Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Mar 2023 05:00:04

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Mar 2023 03:00:00

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Mar 2023 02:59:59

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

29 Mar 2023 02:00:10

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Mar 2023 02:00:08

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Mar 2023 02:00:08

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Mar 2023 02:00:06

De kaart De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Mar 2023 01:59:56

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Mar 2023 01:59:41

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Mar 2023 23:59:56

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Mar 2023 23:59:55

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Mar 2023 23:59:39

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Mar 2023 20:59:41

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Mar 2023 18:00:03

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Mar 2023 18:00:03
Actueel
1 / 4

Stormkansen 13-14 maart

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Lente discussietopic

Kans op sneeuw

Zware aardbevingen zuiden Turkije

Meer dan 50.000 mensen overleden in Syrie en Turkije

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 oktober 2012, 17:28 uur | Bericht #372936
Studie: Verandering van Arctische zomerwindpatronen kan effect hebben op afname zeeijs en weerpatronen in USA en Europa

De veranderingen in de zomerse Arctische windpatronen kunnen niet alleen bijdragen tot een onvoorspelde afname van het Arctische zee ijs, maar ook veranderingen te weeg brengen in het weer in het noorden van Amerika en in Europa. Dit zijn de bevindingen van een nieuwe studie van NOAA, die op 10 oktober 2012 zijn gepubliceerd in Geophysical Research Letters. 

Het onderzoeksteam werd geleid door James Overland, Ph.D., van het NOAA’s Pacific Marine Environmental Laboratory (PMEL)  n Seattle, Washington. Tijdens de studie werden de windpatronen van 2007-2012 in de subarctica in het begin van de zomer vergeleken met het gemiddelde van 1981-2010. De onderzoekers ontdekten, dat de eerder normaal west-naar-oost vloeiende winden in de hoogste luchtlagen vervangen zijn door een meer noord-zuid undulatie (golfbeweging). Dit nieuwe windpatroon transporteert warmere lucht Arctica in en duwt de Arctische lucht verder naar het zuiden. Dit heeft invloed op de waarschijnlijkheid van de voortdurende weersomstandigheden in de midden-breedtegraden. 

"Ons onderzoek onthult een verandering in het zomerse Arctische windpatroon gedurende de laatste 6 jaar. Deze verschuiving toont een fysieke verbinding aan tussen de afname van het Arctische zee ijs in de zomer, het verlies van het ijs op Groenland en mogelijkerwijs het weer in Noord Amerika en Europa," zegt Overland, een oceanograaf verboden aan het Coastal and Arctic Research Division van het PMEL. 

De verschuiving biedt aanvullend bewijs, dat veranderingen in Arctica niet alleen maar toe te schrijven zijn aan de globale opwarming, zoals blijkt uit de warmere lucht en hogere zeetemperaturen. De veranderingen maken ook deel uit van de "Arctische amplificatie" via welke meerdere Arctisch specifieke fysische processen interfereren waarbij de temperatuursveranderingen, de ijs variabiliteit en ecologische effecten versnellen. 

Bij de studie waren onderzoekers van de Rutgers Universiteit in New Jersey (USA), de universiteit van Sheffield (UK) en het Joint Institute for the Study of the Atmosphere and Ocean (samerwerkingsverband tussen NOAA en de universiteit van Washington) betrokken. De studie met de naam “The Recent Shift in Early Summer Arctic Atmospheric Circulation”. 

Voor 2007 waren de typische zomer winden aan de oppervlakte in Arctica meer variabel, maar neigen vooral naar een stroming vanuit het westen. Sindsdien bliezen de zomerwinden consequent vanuit het zuiden, door de Bering Straat, over de Noordpool richting de Atlantische Oceaan. Deze winden namen extra warmte vanuit het zuiden richting de Noordpool met zich mee. Het zee ijs werd over de Arctic geblazen naar de Atlantische Oceaan. Mede hierdoor is een record verlies aan zomer zee ijs ontstaan. Het arctische zee ijs heeft in 2012 een record minimum bereikt. (Zie berichtgeving). 


Beeld van de webcam van de Noordpool van 27 juli 2012. Er zijn vijvers ontstaan door het smelten van het zomerijs.

Het weer in Europa
Een hogere luchtdruk boven het Noord Amerikaanse continent en Groenland is de drijvende kracht achter deze veranderingen in de zomerwindpatronen, zegt Edward Hanna, Ph.D, van de universiteit van Sheffield. De veranderingen hebben niet alleen invloed in Arctica maar hebben ook gevolgen voor het weer in Groenland, de USA en het westen van Europa. Uiteraard zijn dit geen harde conclusie, maar aannames, waar nog meer onderzoek naar gedaan moet worden. De effecten van de Arctic Amplificatie zullen toenemen als in de komende decades het zomerijs zich terugtrekt. De toenemende opwarming van Arctica heeft tevens effect op de jetstream: de west-naar-oost winden worden afgeremd en veroorzaken meer noord-zuid meanders (golven) in de jetstream. Hoe deze golven zullen gaan verlopen en waar op aarde het weer door deze golfbeweging wordt beïnvloed blijft nog koffiedik kijken. 

Volgens de onderzoekers zal er meer zonne-energie worden geabsorbeerd door de Arctische Oceaan, omdat het zee ijs afneemt. Er is reden om te verwachten, dat meer extreme weersomstandigheden zullen gaan plaatsvinden: hevige sneeuwval, hittegolven en overstromingen in Noord Amerika en Europa. Maar dit zal van plaats tot plaats variëren in intensiteit en in tijd. 

"Wat we nu zien is sterk bewijs, dat de geleidelijke temperatuurstijging niet het belangrijkste verhaal is achter de klimaatverandering: De snelle regionale veranderingen en de toename in frequentie van extreme weeromstandigheden zijn de factoren, die de globale opwarming veroorzaken. Als de Arctic twee keer zo snel dan het globale gemiddelde opwarmt, verwachten wij een verhoogde kans op extreme weersomstandigheden in de gematigde breedtegraden van de noordelijke halfrond, waar miljarden mensen wonen," zegt Jennifer Francis, Ph.D, of Rutgers universiteit. 

© onweer-online
Bron: NOAA | Gewijzigd: 11 oktober 2012, 18:35 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.716 topics, welke bij elkaar 447.659 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.503 leden.
Het nieuwste lid is Anneke Piette.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 54 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 54, lezen 3 mensen het topic "Must See: De Bihucourt tornado, het verhaal ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Lente discussietopic

Kans op sneeuw

Zware aardbevingen zuiden Turkije

Meer dan 50.000 mensen overleden in Syrie en Turkije

Stormkansen 13-14 maart

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden