Fout in query! (Table './db16708_oo/openproxies' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed)
SELECT ipbin FROM openproxies WHERE ipbin = 0x36eabfca
10 dingen die je waarschijnlijk nog niet weet over tornado :: onweer-online.nl
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

27 Nov 2021 17:34:27

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

27 Nov 2021 12:02:14

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Nov 2021 12:01:50

De temperatuur bij Westdorpe is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

27 Nov 2021 10:09:13

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

27 Nov 2021 09:53:19

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Noord-Brabant.

27 Nov 2021 08:30:52

Het zicht bij Gilze Rijen is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

27 Nov 2021 08:20:35

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

27 Nov 2021 08:20:34

Het zicht bij Eindhoven is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

27 Nov 2021 07:45:38

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

27 Nov 2021 07:45:38

De temperatuur bij Gilze Rijen is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

27 Nov 2021 07:45:38

De temperatuur bij Woensdrecht is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

27 Nov 2021 07:45:37

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

27 Nov 2021 07:45:37

De temperatuur bij Eindhoven is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

27 Nov 2021 07:45:37

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Gelderland, Noord-Brabant.

27 Nov 2021 07:20:50
Actueel
1 / 4

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 juli 2012, 19:55 uur | Bericht #361133
10 dingen die je waarschijnlijk nog niet weet over tornado’s

Een tornado is één van de meest dodelijke, meest verwoestende natuur fenomeen op aarde. Maar de meeste van ons hebben waarschijnlijk veel misvattingen over tornado’s. De werkelijke wetenschap van tornado’s is veel onbekender, en veel enger, dan u ooit kon vermoeden.
Kan een dagvlinder echt leiden tot een tornado? Hoe gevaarlijk is “Tornado Alley” echt? Hier zijn tien dingen die u waarschijnlijk niet wist over tornado’s.

10. Het “Butterfly Effect”
De term “Butterfly Effect” was van origine bedacht door een meteoroloog die weermodellen studeerde. Voor de niet-ingewijden: het ‘Butterfly Effect” is een concept van de chaostheorie die stelt dat een kleine verandering in de omstandigheden in een niet-lineair systeem, aanleiding kan geven tot enorme veranderingen in dat systeem in de toekomst. Het meest erkende, en algemene, voorbeeld van het “Butterfly Effect” beweert dat een vlinder die met zijn vleugels wappert kan leiden tot een tornado in Texas enkele weken later. De term die de verbinding geeft tussen vlinders en tornado’s, werd bedacht door meteoroloog Edward Lorenz in de jaren ’60. Hij ontdekte dat kleinschalige wijzigingen in het begin de voorwaarden van een geautomatiseerd weermodel zou kunnen zijn die de meest wilde (en onvoorspelbared) weer scenario’s zou geven.9. Vleugels van Vlinders
Het is de moeite waard u erop te wijzen dat vlinders geen echte tornado’s kunnen veroorzaken. Eigenlijk , het flapperen van de vleugels van een vlinder is maar onderdeel van een grotere set aan voorwaarden op het gebied van de sfeer die uiteindelijk zou kunnen leiden tot een tornado. In feite kunnen ze net zo snel behoren tot de voorwaarden die een tornado uitstel, of zelfs de volledige verstikking van een tornado.

8. NASA
Dit gezegd hebbende, de Butterfly Effect is niet geheel onzeker. NASA gebruikt het Butterfly Effect voor een directe vliegroute van ruimtevaartuigen.
Volgens Rutgers biofysicus Troy Shinbrot: “in het eerste voorbeeld wat ik ken, was van de International Cometary Explorer. Zij gebruikten het feit dat de Butterfly Effect van toepassing is op trajecten in het zonnestelsel. Met kleine hoeveelheden van hydrazine brandstof, creëerden ze kleine ‘puffs’ die het ruimtevaartuig halverwege het zonnestelsel stuurde om zo komeet Giacobini-Zinner te ontmoeten. Dat is de eerste keer ooit dat er een wetenschappelijke ontmoeting met een komeet was.7. Tornado’s in een roedel
Tornado’s kunnen reizen als een roedel wolven. Officieel kennen we dit als een tornado uitbraak and is gecategoriseerd met een formatie van minimaal 6 tot 10 twisters/tornado’s die zijn ontstaan uit hetzelfde weersysteem. Maryland heeft zo een uitbraak daadwerkelijk meegemaakt in mei 2012. Er waren op z’n minst 9 tornado’s die zijn bevestigd op 1 dag (als referentie punt: het record voor meeste tornado’s in een heel jaar is 24).

6. De grootste tornado uitbraak in de geschiedenis
De grootste tornado uitbraak in de geschiedenis was vorig jaar, 2011. Het gebeurde eind april. De storm duurde al meer dan 3 dagen en trof 21 staten. Deze storm was aanleiding tot een ongekende 358 bevestigde tornado’s. Dit is meer dan 20% van het totale tornado’s dat is gemeld in de VS voor alle tornado’s in 2011). De uitbraak koste aan meer dan 300 mensen het leven en veroorzaakte, naar schatting, 11 miljard dollar aan schade.

5. De meest destructieve tornado in de geschiedenis
Hoe ernstig de uitbraak in 2011 ook was, de uibraak was niet de meest gewelddadige. Er is enige discussie over de vraag hoe de tornado’s te rangschikken. Sommige kiezen om te classificeren van het aantal uitbraken, anderen rangschikken op duur, schade of levens. Maar, als het gaat om globale intensiteit, dan gaat de titel naar de super uitbraak in 1974.4. Tornado’s & wind
Verondersteld wordt, dat de sterkste winden binnen de tornado’s zijn. Het is moeilijk om deze precies te meten maar atmosferische wetenschappers denken dat de snelste windsnelheden ooit werden gevonden in een tornado in 1999 in Oklahoma. Ze klokte de windsnelheid op 318 mijl per uur (dat is ongeveer 512 km per uur).


3. Een F5 tornado
Volgens NOAA kan een tornado,met winsnelheden van 318 mijl per uur, een huis met goede fundering en goede constructie, in een oogwenk uit elkaar scheuren en wegvegen. Een F5 tornado, met snelheden meer dan 260 km per uur, heeft genoeg kracht om een boom te ontwortelen.. Zelfs F4 tornado’s hebben voldoende kracht om bepaalde huizen en auto’s door de lucht te slingeren als dinky toys. Het punt: een halve vrachtwagen wordt hier al draaiend in de lucht geslingerd alsof het zo licht is als een veertje.2. Tornado Alley
Alle tornado waarnemingen van elk continent worden opgeslagen in Antartica. Maar een overweldigende meerderheid van ’s werelds tornado’s vinden daadwerkelijk plaats in een regio die een hondenpoot vormt in de Verenigde Staten. Treffend genoemd: Tornado Alley. Waarom iemand ooi zou willen leven in Tornado Alley? Omdat welbeschouwd, tornado’s eigenlijk een zeldzaam weerverschijnsel is.


Volgens Science News medewerker Sid Perkins:
“Een typische tornado beschadigd een gebied van ongeveer 13 vierkante kilometer. In een stad van bijna 9,4 miljoen vierkante meter blijft het grotendeels onbeschadigd onroerend goed.

Nieuwe modellen suggereren dat in Tornado Alley, wat loopt van West Iowa  naar beneden door Nebraska en Kansas naar het zuiden van Oklahoma en dan over Arkansas en Lousiana naar het zuidoosten van de Mississippi, elke willekeurige plaats kan verwachten dat er 4.000 tot 10.000 jaar tussen de tornado’s zit met een categorie die de daken van de huizen trekt.

1. De meest dodelijke Tornado
De meest dodelijke tornado: De Dualatpur-Saturia Tornado in 1989 in Bangladesh. Deze tornado koste aan meer dan 1300 mensen het leven. Bangladesh is er één van een handvol van landen buiten Noord Amerika waar Tornado’s een gemeenschappelijk goed zijn.

© Onweer-Online ©M. Klaassen 
Bron: io9 Auteur: Robert T. Gonzalez | Gewijzigd: 14 juli 2012, 19:56 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Thunder84
Lid
Woonplaats: Alkmaar
Berichten: 444
Lid sinds: 25 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 juli 2012, 00:34 uur | Bericht #361161
Dit zijn een paar extra weetjes voor mijn favo natuurs verschijnsel, bedank !
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Halle
Berichten: 388
Lid sinds: 16 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 juli 2012, 23:53 uur | Bericht #361400
En ook de tornado van F5 kan betonnen vloer opzuigen.
ron12
Lid
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 914
Lid sinds: 25 aug. 2011
17 juli 2012, 08:29 uur | Bericht #361413
stomme vraag misschien,veroorzaken windmolens soms een toename van windhozen en tornado,s in europa??het vlinder efect,maar die windmolens zijn veel groter dan een vlinder.met al die wervenlingen wat een windmolen veroorzaakt.
totale aantal onweersdagen in nijmegen vanaf januari tot nu dit jaar...33
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Zippy79
Lid
Woonplaats: Boskoop
Berichten: 197
Lid sinds: 15 jun. 2009
17 juli 2012, 08:49 uur | Bericht #361419
Citaat van ron12, dinsdag 17 juli 2012, 8:29 uur stomme vraag misschien,veroorzaken windmolens soms een toename van windhozen en tornado,s in europa??het vlinder efect,maar die windmolens zijn veel groter dan een vlinder.met al die wervenlingen wat een windmolen veroorzaakt. Volgens mij bedoelen ze met het "butterfly effect" dat zelfs een heeeel klein diertje zoals een vlinder al een gigantisch klimaat verschil kan geven duizenden kilometers verderop. Ik zie geen verband tussen windmolens en tornado`s. Windmolens maken geen wind, maar draaien door de wind.

Zie je in april meeuwen dan gaat het in augustus sneeuwen.
Woonplaats: ede
Berichten: 111
Lid sinds: 20 jun. 2012
20 juli 2012, 13:02 uur | Bericht #361867
Nog een weetje. 

Nederland is het land met de meeste tornado's ter wereld. (wanneer je het aantal tornado's per km2 berekend) Zelfs Tornado Valley kan daar niet aan tippen.
Het gaat in nederland dan wel om veel kleinere tornado's maar toch.
In de berekening zijn ook waterhozen meegenomen, anders was groot brittanie de koploper.

Bron. KNMI
Woonplaats: ede
Berichten: 111
Lid sinds: 20 jun. 2012
20 juli 2012, 13:06 uur | Bericht #361868
Hier de link naar het artikel:

http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2003/juli/Tornado-s-turven.html

Victor
Woonplaats: Halle
Berichten: 388
Lid sinds: 16 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 juli 2012, 13:46 uur | Bericht #361874
Veel waterhozen zijn normaal. In België ook veel waterhozen maar natuurlijk minder dan Nederland en meest waterhozen kunnen wij niet waargenomen want sommige waterhozen zijn onzichtbaar of te ver op de zee. Het duurt heel kort. Ongeveer 5 min. Het kan minder of meer. Ik heb zelfs 5 waterhozen gespot op 1 namiddag maar het waren zeker meer maar ik kon niet alles zien.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.453 topics, welke bij elkaar 446.317 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.377 leden.
Het nieuwste lid is Hendrik Jan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2194 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2194, lezen 11 mensen het topic "Herfstdiscussietopic 2021".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden