Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Montgomery, AR.

15 Aug 2022 23:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Shelby, AL.

15 Aug 2022 23:56:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor El Paso, CO.

15 Aug 2022 23:56:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, SC; Spartanburg, SC.

15 Aug 2022 23:53:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iredell, NC; Mecklenburg, NC.

15 Aug 2022 23:50:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, CO; Arapahoe, CO.

15 Aug 2022 23:49:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Riverside, CA; San Bernardino, CA.

15 Aug 2022 23:44:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gaston, NC; Iredell, NC; Lincoln, NC; Mecklenburg, NC.

15 Aug 2022 23:41:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, NC; Harnett, NC; Johnston, NC; Sampson, NC.

15 Aug 2022 23:36:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cochise, AZ; Santa Cruz, AZ.

15 Aug 2022 23:33:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burke, NC; Catawba, NC; Cleveland, NC; Lincoln, NC; McDowell, NC; Rutherford, NC.

15 Aug 2022 23:33:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Walker, AL; Winston, AL.

15 Aug 2022 23:32:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cleveland, NC; Polk, NC; Rutherford, NC; Cherokee, SC; Spartanburg, SC.

15 Aug 2022 23:32:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nye, NV.

15 Aug 2022 23:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, NC; Harnett, NC; Hoke, NC; Lee, NC; Moore, NC.

15 Aug 2022 23:30:08
Actueel
1 / 4

Nieuw hitterecord voor de UK

Zomer discussietopic

Eerste landelijke hittegolf sinds 2020 een feit in De Bilt.

Berichtgeving bosbranden Europa

Branden houden aan

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 februari 2013, 13:31 uur | Bericht #386667
Eerste landelijke regenkaarten via mobiele telefoonnetwerk

Een nieuwe methode om regen te meten via netwerken voor mobiele telefonie verbetert de regenmetingen in ons land en biedt perspectief voor arme en droge landen.


Regenkaarten van 15-minuutsommen gebaseerd op data van radiostraalverbindingen (links) en op met regenmeterdata gecorrigeerde radardata (rechts) voor 6 september 2011 (Bron: KNMI)

Onderzoekers van KNMI en Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, hebben in een gezamenlijk project voor twaalf regenachtige dagen betrouwbare regenkaarten voor het hele land kunnen samenstellen op basis van data van T-Mobile. In grote delen van de wereld kan de nieuwe techniek regengegevens opleveren die onmisbaar zijn voor goed waterbeheer, weersverwachtingen, landbouw en klimaatmodellen.

Wereldwijd neemt het aantal regenmeters sterk af, vooral vanwege de kosten voor de inrichting en exploitatie. In Azië is het aantal dagrapportages voor regen tussen 2000 en 2007 met 50% gedaald en tussen 1989 en 2006 zijn er in Europa, Zuid-Amerika en Afrika de helft minder regenmetingen verricht; in Afrika is het netwerk sowieso beperkt.

Hierdoor is er behoefte aan nieuwe typen regenmetingen. De nieuwe techniek om regen te meten met gsm-masten biedt landen met weinig conventionele regenmeters in potentie de mogelijkheid om nauwkeurige regenmetingen te verrichten. Het onderzoeksteam dat de studie met financiële steun van de Technologiestichting STW uitvoerde, publiceert zijn bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS van deze week.

Compensatie
De afname in regenmetingen kan in potentie worden gecompenseerd door met mobiele telefonienetwerken regen te meten. In deze netwerken worden radiostraalverbindingen gebruikt om gegevens van de ene naar de andere gsm-mast te verzenden. Commerciële aanbieders van mobiele telefonie monitoren de sterkte van het signaal. Als het regent tussen de gsm-masten zwakt het signaal af. De regendruppels absorberen en verstrooien de radiosignalen tussen de zendende en ontvangende antenne. Uit de daling van het ontvangen vermogen kunnen de onderzoekers berekenen hoe hard het regent tussen de gsm-masten.

Regenkaarten
Op basis van data van 2400 radiostraalverbindingen van T-Mobile NL gemaakt met tussenpozen van 15 minuten, stelden de onderzoekers voor twaalf dagen in 2011 regenkaarten samen voor heel Nederland, een oppervlak van ruim 35 duizend vierkante kilometer. Deze blijken goed overeen te komen met de beste data die voor handen zijn: radarbeelden die zijn gecorrigeerd met regenmeterdata, terwijl het mobiele telefonienetwerk niet ontworpen is om regen te meten. Dit biedt perspectieven voor het meten van regen in landen waar weinig regenmetingen beschikbaar zijn, zoals het Midden-Oosten en de Sahel-zone.


Regen verzwakt elektromagnetische signalen verzonden van de cirkelvormige antenne van de ene gsm-mast naar de andere. Uit de verzwakking kan de gemiddelde regenintensiteit tussen de gsm-masten worden berekend (Bron: KNMI)

De regenmetingen via een mobiel telefonienetwerk kunnen een belangrijke aanvulling vormen op bestaande regenmetingen doordat veel en redelijk nauwkeurige metingen aan de grond kunnen worden verkregen. Zo geven de automatische regenmeters van het KNMI op verschillende meetstations in het land wel nauwkeurige data voor een bepaalde plaats, maar op de schaalgrootte van Nederland zijn er slechts 32 regenmeters beschikbaar.

Regenmetingen via satellietwaarnemingen bestrijken wel een groot gebied maar de nauwkeurigheid is beperkt. Bij regenradars wordt ook over heel Nederland gemeten (elke vierkante kilometer), maar om een nauwkeurig beeld te krijgen van de hoeveelheid die in een bepaalde periode van bijvoorbeeld een dag is gevallen, moet de registratie van de radar doorgaans worden gecorrigeerd met meetgegevens uit regenmeters.

Regenhoeveelheden zijn moeilijk te meten, maar wel van groot belang voor het waterbeheer, de landbouw en voor klimaatonderzoek of om satellietwaarnemingen te controleren. Daarbij bieden regenmetingen met mobiele telefonienetwerken mogelijkheden tot het corrigeren van beelden van de regenradar, zodat ook de kwaliteit van regenmetingen in landen met weerradars zoals Nederland, kan toenemen. Overigens gaat het momenteel nog niet om een real-time toepassing (zoals Buienradar). Die mogelijkheid kan over enige jaren zijn gerealiseerd.

Bron: KNMI
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.591 topics, welke bij elkaar 447.144 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.466 leden.
Het nieuwste lid is Niels112.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2336 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2336, lezen 12 mensen het topic "Algemeen onweerskansen topic 2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Berichtgeving bosbranden Europa

Branden houden aan

Zomer discussietopic

Eerste landelijke hittegolf sinds 2020 een feit in De Bilt.

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Nieuw hitterecord voor de UK

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden