gaten houdt, in de Amerikaanse krant Huffington Post.

Campi Flegrei', in de buurt van Napels, is een supervulkaan of 'caldera'. Dat is een grote komvormige krater waarvan het dak van de magmakamer niet meer ondersteund wordt, als gevolg van vulkanische activiteit. Als dat instort, kan een kratermeer ontstaan. De breedste meet 65 kilometer en is gelegen in Noord-Amerika, in het Yellowstone National Park.

Zonlicht
"De volledige uitbarsting van een caldera zou rampzalige gevolgen hebben", schat De Natale. Het uitgespuwde vulkaanas vormt de grootste dreiging: de assen kunnen het zonlicht blokkeren en klimaatverandering veroorzaken. Zo geloven sommige wetenschappers dat een vulkaan, en niet de inslag van een asteroïde, het tijdperk van de dinosauriërs heeft beëindigd, 65 miljoen jaar geleden. 95 procent van alle dier- en plantensoorten zouden 250 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven als gevolg van een supervulkaan, geloven anderen.Supervulkanen zijn terug te vinden in onder meer Nieuw-Mexico, Indonesië, Japan en Siberië, aldus het Amerikaanse wetenschapskanaal Discovery Channel. Ook Ethiopië en Bolovië zouden caldera's tellen, al konden die nog niet goed bestudeerd worden.

Kleine kans
Volgens De Natale is het einde van de mensheid gelukkig nog niet in zicht. "Het gebeurt zelden dat een supervulkaan ten volle uitbarst, net zoals het ook zelden gebeurt dat een grote meteoriet de aarde raakt." Ook de kans op een eruptie van Yellowstone is uitzonderlijk klein, berekenden onderzoekers in de VS, slechts 1 op 730.000.

Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 12:57 uur, door Joyce.s
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.686 topics, welke bij elkaar 447.558 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.498 leden.
Het nieuwste lid is royalwing.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 99 mensen aan het browsen op het forum. 9 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 99, lezen 6 mensen het topic "Klimaatverandering topic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Winterkou in Nederland snel aan het verdwijnen

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Meer felle natuurbranden verwacht in Nederland

Winterdiscussietopic

Droog en rustig weekend, volgende week bij vlagen guur weer

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden