Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Norman, MN; Polk, MN; Barnes, ND; Cass, ND; Grand Forks, ND; Steele, ND; Traill, ND.

25 Jun 2022 01:09:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mellette, SD; Tripp, SD.

25 Jun 2022 01:06:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hughes, SD; Sully, SD.

25 Jun 2022 01:03:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dooly, GA; Macon, GA.

25 Jun 2022 01:00:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kit Carson, CO; Sherman, KS; Wallace, KS.

25 Jun 2022 00:52:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sheridan, ND; Wells, ND.

25 Jun 2022 00:47:37

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Grand Forks, ND.

25 Jun 2022 00:42:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benson, ND; Eddy, ND; Griggs, ND; Nelson, ND; Ramsey, ND.

25 Jun 2022 00:42:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grand Forks, ND; Griggs, ND; Nelson, ND; Steele, ND.

25 Jun 2022 00:42:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Foster, ND.

25 Jun 2022 00:42:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marshall, MN; Polk, MN; Grand Forks, ND; Nelson, ND; Walsh, ND.

25 Jun 2022 00:36:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greeley, KS.

25 Jun 2022 00:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benson, ND; Ramsey, ND.

25 Jun 2022 00:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hughes, SD; Lyman, SD; Stanley, SD.

25 Jun 2022 00:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Eddy, ND; Grand Forks, ND; Griggs, ND; Nelson, ND; Steele, ND; Walsh, ND.

25 Jun 2022 00:26:47
Actueel
1 / 4

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 december 2012, 20:12 uur | Bericht #379485
Van code rood tot geel

De overheid kan bij monde van het KNMI (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) waarschuwingen en Weeralarmen uitgeven. Met het tot nu toe vaak winterse weer van deze decembermaand zijn geregeld waarschuwingen uitgegeven. In sommige media ontstond daarbij verwarring over de diverse gradaties van deze overheidswaarschuwingen. Het is daarom wellicht een goed moment om de verschillende waarschuwingsniveaus en de betekenissen ervan op een rij te zetten.

Sinds 2010: weerwaarschuwingen nieuwe stijl
In 2010 is de KNMI-procedure rond weerwaarschuwingen vernieuwd. Waar tot dan toe in de berichtgeving rond waarschuwingen geen regionale indeling werd gemaakt, dient het KNMI dat tegenwoordig wel te doen. Dat betekent dat de provincies waarvoor de waarschuwing of het Weeralarm geldt, expliciet worden genoemd.

Waarschuwingen mogelijk voor allerlei soorten weer
Het KNMI kan een waarschuwing of Weeralarm uitgeven voor gladheid en winterse neerslag, zoals we de afgelopen tijd regelmatig hebben meegemaakt, maar ook voor zware regenval, slecht zicht, onweer, windstoten, hitte en voor wind- en waterhozen.

Van code geel tot rood
Het KNMI hanteert een drietal gradaties in de te onderscheiden waarschuwing. Sinds 2010 zijn daaraan kleurcodes gekoppeld, in oplopende zwaarte van geel via oranje naar rood. In de afbeelding hieronder uit de folder KNMI waarschuwingen Nederland staat een overzicht van de belangrijkste criteria voor het al dan niet uitgeven van de diverse waarschuwingen en de daaraan verbonden kleurcodes.Geel: waarschuwing, maar geen uitzonderlijke omstandigheden
Geel staat voor een ‘waarschuwing voor gevaarlijk weer’. De weersomstandigheden die door de overheid verwacht worden zijn dan nog niet uitzonderlijk. Wel is het volgens het KNMI “verstandig om op de hoogte te blijven van de verwachte weersomstandigheden en geen onnodige risico’s te nemen." Dat hangt er in sommige gevallen overigens wel vanaf wat je aan het doen bent. Een weerwaarschuwing voor waterhozen is bijvoorbeeld vooral van belangrijk voor de watersport. “Een waarschuwing voor het weertype gevaarlijk (code geel) verschijnt op zijn vroegst 48 uur voordat het weersverschijnsel met een kans van minstens 60 procent kan optreden.”

Op het gebied van gladheid heeft het KNMI deze december vrijwel dagelijks voor 1 of meer regio’s code geel uitgegeven. Sowieso komt code geel als gevolg van de bijbehorende lage drempelcriteria door het hele jaar heen met grote frequentie voor. Op zichzelf duidt de waarschuwing dus nog niet op uitzonderlijk weer.
In het geval van ‘winterse neerslag’ gaat het om 0-3 centimeter (sneeuw)accumulatie binnen een uur, waarbij dan ook nog eens geen minimumgebiedsgrootte geldt. Kortom: bij een ingeschatte kans van tenminste 60% een dun laagje sneeuw in een gebied van pak ‘m beet 1 vierkante kilometer dient al code geel uit te worden gegeven.


De overzichtskaart van begin woensdagmiddag. Voor alle regio's heeft de overheid code geel uitstaan. Code geel kan tot 48 uur van te voren worden uitgegeven. Code geel komt door bijbehorende lage drempelcriteria door het hele jaar heen met grote frequentie voor. Op zichzelf duidt de waarschuwing dus nog niet op uitzonderlijk weer.

Oranje: gevaarlijk of extreem weer met ongewone meteorologische omstandigheden
De kleur oranje staat voor een ‘waarschuwing voor extreem weer’. In tegenstelling tot code geel gaat het dan wél om uitzonderlijk weer. Code oranje staat voor “gevaarlijk of extreem weer met ongewone meteorologische omstandigheden. Een oranje waarschuwing wordt op zijn vroegst 24 uur tevoren uitgeven […] als de kans op extreem weer [door het KNMI] ingeschat wordt op 60 procent of meer. Dan zouden schade en ongevallen kunnen optreden.”

Dit type waarschuwing, code oranje, komt veel minder vaak voor. De criteria hiervoor zijn dan ook een stuk zwaarder. Alleen als de overheid de kans op tenminste 60% inschat dat het extreme weer daadwerkelijk optreedt (andersom is volgens het KNMI de kans dat het niet voorkomt maximaal 40%). Het extreme weer dient dan ook nog in een aaneengesloten gebied met een lengte van tenminste 50 kilometer (boven zee tenminste 50 bij 50 kilometer) te worden verwacht. Pas dan wordt dus code oranje uitgegeven. Een code oranje wordt maximaal 24 uur van tevoren uitgegeven.

Ook de definities van wat door het KNMI onder ‘extreem weer’ wordt verstaan, zijn scherper. In het geval van ‘winterse neerslag’ gaat het om (sneeuw)accumulatie van meer dan 3 centimeter binnen een uur tijd of meer dan 10 centimeter binnen zes uur tijd. Ook al hebben we de voorbije winters op sommige dagen flink wat sneeuw te verwerken gehad, blijven dat voor Nederlandse begrippen forse hoeveelheden. En die weersomstandigheden moeten dan dus ook nog eens in een aaneengesloten gebied van tenminste 50 kilometer lengte worden verwacht.

Code oranje komt dus niet vaak voor. Afgelopen vrijdag en zaterdag was het wel zover. Vrijdag werd door het KNMI code oranje uitgegeven voor een groot deel van Nederland voor sneeuwval. In niet alle regio’s waarvoor code oranje gold, zou uiteindelijk volgens de definities ‘extreem weer’ voorkomen. Maar dat is op zich dus niet onlogisch, gegeven de kanswaarde van minimaal 60%.

Code rood: Weeralarm, wordt zelden uitgegeven
Pas als het KNMI het vrijwel zeker acht dat extreem weer gaat optreden (kans tenminste 90%) en dat bovendien in een aaneengesloten gebied van tenminste 50 kilometer lengte (boven zee tenminste 50 bij 50 kilometer) leidt tot “schade en ongevallen met grote risico's voor lijf en leden” geeft de overheid waarschuwingscode rood uit. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur van te voren uitgegeven. De praktijk wijst uit dat het KNMI deels als gevolg van de zeer strenge criteria veelal pas vlak van te voren code rood uitgeeft. Daarnaast komt code rood ‘Weeralarm’ zeer zelden voor. De laatste keer was 13 februari 2012 in verband met ijzel en dichte mist.

Bronnen: KNMI, MeteoConsult
Every cloud has a silver lining
BertD
Lid
Woonplaats: Roeselare
Berichten: 702
Lid sinds: 22 jul. 2013
29 december 2014, 12:29 uur | Bericht #447192
Heeft het KMI in Belgie uberhaupt al eens een rode waarschuwing gegeven? In ieder geval sinds ik het weer echt volg ( en dat is al een goeie 2/3 jaar) is dat nog nooit gebeurt. Vandaag deze vraag.
Onweersdagen 2019: 19
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3346
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 december 2014, 12:39 uur | Bericht #447194
2013:

28 oktober: Zware tot zeer zware windstoten


De komende uren komen er in het noordwesten, midden en noorden van het land zeer zware windstoten voor van 100-120 km/uur. In het noordelijk kustgebied tot ruim 130 km/uur. Elders in het land zijn zware windstoten mogelijk van 75-100 km/uur. In de loop van de middag neemt de wind sterk in kracht af, het eerst in het zuiden. Waddeneilanden, Waddenzee, Groningen, Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht, IJsselmeergebied en Zeeland Veel schademeldingen met name in Friesland, Noord-Holland en Groningen. Vooral bomen die door de windstoten uit de grond zijn gerukt zorgden voor overlast en schade. Ook schade door omgewaaide schuttingen, weggewaaide dakpannen en gesneuvelde ruiten in de tuinbouwkassen. Met name de agrarische sector is volgens verzekeraars hard getroffen. Veel hinder en vertragingen voor weg-, trein- en vliegverkeer. Verscheidene vluchten werden geannuleerd. De storm kostte in Nederland aan drie mensen het leven.

5 december: Vanmiddag zeer zware windstoten in noordwestelijke helft

In de kustgebieden komen zware windstoten van 75 tot 100 km/u voor. In de middag gebeurt dit ook elders in het land. In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen, Flevoland, Drenthe, alsmede het waddengebied en op het IJsselmeer komen dan zeer zware windstoten van 100 tot 120 km/u voor, in het waddengebied tot 130 km/u. Pas vanavond en vannacht nemen de windstoten af, het laatst in het noordoosten. In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen, Flevoland, Drenthe, alsmede het waddengebied en op het IJsselmeer

Overlast en schade door zeer zware windstoten, bliksem en overstromingen. Vooral problemen op weg en bij treinverkeer met name in noordelijke helft van het land en in het westen. Op Schiphol zijn verscheidene vluchten geannuleerd. Verschillende veerdiensten zijn gestaakt. Dijkbewaking voor hoge waterstanden door noordwesterstorm in combinatie met springtij. Oosterscheldekering gesloten. Wateroverlast door het onderlopen van kades onder meer in Rotterdam en Dordrecht. Storm hield in het noordoosten van het land lang aan.

bron: KNMI
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3346
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 december 2014, 12:41 uur | Bericht #447195
2014:

9 juni: Van het zuiden uit zware onweersbuien

Het zuiden en zuidoosten krijgt de komende uren te maken met zwaar onweer. In Limburg is een weeralarm, code rood van kracht. In Zeeland, N-Brabant en Gelderland geldt nog steeds code oranje. Bij de buien zijn hagel en zware, mogelijk zeer zware, windstoten mogelijk. Er kan in korte tijd lokaal veel regen vallen. De buien trekken in de loop van de avond noordoostwaarts.

Er bestaat een groot risico om door de bliksem getroffen te worden. Het risico op blikseminslag is vooral groot in het open veld, op of aan het water en in de buurt van hoge bomen. Het onweer gaat vaak vergezeld van veel wind en/of (zeer) zware windstoten. Ook kan er hagel voorkomen en voor schade zorgen.

Limburg Pinkpop in Landgraaf werd korte tijd geteisterd door noodweer en tijdelijk stilgelegd. De organisatie informeerde het publiek via lichtkranten en riep de 67.000 bezoekers op om op het terrein te blijven. Niemand raakte gewond.

bron: KNMI | Gewijzigd: 29 december 2014, 13:56 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.536 topics, welke bij elkaar 446.996 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.430 leden.
Het nieuwste lid is RobertB.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2313 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2313, lezen 11 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden