Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gaston, NC; Iredell, NC; Lincoln, NC; Mecklenburg, NC.

15 Aug 2022 23:41:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, NC; Harnett, NC; Johnston, NC; Sampson, NC.

15 Aug 2022 23:36:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cochise, AZ; Santa Cruz, AZ.

15 Aug 2022 23:33:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burke, NC; Catawba, NC; Cleveland, NC; Lincoln, NC; McDowell, NC; Rutherford, NC.

15 Aug 2022 23:33:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Walker, AL; Winston, AL.

15 Aug 2022 23:32:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cleveland, NC; Polk, NC; Rutherford, NC; Cherokee, SC; Spartanburg, SC.

15 Aug 2022 23:32:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nye, NV.

15 Aug 2022 23:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, NC; Harnett, NC; Hoke, NC; Lee, NC; Moore, NC.

15 Aug 2022 23:30:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Webb, TX.

15 Aug 2022 23:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scott, AR.

15 Aug 2022 23:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Polk, NC; Rutherford, NC.

15 Aug 2022 23:26:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Arapahoe, CO; Douglas, CO; Elbert, CO.

15 Aug 2022 23:26:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garland, AR.

15 Aug 2022 23:16:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Catawba, NC; Gaston, NC; Iredell, NC; Lincoln, NC; Mecklenburg, NC.

15 Aug 2022 23:12:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cochise, AZ.

15 Aug 2022 23:10:05
Actueel
1 / 4

Nieuw hitterecord voor de UK

Berichtgeving bosbranden Europa

Branden houden aan

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Zomer discussietopic

Eerste landelijke hittegolf sinds 2020 een feit in De Bilt.

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 juli 2012, 12:47 uur | Bericht #358796
Derecho wordt bekend begrip

Elke paar jaar wordt er een meteorologisch begrip bekend onder het grote publiek en wordt opgenomen in de "dagelijkse" spreektaal. Nu is het de tijd voor de term "derecho" om algemeend bekend te raken. Miljoenen mensen in het gebied van de Ohio vallei tot de Oostkust, inclusief het zuidwesten van Virginia, hebben een derecho aan de lijve ondervonden en kampen nog steeds met de gevolgen van deze verwoestende storm. Het woord "derecho" werd zelfs trending op Twitter op vrijdagavond. De term derecho wordt volgens het Storm Prediction Centre al gebruikt sinds 1888. De fysicus Gustavus Hinrichs van de universiteit van Iowa vond toen de term derecho ( Spaans voor recht) uit om de straight line winden te onderscheiden van de draaiende winden, die voorkomen bij een (eveneens Spaanse term) tornado. Tornado's kunnen bij een dereco voorkomen. Deze vallen in het niet bij het wijdverspreide veld van destructie, die veroorzaakt worden door de derecho. Het komt maar zeer zelden voor, dat een derecho langdurende en grote tornado's voortbrengt. Wat is nu een derecho?
Een derecho (day-ray-cho) is een lang bestaande (levende) bowecho MCS (= mesoscale convective system, een complex of cluster van onweersbuien), welke destructieve straight-line winden over honderden kilometers veroorzaakt. Een MCS staat voor mesoscale convective system oftewel een dure manier om een cluster van onweersbuien aan te duiden.  Een bow-echo is een type stormcluster, die op de radar een boogvorming beeld geeft. Zware stormwinden duwen het midden van de stormlijn verder naar voren dan de zijkanten, waardoor er een boog ontstaat. Alleen een bow-echo, die over honderden kilometers trekt en een constante outflow winden veroorzaakt, die schade veroorzaken over bijna de hele lengte van het traject van de storm verdient de titel derecho. De outflow wind kan zich soms gedragen als een koufront. Hierdoor kunnen er nieuwe stormcellen ontstaan als deze botsen met warmere lucht. De traditionele definitie voor een derecho is een onweerscomplex, welke over minstens 400km schade veroorzaakt met een geconcentreerd gebied van door convectie ontstane windstoten van minstens 93 km/h. 

© onweer-online
Bron: Roanoka, NWS, wikipedia

| Gewijzigd: 1 juli 2012, 14:18 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
2 juli 2012, 11:38 uur | Bericht #358887
BartS
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 juli 2012, 21:59 uur | Bericht #362410
To Derecho or Not to Derecho

Het gebruik van de term "derecho" door weermedia om de destructieve onweersbuien van dinsdag 24 juli 2012 te beschrijven heeft onrust veroorzaakt in de sociale media. Tot afgelopen juni was de term derecho voor velen een onbekend begrip. Na de stormen van 29 juni hebben de meeste mensen van het westen van Virginia tot in Washington DC een heel goed idee wat een derecho inhoudt en wat deze kan aanrichten. 

Dit krachtige complex van onweersbuien is geen onbekende voor de Plains en het Midwesten en de term wordt al meer dan 100 jaar gebruikt. In 2009 veroorzaakte een derecho wijdverspreide schade en stroomstoringen in Kansas, Missouri, Kentucky en andere staten in het Midwesten. De term derecho heeft een Spaanse oorsprong en betekent "recht vooruit" of "direkt". De term derecho werd voor het eerst gebruikt in 1888 door dr Gustavus Hinrichs, professor aan de universiteit van Iowa. De definitie van een derecho volgens de National Weather Service is al volgt: "A widespread, long-lived wind storm that is associated with a band of 'rapidly moving' showers or thunderstorms that can produce damage similar in magnitude to a tornado, but from a single direction, rather than a rotation."  Meer in het bijzonder: als de windschade zich uitstrekt over meer dan 386 km (240 miles) en de bijbehorende windstoten zijn minstens 93 km/h (58 mph) over een groot deel van het traject, kan het systeem in aanmerking komen voor de naam derecho. Een derecho is dus een verstrekte en hoge snelheidversie van een groot onweerscomplex (mcc of mesoscale convective complex) of een klein onweerscomplex (mcs of mesoscale convective system). Hoewel het systeem van dinsdag lang net zo groot en zo intens was als de derecho van 29 juni 2012, heeft het systeem de criteria behaald, maar dan wel met hakken over de sloot. De windstoten bedroegen 60 mph vanaf Chicago tot Dayton en Cincinnati. De afstand tussen Chicago en Dayton is 245 miles en het systeem trok over het land met een snelheid van 50 mph 

  
Het tweede kaartje van het SPC laat de stormschade meldingen zien van 24 juli 2012. 

Waarom werd de term derecho gebruikt door Accuweather?
Bij accuweather was men bezorgd, dat het systeem onopgemerkt zou blijven totdat het te laat was en er in vele steden al schade zou zijn ontstaan. Wegens de snelle communicatie via de sociale media en de "live meldingen" was het noodzakelijk - volgens accuweather - om een woordkeus te gebruiken, die de aandacht zou krijgen. Er bestaat een risico, dat termen zoals derecho of blizzard teveel gebruikt worden (of zoals in Nederland de term ".. des doods"  wordt gebruikt voor ieder onstuimig weertype red.) Echter termen zoals  "zware (strong) of zeer zware (severe) onweersbuien zijn zo ingeburgerd, dat ze geen indruk meer maken en een mogelijk levensbedreigende situatie over het hoofd zien of bagataliseren. 

Het systeem van afgelopen dinsdag had lang niet zoveel inpact als de derecho in juni. Echter zijn er tientallen schademeldingen door wind binnengekomen uit zeven staten in een tijdspanne van 10 uur. Op sommige momenten trok het systeem sneller over het land dan de derecho van 29 juni. 

Extreem weer expert Henry Margusity: "We begonnen schademeldingen van derecho niveau binnen te krijgen vanuit Chicago en het noorden van Indiana. We werden erg bezorgd, dat er wederom een enorm groot en snel verplaatsende buienlijn zich ontwikkelde." Expert senior meteoroloog Dale Mohler voegt hieraan toe: "Het systeem was over zijn piek heen toen deze de Ohio rivier overstak en verder het oosten van Kentucky en het zuiden van West Virginia in trok. Echter meldingen van omgevallen bomen en elektriciteitspalen bleven binnenkomen toen het systeem over het noordoosten van Tennessee en naar het noordwesten van Noord Carolina trok.""Als we de term derecho gebruiken om een onweerscomplex te beschrijven, moeten de mensen er alert op zijn, dat de buien zwaarder zijn dan een "routine" onweersbui. Ook zal het systeem schade en stroomstoringen gaan veroorzaken in een groot gebied," zegt Margusity. De interpretaties en meningen zullen bij ieder weer-evenement uiteenlopen tot beide uitersten. Dit is niet alleen zo binnen het team van Accuweather, maar over de gehele mondiale weercommunity. Accuweather gebruikt de consensus aanpak bij het maken van weersverwachtingen voor alle soorten weertypen. Uiteindelijk beslissen mensen zelf wat ze uiteindelijk met de gegeven informatie gaan doen. 

© onweer-online
Bron: Accuweather

| Gewijzigd: 27 juli 2013, 13:00 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 juni 2013, 21:21 uur | Bericht #396704


| Gewijzigd: 13 juni 2013, 21:21 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 juni 2013, 21:28 uur | Bericht #396705
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.591 topics, welke bij elkaar 447.143 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.466 leden.
Het nieuwste lid is Niels112.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2398 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2398, lezen 11 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 21".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Berichtgeving bosbranden Europa

Branden houden aan

Zomer discussietopic

Eerste landelijke hittegolf sinds 2020 een feit in De Bilt.

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Nieuw hitterecord voor de UK

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden