Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 september 2012, 20:05 uur | Bericht #371384




Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 september 2012, 20:27 uur | Bericht #371417
Nadine houdt ons nog lang bezig


Een satellietbeeld van donderdag. Nadine ligt ten zuiden van de Azoren en veroorzaakt daar al een aantal dagen op rij een ruige zee. Bron MODIS.

Tropische storm Nadine houdt het lang vol. Zij bevindt zich al ruim een week midden op de Atlantische Oceaan ten zuiden van de Azoren. Initieel had zij zelfs orkaankracht, inmiddels is Nadine al enige tijd een storm en lijkt maar nauwelijks van haar plek te wijken. De windsnelheden die daarmee gepaard gaan, bedroegen vanochtend 40 tot 55 knopen, wat gelijk staat aan (continue winden van) 75 tot en met ruim 100 kilometer per uur. De grote vraag is nog steeds; wat wordt de koers van Nadine? Een aantal modelberekeningen komt met interessante trekrichtingen; over Spanje en Portugal. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat Nadine aan de basis staat van een vers lagedrukgebied dat noordwaarts trekt en ook Nederland binnenkort gaat beïnvloeden.

Nadine produceert depressie
Het afsplitsen van een apart lagedruksysteem, vanaf Nadine, vindt het komend etmaal plaats. Dit wordt veroorzaakt door een bijzondere interactie tussen koude en warme lucht. Nadine stuwt namelijk aan haar oostzijde een behoorlijke portie warmte noordwaarts. Tegelijkertijd veroorzaakt het westelijker gelegen hogedrukgebied met een noordoostelijke stroming de aanvoer van koudere lucht. Die twee luchtstromingen ontmoeten elkaar en beginnen zo de vorming van een lagedrukgebied, daarbij geholpen door een koude bovenlucht. Op 5 tot 10 kilometer hoogte is er namelijk een zogeheten trog aanwezig. Zo’n trog bestaat uit koude lucht, waaronder er gemakkelijker stijgbewegingen van lucht plaatsvinden. Deze drie atmosferische elementen samen leiden aldus tot de vorming van een kersvers lagedrukgebied.

Het nieuwe lagedruksysteem maakt zich los van het ‘moederlaag’ en schuift vervolgens, met de oostwaartse beweging van de trog mee,  via het noordwesten van Spanje naar het Kanaal. De bijbehorende fronten trekken daarbij mee. Nederland krijgt vanaf de late zondagmiddag met die fronten te maken; regen vanuit het zuiden. Ondertussen tolt het lagedrukgebied zelf een tijdje rond boven Engeland en Wales.

Nadine onvermoeibaar
Bijna zou je dan het moederlagedrukgebied vergeten, Nadine. Zij geeft zich niet zomaar gewonnen, al zijn de berekeningen over koers en kracht uitermate onzeker. Ook het National Hurricane Center in de VS blijft dit tropische systeem in de gaten houden. Zij verwachten dat Nadine binnen 12 tot 24 uur in kracht afneemt, mede doordat het wat koelere water geleidelijk minder voeding biedt. Echter, aangezien de eerder genoemde trog oostwaarts schuift, komt Nadine in een zone terecht met nauwelijks atmosferische beweging. Juist in zo’n situatie kan Nadine weer heel onvoorspelbaar beginnen te meanderen en tijdens die langzame bewegingen weer geleidelijk in sterkte toenemen. Mogelijk krijgt ze dan juist weer meer tropische kenmerken (warme kern).

Waar gaat Nadine heen?
In de twee zesogen hiernaast zijn twee mogelijke ontwikkelingen van Nadine te zien. Dit zijn de hoofdberekeningen van het ECMWF en het NCEP model. In de eerste optie gaat Nadine als een forse storm over het noordwesten van Spanje en zakt vervolgens boven het Spaanse land snel in. In het NCEP model krijgt ook Spanje een full-hit, maar dan het zuiden. Er zijn echter nog vele andere berekeningen met weer andere routes. Hoogst onzeker en voorlopig zal Nadine ons dus nog ruim een week bezig houden.

De kaarten

Zes keer een luchtdrukkaart in stappen van 24 uur, beginnend met vrijdagmiddag 12 UTC op deze vrijdag en eindigend rechtsonder met woensdag 26 september. Eerst zie je alleen Nadine, daarna ook het lagedrukgebied dat vanuit Nadine ontspringt. Terwijl dat lagedrukgebied snel noord trekt, blijft Nadine min of meer op haar plek.


De kaart van de nacht naar zaterdag. Het nieuwe lagedrukgebied wordt gevormd ten noordoosten van Nadine. Aan de westzijde wordt dit lagedrukgebied gevoed door koude lucht, aan de oostzijde door warme lucht.


Essentieel hierbij is de aanwezigheid van een trog (een zone met koude lucht) in de hogere luchtlagen. De witte lijnen geven aan waar die trog zich bevindt, de meeste kou ligt boven het af te splitsen gedeelte en daar vinden dan ook de sterkste stijgbewegingen van lucht plaats. Een lagedrukgebied wordt gevormd...


De ECMWF hoofdberekening vanaf volgende week woensdag tot en met zondag 30 september. In deze visie komt er toch ineens vaart in Nadine en trekt zij eind volgende week langs de Portugese westkust en vervoglens over het noordwesten van Spanje.


En hier de visie voor de periode van maandag 24 september tot en met vrijdag de 28e, volgens de hoofdberekening van het NCEP model. In deze visie trekt Nadine (of de restanten daarvan) over het zuiden van Spanje.

Bronnen: Meteo Consult, NOAA, National Hurricane Center.
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 september 2012, 19:28 uur | Bericht #371468
Nadine blijft bestaan

Post-tropische cycloon Nadine ligt in het noordoosteljke deel van de Altantische Oceaan op zo'n 1046km ten west-noordwesten van de Canarische eilanden. Nadine trekt naar het zuid-zuidoosten met een snelheid van 16 km/h. Het is mogelijk, dat het systeem zich wederom ontwikkelt tot een tropische of subtropische cycloon als deze zich boven warmere zeewateren gaat begeven. 

© onweer-online
Bron: NOAA



Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 september 2012, 19:50 uur | Bericht #371469
Kind van Nadine trekt naar de UK

Voor delen van Engeland is een "severe weather watch" afgegeven nu een deel ("kind") van ex orkaan en nu extra tropische storm Nadine de UK nadert. Het is niet Nadine zelf, die richting het noorden trekt maar een zeer diep secundair lagedruksyteem. De krachtige jetstream, die verder naar het zuiden ligt in combinatie net de zee warme tropische lucht boven de Azoren hebben ervoor gezorgd, dat dit tweede lagedrukgebied is kunnen ontstaan. Met Office UK heeft een zogenaamde "amber alert" afgegeven voor het zuidwesten van England: Periodes van hevige regenval, waaronder periodes van stortregens zullen delen van Devon en Cornwall op zondagavond tot ver in de maandagochtend treffen. Hierdoor kunnen overstromingen ontstaan en rivieren kunnen buiten de oevers gaan treden. 



© onweer-online
Bron: weatheronline, UK Stormchasers, MetOffice UK



Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 september 2012, 10:08 uur | Bericht #371639
Nadine is herboren als tropische cycloon

Na een anderhalve dag als post-tropische cycloon rondgedraaid te hebben. is Nadine herboren als tropische storm. Doordat Nadine iets naar het zuiden is gegaan, is ze boven warmer zeewater gekomen, waardoor het mogelijk was weer terug te transformeren naar een warme-kern tropisch lagedruksysteem. Om 03.00 UTC lag het centrum van Nadine op 780 km ten zuiden van de Azoren. Nadine trekt naar het west-noordwesten met een snelheid van 6 km/h. De gemiddelde windsnelheid ligt op 95 km/h. De storm trekt in de komende dagen naar het westen en zal zich iets sneller gaan bewegen. Ook mag niet uitgesloten worden, dat Nadine weer uitgroeid tot een orkaan.











© onweer-online
Bron: The Weather Channel, Wunderground
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 september 2012, 09:36 uur | Bericht #371952




Every cloud has a silver lining
ron12
Lid
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 914
Lid sinds: 25 aug. 2011
27 september 2012, 18:49 uur | Bericht #372045
Nadine al 16 dagen oud 

Edit Marga: link vervangen door video
| Gewijzigd: 27 september 2012, 21:37 uur, door Marga
totale aantal onweersdagen in nijmegen vanaf januari tot nu dit jaar...33
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 september 2012, 21:35 uur | Bericht #372061
Update 1500 UTC 27 september 2012
  • Locatie: 1150 km ten zuid-zuidwesten van de Azoren
  • Gemiddelde windsnelheid: 95 km/h
  • Traject: west-zuidwestwaarts met een snelheid van 11 km/h
  • Druk: 993mb

 

 

© onweer-online
Bron: Wunderground | Gewijzigd: 27 september 2012, 21:42 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 september 2012, 16:56 uur | Bericht #372103
Stokoude Nadine heeft weer de orkaanstatus bereikt.

Nadine is voor de tweede keer in haar enorme lange levensloop de orkaanstatus bereikt. De windsnelheden bedragen 120 km/h. Nadine bevindt zich op 1175 km/h ten zuidwesten van de Azoren. Het systeem gaat naar het noordwesten met een snelheid van 13 km/h. De druk bedraagt 988 mb. Het is mogelijk, dat Nadine vandaag nog verder in kracht toeneemt. 













© onweer-online
Bron: Accuweather. NOAA

| Gewijzigd: 28 september 2012, 16:56 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 september 2012, 08:59 uur | Bericht #372130
Nadine, een zombie storm

Nadine is gisteren weer tot leven gekomen als orkaan en lijkt maar niet te verdwijnen boven het midden van de Atlantische Oceaan. Nadine, of de tropische depressie voorafgaande aan Nadine, vormde zich op 11 september 2012. Nadine kreeg haar naam op 12 september. Sindsdien is het op en neer gegaan met het systeem. Op 15 september werd voor het eerst de orkaanstatus behaald. De 21ste van dezelfde maand transformeerde Nadine in een non-tropische systeem. 24 september kreeg Nadine weer de tropische karakteristieken. Nadine wordt beschouwd als een Kaapverdisch systeem, omdat haar oorsprong nabij deze groep eilanden, net ten westen van Afrika, lag.


Satellietbeeld van orkaan Nadine van vrijdag 28 september 2012 gemaakt door METEOSAT-6.

Nadine heeft bijna een hele loop gemaakt in het midden van de Atlantische Oceaan en het is goed mogelijk, dat Nadine volgende week weer langs de Azoren gaat. Al 17 dagen is Nadine een tropische depressie of krachtiger. De langst levende tropische cycloon (tropische depressie, tropische storm of orkaan) in het Atlantische basin in de geschiedenisboeken is orkaan San Ciriaco uit 1899 met een levensduur van 28 dagen. Orkaan Ginger uit 1971 kwam dicht in de buurt met 27,25 dagen. San Ciriaco, net als Nadine, had ook een periode, waarin deze niet de tropische karakteristieken had en daarna weer opleefde. Ginger daarintegen is wel aaneengesloten tropisch geweest. Orkaan John in de Stille Oceaan uit 1994 houdt het algehele record van levensduur als tropische cycloon met 31 dagen. John wandelde door het noordoostelijk deel en het noordwestelijk deel van de Stille Oceaan. Hierdoor was John zowel een orkaan als een tyfoon. 

Nadine zal hoogstwaarschijnlijk niet het record van Ginger of San Ciriaco breken of blijven bestaan tot Halloween. Nadine zal volgens de meteorologen van Accuweather opgaan en uitelkaar getrokken worden door een niet-tropisch systeem, die volgende week over het noordelijk deel van de Atlantische oceaan gaat trekken. Hieraan voorafgaande brengt het systeem nogmaals een bezoek aan de Azoren voordat ze richting het noorden gaat draaien. 

© onweer-online
Bron: Accuweather


Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 september 2012, 13:41 uur | Bericht #372158
Nadine inmiddels 19 dagen op de kaart

Vrijdag was Nadine weer even orkaan, met windkracht 12. Inmiddels heeft Nadine weer wat aan kracht ingeboet en staat als tropische storm op de kaart. Nog steeds is haar positie ten zuiden van de Azoren. Nadat een van Nadine afgesplitst lagedrukgebied begin deze week veel wind bij ons veroorzaakte en veel wind en heel veel regen in Engeland, is het de grote vraag wat haar volgende acties zullen zijn. Het lijkt er ondertussen ook op dat de hevige hoosbuien die de afgelopen twee etmalen in Spanje zijn gevallen, ook deels met Nadine hebben te maken. Extra warme lucht zou de neerslagcapaciteit weleens kunnen hebben opgepookt, met de verwoestende water- en modderstromen in Spanje tot gevolg.


De hoofdberekening van het Europese ECMWF model. Donderdag liggen de restanten van Nadine nog steeds ten zuidwesten van de Azoren. Deze worden weldra 'opgeslokt' door een stevig lagedrukgebied op de oceaan.

Momenteel bestaat Nadine al 19 dagen, wisselend als tropische storm, orkaan en tropische depressie. Het ooit langst in leven zijnde stormsysteem op de Atlantische Oceaan is bekend als de ‘San Ciriaco’ orkaan, stammend uit 1899 en met grote impact op Puerto Rico. Destijds waren er nog lang geen satellieten voor nauwkeurige observaties, maar in de re-analyse heeft men berekend dat dit stormsysteem maarliefst 33 dagen stand hield, waarvan gedurende 28 dagen met storm- of orkaankracht. Het eerstvolgende langst stand houdende tropische stormsysteem is orkaan Ginger, 28 dagen op de kaart, in 1971.


De kaart van vrijdag. Nadine is over de Azoren getrokken, met veel wind en regen.

National Hurricane Center
Het bijzondere aan Nadine is haar ligging. Zij bevindt zich op een tamelijk noordelijke breedtegraad en ligt vrij oostelijk op de oceaan. De meeste tropische druksystemen bevinden zich lange tijd meer op de westelijke delen van de Atlantische wateren, waarin de hogere temperatuur van de oceaan een belangrijke rol speelt. Ook de meteorologen van het National Hurricane Center, die alle tropische systemen op de Atlantische Oceaan en op delen van de Grote Oceaan volgen, laten af en toe in hun mededelingen doorschemeren dat Nadine een bijzonder systeem is. Al een paar keer eerder was de verwachting dat deze storm zou afzwakken en van de kaart zou verdwijnen, maar tot nu toe is zij stevig genoeg gebleken om telkens stand te houden. Het leidt zelfs tot de volgende uitspraak in de Forecast Discussion van vanochtend: “Most of the models are nog showing the storm becoming post-tropical by day 5 due to colder waters and stronger shear… But given past experience… I have elected not tot show this transition yet."


Op zaterdag 6 oktober is Nadine 1 geheel geworden met het lagedruksysteem. Aan de oostzijde zorgt de warmte lucht voor de vorming van een hogedrukgebied boven de Britse eilanden.

ECMWF
Ook de berekeningen van het Europese ECMWF model laten zien dat tropische storm Nadine geleidelijk aan kracht verliest en dat zij geleidelijk wordt opgenomen in een lagedrukgebied dat boven de noordelijke delen van de oceaan gaat ontstaan. Naast dit verhaal staat een viertal kaarten die de ontwikkelingen laten zien volgens de hoofdberekening van dit model. Aanstaande donderdag wordt Nadine nog gepositioneerd ten zuidwesten van de Azoren, terwijl een stevig ontwikkelde depressie ten noordoosten van New Foundland te vinden is. Geleidelijk wordt Nadine opgenomen in dat lagedrukgebied, tijdens de dagen die volgen, en daarbij trekt zij wel pal over de Azoren en zal daar veel wind veroorzaken.


En dan zou in dat geval het hogedrukgebied op zondag de zevende boven de Benelux moeten komen te liggen. De grote vraag is of het ook daadwerkelijk zo gaat, want de weermodellen hebben grote moeite met dit soort kleine weersystemen als Nadine.

De extra warmte die Nadine aan haar voorzijde (oostzijde) noordwaarts stuwt, veroorzaakt vervolgens op zaterdag een hogedrukgebied boven de Britse eilanden. In deze visie zouden wij in Nederland daar op zondag 7 oktober van gaan profiteren. In dat geval is het droog, vrij zonnig en fraai oktoberweer. De extra warmte kan op maandag worden aangevoerd, als de zuidenwind aantrekt. Ondertussen voeden de restanten het hoofdlagedrukgebied op de oceaan en kan dat aan kracht (en regen) winnen.


En dan de onzekerheid in de pluim. Tot en met donderdag zijn de berekeningen van de diverse modellen het behoorlijk met elkaar eens op het gebied van temperatuur, wind, temperatuur op 850 hPa en windrichting. Vanaf vrijdag 5 oktober wordt het een warboel. Voor Midden-Nederland varieren de berekende middagtemperaturen op zaterdag tussen 13 en 22 graden ....

Onzekerheden
De broosheid van voornoemde berekening is groot. Zoals we ook al de afgelopen weken zagen, zorgt Nadine (en de restanten en afsplitsingen daarvan) voor moeilijk in te schatten luchtdrukverdelingen en dus moeilijk te maken verwachtingen. Dat valt ook uit te lezen in de pluimberekening die te zien is. Tot en met donderdag zijn voor De Bilt windrichting, -snelheid, maximumtemperatuur op anderhalve meter hoogte en temperaturen op 1500 meter hoogte, van alle verwachtingen behoorlijk in lijn met elkaar. Daarna treedt er een grote spreiding op; een teken dat de onzekerheden groot zijn. Nadine houdt ons dus nog minimaal een week bezig.

Bron: Meteo Consult
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 september 2012, 16:21 uur | Bericht #372175
Nadine heeft een loop gemaakt







Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 september 2012, 10:30 uur | Bericht #372192



| Gewijzigd: 30 september 2012, 11:13 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 september 2012, 13:48 uur | Bericht #372212

Bron:Twitter Meteo Consult @MeteoConsult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 oktober 2012, 10:57 uur | Bericht #372262
Cone kaart en windkaart van het verloop van Nadine



Windkaart mogelijkheden Nadine

Bron: noaa.gov
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 oktober 2012, 13:48 uur | Bericht #372270
Maakt Nadine de weersverwachtingen nog steeds onzeker?

Nadine doolt nog steeds rond op de Atlantische Oceaan  en heeft inmiddels officieel een leeftijd gehaald van ruim 3 weken.  Ze is de afgelopen dagen zelfs weer in kracht toegenomen. Rond het oog werden windsnelheden gehaald van circa 80 knopen.  Inmiddels neemt de kracht af. Vanmorgen voldeed ze nog net aan de officiële criteria van een orkaan met windsnelheden van 65 knopen. Naar verwachting trekt ze de komende dagen met een boogje voor de tweede maal in haar leven langs of zelfs over de Azoren. Ruim 2 weken geleden heeft ze daar al huisgehouden met slagregens, overstromingen en stormschade.


Hurricane Nadine, 29 sept. 2012 (NASA)

Interacties
Steeds bevindt Nadine zich dicht bij het overgangsgebied naar de gematigde stromingen van het Noordelijk Halfrond, waar frontale depressies de dienst uit maken.  De vraag is daarmee steeds, in hoeverre ze interactie zal aangaan met de langstrekkende ‘polaire’ fronten die oostwaarts over de Oceaan trekken. De grote hoeveelheid energie die samengaat met een tropische cycloon kan tot explosieve ontwikkelingen leiden in schijnbaar onschuldige stromingspatronen.

Weermodellen
We zien al enkele weken, dat de grootschalige numerieke weermodellen, die aan de basis staan van onze weersverwachtingen, grote moeite hebben met deze mogelijke interactie.


Weerkaart di. 9 oktober, ECMWF gisterenmiddag

Ter herinnering, precies 1 week geleden trok de eerste herfststorm over ons land. De korte maar venijnige storm werd veroorzaakt door een ‘afgezant’ van Nadine. In het polaire front dat naderde tot vlakbij Nadine, ontstond een diepe stormdepressie die noordoostwaarts weg trok van Nadine en een geheel eigen leven ging leiden.  Je zou kunnen zeggen dat een deel van de energie van Nadine werd afgestaan aan deze stormdepressie. Naderhand verzwakte Nadine tijdelijk tot een weinig opvallende depressie die nog nauwelijks een stormachtige wind wist te veroorzaken. Maar in de afgelopen week kwam Nadine opnieuw in gunstig vaarwater en greep ze de kans om opnieuw uit te groeien tot volwaardige orkaan.


Weerkaart di. 9 oktober, ECMWF vanochtend

ECMWF en GFS
Met als gevolg, dat de onzekerheid in de lange termijn berekeningen ook nu weer opvallend groot is. Dat blijkt heel goed, als we de 2 achtereenvolgende berekeningen van het ECMWF bekijken voor een termijn van ruim 1 week vooruit. Ter illustratie staan hiernaast de berekende weerkaarten voor volgende week dinsdag, van de twee meest recente runs van het ECMWF, en ook van de laatste run van het Amerikaanse GFS model. In de visie van het ECMWF zien we als gemeenschappelijke deler wel lagedruk op de Oceaan, en hogedruk boven het oosten van Europa.  In de Amerikaanse visie zien we een volledig tegengesteld beeld.


Weerkaart di. 9 oktober, GFS vanochtend

Scandinavie
In de pluim zien we de onzekerheid begin volgende week terugkomen. Al is het zo, dat tot en met aanstaande zondag de spreiding in de pluim verrassend klein is. Op een paar warme uitbijters na, zien we in de pluim voor aanstaande zondag middagtemperaturen in de buurt van de 15 graden. Daar horen overigens opvallend lage neerslagkansen bij. Een duidelijk signaal dat het ECMWF vrij zeker is van de doorkomst van een hogedrukgebied in het komend weekend. Dat zou na het weekeinde positie moeten innemen boven Oost Europa en misschien wel boven Scandinavië.


Mooi zazomerweer, Corina Magielse

Oostenwind?
Die ontwikkeling zou de wind bij ons in tijdelijk de oosthoek kunnen brengen. Maar in deze tijd van het jaar brengt een oostenwind meestal nog geen vroege koudeperiode. Met een beetje geluk, en geholpen door de zon, zou het eerder een beetje nazomer kunnen worden in de loop van komend weekend. En dat zou mooi zijn, want in de tweede helft van deze week wordt het onvervalst nat herfstweer.

Bron: Meteo Consult
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 oktober 2012, 08:40 uur | Bericht #372317
Tropische storm Nadine nog steeds in leven



Nadine kwam tot leven als een tropische depressie boven de Atlantische Oceaan op 11 september en werd de volgende dag een tropische storm. Tussen 12 september en 1 oktober is de status veranderd tussen een tropische storm, subtropische storm en een categorie 1 orkaan. Ongeacht de status, Nadine is er nog steeds. Nadine bevond zich om 06.00 UTC op 1100 km van de Azoren en de gemiddelde windsnelheid lag op 100 km/h. Nadine trekt naar het oost-zuidoosten met een snelheid van 9 km/h. De druk bedraagt 995 mb.







© onweer-online
Bron: NASA, Wunderground

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 oktober 2012, 21:40 uur | Bericht #372367
Nadine bezoekt voor de tweede keer de Azoren

 

Nadine zal voor de tweede keer in haar loopbaan een bezoek brengen aan de Azoren. Wederom krijgen de bewoners te maken met zware buien en ruwe zee. Het tropische systeem staat al in het voetlicht sinds 11 september 2012. Het is echter onwaarschijnlijk, dat Nadine het lengte record voor tropische cyclonen gaat breken. Het systeem heeft een grote loop gemaakt boven de Atlantische oceaan en kwam in de derde week van september al op bezoek bij de Azoren. Nadat Nadine voor een tweede ronde bij de Azoren is geweest, strompelt ze richting het noorden. Hier zal het systeem opgeslokt worden door een grote storm, die aan komt denderen vanuit het noordwesten en de koudere zeewateren dragen ook hun steentje bij aan de afbraak van Nadine. Het niet-tropische systeem vanuit het noordweste trekt Nadine steeds verder het koudere zeewater op. Tussen woensdag en zaterdag zal Nadine voor de laatste keer haar tropische karakteristieken verliezen. 



Er is een kleine kans, dat de restanten van Nadine richting Groot Brittanië en/of de rest van het westen van Europa trekken. Echter is de kans veel groter, dat het stormsysteem boven de Noord Atlantische oceaan Nadine zal opsouperen in zijn grote circulatie. 

Om 18.00 UTC bevond het centrum van tropische storm Nadine zich op 1005 km ten west-zuidwesten van de Azoren. De gemiddelde windsnelheid komt op 100 km/h. Het systeem is naar het oosten gedraaid en trekt naar de Azoren met een snelheid van 11 km/h. De druk bedraagt 994 mb. Morgen draait het systeem naar het noordoosten en zal hierbij in bewegingssnelheid toenemen. 







© onweer-online
Bron: Wunderground, Accuweather
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 oktober 2012, 10:56 uur | Bericht #372396
5-daagse voorspelling Nadine weergegeven op cone kaart



Bron: Noaa.gov
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 oktober 2012, 20:27 uur | Bericht #372443
Nadine in de top 5 van langstlevende tropische stormen

Tropische storm Nadine vormde zich meer dan 20 dagen geleden (op 11 september) en heeft daarmee een plek veroverd in de top vijf van langstdurende cyclonen in de Atlantische Oceaan. Volgens het National Hurricane Centre is Nadine vandaag de top 5 binnengekomen. Volgens meteorologen zal Nadine uiteenvallen voordat Nadine aanspraak zou kunnen gaan maken op een toppositite. De recordhouder is een storm zonder naam uit 1899, die 28 dagen ronddoolde. 

Data 18.00 UTC
Lokatie: 580 km ten west-zuidwesten van de Azoren
Windsnelheid: 85 km/h.
Traject: oostwaarts met een snelheid van 29 km/h
Centrale druk: 1000mb
Er is een tropische storm warning afgegeven voor de Azoren









© onweer-online
Bron: USA today, Wunderground, Naval Research centre

Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2 3
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 172 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 172, lezen 1 mensen het topic "Onweer ten zuiden van Antwerpen (net gemist)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden