Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

1 Oct 2023 13:59:51

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

1 Oct 2023 11:59:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colfax, NM.

1 Oct 2023 11:32:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Eddy, NM.

1 Oct 2023 07:09:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM; De Baca, NM.

1 Oct 2023 04:20:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Otero, NM.

1 Oct 2023 04:20:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Otero, NM.

1 Oct 2023 04:20:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chippewa, MN; Kandiyohi, MN.

1 Oct 2023 03:34:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dona Ana, NM; Otero, NM; El Paso, TX.

1 Oct 2023 03:33:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chippewa, MN; Kandiyohi, MN; Swift, MN.

1 Oct 2023 03:33:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM.

1 Oct 2023 03:33:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM; Lincoln, NM.

1 Oct 2023 02:41:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM.

1 Oct 2023 01:59:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX.

1 Oct 2023 00:48:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM; Lincoln, NM.

1 Oct 2023 00:48:39
Actueel
1 / 4

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

Stormkansen 13-14 maart

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 januari 2013, 09:37 uur | Bericht #381016
Ergste droogte in decades in Brazilië

In tegenstelling tot de hevige regenval in en rond Rio, gaat het noordoosten van het land gebukt onder de ergste droogte sinds tientallen jaren. De waterkrachtcentrales in de regio ondervinden grote problemen. De stroom valt regelmatig uit. Door het gebrek aan regen bestaat de kans, dat de economische groei in dit gebied stagneert. De regio staat bekend als een groot agrarisch gebied. Door de geringe hoeveelheid neerslag loopt de maïs- en katoenoogst gevaar. Koeien en geiten verhongeren op de droge weiden. De suikerriet productie is met 30% verminderd. Het gebied is verantwoordelijke voor 10% van de landelijke suikerrietteelt. Duizenden boeren hebben hun bedrijven en vee zien wegkwijnen door de drooget. Op sommige plaatsen is in twee jaar geen druppel regen gevallen. "We maken de ergste droogte sinds 50 jaar door. De gevolgen hiervan kun je vergelijken met de gevolgen van een zware aardbeving," zegt Eduardo Salles, secretaris voor landbouw in het nooroostelijke staat Bahia. De dammen in het noordoosten eindigden het jaar met slechts 32% van hun capaciteit. Dit ligt 2% onder de grens waarbij stroom gegarandeerd kan worden. Om het gebrek aan electriciteit op te vangen heeft staatsbedrijf Petrobras 4x zoveel gas geïmporteerd in de eerste 9 maanden van 2012 als reserve. Het lage waterniveau in de reservoiren laat alarmbellen rinkelen in een land, dat een geschiedenis heeft met stroomstoringen, die grote invloed hebben gehad op de economische groei. Volgens president Dilma Rousseff is het onzin, dat stroom binnenkort op rantsoen gaat. Echter zijn er al tekenen van druk op de stroomcapaciteit. In oktober ontstond de grootste stroomstoring van de afgelopen 10 jaar in het noordoosten. Hierdoor kwam de belangrijkste petrochemische industrie in Bahia plat te liggen. 

Een woordvoerder van het ministerie van landbouw meldt, dat de regering nog niet heeft berekend hoe groot de financiële schade door de droogte zal zijn. Echter probeert het ministerie het economische impact op te rekken door crediten beschikbaar te maken voor kleine boeren. Het bureau voor gewassenvoorziening Conab heeft maïs naar de regio gestuurd in de hoop het vee te kunnen redden. Volgens de autoriteiten van Bahia zijn deze maatregelen niet genoeg en heeft om federale hulp gevraagd. 

© onweer-online
Bron: Daily star | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:36 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2013, 14:45 uur | Bericht #387174
Braziliaanse elektriciteit peperduur door droogte

De Braziliaanse president Dilma Rousseff kreeg in het begin van haar politieke carrière veel lof voor haar aanpak van de energiesector. Vandaag staat ze voor een nieuwe uitdaging: de peperdure elektriciteit weer betaalbaar maken.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.

Brazilië haalt zijn energie vooral uit waterkracht, in principe een goedkope bron. Maar de omstandigheden zitten tegen. Door de droogte vorig jaar moesten oliegestookte thermische centrales bijspringen en werd de kostprijs van de elektriciteitsproductie duurder.

Toch wilde de regering haar belofte nakomen en verlaagde ze de elektriciteitsprijzen, die tot de hoogste ter wereld behoren. Rousseff kondigde op 23 januari een vermindering met 18 procent aan voor de huishoudens en met 32 procent voor de industrie. Volgens econoom Adriano Pires, directeur van het Braziliaans Centrum voor Infrastructuur, zullen de prijzen opnieuw stijgen aangezien de thermische centrales "hun factuur zullen presenteren" omdat ze langer dan voorzien hebben moeten draaien als gevolg van de droogte.

Inkomsten verliezen
Energie is duur in Brazilië omdat het aanbod en de concurrentie in de sector te weinig worden gestimuleerd, zegt Pires. Andere oorzaken zijn "monopolistische praktijken" en hoge belastingen.

Volgens ingenieur Roberto D'Araujo, directeur van het Ilumina-instituut voor de Strategische Ontwikkeling van de Energiesector, is de regering "het Braziliaanse elektriciteitssysteem aan het ontmantelen omdat ze overheidsbedrijven gebruikt" om aan de vraag van de industrie in de zuidelijke deelstaat São Paulo tegemoet te komen. Hij berekende dat het overheidsbedrijf Furnas, waar hij aan het hoofd stond van de afdeling energiestudies, 60 procent van zijn inkomsten zal verliezen als gevolg van de regeringsmaatregelen. Andere bedrijven zullen nog zwaarder getroffen worden.

Bloedtransfusie
Sinds 1995 zijn de elektriciteitsprijzen in het land verdubbeld, zegt D'Araujo, een gevolg van de privatisering van de sector en de invoering van het marktmodel. "Het is positief dat de energiekost wordt verlaagd", zegt Pires, maar niet als dat met subsidies gebeurt die de middelen van de belastingbetaler naar de consument overhevelen via "een bloedtransfusie die de patiënt niet uit intensieve zorg haalt."

Net de energiesector betekende voor Dilma Rousseff het begin van haar politieke opgang, die haar in 2011 naar het presidentschap bracht. Als minister van Energie in de deelstaat Rio Grande do Sul slaagde ze erin haar regio zonder stroomonderbrekingen door de zware crisis van 2001 en 2002 te loodsen. In 2003 werd ze nationaal minister van Energie. In de regering van Luiz Inácio Lula da Silva voerde ze een hervorming van de elektriciteitssector door.

Er werden onder meer thermische centrales bijgebouwd om de tekorten van de waterkrachtcentrales in de zomer op te vangen. De plannen waren goed, maar ze werden slecht uitgevoerd, zegt Emilio La Rovere, hoogleraar ingenieurkunde aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro. Verscheidene projecten liepen vertraging op. Er werden ook windmolens gebouwd die geen nut hebben omdat hoogspanningsleidingen ontbreken.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 maart 2013, 21:30 uur | Bericht #389626
Marine brengt water naar Saba

De marine helpt de bevolking van Saba komende week aan extra water. Het eiland kampt met een ernstig drinkwatertekort na een lange periode van droogte en een defecte waterfabriek. De rijksvertegenwoordiger van de drie BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba diende dit weekend een verzoek tot militaire bijstand in bij de Nederlandse commandant zeemacht in het Caribisch gebied. Op dat verzoek is een positief antwoord gekomen.

Vooral scholen, ziekenhuizen en bejaardentehuizen dreigen door hun watervoorraad heen te raken. De Pelikaan, het ondersteuningsvaartuig van de marine in het Caribisch gebied gaat de Sabanen uit de brand helpen. Het schip kan maximaal zeventigduizend liter water meenemen, en daarnaast per uur enkele duizenden liters zeewater per uur drinkbaar maken.

Het schip vertrekt dinsdag en meert naar verwachting donderdag aan in de haven van Saba, laat het ministerie van Defensie zondag weten. Saba, een speciale gemeente van Nederland, telt bijna tweeduizend inwoners.

Bron: Nieuws.nl
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.765 topics, welke bij elkaar 447.956 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.554 leden.
Het nieuwste lid is Deveney.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 230 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 230, lezen 1 mensen het topic "Plaats hier jullie (on)weerfoto's van week 30".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Stormkansen 13-14 maart

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden