Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 14:01:53

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 12:01:53

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 07:01:47

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 06:59:51

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 04:00:12

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 04:00:11

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 04:00:10

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 02:02:06

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 02:02:05

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 02:02:03

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 02:00:13

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 02:00:12

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 02:00:12

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 02:00:11

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Dec 2020 02:00:11
Actueel
1 / 4

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Herfst discussietopic

Kans op warme dag en storm?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 september 2012, 16:10 uur | Bericht #372099
Zeldzame september tornado komt aan de grond nabij Pittsburgh. PA

Een tornado kwam aan de grond in Eighty Four (Pennsylvania) op donderdag om ongeveer 16.00h lokale tijd. De tornado richtte bijna geen schade aan. Echter was er voor de omgeving geen tornado waarschuwing afgegeven. De NWS geeft een gedetailleerde verklaring, waarom de storm, die een tornado liet ontstaan, niet aan de criteria voor een waarschuwing voldeed. 

De verklaring
Een lagedruksysteem aan de oppervlakte trok over de bovenste gedeeltes van de Ohio Vallei richting Pittsburgh. Hierbij kwamen buien voor. Toen het systeem over Alleghenry County trok, nam het in kracht toe en werd het weer slechter door de zware regenval en de windvlagen. Het systeem trok vervolgens naar het oosten en nam weer in kracht af. De grootste instabitilteit, die nodig is voor het ontstaa van onweersbuien, lag ver naar het zuiden langs de Mason-Dixon lijn. Onweersbuien kwamn voor in delen van West Virginia en Maryland.

Het Storm Prediction Center (SPC) is verantwoordelijk voor het uitgeven van de tornado watches en zware onweersbuien waarschuwingen. Voor het betreffende gebied was geen watch of warning afgegeven. Pittsburgh viel zelfs niet onder de "slight risk area" voor zware onweersbuien. De meest dichtbijgelegen regio met een slight risk was meer naar het zuidoosten in delen van West Viriginia, Maryland en Virginia. 

Met alle meldingen van overstromingen, schade door wind en mogelijk een tornado kunnen de inwoners van het gebied zich afvragen wat er nu precies aan de hand is geweest en wat nu precies de definitie is van een zware onweersbui. Volgens de definitie van het NWS is een zware onweersbui (severe thunderstorm) een bui, die hagelstenen produceert met een diameter van minstens 2,5cm, een gemiddelde windsnelheid heeft van 93,3 km/h en 1 of meer tornado's met zich meebrengt. De "enorme krul" op de radar was feitelijk het lagedruksysteem aan de oppervlakte. Dit systeem draaide tegen de klok in.

Het systeem was het beste zichtbaar toen deze door Allegheny County trok, waar het systeem op zijn sterkst was en de radarbeeld het meest duidelijk was. Een gedeelte van de storm megnde zich samen met de zware buien, waardoor er lokaal schade ontstond. Het waren zware buien, geen zware onweersbuien. Tijdens de passage van de Pittsburgh regio zijn er geen ontladingen en geen donderklappen waargenomen. De enige (en ook echt de enige) ontlading vond plaats in Moon Township. Twee regengebieden trokken door de stad Pittsburgh, waardoor de straten onder water kwamen te staan voornamelijk veroorzaakt door de slechte toestand van het afwateringssysteem. De buien gingen gepaard met zware windstoten waardoor in het West End gebied een aantal bomen omvielen. De oorzaak hiervan is mogelijk de oververzadigde grond, door de vele regenbuien in de afgelopen week. 

Op het moment van de passage van de buien waren er reeds "Special Weather Statements" afgegeven om de inwoners van de gebieden te waarschuwen voor de zware windstoten tot 80 km/h en voor de zware regenval met de waarschuwing voor overstromingen. Een "flashflood warning" werd afgegeven voor de stad Pittsburgh wegens het snel stijgende water veroorzaakt door de slechte riolering. Zwaar weer is in deze tijd van het jaar in Pittsburgh zeldzaam, vooral als de atmosfeer niet in staat is om een onweersbui te produceren en er bijna geen instabliteit aanwezig is. De velocity signaturen op de radar waren voldoende om de waarschuwingen uit te geven, vooral omdat er ook funnelclouds gemeld werden. 

Op videobeelden is niet goed te zien of de funnel daarwerkelijk de grond raakt en of er dus sprake is van een tornado. Het onderzoek naar de schade moet hierover uitsluitsel gaan geven. 

De twee beelden hieronder laten de windvelden zien. De windvelden laten zien of de wind zich naar of juist vanaf de radar bewegen. De rode stippen vertegenwoordige zware wind(stoten). Het beeld bovenaan rechts is de radar. Het beeld onderaan rachts laat zien of er rotatie is in de storm. © onweer-online
Bron: Accuweather

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 september 2012, 16:35 uur | Bericht #372102

Gepubliceerd op 27 sep 2012 door bnvn1
The video is the raw footage from this afternoon Tony Laubach. Tony caught the tornado that touched down near Byers, CO which is east of Denver, CO The tornado touched down and became rain wrapped for a couple of minutes according to Tony.

Gepubliceerd op 27 sep 2012 door Tony Laubach
Video of a rare late September Colorado tornado 2 miles north of the town of Byers shot from near US-36 north of Byers. Tornado funnel initially appeared at 3:29pm with first visible touchdown at 3:31pm lasting approximately 3 minutes. Funnel finally dissipated at 3:36 for a total lifespan of about Seven minutes.
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.172 topics, welke bij elkaar 444.026 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.230 leden.
Het nieuwste lid is Klimagenda.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3198 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3198, lezen 13 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Herfst discussietopic

Kans op warme dag en storm?

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden