Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wadena, MN.

15 Jul 2020 14:26:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hitchcock, NE; Rawlins, KS.

15 Jul 2020 14:26:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sherman, KS; Wallace, KS.

15 Jul 2020 14:26:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Frontier, NE; Lincoln, NE.

15 Jul 2020 14:26:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, NE; Lincoln, NE.

15 Jul 2020 14:26:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gosper, NE; Dawson, NE.

15 Jul 2020 14:26:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dundy, NE; Cheyenne, KS.

15 Jul 2020 14:26:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greeley, KS; Wichita, KS.

15 Jul 2020 14:26:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, CO; Logan, KS; Wallace, KS.

15 Jul 2020 14:26:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Morris, KS; Dickinson, KS.

15 Jul 2020 14:19:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marion, KS.

15 Jul 2020 14:19:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osage, OK.

15 Jul 2020 14:18:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kearny, KS; Stanton, KS; Hamilton, KS; Grant, KS; Morton, KS.

15 Jul 2020 14:03:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Warren, IA; Marion, IA.

15 Jul 2020 14:03:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Monroe, IA; Lucas, IA; Marion, IA.

15 Jul 2020 14:03:14
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 september 2012, 20:19 uur | Bericht #370817
Wat betekent herfst voor meteorologen?

Herfst heeft vele betekenissen voor mensen. Voor meteorologen betekent de herfst een boel spanning en een boel zorgen. Terwijl bijna iedere meteoroloog van de onweersbuien in de lente en de zomer houdt, betekent de herfst het kersje op de taart. Op de weerkaarten is het een meteorologische chaos. In de herfst wordt de strijd uitgevochten tussen twee seizoenen: de zomer en de winter. Normaliter trekt de winter aan het langste eind. Aan verschillende meteorologen is hun mening gevraagd over hun zorgen over het soms zeer snel veranderende weerbeeld.


Bron: America.net

Vice president Evan Myers van accuweather voelt het als de grootste uitdaging om mensen te helpen gewend te raken aan het snel veranderende herfstweer. "In de zomer zijn mensen gewend geraakt aan het feit, dat de regen soms maar een paar minuten tot een uurtje duurt. Maar in de herfst worden de stormsystemen groter en logger. De regen kan dagenlang aanhouden." Net als de groter wordende stormsystemen worden ook de golven van koude lucht groter. De mogelijkheid van een "weershock" is groter als een krachtig koufront passeert. 

"De eerste vorst van het seizoen is één van de andere grote meteorologische kopzorg," verklaart Myers. "Het is zeer belangrijk voor de landbouw. Maar ook voor huiseigenaren, die een tuin hebben en mensen, die in de ochtend de autoruiten moeten krabben voordat ze naar het werk gaan."

Dave Dombrek, meteoroloog bij accuweather met een lange staat van dienst, heeft vooral zorgen om de temperatuur. "Iedereen weet, dat de het kouder wordt in de herfst. Maar soms is het moeilijk voor zowel de "gewone" mens als voor meteorologen moeilijk om de trends in de temperatuur bij te houden. Iedereen beleeft het op zijn/haar eigen manier." zeggt Sombek. "Een temperatuur van ongeveer 15°C op 30 september in New York stad is op zich voor de tijd van het jaar een normale temperatuur. Maar als voorafgaande aan die 15°C dagen met temperaturen rond de 26°C zijn voorafgegaan in een ongebruikelijke warmtegolf, dan voelt die 15°C erg fris aan." De temperatuur "voorspellen" in de herfst geeft veel uitdagingen. Er zijn dagen, waarop het de hele dag bewolkt is na een heldere koude nacht. "Vergeleken met de zomer is het korter licht en is de zon zwakker," verklaart Dombek. "Er is minder tijd op een dag om de voorspelde temperatuur te behalen". 

Mist
Vele vogels vliegen in de herfst naar warmere oorden in het zuiden. Dieren beginnen met het aanleggen van hun wintervoorraad. De combinatie van langere en koelere nachten en de relatief warme meren en rivieren is een ideale combinatie voor het ontstaan van mist. Een ieder, die vroeg op de weg naar het werk gaat of wegens andere redenen op de weg zit, weet hoe vervelend en verstorend de mist kan zijn. "Niet alleen ontstaat de mist makkelijker, maar de mist blijft ook langer hangen," zegt hoofd meteoroloog Elliot Adams. "Het is niet altijd zo, dat de eerste nacht na een passage van een koufront mist ontstaat. Maar als de wind de tweede nacht gaat liggen, ontstaan er altijd problemen."

 
Mist in Bakersfield. Bron: Wikipedia

Tropen
De herfst heeft ook mogelijk problemen in petto voor andere delen van de USA. In het zuiden betekent de herfst het einde aan een lange hete meestal klamme zomer. Maar het is altijd zaak om de tropen in de gaten te houden. Volgens tropisch weer expert Dan Kottlowski hebben inwoners aan de kust van de eilanden in de Golf van Mexico en langs de kust van de Atlantische oceaan te maken met hart van het orkaanseizoen. Wie komt er aan de verkeerde kant van een orkaan te zitten e krijgt te maken met storm en veel neerslag en wie blijft er aan de westkant van de storm met zonneschijn en warmte?  Hoe snel zal de koude lucht voorbijtrekken na de passage van een storm? Allemaal vragen waarmee een meteoroloog zich bezighoudt. "In de meeste jaren komt er pas een eind aan de tropische zorgen als de jetstream en de bijbehorende droge lucht een diepe duik naar het tropische deel van de Atlantische oceaan neemt. Dit gebeurt meestal tegen november.

Westen USA
Hoewel de kans op een tropische storm in het westen van de USA gering is, heeft dit deel van het land te maken met een ander soort problemen door de wind. Volgens western weather expert Ken Clark blijven de slechte condities voor natuurbranden aanhouden in de herfst door de harde wind, de droge vegetatie en de toenemende kans op grote "wind gebeurtenissen" zoals niet tropische stormen. Santa Ana winden en andere lokale winden in Californië kunnen kleine brandjes opzwiepen tot een razende vuurzee met alle gevolgen van dien. Het extreme weer is ook een probleem als de warmte het zuiden door grote stormsystemen naar het koude noorden worden gebracht. 

Sneeuw
In het westen krijgen de hoge bergen van de Rockies meestal het eerste te maken met sneeuw. Volgens meteoroloog Bernie Rayno is Denver op 1,6km boven zeeniveau een "hot spot" voor de vroege sneeuwstormen als de wind vanaf de vlaktes tegen de bergen op blaast. De stijgende lucht koelt snel af en de vochtigheid in de lucht condenseert, soms in de vorm van zware sneeuwval. De sneeuw kan ook vroeg in het seizoen ten tonele verschijnen in het Oosten en Midwesten. Dit is echter zeldzaam. Maar in oktober trok een bizarre sneeuwstorm over het noordoosten, waardoor het met Halloween helemaal wit zag van de sneeuw. Volgens meteoroloog John Kocet kan het de ene dag aangenaam warm zijn en de volgende dag bitter koud met ruwe zee, onweersbuiten, waterspouts en banden van zware  "lake-effect" sneeuw. "Probeer dat maar eens te vertellen in een weerbericht van 30 seconden." zegt expert meteoroloog en weerman Bob Larson. 

 
Lake effect sneeuw, wikipedia

© onweer-online
Bron: Accuweather
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.041 topics, welke bij elkaar 442.902 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.124 leden.
Het nieuwste lid is rlemmink.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3196 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3196, lezen 12 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden