Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 juni 2012, 09:18 uur | Bericht #355003
 Rennen geblazen voor de strandgangers in Barcelona.. Een zware zandstorm trof de regio. Nadere informatie volgt:

Alvast wat filmpjes:








there can be only one
Nicole
Lid
Woonplaats: ARNHEM
Berichten: 14
Lid sinds: 21 mei. 2012
13 juni 2012, 11:42 uur | Bericht #355021
Ik heb er uiteraard geen verstand van dus mag ik vragen hoe zo'n zandstorm ontstaat? Is dit een storm die boven zee hangt of zo en landinwaarts trekt. Ziet er in ieder geval apart uit.
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 juni 2012, 11:51 uur | Bericht #355024

Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 juni 2012, 17:04 uur | Bericht #355051
Storm op het strand van Barcelona



Gisteren vond er een soort van mini (zand) storm plaats op het strand van Barcelona. Omdat het het helder was, was het bijzonder vreemd dat dit gebeurde. Het Spaanse meteorologisch instituut beschreef het als een "waterkolom die van de zee stijgt met een roterende beweging onder invloed van het atmosferische effect van een wervelwind". | Gewijzigd: 20 februari 2017, 15:18 uur, door Joyce.s
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 juni 2012, 20:00 uur | Bericht #355065
Verrassende zandstorm in Barcelona



Niet enkel in België was er sprake van extreem weer gisteren. In Barcelona lagen de mensen het ene moment te zonnen op het strand, het volgende moment stak er een zandstorm op die alle zonnekloppers op de vlucht dreef.

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
babraaf
Lid
Woonplaats: Achterberg
Berichten: 211
Lid sinds: 24 jul. 2009
13 juni 2012, 23:08 uur | Bericht #355079
wow gaaf.. er zat echt wel kracht in gezien die strandstoelen die door de lucht vlogen.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 juni 2012, 14:22 uur | Bericht #355129
Zandstorm in Barcelona

Bijzondere beelden afgelopen dinsdag in Barcelona. De Catalaanse miljoenenstad kreeg flinke wolken stof over zich heen, fijn zand opgewaaid van het strand.



Meteoroloog Agud Pique uit Barcelona beschrijft wat er gebeurde: “[…] about six in the afternoon, a sudden change of wind from south to north has meant that the beach sand lifted and cause a sandstorm. The phenomenon has surprised locals who were on the waterfront. The effects of the arrival of cold air have noticed from the Olympic Village near the beach, where the temperature has dropped six degrees in just one hour. In fact, what we saw today is a rare phenomenon in the Catalan coast.”

Verstoring
Na het bekijken van het filmpje komt natuurlijk meteen de vraag op wat er aan de hand was. Ten eerste was er een kleine verstoring hogerop in de atmosfeer. Met de bovenluchtstroming mee trok deze overdag van boven land richting zee. Met het oplopen van de temperatuur overdag ontstonden, geholpen door de kleine storing, boven de heuvels en bergen enkele buien.


Om 18 uur lokale tijd (16 UTC) stond er nog een zuidwestenwind en was het 26 graden. Ver weg ten noordoosten van Barcelona (op circa 70 kilometer afstand) bevond zich een naar het oosten trekkende bui.

Klein lagedrukgebied
Tegelijkertijd ontwikkelde zich op de kust een klein lagedrukgebiedje. Het lagedrukgebiedje was niet alleen in het gemeten windrichtingen terug te zien, maar bijvoorbeeld ook in het door het fijnmazige WRF-model verwachte luchtdrukpatroon.

Het lagedrukgebiedje trok vervolgens de zee op. Doordat de lucht rond een lagedrukgebied tegen de wijzers van de klok in stroomt, draaide de wind in Barcelona daarmee van het zuidwesten plots naar het noordoosten. Door forse luchtdrukverschillen aan de westflanken het lagedrukgebiedje trok de wind daarbij flink aan.

Bovendien trok het lagedrukgebiedje vrij snel voorbij, waardoor de luchtdruk in Barcelona na passage ervan binnen korte tijd 2 hectoPascal steeg, een zogenaamde ‘stijgklap’. Een dergelijke stijgklap (een grote luchtdrukstijging in korte tijd op één plek) veroorzaakt nog meer wind dan je alleen op basis van de luchtdrukverschillen over afstand zou verwachten.


Dezelfde kaart maar dan toegevoegd het door het fijnmazige WRF-model verwachte windpatroon. Het past precies bij de daadwerkelijk gemeten wind. De wind waaide rond een lagedrukgebiedje voor de kust ten noordoosten van Barcelona.

Andere factoren
De meningen zijn verdeeld of andere factoren nog een rol van betekenis hebben gespeeld. De rond het lagedrukgebiedje al aangetrokken wind zou nog door het reliëf ter plekke kunnen zijn versterkt. Net als water in een beek of rivier, zoekt ook lucht de weg van de minste weerstand. Hierdoor kunnen stroomversnellingen ontstaan tussen obstakels als heuvels en bergen. Het reliëf rond Barcelona is hier echter niet ideaal voor. Anders dan bijvoorbeeld bij de mistralwind die in Zuidoost-Frankrijk regelmatig opsteekt tussen de Alpen en het Central-Massif, wordt de lucht in Barcelona niet tussen twee berg- of heuvelketens doorgeperst.

Tevens is het nog mogelijk dat de windstoten van een regen- of onweersbui de luchtstroom een extra versnelling hebben meegeven. Toevallig was er rond het opsteken van de stofstorm ten noordoosten van Barcelona een stevige bui aanwezig. Dit was echter een bui die zich op dat moment op circa 70 kilometer afstand bevond, ver weg. En die bovendien in oostelijke richting trok. Dat windstoten vanaf die oostwaarts trekkende bui meer dan 70 kilometer hebben afgelegd in een zuidwestelijke richting is onwaarschijnlijk.


Vervolgens zou het lagedrukgebiedje snel verder de zee optrekken. Door de grote luchtdrukverschillen langs de westflanken van het lagedrukgebied en de door de vrij hoge treksnelheid ervan veroorzaakte stijgklap, stak er een krachtige noordoostenwind op met zware windstoten. Hierdoor ontspon zich een heuse zandstorm.

Meest waarschijnlijk lijkt dan ook dat bovenstaande factoren hooguit een kleine aanwakkerende rol hebben gespeeld bij de forse noordoostenwind langs de Barcelonese kust. En dat het vooral de grote luchtdrukverschillen aan de westflanken van het kleine, maar voor wat wind betreft dus venijnige lagedrukgebiedje zijn geweest die de spectaculaire stofstorm hebben veroorzaakt. Door de plotse winddraaiing naar richtingen van boven het relatief frisse zeewater (18-19 graden) daalde de temperatuur daarbij in een uur tijd van een zomerse 26 graden naar een stuk lagere 20 graden.

Weerbericht Barcelona
De komende tijd ziet het weerbeeld er vooral rustig uit. Kijk voor het weerbericht voor Barcelona tot 14 dagen vooruit eventueel hier. Uiteraard is er ook voor alle andere (vakantie)bestemmingen wereldwijd een verwachting op te vragen. Leest u dit verhaal op www.weer.nl typ dan rechtsboven deze pagina de plaatsnaam van uw keuze in. Via onze weerapp WeatherPro is het nog makkelijker en is zelfs voor elk uur (Premiumversie WeatherPro) van de dag de verwachting beschikbaar.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 20 februari 2017, 15:18 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 700 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 700, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden