Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 oktober 2012, 18:17 uur | Bericht #372578
Indian summer in delen van Canada

Terwijl het in Nederland onstuimig herfstweer is met vooral vanochtend veel regen, wind en soms (zeer) zware windstoten, geniet men in delen van Canada nog steeds dagelijks van de zon en hoge temperaturen. Vooral in de meest zuidwestelijke staten British Columbia en Alberta is het normaal gesproken het hele jaar door kletsnat, maar de afgelopen paar maanden is het er juist bijzonder droog en warm geweest. Temperatuurrecords werden er om de haverklap gebroken. Ook de komende dagen is het in deze staten soms nog ruim 20 graden, dus de Indian Summer is daar nog in volle gang.


In het zuidwesten van Canada is het de afgelopen maanden erg warm en droog geweest en nog steeds geniet men er van de Indian Summer. Foto's: Ben Walg

Begin augustus rukte warmere lucht in de bovenlucht op naar het noorden, waarna er een golf in de straalstroom ontstond boven de Canadese westkust. Aan de grond bouwde zich boven de noordelijke Grote Oceaan en het westen van Canada daarin een standvastig hogedrukgebied op. Dit werd uiteindelijk zo sterk dat zowel het luchtdrukpatroon in de bovenlucht als aan de grond blokkeerde. Geen enkele storing wist er dan ook door te komen, waarna de warmte zich boven British Columbia en Alberta op begon te hopen. De maanden augustus en september verliepen er dan ook zeer droog.


Een blokkade in de bovenlucht, een zeer noordelijk gelegen straalstroom en een hogedrukgebied aan de grond maken dat het in zuidwesten van Canada al maanden zeer droog is. Diverse records zijn er gebroken

Droogte
Om een indruk te krijgen van de droogte viel er bijvoorbeeld in de hele maand augustus in Vancouver (British Columbia) 3 millimeter regen. Hierdoor kwam het oude augustusrecord van 1986 erg dichtbij; toen viel er de hele maand geen neerslag. Het record voor september staat op 0,3 millimeter in 1975 en dit jaar viel er de hele maand september op het vliegveld van Vancouver slechts 5 mm. Geen records dus, maar droog was het er zeker.


Storingen worden door de blokkade uit de buurt gehouden en er is dan ook de hele dag volop ruimte voor de zon. Ook dit draagt bij aan de opwarming. Op sommige plaatsen werd het eind september nog ruim 30 graden! Op de afbeelding ziet u Vancouver Island.

Record
Toch is er in deze maanden alsnog een record gebroken. In totaal viel er in de maanden augustus en september namelijk 8 millimeter regen, tegenover een gemiddelde van rond 150 millimeter in beide maanden. Daarmee is het oude record uit 1907 met 1 millimeter verscherpt. In dat jaar viel er in beide maanden namelijk in totaal 9 millimeter. Dit was tot dit jaar het record sinds het begin van de metingen in Canada in 1896. Na 116 jaar is dat record nu dus gebroken.


Ondanks dat de bomen en struiken in het kader van de herfst al ietwat beginnen te verkleuren, is de lucht er nog strakblauw.

Langer warm
Ook wat de temperatuur betreft waren het bijzondere maanden. Vooral in de regio rondom Penticton, een plaats in het zuidoosten van British Columbia, was het erg heet. Nu moet daar wel bij gezegd worden dat dit sowieso één van de warmste gebieden van Canada is. Het ligt namelijk aan de achterzijde van de Rocky Mountains en hoort eigenlijk nog een beetje bij de plains van Noord-Amerika. De warmte hoopt zich daar achter de bergketen op en 30 graden in de zomer is daar dan ook niet bijzonder. Wat wel bijzonder is, is dat de warmte tot steeds later in het jaar aanwezig is.

Normaal gesproken bereikt het kwik daar eind september nog wel eens 25 graden, maar 30 graden is nog nooit eerder voorgekomen. Dit jaar gebeurde dat wel. Op 24 september dit jaar werd het in Penticton bijvoorbeeld 32,3 graden en daarmee werd het oude record uit 1967 gebroken, want toen werd het 27,8 graden. Ook nabij gelegen steden hadden op dat moment recordbrekende temperaturen van ruim 30 graden. In oktober komt het vrijwel niet meer voor dat de 30-gradengrens wordt behaald of gepasseerd, maar nog steeds is het er erg warm. Lokaal komt het kwik dit weekeinde nog boven 20 graden uit.


Ook de komende dagen blijft het nog relatief warm in het zuidwesten van Canada. Lokaal wordt het nog ruim 20 graden!

Combinatie
De reden dat het er nu nog zo warm kan worden is de combinatie van zon, warmte en droogte. Door de droge grond vindt er nauwelijks nog verdamping plaats, wat ten goede komt aan de temperatuursoploop. Ook de zon schijnt de hele dag volop en ondanks dat deze in kracht afneemt, zorgt dit wel voor opwarming. Over het algemeen heeft de vegetatie in Canada veel vocht nodig, maar omdat deze niet voorhanden is, zijn planten en bomen momenteel ook vrij dor. Er geldt in sommige regio’s dan ook nog steeds een verhoogd risico op bosbranden.


Ook qua droogte waren de maanden augustus en september recordwaardig. In totaal viel er in deze beide maanden namelijk slechts 8 millimeter regen en dat is 1 millimeter minder dan in 1907. Een 116-jaar oud record is dus gesneuveld. Op de foto ziet u Banff.

Verandering
Na een maandenlange blokkade in de atmosfeer komt er in de loop van volgende week eindelijk verandering aan. Die rug van hoge luchtdruk zwakt af en verdwijnt vervolgens grotendeels uit de kaarten. De straalstroom komt dan iets zuidelijker te liggen, waarna er eindelijk weer eens wat regenstoringen die kant op kunnen trekken en de temperatuur ook iets omlaag gaat.


In de loop van volgende week lijkt de blokkade echter afgebroken te worden en zal er sinds maanden weer eens wat regen van betekenis gaan vallen.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:11 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 247 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 247, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen 17 t/m 20 juni 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden