Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 09:22:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 08:53:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 juli 2012, 09:12 uur | Bericht #358768
Smeltend permafrost bedreigt Zwitserse dorpjes

Dat de gletsjers smelten door klimaatverandering is niet moeilijk te zien. Maar onder de oppervlakte speelt zich een onzichtbaar proces af: smeltend permafrost. Het leidt tot enorme puinstromen die dorpen in gevaar brengen. Guttannen is een dorpje in de Berner Alpen met 310 inwoners. Het is de laatste stop omhoog, op weg naar de Grimselpas, die een groot deel van het jaar dicht is. In de verte zijn de koebellen te horen en het vredige geruis van de rivier de Aar. Toch is het dorp niet voor iedereen meer veilig. De oorzaak ligt hoger, op de noordoostelijke flank van de 3282 meter hoge Ritzlihorn. In juni 2009 braken daar grote rotsen af en sindsdien komen er elke zomer enorme stromen puin naar beneden.



Modderstromen
"De modderstromen en de hoeveelheid puin zijn ieder jaar gegroeid", zegt Nils Hählen, hydraulisch ingenieur bij het kanton. "Het komt deels terecht in de Aar, die daardoor hoger en breder wordt." In drie jaar tijd is er 630.000 kubieke meter puin naar beneden gekomen. In de zomer, als het hevig heeft geregend, moet de enige weg door de nauwe vallei vaak worden gesloten. Een huis bij de rivier hebben ze al moeten afbreken en het lokale rioolzuiveringsstation moet binnenkort misschien ook. Sinds 2010 komt het puin ook in het gehuchtje Boden, waar het tien huizen bedreigt.

Een van die huizen is van Martin Leuthold. "Ik heb hier zestig jaar gewoond en mijn vader was hier ook al boer", zegt hij. Bang is hij niet, hij kent de grillen van de natuur. Maar negeren kan ook niet: "Misschien gebeurt er tien jaar lang niets, maar misschien komt het deze zomer allemaal naar beneden storten, niemand weet het."

Ingenieurs, geologen en glaciologen nemen aan dat de oorzaak ligt bij smeltend permafrost. Dat is een ondergrondse laag, rots of stenen, die permanent bevroren is en soms ijs bevat. Het is meestal niet precies bekend waar het zich wel en niet bevindt, en de kaarten die zijn getekend gaan uit van waarschijnlijkheidsberekeningen. Naar schatting 5 procent van de Zwitserse grond bevat permafrost. Op noordoostelijke hellingen komt het over het algemeen voor boven 2600 meter. Het functioneert als een soort stopverf die steile rots- of puinhellingen in het hooggebergte stabiliseert. Als het smelt, gaan rotsblokken en puin schuiven.

Degradatie
Een één-op-éénverband met de stijgende temperaturen is moeilijk vast te stellen, want de toestand van de permafrost is ook afhankelijk van andere factoren, zoals de samenstelling van de bodem. En de meeste metingen lopen nog maar tien jaar, terwijl je voor klimaattrends toch zeker dertig jaar nodig hebt. Dat zegt glacioloog Jeannette Nötzli, hoofd van het coördinatiepunt van Permos, het Zwitserse Netwerk voor Permafrost-monitoring. "Toch wijzen veel van onze gegevens op degradatie van de permafrost. De laatste drie jaar hebben de dieptes van de actieve lagen in de zomer recordniveaus bereikt."

Het voorspellen van veranderingen in de permafrost is niet mogelijk, in elk geval niet verder vooruit dan een jaar. Experts zeggen dat de puinstromen van de Ritzlihorn uiteindelijk zullen stoppen, omdat de oppervlakte van de helling eindig is. Het puin weghalen uit de vallei en uit de rivier is geen optie. Het is te riskant en ook te duur. Alleen al het puin uit de rivier halen, zo'n 50.000 vrachtwagens vol, zou 18 miljoen Zwitserse frank (15 miljoen euro) kosten.

Weinig hoop
Voor de inwoners van Boden is er dus weinig hoop, uiteindelijk zullen ze ergens anders moeten gaan wonen. Hans Abplanalp, de voorzitter van het dorp, heeft met iedereen gesproken. "Bijna allemaal willen ze in Guttannen blijven", zegt hij. "We kunnen ze land en huizen geven om te kopen." Leuthold weet het nog niet. Alles afbreken en verhuizen, dat is zoveel werk, en hij wordt alleen gecompenseerd voor zijn stal als hij een nieuwe bouwt. "Ik ga binnenkort met pensioen, waarom zou ik dat dan nog doen?" Wereldwijd zorgt smeltend permafrost voor een groot probleem, omdat er veel kooldioxide en methaan in zit opgeslagen.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 198 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 198, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen 5 & 6 juni 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden