Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:49

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:47

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:46

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:45

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:45

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:45

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:45

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:45

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 07:59:43

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 07:59:43

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 07:59:42

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 07:59:42

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 07:59:42

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 07:59:41

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 07:59:41
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 augustus 2012, 16:47 uur | Bericht #369465
Invest 97L

Een groot gebied van lagedruk net ten zuiden van de Kaapverdische eilanden laat regen- en onweersbuien zien. Het gebied vertoont (nog) geen organisatie. In de komende dagen kan het lagedrukgebied zich verdiepen, daar het over warme zeewateren trekt. Het gebied trekt naar het westen of noordwesten.

 

© onweer-online
Bron: Wunderground. NOAA
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 augustus 2012, 16:04 uur | Bericht #369571


Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 augustus 2012, 12:53 uur | Bericht #369841
Update

Een groot lagedrukgebied ligt ongeveer op 1410 km ten west-noordwesten van de Kaapverdische eilanden. Later vandaag zal de windshear een rol gaan spelen. De ontwikkeling van dit systeem wordt hierdoor minder aannemelijk.

  © onweer-online
Bron: NOAA, nrlmry
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 augustus 2012, 09:21 uur | Bericht #369993
Tropische storm Kirk

Tropische storm Kirk bevindt zich op 1980 km ten oost-noordoosten van de noordelijke Leeward eilanden en op 2315 km ten zuidwesten van de Azoren. De windsnelheden bedragen 75 km/h. Het systeem trekt naar het westen met een snelheid van 19 km/h. De druk bedraagt 1007 mb.

Discussie
Een grote convectieve burst met een grote gebied waarvan de wolkentoppen een temperatuur hebben kouder dan -70’C blijft hardnekkig nabij en ten noorden van het centrum van de tropische cycloon liggen. Kirk zal de komende dagen naar het westen-noordwesten trekken. Hierna draait Kirk geleidelijk naar het noorden en dan noordwesten. Hierbij neemt de bewegingssnelheid toe. Het systeem gaat dan langs de westelijke rand van een subtropische rug lopen en komt onder invloed te staan van een grote naderende trog (van lagedruk). © onweer-online
Bron: Wunderground
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 augustus 2012, 15:57 uur | Bericht #370113
Is Kirk de brenger van nazomers weer?

Restanten van tropische orkanen zorgen bij ons in de regel voor warm septemberweer. Ook nu zijn er sterke aanwijzingen dat er volgende week een vleug(je) nazomer verwacht mag worden. Maar voormalige orkanen in Europa brengen zelfs het grootse, krachtige computermodel van de Europese lidstaten, het ECMWF, in verwarring en dat leidt dan ook tot enige onzekerheid....


Isaac, Kirk en de nog (even) naamloze orkaan in wording gezien door de weersatelliet GOES om 12.15 UTC, dus 14.15 uur Ned. tijd, op 30 augustus 2012.

Schoorsteeneffect
Als restanten van tropische orkanen of tropische stormen in 'onze' straalstroom tererchtkomen, zwakken zij snel af, aangezien de structuur van het systeem dan aan flarden wordt geblazen, stuk wordt geblazen.... De convectie is het verticaal bewegen van lucht die snel moet worden afgevoerd als door een schoorsteen. De straalstroom, of een andere sterke luchtstroming in de atmosfeer, verstopt deze schoorsteen. Een voormalige orkaan neemt veel energie en warmte mee en kan daarmee een andere depressie voeden. Dat kan leiden tot veel neerslag en stormachtige winden, maar het weer kan ook heel anders worden. Blijven de restanten ten westen van Europa dan kunnen ze hier zorgen voor een sterke warme zuidelijke luchtstroming en wordt het warm nazomerweer, zoals in de herfst van 2005 gebeurde.

Isaac
Isaac was de afgelopen dagen veel in het nieuws en is inmiddels geen orkaan meer, maar afgezwakt tot een 'gewone' storm boven het binnenland van de zuidstaat Louisiana. Hij zal richting het midden-westen van de V.S. trekken en nog steeds zware regen- en onweersbuien veroorzaken met zeer waarschijnlijk opnieuw wateroverlast als gevolg. Ook blijven tornado's mogelijk, vooral in het oosten van de staten Louisiana, Mississippi en het zuidoosten van Arkansas, zo is de verwachting van de Amerikaanse weerdienst. Gisteren werden er al totaal zeven tornado's waargenomen: in het zuiden van Mississippi en het zuiden van Alabama.

Kirk en een orkaan in wording
Ondertussen zijn de ogen alweer gericht op een andere tropische storm, Kirk, maar daarnaast vooral ook nog op een ander tropisch systeem, nu nog naamloos, dat momenteel ten oosten van de Benedenwindse Eilanden/Kleine Antillen is te vinden. Maar binnen 48 uur zal deze tropische depressie uitgroeien tot een orkaan, zo is de verwachting van het Nationale Orkaan Centrum in Miami.

Restanten van Kirk naar verwachting naar West-Europa
Kirk vormt in ieder geval geen bedreiging voor bewoond gebied. Hij is nu een tropische storm, maar morgen (vrijdag) groeit hij uit tot orkaan op het midden van de Atlantische Oceaan. De verwachting van het Amerikaanse computermodel NCEP (=National Centers for Environmental Prediction) is dat hij vervolgens al snel naar het noordoosten afbuigt, op weg naar het westen van Europa, om uiteindelijk in de straalstroom te worden opgenomen. En eenmaal boven minder warm zeewater aangekomen, zal hij als 'gewone' depressie zijn laatste levensdagen slijten.


De berekening van het Amerikaanse model NCEP (modeluitdraai van vanochtend 6 UTC) voor vrijdagmiddag 31 augustus. De naamloze tropische depressie bij de pijl. Nederland ligt aan de flank van een krachtig hogedrukgebied. Bij ons waait er een frisse noordnoordwestenwind.

Zoek de verschillen, vooral t.a.v. Kirk, met de ECMWF uitdraai van afgelopen nacht 0 UTC. Kirk lijkt te worden onderschat.

NCEP v.s. ECMWF
Leggen we daarnaast nu de uitdraai van afgelopen nacht van het ECMWF erbij, dan valt op dat al bij de begintoestand Kirk slecht/minder goed wordt weergegeven, zowel qua positie als kracht en dus is verder in de tijd kijken met deze modeluitvoer niet zo zinvol. Bij een volgende tropische storm kan het echter maar zo zijn, dat het ECMWF hem wel goed weergeeft en het NCEP juist niet of slecht(er). Dat is puur toeval. Gebleken is namelijk dat er geen voorkeur is voor een bepaald, grootschalig model als het gaat om de prestatie bij het beschrijven en berekenen van tropische weersystemen.

De berekening van NCEP van 6 UTC geldig voor a.s. zondagmiddag. De restanten van Kirk worden in een zuidwestelijke (hoogte)stroming opgenomen en komt zondag naar verwachting ten noordwesten van de Azoren uit. Nederland ligt onder de vleugel van een hogedrukgebied.


Zelfde berekening, dan geldig voor dinsdag 4 september 0 UTC, 2 uur lokale tijd. Restanten van Kirk worden ten zuidwesten van Ierland berekend.... Een 'gewone' depressie is tussen IJsland en Noorwegen te zien en veroorzaakt bij ons licht wisselvallig weer met een zuidwestelijke wind. Merk op dat de nu nog naamloze orkaan, lijkt af te buigen in noordnoordwestelijke richting. Maar de onzekerheid over koers en sterkte is op die termijn (zeer) onzeker.

Daarna?
De modellen zitten in de beginsituatie dus al niet op één lijn, vooral voor wat betreft de (ex)orkanen en tropische stormen, en dat geldt al helemaal voor de periode van 5 tot 10 dagen vooruit, ook wel de lange termijn genoemd. Zelfs binnen het ECMWF, dat twee keer per dag 50 berekeningen maakt, zien we vandaag een paar scenario's voor de lange termijn. Daar waar de uitdraai van gistermiddag een lagedrukgebied naar het zuiden van Scandinavië liet trekken, heeft de nieuwe uitdraai, die van afgelopen nacht, juist een hogedrukgebied in onze omgeving met een uitloper naar Scandinavië. Dit laatste scenario betekent voor ons land een droge periode met zonneschijn en aangename temperaturen, terwijl het eerste scenario vermoedelijk tot wisselvallig en vrij koel weer leidt. Overigens berekent ook het NCEP-model van afgelopen nacht voor volgende week een wisselvallig weertype. 


Modellen hebben moeite met het "invangen" van voormalige tropische systemen in de westelijke straalstroom. Hierdoor zijn de weersverwachtingen voor (later) volgende week behoorlijk onzeker, wat weergegeven wordt in de enorme spreiding in de pluim. Hier de temperatuurpluim voor Wageningen op basis van ECMWF van woensdag 29 aug. 12.00 UTC.

Bron: Meteo Consult, National Hurricane Center.

| Gewijzigd: 30 augustus 2012, 15:59 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 augustus 2012, 16:21 uur | Bericht #370120
Update

Tropische storm Kirk bevond zich om 09.00 UTC op 1715 km ten noordoosten van de noordelijke Leeward eilanden en 2425km ten west-zuidwesten van de Azoren. De windsnelheden bedragen 100 km/h. Het systeem trekt naar het noordwesten met een snelheid van 17 km/h. De druk bedraagt 997mb.

Discussie
Satellietbeelden laten de vorming van een oog in het centrum van het systeem zien. Kirk zal in een omgeving met lage shear blijven en in de komende 48 uur over wateren gaan met temperaturen van minstens 26°C. Hierdoor is verdieping van het systeem mogelijk. Na 72uur krijgt Kirk te maken met een krachtige zuidwestelijke shear, waardoor de intensiteit van het systeem weer afneemt. Kirk is een kleine tropische cycloon en kan zich daardoor sneller versterken dan een grote cycloon. 


© onweer-online
Bron: Wunderground | Gewijzigd: 30 augustus 2012, 16:21 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 augustus 2012, 21:10 uur | Bericht #370192
Kirk is uitgegroeid tot een orkaan, die vijfde van het seizoen.

Kirk is door het NHC opgewaardeerd tot een orkaan. Hiermee is Kirk de vijfde orkaan van het seizoen geworden. De windsnelheden bedragen 120 km/h. Kirk ligt op 1715 km ten noordoosten van de Leeward eilanden en 2415 km ten west-zuidwesten van de Azoren. Kirk trekt naar het noordwesten met een snelheid van 19 km/h. De druk bedraagt 989mb.© onweer-online
Bron: Wunderground
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 augustus 2012, 10:24 uur | Bericht #370259
Kirk wordt sterker: categorie 2 orkaan

Kirk is in kracht toegenomen en is nou een categorie 2 orkaan. Hij staat op het punt om richting het noorden te gaan draaien. Om 03.00 UTC lag het centrum van Kikr op 1395km ten oost-zuidoosten van Bermuda en 2405km ten west-zuidwesten van de Azoren. De windsnelheden bedragen 160 km/h met zwaardere windstoten. Kirk gaat nu nog naar het noord-noordwesten met een snelheid van 19 km/h. De druk bedraagt 980mb. Vandaag kan Kirk verder in kracht gaan toenemen en net op de rand om een major orkaan te worden (categorie 3 of hoger). Aangezien Kirk zaterdag of zondag boven koelere zeewateren komt, wordt verwacht, dat Kirk dan in kracht zal afnemen. 

Discussie
Kirk blijft een indrukwekkend wolkenpatroon houden met een symmetrische centrale dichte bewolking. Alhoewel de snelle verdieping afneemt is het oog verder opgewarmd en steeds beter zichtbaar. Kirk heeft nog 1 dag te gaan in gunstige atmosferische omstandigheden en boven warme wateren. De cycloon heeft ook een stevige uitvoerput in het oosten. De verwachting is, dat Kirk in het noordwesten de jetstream gaat naderen. Deze kan gaan dienen als een extra uitvoer kanaal. Deze factoren bepalen mee aan het feit, dat de piek van Kirk zal plaatsvinden net voor of na het punt van ommekeer. 

Een scherpe toename in shear en snel afkoelende zeewateren zullen resulteren in een geleidelijke afzwakking van het systeem. Een snelbewegende frontale zone kan over 2-3 dagen Kirk gaan overnemen. Hierdoor zal Kirk een extratropisch systeem worden. 


© onweer-online
Bron: NOAA, Wunderground. Weatherbell
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 september 2012, 09:31 uur | Bericht #370348
Update 03.00 UTC: Categorie 1
  • Lokatie: 1455 km ten zuid-zuidoosten van Cape Race New Foundland
  • Wind: 130km/h
  • Traject: noord-noordoost met een snelheid van 26 km/h
  • Druk: 988 mb


© onweer-online
Bron: Wunderground. Weatherbell, Nrlmry
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 september 2012, 16:59 uur | Bericht #370419
Tropische storm Kirk update 15.00 UTC

De storm bevindt zich op 1270 km ten oosten van Cape Race (New Foundland) en 1200 km ten noordwesten van de Azoren. De windsnelheden bedragen 85 km/h. Het systeem trekt naar het noordoosten met een snelheid van 59 km/h. De druk bedraagt 1002 mb.

Discussie
Het ligt niet in de lijn der verwachtig, dat Kirk nog een lang en gelukkig leven zal hebben. Satellietbeelden wijzen uit, dat het systeem nog steeds een gesloten circulatie heeft, maar dat deze wel verlengd is. Dit is een teken van verhoogde windshear. Vandaag zal Kirk een post-tropische cycloon worden en uiteenvallen als hij samen gaat vallen met een front, die ten westen van Kirk ligt. 
© onweer-online
Bron: NOAA, Wunderground, Weatherbell, Nrlmry
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 september 2012, 17:04 uur | Bericht #370486
Update:

Kirk zal een bijdrage gaan leven in de neerslag en de wind boven IJsland en de UK deze week. Het systeem heeft al zijn tropische karakteristieken verlopen en zal de komende dagen in kracht blijven afnemen. Kirk zal samengaan met een koufront en zal als verstoring richting de UK trekken. Omdat de vochtigheid van Kirk volledig opgenomen zal worden in het front zal het voor de inwoners van IJsland en de UK geen verschil uitmaken of een druppel nu van het koufront afkomstig is of van de overblijfselen van Kirk.

© onweer-online
Bron: Accuweather
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 september 2012, 15:28 uur | Bericht #370558
Orkaan Kirk kreeg een Star Trek tintje van het NHC

Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.302 topics, welke bij elkaar 445.419 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.303 leden.
Het nieuwste lid is Leo Lievense.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2759 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2759, lezen 10 mensen het topic "Elfstedentochtkoorts Topic Discussie".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden