Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:05

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:05

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:05

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:05

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:04

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:04

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:04

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:04

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:04

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:03

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:03

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:03

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:03

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:02

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 Apr 2020 04:02:02
Actueel
1 / 4

Winter discussietopic

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd februari 2020

Hoogwater grote rivieren

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4217
Lid sinds: 16 jan. 2011
15 november 2012, 15:00 uur | Bericht #375647
Europese prognoses voor orkanen vegen andere orkaanvoorspelingsmethoden van tafel (ECMWF versus GFS)

Als het om voorspellingen van orkanen gaat, is er sprake van een grote ongerijmdheid van de moderne meteorologie dat juist de Europese wetenschappers het beste in de wereld zijn in het voorspellen van de banen, die Atlantische stormen volgen. Dat is opvallend, want in de afgelopen 150 jaar was er maar één tropische cycloon - Hurricane Dennis- die in 2005  Europa heeft aangedaan. Dennis deed dat als een depressie, waardoor aanhoudende wind met 50 km/u in Zuid-Spanje voorkwamen. En toch is het Europese voorspellingsmodel de onbetwiste koning van de orkaanprognoses op dit moment en beter dan alles wat Noord-Amerika te bieden heeft.

Zeven dagen voordat orkaan Sandy aanlanding werd, zagen de belangrijkste voorspellingsmodellen het stormsysteem -dat toen een tropische storm met wind tot 80km/u ten zuiden van Jamaica was - de open oceaan, ver van de Amerikaanse kust, op gaan. Maar niet het Europese model, (ECMWF) die zag een grote orkaan echter in de richting van de kust van New Jersey komen.

Mike Smith, een Amerikaanse meteoroloog en auteur van '“Warnings: The True Story of How Science Tamed the Weather,” ' zei dat de Europese voorspellers de Nobelprijs voor hun overwinning verdienen. Het hoofd gegevenswetenschappen van het in Reading (Engeland) gevestigde ECMWF, die het Europese model produceert, was er snel bij om het krediet te delen. "Het is altijd leuk om te horen, maar we zouden nergens zijn zonder de satellietgegevens uit de Verenigde Staten, bijvoorbeeld,", zei Jean-Noël Thépaut in een interview. "Ik denk dat de numerieke weersvoorspellinggemeenschap in het algemeen een Nobelprijs verdient en niet alleen het Europese model."


ECMWFDe 12Z run van 22 oktober 2012 voor 12Z 31 oktober 2012

Volgens het National Hurricane Center is de gemiddelde fout van de vijfdaagse orkaan prognoses van het ECMWF gedurende de afgelopen vier jaar consequent minder dan het beste Amerikaanse model, de Global Forecast System (GFS), geproduceerd door de National Weather Service. Afgelopen jaar was het Europese model voor de vier-en vijf-daagse voorspellingen ongeveer 25km nauwkeuriger dan de officiële trackverwachting van het National Hurricane Center.

Dus waarom zijn de Europeanen zo goed in orkaan voorspellen?
"Het is moeilijk om onderscheid te maken een aspect tegen een andere, maar er zijn een aantal dingen die we geleidelijk hebben verbeterd in de afgelopen tien jaar," zegt Thépaut. Het Europese model is niet echt bedoeld voor het voorspellen van orkanen. Het is een "globaal model," wat betekent dat het weercondities voorspelt over de hele wereld. Wanneer een nieuwe "run" van het model naar buiten komt, verwacht zij het weer voor de komende 10 dagen wereldwijd. Het succes van het voorspellen van het ontstaan en verloop van stormen is te danken aan de resolutie. De oppervlakte van de aarde wordt opgedeeld in stukjes van ca 15 bij 15 kilometer. 

Het GFS model beschikt over minder computerhardware en heeft een resolutie van ca 25 km. Wetenschappers hebben ook een dieper inzicht in de fysica van grote weersystemen eigen gemaakt en hebben hun bekwaamheid gebruikt om het model te verbeteren. "In 2007 hebben we grote veranderingen in het model  aangebracht, in het bijzonder betreffende de convectie en wolken," zei hij. "Dit had een groot effect op onze vakkundigheid met tropische wervelstormen." Europese wetenschappers zijn ook veel beter in staat gegevens van weerboeien, satellieten en andere bronnen in hun model in te passen.

Richard Pasch, een senior orkaanvoorspeller aan het NHC, zei, dat het Amerikaanse model qua nauwkeurigheid vrij dicht bij het Europese model ligt, maar dat verbeteringen gaande zijn. Het GFS model ondergaat in 2013 een computer hardware-upgrade die moet hem ongeveer op gelijke voet met haar Europese tegenhanger moet brengen. De Amerikanen werken ook aan het verbeteren van de manier waarop gegevens uit verschillende bronnen in de modellen worden ingevoerd om de best mogelijke prognose te verkrijgen. Dus inclusief boeien, satellieten, weerballonnen die door National Weather Servicebureaus worden opgelaten en verkenningsvliegtuigen die in de orkanen vliegen. 'Het is een echte logistieke en programmerings uitdaging,' zei Pasch..

Hoe meer deze 'eerste voorwaarden' juist zijn, hoe meer kans er bestaat dat een model een juiste prognose juiste maakt. Dit is de reden waarom satellietgegevens dus essentieel zijn voor modellen, zeggen voorspellers en daarom zijn ze bezorgd over dreigende hiaten in de gegevens van  satellieten die van pool naar pool vliegen. Er is toenemende bezorgdheid over een maanden-lang of zelfs meerjarig kloof in de beschikbaarheid van dergelijke gegevens als gevolg van falende oudere satellieten. En ook het Europese ECMWF-systeem is gebaseerd op deze satellietgegevens zegt Thépaut.
"De satellietgegevens zijn de sleutel voor het voorspellen," zei hij.

© onweer-online
Bron:  mysanantonio | Gewijzigd: 15 november 2012, 16:23 uur, door Marga
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.966 topics, welke bij elkaar 442.440 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.058 leden.
Het nieuwste lid is PleunAmmerlaan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3808 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3808, lezen 11 mensen het topic "Onweerskansjes 11 en 12 april 2012".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd februari 2020

Winter discussietopic

Hoogwater grote rivieren

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden