Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

6 Mar 2021 17:59:35

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Mar 2021 17:59:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Volusia, FL.

6 Mar 2021 16:49:40

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Mar 2021 12:59:12

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

6 Mar 2021 10:59:35

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Mar 2021 10:59:08

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

6 Mar 2021 10:01:10

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

6 Mar 2021 09:22:58

De temperatuur bij Rotterdam is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

6 Mar 2021 09:22:58

De temperatuur bij Wijk aan Zee is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

6 Mar 2021 09:22:58

De temperatuur bij Cabauw is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

6 Mar 2021 09:22:58

De temperatuur bij Herwijnen is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

6 Mar 2021 09:22:58

De temperatuur bij Heino is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

6 Mar 2021 09:22:58

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Mar 2021 05:59:10

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Mar 2021 05:59:09
Actueel
1 / 4

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

Winter discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 mei 2007, 19:41 uur | Bericht #2437

Een ontlading tussen wolk en aardoppervlak in Nijmegen dinsdagavond. Foto: Kees van der Wulp.

Een aantal stevige regen- en onweersbuien zorgden dinsdag aan het eind van de middag en in de avond vooral in het midden van het land lokaal voor overlast. Daarbij hielden onweer en zware regen vooral ’s avonds plaatselijk urenlang achter elkaar aan, terwijl het even verderop een stuk minder hard of zelfs helemaal niet (meer) regende. Een terugblik.

Dinsdagochtend en in de eerste helft van de middag vielen verspreid over het land al enkele buitjes, maar tegen de avond kwam vanaf de Noordzee een aantal nieuwe buien binnendrijven. Deze buien werden boven land behoorlijk actief, doordat ze extra opgezweept werden door het overtrekken van bovenluchtstoring.


De totale hoeveelheid neerslag tussen 8 uur dinsdagavond en 2 uur in de nacht. In het rivierengebied kwam het dinsdagavond plaatselijk tot meer dan 40 millimeter regen. Later verplaatsten de pittige buien zich naar Noord-Brabant en -Limburg.

Twee buien sprongen er uit: eentje die via de Wadden en de noordkust over Groningen trok. En een andere die via de regio Amsterdam, over Flevoland en Utrecht, richting Gelderland en Overijssel trok. De buien brachten (zware) windstoten, zware regenval, soms ook hagel en ook een behoorlijk aantal klappen onweer.

De buien leken vervolgens naar Duitsland weg te trekken met daarachter slechts enkele losse buitjes die vanaf de Noordzee nog binnendreven. De bui in het noorden deed dat ook daadwerkelijk, maar de nieuwe buien boven de Noordzee sloten aan het begin van de avond aan bij de bui boven het midden van het land. Het buiencomplex kreeg steeds meer een rechtlijnige vorm met in een smalle strook zware regen, onweer en hagel, en lokaliseerde zich boven het rivierengebied.


In Waalwijk werd de 40 millimeter dinsdag niet gehaald, maar in 48 uur tijd viel daar tussen maandagochtend en dinsdagavond in totaal al wel bijna 70 millimeter regen. Foto en meting: Martha Kivits.

Doordat de trekrichting (van west naar oost) van het complex bijna precies overeen kwam met de lengterichting ervan, kregen sommige plaatsen urenlang met regen- en onweer te maken. De grootste activiteit lag hierbij boven het midden en oosten van het rivierengebied waar ’s avonds in een uur of drie tijd plaatselijk meer dan 40 millimeter regen viel. Even ten noorden van deze strook was rond het avonduur al de eerste flinke bui gevallen, maar na acht uur bleef het daar bij wat lichte regen of zelfs geen regen.

De condities waren in de avond boven het rivierengebied echter precies goed om steeds weer nieuwe buien te genereren. De bovenluchtstoring was nog nabij en de lucht bij het aardoppervlak was voldoende warm en vochtig. Dat de buien daarbij in één rechte lijn steeds weer opnieuw ontstonden en zich daarmee tot één langgerekte bui ontwikkelden, kwam doordat de windrichtingen op verschillende hoogten nagenoeg niet verschilden. De buienwolken ontstonden onderin, stegen op, werden door de westenwind naar het oosten verplaatst, en ten westen ervan ontstonden meteen weer nieuwe buien die dezelfde (wind)richting volgden.


Martin de Jongh nam vanuit Rheden (ten noorden van Arnhem) deze foto van het onweer dat zich ten zuiden van hem afspeelde.

Later in avond en in de nacht zou de lijn met de meeste activiteit boven het noorden van Brabant komen te liggen waar lokaal 20 millimeter regen viel. Maar de grootste hoeveelheden vielen dus dinsdagavond in het rivierengebied.

Ook vandaag waren in de stapelwolken die zich in het midden en noorden in het binnenland vormden lijnvormige patronen te ontdekken en her en der viel daar zelfs een buitje uit. De bovenlucht was echter niet koud genoeg meer voor het ontstaan van zulke felle buien als gisteren. Tegelijkertijd viel in het uiterste zuiden nu en dan wat meer aaneengesloten lichte regen. Tegen het eind van de middag gaat dit gebied met meer aaneengesloten regen naar het noorden bewegen en vanavond verovert ze het hele land. De komende dagen verandert weinig: we blijven regelmatig met regen te maken krijgen.

©weer.nl
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.265 topics, welke bij elkaar 445.222 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.296 leden.
Het nieuwste lid is Willsmith00.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1543 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1543, lezen 7 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 11".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

Winter discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden