Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
19 oktober 2012, 10:42 uur | Bericht #373547
Prachtige zonsondergangen door Saharastof

De zonsopgangen en zonsondergangen zien er de laatste dagen erg spectaculair uit. Dat komt omdat de zonnestralen 's morgens en 's avonds gebroken worden door stofdeeltjes in de lucht. Daar zit nu veel saharastof in, dat door een zuidelijke wind vanuit Noord-Afrika tot bij ons waait.



Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 19 oktober 2012, 10:45 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 oktober 2012, 14:24 uur | Bericht #373557


Saharazand stroomt vanuit het zuiden ons land binnen. Goed zichtbaar op #satellietbeeld (wit omcirkelt)

Bron: Weeronline

there can be only one
Waarom deze advertentie?
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 oktober 2012, 15:27 uur | Bericht #373559
Wolk Saharazand schuift over Nederland

Op dit moment schuift met een zuidenwind een flinke wolk Saharazand hoog in de atmosfeer ons land binnen. Met de regen die komende avond en nacht wordt verwacht in vooral de westelijke helft van het land, is de kans groot dat het zand met de regen naar beneden komt, meldde Meteo Consult vrijdag. Zand regenen doet het zo'n twee tot vijf keer per jaar. Maar dit keer gaat het om een wolk die zo groot is dat hij op satellietfoto's is te zien, aldus een woordvoerder van het weerbureau.

Door het natuurverschijnsel is op sommige plaatsen in het land vrijdagmiddag de zon wazig en de horizon in zuidelijke richting bruin. Het zand is met grote snelheid onze kant op geblazen. In minder dan 24 uur tijd heeft het een afstand overbrugd van 2000 kilometer, van de Algerijnse Sahara naar Nederland. In de nacht van donderdag op vrijdag kwamen de eerst dunnere velden fijn zand over.

Bron: AD
 
| Gewijzigd: 19 oktober 2012, 18:22 uur, door Sanwa
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
19 oktober 2012, 16:37 uur | Bericht #373564
Over warmte en Saharazand

Veel aan nazomerweer hadden we nog niet gehad in Nederland, dit najaar. Maar net nu we begonnen te geloven dat het er wel helemaal niet meer van zou komen, is het dan toch opmerkelijk warm geworden. En heeft Saharazand Nederland bereikt.


De zon komt op in de buurt van Wernhout. Foto: Corina Magielse.

Gisteren al liepen de temperaturen in het oosten en zuidoosten van het land tot plaatselijk (afgerond) 22 graden op, vandaag kan het in het oosten van Brabant en in Limburg op diverse plaatsen 23 graden worden. Normaal in deze tijd van het jaar is een maximumtemperatuur van ongeveer 15 graden. Hoewel het heel bijzonder lijkt, komt warmte in het laatste deel van oktober vaker voor. Het dagrecord voor 19 oktober in De Bilt staat op naam van 1921 toen het er 23,6 graden werd. Die waarden halen we vandaag niet. Later in de maand, namelijk op 27 oktober 1937, is het in Maastricht zelfs ooit nog eens 26,2 graden geworden; zomers warm.


In Berverwijk was vanmorgen nog even een regenboog te zien. Foto: Henk Lutz.

Specifieke drukverdeling
Om het eind oktober nog zo warm te krijgen, heb je een vrij specifieke drukverdeling nodig. Meestal gebeurt als, en daar is de herfst een uitgelezen jaargetijde voor, voor de westkust van Europa een langgerekte bovenluchttrog opdoemt. Het is een kronkel in de straalstroom, die ervoor zorgt dat de wind in de bovenlucht langs Europa over een langgerekte baan vanuit het zuiden tot zuidwesten gaat waaien. Het Europese continent stroomt dan vol met warme lucht vanuit het zuiden, terwijl net ten westen van het continent koele lucht op de loer ligt. Op de grens een langgerekt koufront, dat weer over het uiterste westen van Europa zwabbert.

Wat er dan gebeurt, is interessant. Precies aan de voorzijde van dat koufront neemt de wind toe, ook vanuit het zuiden. En begint in een toenemend tempo, voor dat langgerekte front uit, warme lucht (vaak helemaal afkomstig uit Noord-Afrika) naar het noorden te stromen. Behalve die warme lucht, komt vaak ook Saharazand mee, door stofstormen (ook aan de voorzijde van het koufront) in de Sahara. Een grote wolk met Saharazand heeft Nederland vandaag vanuit het zuiden bereikt en was niet alleen in de lucht maar ook op satellietfoto’s goed te zien. Naast dit verhaal hebben we enkele (satelliet)foto’s van het Saharazand opgenomen.


Het eerste Saharazand (de gele lucht op de achtergrond) wordt vanuit het zuiden zichtbaar. Foto: Margreet van Vianen.

Condensatiewarmte
Omdat het koufront in Spanje en Portugal, dat duidelijk westelijker liggen dan onze eigen omgeving, in dit soort situaties al wel (vaak veel) regen brengt, komt er ook op een andere manier nog eens extra warmte terecht in de lucht die naar Nederland wordt geblazen. Condensatie van waterdamp (op het front waaruit het in Zuidwest-Europa regent) levert namelijk warmte op die in de lucht terechtkomt. Condenseren van water is het tegenovergestelde van verdampen. En om water te kunnen laten verdampen, is warmte nodig. Bij condensatie van waterdamp, komt die warmte weer vrij. Veel van die warmte blijft in de lucht achter, omdat tijdens regenval daadwerkelijk water uit de lucht verdwijnt, en gaat op transport naar onze omgeving.


Saharazand op de ruiten van een auto in Roodeschool, door de regen van de afgelopen nacht daar. De komende dagen kan dit op meer plaatsen te zien zijn. Foto: Jannes Wiersema.

De warmte van vandaag komt dus niet alleen door de aanvoer van lucht vanuit de Sahara, maar ook doordat het in Zuidwest-Europa regent. Verder is de vrij sterke zuidelijke wind een factor. Omdat de lucht snel beweegt, heeft ie weinig tijd om af te koelen. In Nederland profiteren we daarvan. En de zon, die nog steeds een zekere kracht heeft, helpt mee. Al werd zij vandaag wel steeds sterker afgeschermd door het vele Saharazand in de lucht boven ons. Die gevolgen voor de instraling van de zon waren in de waarnemingen ook duidelijk terug te vinden.


Op de satellietfoto van 11.45 uur zie je de pluk met Saharazand het zuidoosten van het land binnenkomen. Bron: Meteosat.

Hoewel vandaag meteen de warmste dag van de serie is, blijven de warme lucht (en ook het Saharazand) de komende dagen nog wel boven Nederland aanwezig. Dat de temperaturen niettemin langzaam wat omlaag gaan, komt onder meer doordat we de zuidelijke wind (die de warmte nu rechtstreeks vanuit de bron aanvoert) vanaf zondag kwijtraken. De wind gaat dan voor langere tijd uit het oosten tot noordoosten waaien. Daarmee komt de warmte steeds meer via een omweg naar Nederland. Verder is er morgen en zondag duidelijk meer bewolking dan vandaag. Morgen kan daaruit in het westen al een beetje regen vallen, zondag bestaat de kans daarop in het hele land als het koufront langzaam vanuit het westen passeert. Dan zal op diverse auto’s vast ook het een en ander aan Saharazand terug te vinden kunnen zijn…


Een half uur later is de wolk met zand op de satellietfoto ook duidelijk te zien. Bron: Meteosat.

Warmte blijft nog even…
Toch is ook dat nog niet het einde van de warme lucht in Nederland. Vooral in de hogere delen van de atmosfeer keert de warmte op maandag namelijk weer vanuit het zuidoosten terug, om waarschijnlijk tot en met woensdag te blijven. Vooral in het zuiden van het land kunnen de temperaturen op maandag en dinsdag opnieuw tot rond 20 graden stijgen. In het noorden gaat het kwik langzaam omlaag, omdat de lucht die daar in de onderste delen van de atmosfeer door de oostelijke tot noordoostelijke wind wordt aangevoerd langzaam minder warm wordt. Het weerbeeld dat erbij hoort, is aangenaam. De zon lijkt behoorlijk te schijnen. In de tweede helft van volgende week komt vanuit het noorden veel koudere lucht dichterbij. Het kan dan snel gedaan zijn met de warmte. De kans bestaat dat we op donderdag en vrijdag zelfs overdag niet meer aan 10 graden toekomen. Dus maar snel genieten van de nazomer.


De klassieke weerkaart voor een dag als vandaag. Een langgerekt koufront voor de Europese kust, een zuidelijke wind er vooruit, regen in Spanje en in Portugal en bij ons de warmte en het Saharazand.

Bron: Meteo Consult.
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
21 oktober 2012, 09:21 uur | Bericht #373643
Lange rijen voor carwash door Saharazand


Het was aanschuiven om het zand weg te laten spoelen. Carlo Coppejans

Dankzij de regenbui die ons land vrijdagnamiddag bedekte onder een laagje overgewaaid Saharazand beleefden de meeste carwashes gisteren een hoogdag. Op vele plaatsen was het aanschuiven om de bruine smurrie van de auto te spoelen.

‘Gelukkig kunnen we 120 auto’s per uur aan’, zegt Alexander Vanhie, die in Melle een van de zeven wasstraten van keten De Singel runt. ‘Vrijdag viel ik nog uit de lucht toen een vrouwelijke klant die pas daags voordien was langsgeweest me verontwaardigd vroeg of er misschien iets scheelde aan mijn waswater. Haar auto zag inderdaad helemaal bruin. Ik had er geen verklaring voor en liet haar gratis nog eens door de wasstraat rijden. Tot ik merkte dat het bruine laagje uit de lucht kwam.’ Super Car Wash in Lier had zich op de stormloop voorbereid met twee extra krachten. ’s Morgens viel de opkomst nog wat tegen omdat het regende’, zegt zaakvoerder Peter Flies. ‘Maar na de middag was het volle bak. De wasstraat draaide met dertien meter voortgang per minuut op topsnelheid. Leuk is ook dat de meeste mensen de speciale hoogglansbehandeling vragen. Eigenlijk is dat niet nodig want dat zandpoeder spoelt er zo weer af ( lacht ).’

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 223 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 223, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving natuurbranden zomer 2012".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden