Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

21 Apr 2021 14:59:20

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 13:59:20

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 13:02:02

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 13:01:24

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 12:59:19

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 12:59:19

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:49

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:47

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:46

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:45

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:45

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:45

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:45

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 10:01:45

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Apr 2021 07:59:43
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 september 2012, 15:42 uur | Bericht #370963
Onzekerheid door Leslie, Michael en Nadine

De weersverwachting voor het weekeinde en begin volgende week zagen er vannacht op papier veelbelovend uit met maandag en dinsdag mooi nazomerweer en temperaturen boven de 20 graden. De nieuwste berekeningen van de rekenmodellen die we vanochtend binnenkregen, schetsen een geheel ander scenario.


In de pluimverwachting van de run van afgelopen nacht, ECMWF 12 uur werd voor as dinsdag in Wageningen 20 graden berekend. De vele grijze lijnen, de andere 50 berekeningen laten warmere en koudere oplossingen zien. De spreiding na dinsdag wordt het nog veel groter.

Ex-Orkanen
De verschillen in de weersverwachtingen worden veroorzaakt door de restanten van tropische cyclonen.  Ondanks dat dit soort weersystemen boven het koele water van de Atlantische Oceaan veel kracht inleveren, zijn ze nog steeds in staat andere weersystemen boven Europa zo danig te beïnvloeden dat geschetste weerscenario’s, door weermodellen berekend, van dag tot dag kunnen veranderen. (zie verhaal afgelopen zondag Ex-Orkanen) 


Precies een jaar geleden, een zuidwesterstorm op de Wadden en windstoten van 60 km per uur bij Jannes Wiersema in Roodeschool, Gr.

Vorig jaar
De eerste herfstmaand september kan meerdere gezichten hebben. Rustig najaarsweer met mist in de ochtend en zon overdag. Een eerste najaarsstorm is ook mogelijk. Precies een jaar geleden had Nederland met een heuse zuidwesterstorm te maken met windstoten tot 100 km per uur. De najaarsstorm werd veroorzaakt door de restanten van de tropische cycloon Katia die op het westelijk deel van de Atlantische Oceaan op 4 september 2011 uitgroeide tot orkaan van de vierde categorie met windsnelheden van 215 km per uur.  Daarna werd Katia meegevoerd met de westelijke stroming richting Europa en verloor boven het koude zeewater een groot deel van haar kracht.  Ze hield echter nog voldoende kracht om boven de Britse eilanden veel regen te veroorzaken en langs de Noord-Ierse en Schotse kust windstoten tot 130 km uur. Onze Waddeneilanden kregen op 12 september met een windkracht 9 te maken. Zelfs verder oostwaarts trekkend, behield Katia haar kracht en veroorzaakte in Sint Petersburg aan de Baltische Zee nog uithalen van meer dan 75 km per uur. Dit leverde flinke schade aan gebouwen op en een uitval van de elektriciteit.


Weerkaart voor as donderdag. Diepe depressie met restanten van tropische cycloon Leslie veroorzaakt wisselvallig en onstuimig weer in Noord-Europa.

Leslie en Michael
De invloed van tropische verstoringen is goed merkbaar in de weersverwachting van dit moment. De opeenvolgende berekeningen van de diverse weermodellen zijn niet erg consistent.  Op de Atlantische Oceaan zien we restanten van twee tropische cyclonen, Leslie en Michael. Leslie veroorzaakt morgen en overmorgen in het zeegebied tussen IJsland en Schotland stormwinden met windsnelheden van meer dan 80 km per uur en veel regen voor de Faeröereilanden en de Schotse kust. Broertje Michael wordt vrijdag meegezogen richting de Noorse kust. Vrijdag gaat het op de Noordzee flink waaien, op de Wadden wordt een windkracht 7 verwacht. De run het ECMWF van afgelopen nacht schetste voor het komende weekeinde een zwakke rug van hogedruk met na een onstuimige vrijdag met buien een rustig en droog weerbeeld met meer zon en begin volgende week een zuid tot zuidwestelijke aanvoer van warme lucht en een stijging van temperatuur met maandag en dinsdag mooi nazomerweer met temperaturen boven de 20 graden. De nieuwste run van ECMWF berekent het hogedrukgebied veel zuidelijker over Frankrijk. Een warme zuid tot zuidwestelijke stroming voor begin volgende week zit er niet meer in. Met een westelijke stroming aan de noordkant van het hogedrukgebied lijkt in de nacht naar maandag alweer een volgende frontale storing te passeren met regen. Ook dit scenario is niet helemaal zeker. De komende dagen kunnen de rekenmodellen de positie van hoge en lagedrukgebieden toch weer anders berekenen. Dat is enigszins frustrerend, maar zekerheid is op dit moment niet te bieden.


Weerkaart voor volgende week woensdag 19 september, de restanten van tropische cycloon Nadine nabij de Azoren.

Nadine
Op de weerkaarten voor volgende week zien we de restanten van een volgende tropische cycloon Nadine, veel zuidelijk dan haar voorgangers Leslie en Michael. Nadine wordt volgens de nieuwste berekeningen niet meegevoerd met de westelijke stroming maar blijft apart rondtollen in de buurt van de Azoren. Een paar weken geleden hebben de Azoren ook al eens te maken gehad met de restanten van een tropische cycloon. Tropische cycloon Gordon veroorzaakte in augustus veel regen, verhoogde waterstanden en zeer zware windstoten tot 150 km per uur. Of Nadine ook elders in Europa het weer gaat beïnvloeden is op dit moment niet te zeggen.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.302 topics, welke bij elkaar 445.419 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.303 leden.
Het nieuwste lid is Leo Lievense.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2605 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2605, lezen 13 mensen het topic "Winterverwachting 2012 --- 2013 + Discussie (Deel 4)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden