Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Nov 2022 19:00:07

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Nov 2022 19:00:06

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

26 Nov 2022 19:00:05

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Nov 2022 19:00:04

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Nov 2022 19:00:04

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Nov 2022 19:00:03

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Nov 2022 19:00:03

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Nov 2022 19:00:02

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Nov 2022 19:00:02

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Nov 2022 19:00:02

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Nov 2022 16:59:38

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Nov 2022 15:59:40

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

26 Nov 2022 12:59:58

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Nov 2022 12:59:57

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Nov 2022 12:59:54
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline LIVE eindejaarsuitzending

Doe mee!

Herfstdiscussietopic 2022

Koudste novembernacht in 24 jaar

Fotowedstrijd: Herfst

Doe je mee?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
4 juni 2012, 11:14 uur | Bericht #353881
Stormchasen: Een steeds populairder wordende hobby

Er bestaat geen twijfel over: Dustin Mazzio heeft een indrukwekkende foto gemaakt van een tornado in Kansas tijdens de uitbraak in April. Bijna iedere dag weer stroomt de sociale media over van foto's en filmpjes van tornado's, hagelstenen zo groot als golfballen en andere zaken, die met het extreme weer in de USA te maken hebben. Na de outbreak in Kansas rees de vraag of het allemaal wel zo verstandig is, om ongetraind en ongeschoold op tornado's te gaan jagen. Veiligheidsmensen uit Kansas noemde de situatie toen: buitengewoon onveilig en uitgesproken dom. Maar Robb Lawson, meteoroloog van NWS in Wichita, zegt, dat getrainde spotters en chasers bijzonder behulpzaam en nuttig zijn voor de National Weather Service. De observaties van de chasers helpen de NWS erbij om de waarschuwingen nog accurater te maken. Als de dienst meldt, dat er een tornado op de grond is, zullen de mensen veel eerder geneigd zijn om de schuilkelders op te zoeken. Mensen, die willen chasen, moeten zichzelf wel goed voorbereiden en getraind worden door de NWS. Cody Robertson uit Columbia zegt, dat hij en zijn medechasers, Midwest Storm Chasers, zichzelf alles hebben aangeleerd. "De reden waarom we chasen is om mensen te helpen! Maar daarbij komt natuurlijk ook, dat een tornado daadwerkelijk zien een enorme kick geeft." 


Foto van Dustin Mazzio

Op sommige mensen heeft een tornado een enorme aantrekkingskracht, terwijl anderen er hard voor weg rennen. Professioneel stormchaser Lanny Dean, die een storm-chasing tour bedrijf heeft in Oklahoma, denkt dat een deel van de aantrekkingskracht de waardering en het ontzag voor het weer is. Met andere woorden: Moeder Natuur in haar volle glorie aan het werk zien. De sociale media zoals Facebook. Twitter en YouTube helpen mee aan de steeds groeiende populariteit van het chasen. Een geplaatste foto of film kan de volgende dag een internet hit zijn. Dit is jarenlang anders geweest. De groep chasers was zo klein, dat het mogelijk was om een goed belegde boterham te verdienen met het maken en verkopen van beelden van de tornado's. Er waren toen maar weinig chasers op de wegen. De film "Twister" maakte een start met de bekendheid van het chasen. Door de series zoals "Tornado Hunters" op National Geografic Channel is de populariteit explosief gestegen. Volgens Dean zijn de series een uitgesproken gelegenheid om te laten zien hoe chasen op een etische en veilige manier kan gebeuren. Echter maken de producers van de series volgens hem een gedramatiseerde gebeurtenis van. Hierdoor ontstaat er een hele nieuwe lichting avontuurzoekers, die totaal niet getraind zijn. In 2011 werd het stormchasen nog populairder door een zeer actief seizoen in 2011. Het publiek wat meekijkt met de chasers wordt steeds groter en groter. 


Foto: Discovery Channel

Het stormspotten heeft ook zijn keerzijde. Bij het maken van een "mooi shot" wordt door de ongetrainde chasers in het heetst van de strijd de veiligheid nog wel eens uit het oog verloren. In maart was een echtpaar een tornado aan het filmen in plaats van beschutting te zoeken. Toen het stel besefde, dat de tornado wel erg dichtbij kwam, was het voor de echtgenoot te laat. Hij overleefde de tornado niet. Dit is helaas niet het enige incident. Meteoroloog Alex Sosnowski van Accuweather kan niet genoeg benadrukken, dat een mooie foto niet het leven waard is. "Laat het stormchasen en stormspotten over aan de experts en de professionals". In Kansas was het afgelopen april echt een enorme bende met ongetrainde stormchasers. Volgens Mazzio hadden mensen de meest vreemde constructies op hun dak. "Er werden foto's genomen met mobiele telefoontjes. Er werd hard gereden en anderen blokkeerden de hulpdiensten. Maar het ergste was, veel mensen letten niet goed op de tornado. Ze hadden geen flauw idee wat de storm ging doen. De problemen werden veroorzaakt door tieners en ongeoefenden ramptoeristen, niet door de professionele stormchasers. Zij weten wat ze moeten doen en hoe ze uit de weg moeten gaan."

Ondanks het feit, dat de NWS afhankelijk is van de informatie van getrainde stormchasers, moedigt de dienst het onnodig achtervolgen van het mogelijk dodelijk weer niet aan. Het NWS zegt in een verklaring hierover het volgende: "The NWS does not encourage anyone to pursue dangerous storms for any reason other than promoting public safety (spotting) and official research. However, joining one of the professional tour groups is probably safer than going out yourself without appropriate training."  Er zijn ongeveer 22 bedrijven, die stormchasing tours organiseren. In 2010 is er door het MU's Department of Parks, Recreation and Tourism een onderzoek gedaan naar de bedrijven en naar degene, die zo'n toer boeken. Hieruit blijkt, dat de meeste recreatieve stormchasers hoog opgeleide mannen uit de hogere sociale klassen zijn, die meer te weten willen komen over het weer. In tegenstelling tot het beeld uit de sociale media, zijn de deelnemers aan de trip niet alleen maar op zoek naar spanning en avontuur. Ze willen meer kennis vergaren over stormen en tornado's. Deze mensen hoeven niet binnen korte afstand van een tornado te komen. Ze willen alleen moeder natuur in haar meest rauwe vorm aan het werk zien. 

© onweer-online
Bron: columbiatribune | Gewijzigd: 4 juni 2012, 11:15 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4149
Lid sinds: 26 Aug. 2011
4 juni 2012, 11:43 uur | Bericht #353883
Met name de laatste serie van stormchasers die in Nederland te zien was toonde aan dat het  stormchasende verkeer misschien wel het  gevaarlijkste onderdeel is van het chasen.
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Zwolle
Berichten: 370
Lid sinds: 2 Jan. 2012
4 juni 2012, 14:50 uur | Bericht #353899
Citaat van jcroon, maandag 4 juni 2012, 11:43 uur Met name de laatste serie van stormchasers die in Nederland te zien was toonde aan dat het  stormchasende verkeer misschien wel het  gevaarlijkste onderdeel is van het chasen.

Bedoel je niet die ene aflevering dat de TIV veel auto's ging inhalen?
Twitter: https://twitter.com/#!/Art_of_thunders

Best chase!!
28-06-2011
10-09-2011
10-05-2012
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4149
Lid sinds: 26 Aug. 2011
4 juni 2012, 15:07 uur | Bericht #353900
Citaat van team_*AOT*, maandag 4 juni 2012, 14:50 uur Citaat van jcroon, maandag 4 juni 2012, 11:43 uur Met name de laatste serie van stormchasers die in Nederland te zien was toonde aan dat het  stormchasende verkeer misschien wel het  gevaarlijkste onderdeel is van het chasen.

Bedoel je niet die ene aflevering dat de TIV veel auto's ging inhalen?

Die ook maar daarnaast zag je maar al te vaak opstoppingen van "chasers" en in de opwinding  kijken mensen dan wel eens niet zo goed uit als ze  ergens naartoe hobbelen. En hoe vaak zag je  de chauffeurs  van de chasemobielen niet meer op de storm dan op de weg letten?

peepee
Lid
Woonplaats: capelle aan den ijssel
Berichten: 321
Lid sinds: 19 Aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 juni 2012, 09:25 uur | Bericht #353946
het blijft natuurlijk een zeer gevaarlijke hobby en a.s woensdag beginnen de nieuwe afleveringen weer van seizoen 5 ik heb ze al gezien maar dan kan je pas zien hoe een tornado een vernietigende kracht heeft en alles met de grond gelijk maakt.
en als de echte chasers er niet waren denk ik dat er veel meer mensen dood zouden zijn.
Want ze geven het door aan de nat.weather service, zodat het stadje gewaarschuwd kan worden en de mensen nog een kas hebben om zich in veiligheid te brengen.
En ja Reed is natuurlijk een trilseeker .
maar ik zou het ook wel eens willen meemaken om daar naar toe te gaan.
Wie niet van ons gewoon om het zelf te zien hoe het nou in het echt is en de mooie supercells te fotograferen.
A.s woensdag op discovery 22.00 begint het weer.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.632 topics, welke bij elkaar 447.288 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.491 leden.
Het nieuwste lid is kurt.vanheste@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 152 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 152, lezen 2 mensen het topic "Uitslag: raad de hoogste temperatuur 19 juli 2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfstdiscussietopic 2022

Koudste novembernacht in 24 jaar

Fotowedstrijd: Herfst

Doe je mee?

De OnweerOnline LIVE eindejaarsuitzending

Doe mee!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden