Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 May 2019 05:59:41

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 May 2019 05:59:40

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

26 May 2019 01:59:42

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2019 23:59:41

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2019 20:00:16

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2019 20:00:15

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

25 May 2019 20:00:15

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 May 2019 20:00:15

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2019 20:00:15

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2019 20:00:14

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2019 20:00:14

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2019 20:00:14

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2019 20:00:14

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2019 20:00:13

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 May 2019 20:00:13
Actueel
1 / 4

Het Lente Waarnemingentopic

Droogteseizoen van start

Fotowedstrijd mei 2019

Lentediscussietopic 2019

Koel en wisselvallig

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5082
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 oktober 2012, 14:00 uur | Bericht #373555
Hoop vallende sterren dit weekend verwacht

 

Wie in de nacht van zaterdag op zondag naar boven kijkt, kan vallende sterren zien. Naar schatting zullen er zo'n 25 per uur richting de aarde komen. Een aantal daarvan is met het blote oog goed zichtbaar. Het heldere weer draagt bij aan de zichtbaarheid van de rondvliegende meteoren, wat 'vallende sterren' in werkelijkheid zijn. 'In dit geval is het gruis van de komeet Halley die in 1986 langs de aarde suisde. Daar braken toen stukjes van af die nu voor ons in zicht komen', vertelt een medewerker van De Koepel, een stichting van amateursterrenkundigen. 'De brokstukken zijn snel, maar laten wel lichtsporen van een halve tot een paar seconden achter.'

De Koepel raadt belangstellenden aan om in een open veld te gaan kijken waar het behoorlijk donker is. 'Tussen middernacht en de ochtendschemering zijn de meteoren het zichtbaarst.' Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag en die van zondag op maandag kunnen wat vallende sterren worden gespot. De meteorenzwerm heeft de naam Orioniden gekregen, naar het sterrenbeeld Orion. Vanaf de aarde lijkt het alsof alle meteoren daar vandaan komen, al bewegen ze in werkelijkheid parallel aan elkaar.

Bron: AD

  | Gewijzigd: 4 mei 2017, 11:18 uur, door Joyce.s
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
20 oktober 2012, 13:43 uur | Bericht #373612
Meteorenzwerm Orioniden

In de zomer, in de periode van eind juli tot halverwege augustus, is het mogelijk om met het blote oog te kijken naar de Perseiden-meteorenzwerm en in het najaar is het de beurt aan de Orioniden. Deze zwerm meteoren verschijnt ieder jaar tussen 16 en 26 oktober aan de hemel en het hoogtepunt ofwel het maximum wordt dit weekend bereikt. Onder een heldere hemel kunnen we de komende nachten dus naar vallende sterren kijken. Vooral in het oosten en zuidoosten van het land zal dat goed mogelijk zijn.


In de zomer hebben we de Perseiden, in het najaar de meteorenzwerm de Orioniden. Er kunnen 20 tot 25 vallende sterren per uur te zien zijn. Foto: Wikipedia.

Al eerder deze week schreven we in deze rubriek over het zwabberende front dat al sinds een paar dagen boven ons land ligt. Het ene moment schuift het front iets naar het oosten en vervolgens trekt het terug de Noordzee op richting het westen. De verschillen zijn dan ook groot. Het ene moment, bijvoorbeeld in de ochtend, kan het zwaar bewolkt zijn met van tijd tot tijd regen, terwijl de middag vrij helder en droog verloopt. Het zwaartepunt van het front had de afgelopen dagen steeds de voorkeur voor het westen van het land, waardoor de oostelijke helft veelal in de opklaringen zat met dus flink wat zon.


Om ze te kunnen zien moeten we naar het noordoosten kijken. Bron: Bashewa.

Grote verschillen
Ook dit weekend blijft datzelfde front ons in zijn grip houden. Afgelopen nacht schoof een golf in de storing het hele land weer over, maar in de loop van vandaag (zaterdag) beweegt het zich wederom richting de Noordzee, waarna het in het oosten en zuidoosten opnieuw open begint te breken. De westelijke kustprovincies blijven gevoelig voor bewolking en in het noordwestelijk kustgebied valt nog af en toe een spat regen.


Om de 'vallende sterren' te kunnen zien, is het gunstig om op een zo donker mogelijke plek te gaan staan, zonder lichtvervuiling. Afbeelding: Wikipedia.

Komende nacht
Om de meteorietenzwerm te kunnen zien, moeten we echter naar de nachten kijken en de komende nacht lijkt vooral voor het oosten en zuidoosten van het land gunstig uit te gaan pakken en juist dan bereikt de meteorenzwerm zijn maximum. Met name in Limburg, het oosten van Brabant, Gelderland en Twente klaart het soms breed op en is er ruimte genoeg om naar de Orioniden te kijken. De rest van het land bevindt zich onder het zwabberende front en daar overheerst bewolking, met dus amper een opklaring. De liefhebbers zullen dus richting het oosten van het land moeten bewegen. Daar is overigens de late avond en de vroege nacht de beste tijd om naar de hemel te kijken, want later in de nacht kan er daar plaatselijk mist en nevel gaan ontstaan.

 
Komende nacht bereikt de meteorenzwerm zijn maximum. Vooral in het oosten en zuidoosten van het land is het dan vrij helder, elders overheerst bewolking.

Zondag verandert er niet veel aan het weerbeeld met nog steeds de meeste bewolking in het westen en de opklaringen in het oosten en zuidoosten. In de nacht naar maandag trekt het front voor de zoveelste keer echter de Noordzee op en dan wordt het in bijna het hele land vrij helder met lokaal wat mist of nevel. Alleen in het noordwestelijk kustgebied blijft het bewolkt en zijn de Orioniden dan niet goed te zien.


In de nacht naar zondag klaart het in bijna het hele land breed op, alleen het noordwestelijk kustgebied blijft grotendeels bewolkt.

Halley
De meteorenzwerm is het gevolg van de komeet Halley. De stofdeeltjes die deze komeet achter liet, komen in deze tijd van het jaar in botsing met de atmosfeer van de aarde. De deeltjes verbranden en op dat moment zien wij dan een ‘vallende ster’. Als je goed kijkt, kun je er per uur soms wel 20 tot 25 zien.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.427 topics, welke bij elkaar 440.443 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.836 leden.
Het nieuwste lid is Pvaes.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 751 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 751, lezen 4 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 25".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd mei 2019

Lentediscussietopic 2019

Koel en wisselvallig

Het Lente Waarnemingentopic

Droogteseizoen van start

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden