Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Saline, NE.

23 Apr 2024 07:21:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Pawnee, NE.

23 Apr 2024 07:00:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Prairie, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 01:11:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 00:17:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, MT; McCone, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Daniels, MT; McCone, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 21:33:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT.

22 Apr 2024 21:04:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

22 Apr 2024 07:46:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

22 Apr 2024 07:46:26

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

22 Apr 2024 05:00:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Johns, FL.

22 Apr 2024 03:33:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marion, FL.

22 Apr 2024 03:33:17
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 maart 2013, 10:41 uur | Bericht #392010
Sojoez koppelt aan ruimtestation

Een Sojoez-capsule met drie ruimtevaarders aan boord is vrijdag gekoppeld aan een Russische onderzoeksmodule van het Internationale Ruimtestation ISS. De Russische kosmonauten Pavel Vinogradov en Aleksandr Misoerkin en de Amerikaanse astronaut Chris Cassidy waren zes uur eerder begonnen aan hun ruimtereis.

De ruimtevaarders voegen zich bij de drie bemanningsleden die het ISS al sinds december bewonen en blijven vijf maanden in het ruimtestation.

Niet eerder heeft een bemand ruimtevaartuig zo'n snelle route naar het ISS afgelegd. Normaal gesproken duurt een vlucht naar het ruimtestation zo'n vijftig uur. De nieuwe route, waarbij voorafgaand aan de koppeling aan het ISS minder vaak rond de aarde wordt gecirkeld, werd eerder getest door drie vrachtsondes. Het voordeel van de nieuwe route is dat de bemanning minder vermoeid in het ISS arriveert.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 maart 2013, 11:45 uur | Bericht #392018

Gepubliceerd op 28 mrt 2013  apvideonews·

Three new crew members launched from Kazakhstan at 4:43 p.m. EDT aboard a Soyuz TMA-08M rocket. The crew includes American astronaut Christopher Cassidy and two other Russian cosmonauts.
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
3 april 2013, 10:58 uur | Bericht #392333
Zo zag de lancering van de Sojoez-raket er vanuit de ruimte uit

De Canadese astronaut Chris Hadfield was vorige week vanuit het internationale ruimtestation ISS getuige van de lancering van de Russische Sojoez-raket. Op Twitter plaatste hij een foto waarop het ruimtevaartuig als een fel oranje gloed boven het aardoppervlak verscheen.


Astronaut Chris Hadfield zag vanuit het internationale ruimtestation ISS de lancering van de Sojoez-raket. © NASA.

Normaal gesproken kunnen bewoners van het ruimtestation hun toekomstige bemanningsleden niet zien wanneer deze aan hun reis beginnen, maar de lancering van vorige week was een uitzondering. Het ruimtestation was namelijk net voorbij Kazachstan gevlogen, vlak voordat de Sojoez-raket daar gelanceerd werd.

Recordtijd
NASA-astronaut Chris Cassidy en Russische kosmonauten Pavel Vinogradov en Alexander Misurkin vlogen vorige week in een recordtijd van minder dan zes uur naar het ISS. Voorheen duurde het twee uur om naar het ruimtestation te reizen.

De astronauten zullen vijf maanden in het ISS werken en sluiten zich aan bij de Canadese astronaut Chris Hadfield, momenteel commandant van het ISS, NASA-astronaut Tom Marshburn en de Russische kosmonaut Roman Romanenko. De laatste drie reizen in mei weer terug naar de aarde.

Het ISS draait op een hoogte van ongeveer 400 kilometer in een baan om de aarde, met een snelheid van 28.000 kilometer per uur. Sinds 2000 is het station permanent bewoond, astronauten voeren er het hele jaar door wetenschappelijke experimenten uit, zonder de invloed van de zwaartekracht.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
3 april 2013, 20:00 uur | Bericht #392361
Mogelijk bewijs voor donkere materie ontdekt

Wetenschappers hebben met behulp van een speciale spectrometer op het internationale ruimtestation ISS waarschijnlijk voor het eerst bewijs waargenomen voor het bestaan van zogenoemde donkere materie. Hoewel donkere materie nog nooit met zekerheid is waargenomen vermoeden wetenschappers dat het alle deeltjes in het universum massa geeft.

De wetenschappers hebben met behulp van de Alpha Magnetic Spectrometer (AMS), die twee jaar geleden de ruimte in werd gestuurd, een grote hoeveelheid positronen waargenomen. Dat zijn positief geladen subatomaire deeltjes en de onderzoekers vermoeden dat deze positronen ontstaan als deeltjes donkere materie op elkaar botsen en elkaar vernietigen.

De data van de AMS wordt verzameld en geanalyseerd door wetenschappers bij het Europese onderzoeksinstituut CERN. Natuurkundige en Nobelprijswinnaar Samuel Ting, die het onderzoeksteam leidt, zei woensdag te verwachten binnen enkele maanden meer te kunnen zeggen over de metingen.

Het resultaat van de metingen is belangrijk omdat vermoed wordt dat het heelal voor een kwart uit donkere materie bestaat. De ontdekking ervan kan wetenschappers helpen verklaren waar het heelal uit bestaat en hoe sterrenstelsels bij elkaar worden gehouden. "Dit is een tachtig jaar oud detectiveverhaal en het einde is in zicht", aldus natuurkundige Michael Turner van de University of Chicago.

Bron: Nieuw.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 april 2013, 18:23 uur | Bericht #393566
Gehavend ruimteschip koppelt aan

Deze foto is niet meer beschikbaar
De Soyuz-U wordt de lucht ingeschoten, afgelopen maandag © epa.

Ondanks een kapotte antenne is een Russisch ruimtevrachtschip aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS en daaraan vastgekoppeld. Dat meldde de vluchtleiding nabij Moskou vrijdag.

De bemanning van het station had zich al klaargemaakt om naar buiten te gaan en het schip met de hand naar het ISS te trekken. Maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. Het vrachtschip bracht nieuwe brandstof, etenswaren en privépost voor de astronauten. Ook bracht het schip voor de Russische bemanningsleden speciale hapjes mee voor het orthodoxe paasfeest op 5 mei.

Bron: AD
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 april 2013, 15:07 uur | Bericht #393611
Olympische vlam maakt ruimtevlucht

De olympische vlam zal in aanloop naar de Winterspelen van Sochi 2014 een vlucht door de ruimte maken. Dat maakte een woordvoerder van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos bekend.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.

De vlucht naar het Internationaal Ruimtestation ISS zal plaatsvinden in november, in het gezelschap van de Russische astronauten Oleg Kotov en Sergei Ryazansky. De landing terug op aarde is volgens de Russen gepland op 12 november.

"Het zal geen kopie, maar de originele vlam van de Olympische Spelen zijn die mee de ruimte ingaat", legde Vitaly Davydov, een van leiders van Roscosmos, uit. Hij voegde eraan toe dat de ruimtereis al bevestigd is door het Russisch Olympisch Comité. De vlam zal tijdens de vlucht wel niet branden.

Bron: HLN
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 mei 2013, 13:13 uur | Bericht #394343
Opnieuw lek in koelsysteem ISS

Het internationale ruimtestation ISS heeft opnieuw problemen met het koelsysteem. Er is een lek geconstateerd in een van de radiateurs. Volgens de bevelhebber van het ISS, de Canadees Chris Hadfield, is de situatie ernstig, maar niet levensbedreigend.

Donderdag zagen de bemanningsleden van het ISS dat er witte vlokken ammoniak weglekten. Ammoniak loopt door diverse radiateurs om zo het energiesysteem van het ruimtestation te koelen. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat het om een oud lek dat groter is geworden. Als het nodig is, dan kan de kapotte radiateur worden uitgeschakeld en het koelsysteem worden omgeleid. Er wordt gewerkt aan het omleggen van de elektronica, voor het geval tot het uitschakelen van het koelsysteem wordt besloten.

Bron: Nieuws.nl
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 mei 2013, 23:56 uur | Bericht #394357
Ruimtewandeling om lek ISS te dichten

Twee astronauten zullen zaterdag tijdens een ruimtewandeling proberen een lek te dichten in een van de radiateurs van het internationale ruimtestation (ISS). Dat heeft de ruimtevaartorganisatie NASA vrijdag gezegd.

Donderdag zagen de bemanningsleden van het ISS dat er witte vlokken ammoniak weglekten. Ammoniak loopt door diverse radiateurs om zo het energiesysteem van het ruimtestation te koelen. Volgens NASA gaat het om een oud lek dat groter is geworden.

Door het lek moest een van de acht zonnepanelen van het ISS worden uitgeschakeld. Voor de zeskoppige bemanning levert dat geen problemen op, zei NASA, het ruimtestation kan prima functioneren met zeven zonnepanelen.

Omdat maandag de terugreis van drie ISS-bemanningsleden op het programma staat, is besloten in het weekeinde te proberen het lek te dichten.

Bron: Nieuws.nl
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 mei 2013, 13:59 uur | Bericht #394381
Het leven zoals het is: ruimtestation ISS


De Canadese boordcommandant van het ISS, Chris Hadfield, moet zowat de populairste astronaut ter wereld zijn. Hadfield schetst het leven aan boord van het ruimtestation in een aantal grappige filmpjes. Wat gebeurt er met water als je een natte doek uitwringt? Wat kan je in de ruimte eten? Het is allemaal te zien op de filmpjes van Hadfield, die intussen al meer dan 25 miljoen keer bekeken zijn.

Bron: HLN
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
11 mei 2013, 21:12 uur | Bericht #394411
Astronauten ISS vinden geen ammoniaklek tijdens ruimtewandeling

Twee astronauten hebben vanmiddag het ISS verlaten om een ammoniaklek te repareren dat donderdag aan het ruimtestation werd ontdekt.Tijdens de ruimtemissie, die vijf uur en veertig minuten heeft geduurd, hebben zij alle technische ruimten van het koelsysteem van de ISS geïnspecteerd. De inspectie aan de koelsystemen begon rond 14.45 uur en eindigde rond 20.18 uur en werd uitgevoerd door twee Amerikaanse astronauten Chris Cassidy en Tom Marshburn van NASA.

De reparatie moest snel plaatsvinden omdat Marshburn volgens plan maandag terugkeert naar de aarde in een Russische Sojoez-capsule. Tot nu hebben de astronauten alle ruimten onderzocht, maar hebben geen lek kunnen ontdekken. De wandeling in de ruimte verliep niet helemaal zonder problemen. Zo brak een van de gereedschappen af waarmee torque bouten kunnen worden aangedraaid. En had men problemen met de flits van de camera waarmee ze beelden naar de basis sturen. De problemen waren snel verholpen. Na de ruimtewandeling moesten de astronauten eerst de decompressieruimte in. Daar moesten ze zichzelf opnieuw controleren op de mogelijke aanwezigheid van ammoniaresten op hun pak. Toen daar geen sprake van was konden ze toetreden tot het ISS.

Bron: BoN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 mei 2013, 09:33 uur | Bericht #394418
Lekkage bij ruimtestation ISS verholpen

Deze foto is niet meer beschikbaar Deze foto is niet meer beschikbaar
Chris Cassidy (R) enTom Marshburn tijdens de ruimtewandeling. © afp.

De lekkage bij het internationale ruimtestation ISS is verholpen. Tijdens een ruimtewandeling hebben de Amerikaanse astronauten Chris Cassidy en Tom Marshburn een koelsysteem dat ammoniak lekte, vervangen. Het nieuwe onderdeel is getest en goedgekeurd. Dat heeft de bevelhebber van het ISS, de Canadees Chris Hadfield, vanuit de ruimte laten weten via Twitter. De reparatie in de ruimte duurde 5 uur en 30 minuten. Cassidy en Marshburn moesten een afstand van 50 meter overbruggen om bij de plek van de lekkage te komen. Marshburn, Hadfield en de Rus Roman Romanenko gaan maandag volgens plan terug naar de aarde.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 mei 2013, 10:26 uur | Bericht #394459
Astronaut verlaat ISS met luide trom

Bij zijn vertrek uit het internationale ruimtestation ISS heeft de astronaut Chris Hadfield op een bijzondere manier afgezwaaid. De Canadees maakte met zijn gitaar een cover van het nummer Space Oddity van David Bowie en droeg erna het bevel over aan zijn Russische collega Pavel Vinogradov. Space Oddity is een van Bowie's bekendste werken. Het nummer stamt uit 1969 en is het eerste nummer op het album 'David Bowie'. Het gaat over Major Tom, een astronaut die achtergelaten wordt in het heelal wanneer het misgaat met zijn ruimtemissie. Hadfield is vijf maanden in het ISS geweest voor Expeditie 35, een ruimtemissie van de NASA die begon op 19 december 2012 met een lancering vanuit het Baikonur Cosmodrome in Kazachstan. Hij zal vanmiddag rond 13.07 uur (Nederlandse tijd) samen met Thomas Marshburn (Verenigde Staten) en Roman Romanenko (Rusland) terugkeren in de dampkring. De beelden van de gitaarspelende astronaut zijn op de videowebsite YouTube geplaatst.


Bron: Nieuws.nl
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 mei 2013, 07:44 uur | Bericht #394498
Drie astronauten ISS veilig geland in Kazachstan

De drie ruimtevaarders van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn vanmorgen teruggekeerd op aarde. De Canadees, Rus en Amerikaan landden in Kazachstan nadat ze 146 dagen in het ISS hadden doorgebracht. Dat meldt de Russische vluchtleiding (Tsoup).

De Canadese gezagvoerder van het Internationaal Ruimtestation, de 53-jarige Chris Hadfield, nam gisteren op originele manier afscheid van het ISS. Hadfield draaide zowat 410 km boven de aarde een video waarin hij met zijn gitaar het legendarische 'Space Oddity' van David Bowie vertolkte.

Vanmorgen koppelde de Sojoez zich los die Hadfield, de Amerikaan Tom Marshburn en de Rus Roman Romanenko (die met Frank De Winne heeft gevlogen) naar huis bracht. De Russische Mir-veteraan Pavel Vinogradov is de nieuwe gezagvoerder van de spacemeccano.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 mei 2013, 20:20 uur | Bericht #395747
ISS krijgt 3D-printer voor maken gereedschap

Het internationale ruimtestation ISS krijgt volgend jaar een eigen 3D-printer. Het is de bedoeling dat de bemanning straks zelf onderdelen en gereedschap kan printen. Als de test slaagt hoeven er minder bevoorradingsmissies te worden uitgevoerd en gaan de kosten omlaag, meldt NASA.
'Baanbrekende technologie nodig'



"Nu de NASA verder de ruimte in gaat, voor het bijsturen van een asteroïde of een bemande reis naar Mars, hebben we baanbrekende technologie nodig om gewicht en omvang van de lading terug te brengen. In de toekomst kunnen astronauten misschien de onderdelen die ze nodig hebben, printen terwijl ze in de ruimte zijn", legde NASA-topman Charles Bolden uit.

De 3D-printers kunnen op den duur misschien ook worden gebruikt om een kolonie op Mars te bouwen. Huizen en laboratoria kunnen dan ter plekke worden geprint, met behulp van grondstoffen van Mars.

Bron: RTL | Gewijzigd: 26 april 2017, 15:28 uur, door Joyce.s
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 juli 2013, 17:48 uur | Bericht #400747
Twee astronauten van ruimtestation 'uitgestapt'

Twee astronauten van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn vandaag aan een ruimtewandeling begonnen ter voorbereiding van de verdere uitbouw en het onderhoud van het complex, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bekendgemaakt.


Het internationale ruimtestation ISS © belga.

De Amerikaanse vluchtingenieur Chris Cassidy en de Italiaanse vluchtingenieur Luca Parmitano begonnen om 14.02 uur Belgische tijd aan de eerste van twee voor deze maand voorziene ruimtewandelingen. Zij moeten 6,5 uur buiten werken.

Het duo moet op zowat 400 km hoogte het station voorbereiden op de latere aanhechting van een nieuwe Russische module, onderhouds- en reparatiewerk verrichten en externe experimenten verwijderen. Als astronaut van het Europese ruimtevaartbureau ESA is Parmitano de eerste Italiaan die een ruimtewandeling maakt. Op 16 juli is er een tweede ruimtewandeling.

Bron: HLN
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juli 2013, 22:27 uur | Bericht #400791
Europese cargo krikt baan van Internationaal Ruimtestation op

Met behulp van de vierde Europese ruimtecargo heeft de Russische vluchtleiding (Tsoup) de baan van het Internationaal Ruimtestation ISS opgekrikt met het oog op de koppeling van een Russisch vrachtruimteschip dat later deze maand op de basis Bajkonoer moet vertrekken, zo verluidde bij het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos.

Om 07.35 uur floepten de motoren van de aan het ISS hangende ATV-4 alias Albert Einstein aan, om 593 seconden te werken en de snelheid van het ISS met 1,45 meter per seconde op te voeren. Zodoende steeg de baan van de kolos met zowat 2,5 km naar een gemiddelde hoogte van 417,3 km.

De aantrekkingskracht van de Aarde en andere factoren zorgen ervoor dat de baan van het ISS dagelijks met 150 tot 200 meter zakt. Het is nodig om geregeld bij te sturen.

De baan van het ISS is nu geoptimaliseerd voor de koppeling van de Russische cargo Progress M-20M, te lanceren op 28 juli.

De op 5 juni met een Ariane-raket gelanceerde ATV-4 koppelde op 15 juni aan het ISS, aldus het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

De Europese cargo's zijn ook ontworpen voor baanmanoeuvres van het ISS zoals vandaag.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2013, 13:30 uur | Bericht #400801
Aha, dus zo was je je haren in de ruimte

Het leven in het ruimtestation ISS (International Space Station) kent ook tal van aardse klusjes, zoals bijvoorbeeld het wassen van je haar. Maar gewichtsloosheid maakt van zo'n simpele handeling een geduchte uitdaging. De Amerikaanse astronaut Karen Nyberg kreeg geregeld de vraag: hoe doe je dat? Ze maakte er een video van.

Nybergs blonde lokken torenen in het ISS constant een halve meter boven haar hoofd uit. Met een elastiekje kan ze het haar tijdens het werk bedwingen, maar tijdens het wassen laat ze haar haren vrij wapperen.

Voor de schoonmaakbeurt gebruikt ze een knijpzak met warm water, een 'no rinse shampoo': speciale shampoo die niet hoeft worden uitgewassen, een kam en een spiegel. Alle attributen zitten met klittenband bevestigd aan de muur (dan wel het plafond of de vloer, afhankelijk van hoe ze wenst te zweven).

Met de knijpfles spuit ze het water tussen haar haren op haar schedel. Kleine en grotere druppels weten daarbij te ontsnappen en zweven het ruimtestation in om uiteindelijk te belanden in het filtersysteem. Met haar handen verspreidt Nyberg het water door haar haar. Hetzelfde herhaalt ze met de shampoo. Met een grote kam kamt ze de zeep naar het einde van het haar. Met één helft van haar handdoek poetst ze het haar schoon. 'Zonder lopend water heb je een handdoek nodig om wat van de viezigheid eruit te krijgen.'


InsideISS

Klitten
Tot slot spuit ze nogmaals wat water in haar haar, ze vertrouwt de 'no rinse shampoo' toch niet helemaal. Met de droge helft van haar handdoek droogt ze haar haar. 'Omdat we beperkte middelen hebben, gaan we er spaarzaam mee om.' Een laatste keer kamt ze haar lokken de hoogte in, tegen de klitten.

Uiteindelijk laat ze het haar los zweven zodat het verder kan drogen in de lucht. Wanneer het haar droogt en het water verdampt, neemt de luchtvochtigheid toe. De airconditioning aan boord verzamelt het water uit de lucht als condens en filtert het tot drinkwater.

Twitter
Nyberg (43) uit Minnesota vertrok op 28 mei vanuit Kazakhstan naar het ISS voor een verblijf van een half jaar. Ze verblijft daar samen met vijf andere Amerikaanse, Russische en Europese astronauten. Geregeld informeert ze de achterblijvers op aarde over haar activiteiten in de ruimte op Twitter. De Nederlandse astronaut André Kuipers ging haar voor en deelde ook veel van het dagelijkse leven in het ruimtestation op internet.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 juli 2013, 09:39 uur | Bericht #400989
Ruimtewandeling stopgezet door water in helm

Een ruimtewandeling van enkele opvarenden van het internationale ruimtestation ISS heeft uiteindelijk minder dan een uur geduurd: de Italiaanse kosmonaut Luca Parmitano meldde dat hij water in de helm had.

Deze foto is niet meer beschikbaar
De Italiaanse astronaut Luca Parmitano wordt door zijn collega Karen Nyberg weer aan boord van het ISS gehaald, na een incident met een lek in zijn helm. Foto: AFP

Vluchtleider David Korth besliste prompt om de trip in de kosmos voortijdig te beëindigen, zowel voor Parmitano als voor zijn Amerikaanse collega Cassidy. Wat een onderhouds- en herstelsessie van meer dan zes uur aan het internationale ruimtetuig moest worden, werd uiteindelijk na minder dan een uur afgebroken.

Parmitano, die voor het Europees ruimtevaartbureau ESA in het ISS zit, moest er samen met zijn NASA-collega ook de komst van een nieuwe Russische module voorbereiden. Eerder deze maand was er al een buitenwandeling voor Cassidy en Parmitano. Toen hebben ze wel de volle 6,5 uur in de ruimte kunnen werken. Parmitano is de eerste Italiaanse astronaut die een ruimtewandeling maakte.

Bron: De Standaard
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 11:00 uur | Bericht #404693
Ruimtevrachtschip brengt mayonaise en thee naar ISS

 Een onbemand ruimtevrachtschip met aan boord 2,5 ton voedsel en brandstof is zondagochtend vroeg aan het internationale ruimtestation ISS gekoppeld. Het vaartuig was bijna 6 uur eerder gelanceerd vanaf de Russische basis Baikonur in Kazachstan en kwam zonder problemen bij het station aan. De vluchtleiding heeft dat zondag bekendgemaakt, meldde het Russische persbureau Interfax.

Het vrachtschip bracht onder andere thee, mayonaise en worst mee voor de bemanning van drie Russen, twee Amerikanen en een Italiaan. Het ruimtestation zweeft op een hoogte van ongeveer 400 kilometer boven de aarde.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 september 2013, 16:16 uur | Bericht #408335
Drie ISS-astronauten keerden "blindelings" naar aarde terug

Twee Russen en een Amerikaan zijn woensdag na een verblijf in het ruimtestation ISS "blindelings" naar de aarde moeten terugkeren want instrumenten aan boord van hun capsule waren uitgevallen. Dat heeft een van hen, de Rus Pavel Vinogradov, vandaag onthuld.


Ruimtevaarders Chris Cassidy, Pavel Vinogradov en Alexander Misurkin net na hun aankomst op aarde. © photo news.

"Er waren problemen (...) we moesten blindelings terugkeren", zo werd de kosmonaut door het persbureau Interfax geciteerd. Hij legde uit dat de boordinstrumenten het lieten afweten. De bemanning wist onder andere niet meer op welke hoogte de ruimtecapsule zich bevond en vernam via de radio dat ze op slechts honderd meter van de aarde was. "Ik heb acht seconden geteld en we zijn zachtjes geland", vertelde Vinogradov nog. "Van geen enkele parameter hadden we nog weet."

De Russen Pavel Vinogradov en Alexander Mizoerkin en de Amerikaan Chris Cassidy landden woensdag in de steppe van Kazachstan, na een verblijf van ruim vijf maanden in de ruimte. Nadat hij uit de capsule gehaald was, had Vinogradov gezegd dat alles "goed verlopen" was. "Het was een vlucht om niet te vergeten", had Chris Cassidy woensdag gezegd.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4 5
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 147 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 147, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden