Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO; Pulaski, MO.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Attala, MS; Leake, MS; Madison, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scott, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO; Warren, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Miller, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pike, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 november 2012, 18:06 uur | Bericht #375255
Kijkje bij de kerstman....

In Scandinavië regeert Koning Winter al. Bij het kantoor van de kerstman ligt een pak sneeuw. En de komende dagen blijft het winterse weer in het grootste gedeelte van Scandinavië aanhouden.


Sneeuwdek in Scandinavië, gemeten op 7 november om 6 UTC (7 uur Ned. tijd). De vlag staat bij Rovaniemi.

De kerstman woont in Fins Lapland, ergens bij de Korvatunturi Fell. Maar waar precies weet niemand. Dit stukje ligt ten noorden van de poolcirkel, ofwel op de Noordpool. Hij schijnt in een prachtig, magisch kasteel te wonen. Maar hij heeft nog een huis, met kantoor, in Finland en dat staat in Rovaniemi. Daar kan iedereen hem bezoeken en met hem op de foto gaan. Ook Rovaniemi ligt vrijwel op de poolcirkel.

Klimaat Rovaniemi
De stad Rovaniemi is de noordelijkste stad van Finland en de hoofdstad van de provincie Lapland. Er heerst een continentaal klimaat met koude zomers en het hele jaar vrij weinig neerslag. In de zomermaanden komt de temperatuur zelden boven de 20 graden uit en gedurende de periode november tot en met maart vriest het vrijwel continu. Overdag wordt het in de koudste maanden december, januari en februari vaak niet warmer dan -8 tot -10 graden en 's nachts kunnen temperaturen voorkomen van 20 tot 30 graden onder nul. De zon gaat eind juni niet onder en is het gewoon 24 uur per dag licht. In de wintermaanden is het juist andersom, eind december is het zo'n 21-22 uur per dag donker en is de zon vrijwel niet zichtbaar.


Webcambeeld van het kantoor van de kerstman in Rovaniemi. Screenshot van vanmiddag 7 november. Bron: rovaniemi.fi

November
In november komt de gemiddelde maximumtemperatuur niet meer boven het vriespunt uit en in de nachten is matige tot strenge vorst geen uitzondering. En het gemiddeld aantal uren zon per dag is deze maand slechts één uur. December en januari zijn dan de maanden met nul uren zon.

Sneeuw
Sneeuw is in het winterhalfjaar in Rovaniemi ook geen uitzondering. De eerste sneeuw valt in het noorden van Finland begin oktober en dooit pas in mei weg. In het noorden van Finland is het grootste skidorp Levi, ten noorden van de poolcirkel. In het zuiden van het land blijft de sneeuw tussen november en april liggen.

Tiental centimeter sneeuw
Terug naar de (tweede) woonplaats van de kerstman, Rovaniemi. Op dit moment ligt er bij het weerstation van Rovaniemi 22 centimeter sneeuw. En nog iets noordelijker in Finland worden sneeuwdiktes van 25 tot 35 centimeter doorgegeven. Maar op veel meer plekken in Scandinavië ligt er momenteel sneeuw. De meeste sneeuw van Scandinavië wordt gemeten in Mannen in de Noorse bergen in het zuiden: 80 centimeter. En in het uiterste noorden van het land geeft het weerstation van de plaats Oteren 64 centimeter door.


Weerkaart met luchtdruk en temperatuur van woensdagmiddag 7 november in Scandinavië. Twee depressies koersen oostwaarts. Aan de achterzijde waaien (stevige) noordelijke tot noordwestelijke winden met aanvoer van Noordpoollucht en sneeuwbuien/-zones. Maar donderdag en vrijdag wordt het landinwaarts in Scandinavië droger en rustiger.

Oktober was te koud
Het eerste winterweer van het najaar kwam in de loop van oktober op gang, toen Noordpoollucht zich een weg baande over Scandinavië middels noordwesten- of noordenwinden. Uiteindelijk werd heel de maand in Noorwegen gemiddeld te koud (en dat terwijl september nog warmer was dan normaal) met 0,9 tot 1,4 graden onder normaal, aldus het Noorse weerinstituut. In de zuidelijke provincie Buskerud werd op de laatste dinsdag van de maand op het vliegveld van Dagali een minimumtemperatuur van -22,5 graden gemeten. En in Hardaland, in het westen van Noorwegen, werd het die dag minimaal -22,4 graden, een maandrecord.


Radarbeeld met neerslagsoorten, te zien via WeatherPro Premium voor o.a. iPad. De rode kleuren betekenen sneeuwval. Plaatje van gistermiddag. Met dank aan Maarten Noort.

Vooruitzichten
Sinds die tijd heeft zich al een soort van koude reservoir opgebouwd en ook de komende dagen zullen we op vrij grote schaal middagtemperaturen onder het vriespunt zien. Alleen de Noorse west- en zuidkust, maar ook het zuiden van Zweden en de meeste kustplaatsen van Finland hebben middagtemperaturen (ruim) boven nul. Zo wordt het donderdagmiddag in het zuiden van Zweden her en der 9 graden, meteen de warmste hoek van Scandinavië.


De eerste sneeuwval in Noorwegen vorig jaar op 6 oktober. Foto: Karin Broekhuijsen.

Qua sneeuwval lijkt het eerst mee te vallen. Oceaanstoringen die de kou proberen te verdrijven met soms veel wind en bijbehorende vochtige, zachte lucht, komen niet verder dan tot het zuid(west)en en westen van Scandinavië. Pas in het weekend, als de stroming naar het zuiden draait, kunnen de storingen ook tot Noord-Finland zoals Rovaniemi reiken met als gevolg op grotere schaal neerslag, vooral in de vorm van sneeuw. Voor die tijd blijft het in grote delen van voornamelijk Zweden en Finland droog en zijn er opklaringen. Boven de sneeuwdekken kan het dan in de nachtelijke uren - zeker daar waar de wind goed afzwakt - makkelijk matig tot zeer streng vriezen met minimumtemperaturen van plaatselijk -22 graden.


Screenshot van de webcam van de wintersportplaats van Rovaniemi, Ounasvaara. Bron: rovaniemi.fi

Bron: Meteo Consult, Noorse en Finse weerdienst.
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 208 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 208, lezen 4 mensen het topic "Hitte in Australië ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden