Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 november 2012, 14:04 uur | Bericht #375380
Het natte zuiden

Al diverse keren schreven we in deze rubriek de afgelopen tijd over de grote hoeveelheden neerslag die er niet alleen in het Middellandse Zeegebied, maar ook op onder andere de Canarische Eilanden en de Azoren vielen. Op veel plaatsen kwam het tot wateroverlast door het overvloedige hemelwater en was er flink wat schade. Ook de afgelopen dagen viel er plaatselijk weer veel regen. Op normaal zonovergoten bestemmingen zoals Spanje, maar ook diverse populaire vakantie-eilanden en zelfs Marokko is het op dit moment niet al te bijster vakantieweer. Ook aan de andere kant van de Middellandse Zee is het plaatselijk erg nat en vooral op bijvoorbeeld de Griekse eilanden staat er ook veel wind.


Vooral in het zuiden van Europa is het de laatste tijd lokaal erg nat. Rivieren treden buiten hun oevers en op diverse plaatsen, zoals hier in Malaga, Spanje, kwam het tot overstromingen en wateroverlast. Bron: DiaRioSur.

In het verhaal van gisteren (vrijdag) kwam al naar voren dat we momenteel met een vrij zwakke en tamelijk noordelijke straalstroom te maken hebben. Hierin slaan heel gemakkelijk diepe uitzakkingen naar het zuiden, ofwel troggen en deze zwiepen vervolgens van west naar oost over het Middellandse Zeegebied. Deze troggen gaan over het algemeen gepaard met flinke buiengebieden en volgen elkaar bovendien in rap tempo op.

In die trog in de bovenlucht zit tamelijk koude lucht die op ongeveer 5 kilometer hoogte, ofwel het 500 hPa vlak soms daalt tot -30 graden. Helemaal boven het nog relatief warme zeewater van de Atlantische Oceaan, maar ook de Middellandse zee worden de buien nog eens extra geactiveerd en her en der kan het dan eventjes flink spoken.


Afgelopen nacht viel er in het zuidoosten van Frankrijk plaatselijk erg veel regen. Op een enkele plek viel binnen 12 uur ruim 150 millimeter.

Regen in plaats van zon
Eind oktober viel er op onder andere Madeira in een etmaal bijna 100 millimeter en op het eiland Sao Miguel van de Azoren kwam het ook met bakken uit de lucht. Ook de afgelopen dagen was het er nat en ook op de Canarische eilanden hielden ze het niet overal droog; sterker nog: het eiland La Palma kreeg in 3 dagen tijd meer dan 200 millimeter regen te verwerken. Erg veel voor die omgeving. Op bestemmingen waar het in deze tijd van het jaar normaal dus zonovergoten is, valt nu regen.

De afgelopen dagen viel er eerst in de Portugese regio Alentejo een flinke plens regen. In de plaats Beja viel in de nacht naar donderdag bijna 70 millimeter en dat zijn hoeveelheden die normaal in een hele novembermaand in onze eigen provincie Limburg vallen. Aan de kust valt in de novembermaand in Nederland gemiddeld meer met soms ruim 100 millimeter en dat heeft vooral te maken met het dan nog relatief warme Noordzeewater. Ook donderdag overdag was het in de noordelijkere delen van Portugal plaatselijk kletsnat.


Dat zijn hoeveelheden die we in Nederland in de hele maand november niet eens halen. Bron: KNMI.

Vervolgens trok het buiengebied oostwaarts richting Spanje en kwam het in de regio Ronda in het zuiden van Spanje tot zware buien. Ook in de buurt van Malaga ging het weer goed tekeer met daar op verschillende plaatsen rivieren die buiten hun oevers traden en die uiteindelijk wateroverlast opleverden. De plaatselijk zware buien reikten zelfs tot in delen van Marokko. Een tamelijk uitzonderlijke situatie aldaar, want vooral in deze tijd van het jaar is het er over het algemeen gortdroog.

Ruim 150 millimeter
Afgelopen nacht was het de beurt aan het zuiden van Frankrijk. Een actief lagedrukgebied met de bijbehorende storingen resulteerde in Prades-le-Lez, een plaats in de buurt van het Zuid-Franse Montpellier, in neerslagsommen van ruim 150 millimeter en die hoeveelheid viel veelal binnen 12 uur. Vooral afgelopen nacht kwam het er met bakken uit de hemel met in 6 uur tijd ruim 95 millimeter! De overige 45 millimeter viel net daarvoor.


Morgen (zondag) schuift het buiengebied oostwaarts en is het de beurt aan delen van Italie met daar stevige regen- en onweersbuien.

De komende dagen schuift het geheel verder oostwaarts, waarbij het morgen in grote delen van Italië tot zware buien komt. Vanaf dat moment lijkt de boel een beetje te stagneren, want boven het zuidoosten van Europa bouwt zich een hogedrukgebied op, waardoor de activiteit er grotendeels uit gaat en de rust in Zuid-Europa tijdelijk wederkeert.


Nog een plaatje vanuit de regio Malaga in Spanje. Bron: DiaRioSur.

Noord-Afrika
Deze hogedrukzone boven het zuiden van Europa maakt dat de storingen vanaf de Atlantische Oceaan nog zuidelijker het vasteland optrekken. Het noorden van Marokko en delen van Tunesië kunnen zich in de loop van volgende week dan opmaken voor een paar stevige regen- en onweersbuien.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 154 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 154, lezen 2 mensen het topic "Sneeuw/onweerskansen week 5+6 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden