Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Saline, NE.

23 Apr 2024 07:21:42
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 juni 2012, 13:22 uur | Bericht #354430
Straalstroom in de bocht

De voorzomer grossiert in situaties met onbestendig weer. De ene na de andere depressie vindt gemakkelijk zijn weg naar ons land. Viel het met de buien vandaag op veel plekken mee, de wind liet nog flink van zich spreken. En gooide roet in het eten voorde ronde van Texel. Die werd voor vandaag afgelast vanwege de harde wind. Morgen is het een stuk rustiger en kan het programma naar alle waarschijnlijkheid met heel redelijke omstandigheden alsnog worden uitgevoerd. Maandag trekt een volgend regengebied pal over ons heen. dat belooft dus weer een behoorlijk natte dag te gaan worden.


Stroming vandaag, 300 hPa niveau

Straalstroom
Opvallend is momenteel de zuidelijke ligging van de straalstroom. Het staat aan de basis van het koele en wisselvallige weer. In zo een situatie zijn wij zeker niet de enige met nat en koel zomerweer. Ook op bijvoorbeeld de Britse Eilanden en in Frankrijk vallen geregeld flinke buien of regent het langere tijd aan eens tuk door. In de eerste helft van komende week verandert er niet zo heel veel aan dit stromingspatroon. In het volgende weekend wordt het wel wat spannender.


Windvaantjes vandaag, 300 hPa niveau

Grote bocht
Het ECMWF model komt ook vandaag weer met een meer meanderende stroming vanwege een uitzakkend lagedrukgebied op grotere hoogte in de atmosfeer. De westelijke straalstroom wordt gedwongen om het systeem heen te lopen. De bocht loopt eerst zuidwaarts in de richting van Portugal, om vervolgens scherp om te draaien naar een zuidelijke stroming vanaf Frankrijk, via de Benelux naar Scandinavië. De straalstroom over onze omgeving valt, zoals gebruikelijk samen met sterke temperatuurtegenstellingen. De warmte stroomt oost van de as van de jet (straalstroom) over met name Midden en Oost-Europa naar het noorden, ondermeer richting Polen.


Stroming maandag 18 juni, 300 hPa niveau

Clusters
De zekerheid van zo een berekening is op zo een termijn natuurlijk niet extreem groot. Dat blijkt bijvoorbeeld, als we de overige berekende kaarten van het ECMWF bekijken. Op basis van deze overige 50 berekeningen wordt ondermeer de ‘pluim’ afgeleid, en krijgen we dus ook enig gevoel voor de spreiding van de diverse mogelijkheden. In het plaatje hiernaast zien we linksboven de berekende stroming op het 500 hPa niveau. Dit is de zogenaamde operationele berekening, gedaan met de hoogst beschikbare resolutie. Vervolgens zien we in groepen (clusters) een indeling van andere stromingstypen voor maandag 18 juni. De operationele run wordt hier ingedeeld in de tweede afbeelding. Deze groep omvat in totaal 17 berekeningen, waaronder dus de operationele run (O) en de zogenaamde controle-run (C).


Temperatuur maandag 18 juni, 850 hPa niveau

Wisselvallig
Daarnaast zien we nog een groep van 10 berekeningen die ook een zuidelijke stroming over ons land tonen, en een (warme) rug van hogedruk over Polen. Linksonder zien we dan een groep van 8 runs waarbij de uitgezakte depressie veel dichterbij ligt en de warmte een stuk is verschoven naar het oosten, naar de Balkan. Rechtsonder zien we nog een groepje van 8 die de rug westelijker en zelfs min of meer over ons land berekenen. Deze groep geeft veruit de beste papieren voor mooi zomerweer. Alle andere berekeningen (43 van de 51) geven wisselvallig weer met warmte die al dan niet wel even in de buurt komt.


Clusters maandag 18 juni, 500 hpa niveau

Onweer
De geschetste ontwikkeling in de operationele berekening is op zich wel interessant. De warmte kan voor een onweers-lagedrukgebied net even doordringen tot ons land. Maar de terugkeer van koeler weer gaat dan mogelijk vergezeld van zware onweersbuien. In het kaartje van de berekende CAPE-index zien we behoorlijk hoge waardes voor volgende week Toch kunnen we uiteraard nog lang niet met zekerheid stevige onweersbuien verwachten voor volgende week maandag. Wat we wel kunnen zeggen, is dat het volgend weekend naar alle waarschijnlijkheid wisselvallig is, mogelijk ook even wat warmer, en dat ergens in het weekend of op maandag er ook felle regen- en onweersbuien vallen.


Cape-index maandag 18 juni

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 226 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 226, lezen 4 mensen het topic "Winter discussietopic 2021-2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden