Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL; Brooks, GA; Thomas, GA.

27 Mar 2024 11:14:35
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 februari 2013, 13:46 uur | Bericht #388068
Morgen lastige avondspits door 'valentijnssneeuw'


’Plaatselijk acht centimeter sneeuw’ © anp.
Morgen, Valentijnsdag, gaat het vanuit het westen sneeuwen en mogelijk ook ijzelen. De neerslag houdt vele uren aan en zal voor uitgebreide gladheid zorgen. Met name de avondspits moet rekening houden met flinke vertragingen, aldus een woordvoerder van Weerplaza.nl. De eerste neerslag bereikt de westelijke provincies in de ochtend, waarschijnlijk aan het einde of net na de ochtendspits. Tijdens de ochtendspits worden door Weerplaza nog geen problemen verwacht. In de loop van de ochtend breidt de sneeuw zich langzaam over het land uit. Langs de oostgrens valt de eerste sneeuw pas later in de middag. De neerslag valt bij temperaturen die rond of iets onder het vriespunt liggen. De meeste sneeuw wordt in het westen en noorden verwacht; 4 tot plaatselijk 8 cm.  

Het sneeuwgebied wordt veroorzaakt door het opdringen van zachtere lucht. Later in de middag en avond gaat de neerslag daardoor vooral in de westelijke helft van het land over in natte sneeuw, regen en mogelijk enige tijd ijzel. Tijdens de avondspits kan het daardoor in het hele land glad zijn, zowel door sneeuw als door ijzel. 

Pas in de avond begint de temperatuur op te lopen en verdwijnen de problemen. In de oostelijke helft van het land wordt de situatie op de weg pas in de nacht of vrijdagochtend beter.

Bron: ad
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 februari 2013, 17:58 uur | Bericht #388102
NS past opnieuw dienstregeling aan om sneeuw

De NS rijdt donderdag opnieuw met minder treinen. De dienstregeling is aangepast vanwege de sneeuw die donderdag wordt verwacht. De ervaring leert dat sneeuw kan leiden tot storingen aan de infrastructuur en treinen, motiveert de NS het besluit. Een aangepaste dienstregeling geeft meer ruimte om verstoringen sneller te kunnen verhelpen.

Bij een aangepaste dienstregeling rijden op veel trajecten maar eens in het halfuur treinen in plaats van eens per kwartier. Spoorbeheerder Prorail houdt extra sneeuw- en storingsploegen achter de hand. Ook staat materieel klaar om problemen te verhelpen.

De afgelopen tijd paste de NS de dienstregeling vaker aan vanwege het winterse weer, tot ongenoegen van reizigersorganisaties. Grote storingen waarbij het treinverkeer in vrijwel het hele land een groot deel van de dag plat lag, bleven deze winter vooralsnog uit.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 februari 2013, 08:36 uur | Bericht #388223
Overlast verwacht door sneeuw en gladheid

In het zuidwesten van het land kan het donderdagochtend gaan ijzelen. De eerste lichte sneeuwval heeft Zeeland al bereikt. In de middag sneeuwt het in het gehele land. Dat melden diverse weerinstituten donderdag. De sneeuw breidt zich volgens het KNMI in de tweede helft van de ochtend verder uit over de westelijke helft van het land. Er kan 5 tot 8 centimeter sneeuw vallen, op sommige plaatsen meer. In het oosten en noorden valt vandaag 3 tot 5 centimeter, aldus KNMI.

De grens waar de sneeuw valt verschuift in de loop van de dag langzaam naar het oosten. In Amsterdam wordt de eerste lichte sneeuw verwacht om 09.00 uur, meldt Weeronline. Rond het middaguur loopt de lijn van Leeuwarden naar Maastricht en 3 uur later is het uiterste oosten van het land bereikt. De temperatuur ligt op het middaguur rond het vriespunt.

Avondspits
Door de sneeuwval krijgt het verkeer donderdag vermoedelijk te maken met een drukke avondspits. ''Hou rekening met veel vertraging en moeilijke rijomstandigheden'', meldde de ANWB donderdag. Volgens Weeronline zal donderdagavond vooral in het binnenland ijzel voorkomen, door de warmere lucht die vanuit het westen het land probeert binnen te komen. De dooiaanval gaat namelijk gepaard met neerslag.

De NS kondigde woensdag al aan vanwege het winterse weer volgens een aangepaste dienstregeling te rijden.

Bron: NU.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 februari 2013, 09:07 uur | Bericht #388228
Vijftiental ongevallen door ijzel op E40 tussen Middelkerke en Franse grens

Door ijzel zijn vanmorgen op de E40 tussen Middelkerke en de Franse grens al een 15-tal ongevallen gebeurd. Door de regen en smeltende sneeuw is het wegdek op de E40 tussen Middelkerke en de Franse grens spiegelglad. Diverse auto's gleden door ijzel in de gracht langs de E40. Maar wagens botsten ook op mekaar. Een aantal ongevallen zou vrij ernstig zijn.

Bron: Knack

| Gewijzigd: 14 februari 2013, 09:07 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 februari 2013, 09:07 uur | Bericht #388229
Gert Coone @GertCoone
Veel meldingen in #Oostende van gevallen fietsers en voetgangers door #ijzel. Overal sirenes. Winter op zijn slechtst...
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 februari 2013, 09:14 uur | Bericht #388230
Vooral avondspits krijgt te maken met sneeuw

De voorspelde sneeuwval in de Randstad en Zeeland tijdens de ochtendspits lijkt mee te vallen. De eerste lichte neerslag heeft het westen van het land bereikt, maar over het algemeen gaat het nu nog om lichte sneeuw. Volgens het KNMI breidt de sneeuw zich in de loop van de ochtend uit over de westelijke helft van het land. Vanmiddag sneeuwt het in het hele land. Er valt dan zo'n 5 tot 8 centimeter.

RTL-weerman Peter Timofeeff zegt ook dat er 'best een flinke hoeveelheid' sneeuw onderweg is naar Nederland. De RTL-weerman verwacht dat vanaf ongeveer 09:00 uur de eerste 'echte' sneeuwbuien de westkust bereiken. "Dat gaat vervolgens het land over. In het oosten van het land gaat het in de middag sneeuwen."

Problemen in avondspits
Automobilisten moeten rekening houden met overlast door sneeuw. Er worden 500 strooiwagens en 350 losse sneeuwschuivers ingezet. Weggebruikers wordt geadviseerd de weersverwachting en verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. Door de sneeuwval krijgt het verkeer vermoedelijk te maken met een drukke avondspits. "Hou rekening met veel vertraging en moeilijke rijomstandigheden", meldt de ANWB.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 februari 2013, 09:35 uur | Bericht #388238
Aanvriezende regen zorgt voor tientallen ongevallen

De Meteowing van de Belgische luchtmacht en het KMI waarschuwt donderdag in de voorspelling van de toestand op het wegennet voor een "zware wintertoestand" over een groot deel van België in de loop van de ochtend. Het is de tweede ergste waarschuwing.


Belga Archieffoto

Voor West- en Oost-Vlaanderen, waar al verschillende ongevallen zijn gebeurd, voor een deel van Vlaams-Brabant en een deel van Henegouwen voorspellen de weerdiensten "aanvriezende neerslag met grote invloed op de toestand van de wegen".

Vooral in de Westhoek is het donderdagochtend opletten geblazen. Op de E40 tussen Veurne en Middelkerke zijn "te veel incidenten gebeurd om precies te kunnen tellen", aldus Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Op de E40 tussen de uitrit Veurne en Middelkerke, een strook van nog geen twintig kilometer, gebeurden donderdagochtend heel wat incidenten. "Het zijn er te veel om precies te kunnen tellen. Zeker meer dan tien. Het gaat van slipppartijen tot wagens die over de kop zijn gegaan. Dat zorgt voor de nodige verkeershinder", aldus Beeckman. Ook op de E40 ter hoogte van Aalter (Oost-Vlaanderen) is een wagen in de gracht beland.

De strooidiensen zijn de ganse nacht in de weer geweest om preventief te strooien, maar de regen spoelde het zout weg. Daardoor zijn gladde plekken ontstaan. Dat zegt een woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Na de middag zouden er aan de kust en het hinterland geen wintertoestanden meer zijn. Volgende nacht wordt wel hetzelfde scenario voorspeld, zo waarschuwt men bij Wegen en Verkeer.

Bron: HBVL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 februari 2013, 09:38 uur | Bericht #388240
'Beperk snelheid in West-Vlaanderen tot 40 per uur'

 Het is donderdagochtend oppassen geblazen voor gladheid op de wegen. Zowel het Vlaams Verkeerscentrum als het KMI stuurden een waarschuwing uit. Ondertussen gebeurden er al meerdere ongevallen in Oost- en West-Vlaanderen. In de laatste provincie legde de politie een snelheidsbeperking op.

Het KMI heeft er donderdagochtend voor gewaarschuwd dat het in heel België tijdelijk gevaarlijk glad kan zijn op de weg.

Een storing trekt van west naar oost. In het westen en het centrum van het land verwacht het weerinstituut lokaal aanvriezende regen of sneeuw die later op de dag langzaam zal overgaan in regen.

In het oosten valt de neerslag onder de vorm van sneeuw. Ten zuiden van Samber en Maas kan de sneeuw accumuleren tot 2 à 5 cm.

'Regen spoelde zout weg'
Volgens een woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn de strooidiensen de ganse nacht in de weer geweest om preventief te strooien. De regen spoelde het zout weg, waardoor gladde plekken zijn ontstaan.

Maximaal 40 per uur in West-Vlaanderen
Ook het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor aanvriezende sneeuw en regen tijdens de ochtendspits. 'Het verkeer heeft vooral last gehad in Oost- en West-Vlaanderen', meldt Hajo Beeckman van het centrum.

'In West-Vlaanderen alleen al werden 20 incidenten gemeld', aldus Beeckman. 'Het gaat dan vooral om slippartijen en auto's die in de gracht of naast de weg belanden.'

De politie vraagt intussen om in West-Vlaanderen de snelheid te beperken tot 40 kilometer per uur.

Vertraging op E40
Door de ongevallen wordt er tussen Middelkerke en Nieuwpoort momenteel een vertraging gemeld van 25 minuten.

De ochtendspits tussen Antwerpen en Brussel verloopt voorlopig vlot, maar het Vlaams Verkeerscentrum verwacht ook daar problemen als het begint te regenen of sneeuwen.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 februari 2013, 09:40 uur | Bericht #388244

Niet normaal! Kettingbotsing met minstens 20 auto's. #e403 #Rumbeke #glad #ijzel @VTMNIEUWS
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 februari 2013, 09:54 uur | Bericht #388245
Waarschuwingen



Van het westen uit perioden met sneeuw, in het zuidwesten ook kans op ijzel.

Een gebied met lichte sneeuwval heeft het westen van het land bereikt. In de ochtend breidt de sneeuw zich verder uit over de westelijke helft van het land en wordt daarbij geleidelijk intensiever. In het zuidwesten van het land komt ook ijzel voor. In de loop van de middag krijgt ook de rest van het land te maken met sneeuwval. Op veel plaatsen in het westen en midden van het land valt tot en met vanavond 5-8 cm sneeuw, lokaal mogelijk enkele cm's meer. In het oosten van het land valt ongeveer 3-5 cm sneeuw.

In de nacht naar vrijdag kan er in het uiterste oosten en noordoosten nog lichte sneeuw vallen. Elders valt er dan af en toe wat lichte regen of motregen, hetgeen voor ijzel kan zorgen.

Bron: KNMI
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 februari 2013, 10:43 uur | Bericht #388268
Kettingbotsing met 20-tal voertuigen in Roeselare

Op de E403 tussen Kortrijk en Brugge is ter hoogte van Roeselare een kettingbotsing gebeurd. Bij het ongeval zijn een 20-tal voertuigen betrokken. Het is nog niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.


twitter.com/Coopman_Bart

Het ongeval op de E403 ter hoogte van Roeselare zou het gevolg zijn van gladheid op de weg door aanvriezende sneeuw of regen. Bij de massale slippartij zijn daar meer dan 20 auto's betrokken. Het is nog niet duidelijk of er slachtoffers gevallen zijn.

Ook op andere plaatsen in de provincie West-Vlaanderen zijn door de spiegelgladde wegen verschillende ongevallen gebeurd. Op de A19 Ieper-Beselare-Zonnebeke viel een gewonde. Tussen Middelkerke en Veurne zijn een tiental ongevallen gebeurd (kleine foto). Ook in Rekkem kwam een auto op zijn dak terecht, daar zijn twee inzittenden zijn lichtgewond geraakt.


VRT

De politie in West-Vlaanderen vraagt om voorlopig niet sneller te rijden dan 40 kilometer per uur. Zeker tot vanmiddag nog rijden in de provincie geen belbussen, omdat het te glad is op de secundaire wegen. De andere bussen rijden volgens De Lijn wel normaal.

Volgens Wegen en Verkeer is er vannacht wel degelijk gestrooid, maar de regen doet het effect van het zout teniet. "Als er regen valt, gaat het zout wegspoelen en vriest de regen aan op de bevroren ondergrond", zegt Ilse Luypaerts.

Bron: De Redactie
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 februari 2013, 12:43 uur | Bericht #388331
Code oranje: IJzelwaarschuwing uitgebreid

De wegen in het zuidwesten van het land kunnen tot in de loop van de middag verraderlijk glad zijn. Het KNMI waarschuwt voor ijzel in Zeeland, Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant en heeft code oranje uitgevaardigd. Dat is de op een na hoogste waarschuwing voor extreem weer.


File op de A13 bij Rotterdam tijdens sneeuwval eerder dit jaar. © ANP.

Volgens Rijkswaterstaat kunnen de rijomstandigheden ronduit gevaarlijk zijn. 'IJzel zie je niet goed', aldus een woordvoerder. 'Mensen denken dan dat het wegdek alleen maar nat is, terwijl het op sommige plaatsen spekglad is.' Hij denkt dat de ijzel 'tot een uur of drie vanmiddag' aanhoudt.

De rest van het land moet rekening houden met flinke sneeuwval. Daarvoor geldt code geel. In het westen en midden van het land valt 5 tot 8 centimeter sneeuw, in het oosten 3 tot 5 centimeter. In de nacht van donderdag op vrijdag kan er nog wat motregen vallen. Dat kan opnieuw voor ijzel zorgen.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 februari 2013, 12:45 uur | Bericht #388334
Dode bij auto-ongeval na verkeersdrempel in Gembloers

Een 33-jarige man is woensdag bezweken aan de verwondingen die hij had opgelopen bij een auto-ongeval aan een verkeersdrempel in Gembloers, zo heeft het parket van Namen donderdag gemeld. De auto ging woensdagochtend rond 4 uur aan het tollen en botste tegen een boom nadat hij over de verkeersdrempel was gereden.

Een expert werd aangeduid om de omstandigheden van het ongeval (in de rue Moine Olbert) na te gaan, maar de substituut van de procureur des konings die met het ongeval belast werd, kon ‘momenteel niet zeggen of er ijzel mee gemoeid was of dat iets anders het ongeval had veroorzaakt'.

Aan het stuur van de auto zat een jonge vader, die licht gewond raakte bij het ongeval. Zijn passagier, de peter van zijn kind, werd ter plaatse en ook in het ziekenhuis gereanimeerd, maar de man uit Mont-Saint-Guibert stierf uiteindelijk woensdagmiddag.

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 februari 2013, 13:20 uur | Bericht #388360
Liveblog: gladheid door sneeuwval

Weeronline.nl houdt in verband met de sneeuwzone die vandaag overtrekt een liveblog bij. Hiermee blijft u op de hoogte van de laatste verwachtingen en de gevolgen voor het wegverkeer. De dooiaanval kan zorgen voor grote en langdurige gladheidsproblemen op de weg. Er wordt een zware avondspits verwacht.

12:17 uur: Ook in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht is nu code oranje i.v.m. ijzel die vanmiddag tussen de perioden met sneeuwval door voor kan komen.

12:03 uur: Goes-Vlissingen: Geen treinen door weersomstandigheden. (ernstige ijzelvorming aan bovenleiding) http://bit.ly/NSinfo  #RsdVs

11:24 uur: In Zuid-Holland valt op veel plaatsen ook sneeuw, maar de zuidelijke helft heeft te maken met ijsregen/ijzel. Op een aantal plekken zijn al ongelukken gebeurd, let ook daar op als je de weg opgaat! De neerslag breidt zich langzaam uit. Vanaf het middaguur is regio Amsterdam ook aan de beurt.

09:48 uur: Ook in Rotterdam en omgeving wordt ijzel of ijsregen gemeld. Het KNMI heeft dan ook een code oranje afgegeven voor Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant.

09:33 uur: Zeeland meldt ijzel of regen bij wegen onder nul, dit is in België ook het geval. Let op, ga je in het zuidwesten de weg op dan kan het verraderlijk glad zijn!

08:51 uur: Momenteel trekt een serieuzer sneeuwgebied de westkust op. Komend uur zal het daar dus gaan sneeuwen.

07:00 uur: de eerste motsneeuw wordt gemeld in Vlissingen. Dit behoort bij het eerste bandje met lichte sneeuwval, pas vanaf 9 uur wordt in het westen serieuzere sneeuwval verwacht.

04:30 uur: de eerste neerslagsignalen worden zichtbaar op de radar. Vanmiddag het het hele land in de sneeuwval, zuidwesten dan misschien meer natte sneeuw of ijzel.

02:00 uur: we hebben een kaartje gemaakt met de timing van de neerslag. Vanmiddag om drie uur sneeuwt het dus in vrijwel het hele land. Er kan in een groot deel van het land volgens de laatste modellen zelfs 5-8 cm sneeuw vallen, met vooral in het zuidwesten soms ook ijsregen/ijzel.


Bron: Weeronline | Gewijzigd: 14 februari 2013, 13:28 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 februari 2013, 13:22 uur | Bericht #388362
Veel ongelukken door ijzel

IJzel zorgt donderdag voor veel aanrijdingen in Nederland. Rond het middaguur was het vooral raak in de regio van Rotterdam en Den Haag, waar zelfs op snelwegen nog maar 50 kilometer per uur mag worden gereden. Omstreeks 13.00 uur komen ook meldingen van ongelukken door gladheid in Noord-Holland binnen, meldt de ANWB.

Op onder meer de A20 bij Hoek van Holland heeft al een flink aantal slippartijen plaatsgevonden, aldus een zegsman van de ANWB. Om hoeveel ongevallen in Nederland door de gladheid het gaat, is volgens hem echter niet te zeggen.

Ook op de A9 in Noord-Holland begint het flink glad te worden. "En er is inmiddels ook een waarschuwing voor extreem weer voor Utrecht uitgegaan, dus daar gaat het waarschijnlijk straks ook mis."

Bron: NIeuws.nl
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 februari 2013, 13:24 uur | Bericht #388363
Kusttrams rijdt weer na ijslaag rond bovenleiding


© belga.

De kusttram rijdt weer, nadat er de hele ochtend hinder ondervonden werd van de regen en het vriesweer. Dat meldt Dirk Schockaert, woordvoerder van De Lijn West-Vlaanderen. Rond de elektrische bovenleiding had zich een ijslaag gevormd waardoor de trams niet verder konden rijden. De Lijn zette vervangbussen in om de gestrande reizigers op hun bestemming te krijgen.

"In totaal zijn er een twintigtal trams stilgevallen", vertelt Dirk Schockaert van De Lijn West-Vlaanderen. "Normaal gezien zetten we 's morgens een speciale tram in om de bovenleiding ijsvrij te maken. Deze keer zijn we plots overvallen door de combinatie van vriesweer en regen."

Door de stilgevallen trams was het ook niet mogelijk om de speciale tram op pad te sturen. De Lijn legde vervangbussen in om de passagiers uit de gestrande trams op hun bestemming te krijgen.

Bron: HLN
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 februari 2013, 13:40 uur | Bericht #388372
Valentijnsfront

Vanuit het westen probeert zachte lucht van het westen uit de koude lucht in onze omgeving weg te zetten en dat gaat vandaag, Valentijnsdag, met een front gepaard. Een zogeheten occlusiefront dat langzaam van west naar oost schuift en bovendien diverse neerslagtypes met zich meebrengt. Sneeuw, verraderlijke ijzel, lokaal ijsregen en ook (mot)regen.


Momentopname van neerslagsoortenradar van donderdagochtend 14 februari: sneeuw, maar op dat ogenblik ook (de eerste) ijzel in ZW-Nederland.

Een occlusiefront ontstaat doordat het koufront van een depressie altijd sneller beweegt dan het warmtefront. Hierdoor smelten beide systemen als het ware in elkaar. We noemen dit occluderen. Het occluderen gebeurt vandaag toevallig boven ons land. Dat proces begint al in feite op het moment dat de eerste knik in het oorspronkelijke front ontstaat. Deze eerste knik wordt het ‘occlusiepunt’ genoemd. Dat is een belangrijk punt, omdat de neerslag op die plek doorgaans extra intensief wordt. Tevens ontstaat hier de kern van het zich vers ontwikkelende lagedrukgebied. Vanaf het occlusiepunt breidt de occlusie zich vervolgens in de loop van de tijd verder uit, doordat een steeds groter deel van het sneller trekkende koufront het relatief langzaam bewegende warmtefront inhaalt. Tegelijkertijd begint de occlusie om de kern van het lagedrukgebied heen te draaien. Na verloop van tijd zwaait dit occlusiefront in de voetsporen van het koufront om de depressie heen, als een kat die haar eigen staart najaagt. De depressie is dan tot volle wasdom gekomen.


Op deze weg is niet gestrooid. Foto van de ijzel gemaakt in Oegstgeest door Maarten Noort.

IJzel
Er hoeft maar een klein luchtlaagje op enige hoogte in de afmosfeer boven nul te zijn, of er kan ondanks koude omstandigheden aan de grond regen vallen. De regen vriest op de nog koude wegdekken en voorwerpen meteen vast/aan en dit betekent ijzel. De eerste tekenen van de mogelijkheden van ijzel op het front van Valentijnsdag kwamen pas gisteren in de loop van de dag in de modelberekeningen tot uiting. Gisterochtend waren de berekeningen nog 'van mening' dat er uitsluitend sneeuw zou moeten vallen....


Weerkaart geldig voor 14 februari, 13 uur. Het warmtefront en koufront naderen elkaar boven het westen op dat moment. Er is nog net een relatief warm luchtlaagje op enige hoogte met temperaturen boven nul, zodat het ook ijzelt.

Maar vlak aan de voorzijde van het zich dus occluderende front viel de neerslag in het zuidwesten en westen vanochtend inderdaad toch als regen op een nog bevroren wegdek dus ijzel. Hier of daar ging het om flinke ijzel. Geen wonder dat er voor automobilisten een snelheidsbeperking werd ingesteld in b.v. de regio Rotterdam. IJzel zie je niet goed. Men denkt dat een wegdek alleen maar nat is, terwijl het op sommige plaatsen spekglad is. Verder bestaat de neerslag wel uit sneeuw en het neerslaggebied beweegt traag oostwaarts. Op deze manier kan al gauw tussen 3 en 6, lokaal 9 centimeter sneeuw ontstaan, voordat minder koude lucht zijn intrede doet. Dat gebeurt deze donderdagavond en nacht naar vrijdag, vanuit het westen. Het ziet er naar uit dat vrijdagochtend de laatste sneeuwvlokken van het wegtrekkende front in het noorden en noordoosten van het land vallen.

In de nacht naar vrijdag ijzelrisico
Aan de achterzijde van het front valt in de binnengestroomde 'dooilucht' in de andere delen van het land een klein beetje motregen en is het zicht matig tot slecht. Door het niet opsteken van een stevige westelijke wind ontstaat een zogeheten koude plaklaag waardoor in de nacht naar vrijdag de temperatuur rond het vriespunt ligt. Dit betekent nog altijd risico op ijzel en dus (verraderlijke) gladheid. Verder kan er dichte mist ontstaan.

Morgenochtend, vrijdagochtend, valt in het noordoosten nog wat winterse neerslag bij het front, elders gaat het nog steeds om een klein beetje motregen. Verder wordt veelal grijs weer met nevel en mist verwacht. De maximumtemperatuur is afhankelijk van wind, bewolking, mist en smeltende sneeuw, maar zal vermoedelijk tussen 2 en 7 graden uitkomen.


Weerkaart geldig voor 15 februari, 1 uur. Het front is alweer een tijdje geoccludeerd en trekt noordoostwaarts, maar zijn verplaatsing vertraagt doordat zich een klein lagedrukgebied heeft gevormd.

In het weekend is het vervolgens nog niet helemaal gedaan met het winterse weer. Want in de nachtelijke uren blijft gladheid mogelijk met luchttemperaturen rondom het vriespunt en wegdektemperaturen die onder nul kunnen komen. Maar overdag wordt het ruim boven nul. Met veel bewolking, eerst nog af en toe motregen, maar zondag is het waarschijnlijk droog.

Komende week weer kouder
Zoals we gisteren al schreven komt de winter in de nieuwe week alweer terug. Dit lijkt op dinsdag alweer met winterse neerslag gepaard te gaan, vanuit het noorden.

Bronnen: MeteoConsult, Twitter en onze weerfotografen en waarnemers
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 februari 2013, 13:49 uur | Bericht #388378
Openbaar vervoer verstoord door winterweer



Er rijden tot 16.00 uur geen treinen tussen Roosendaal en Vlissingen vanwege de weersomstandigheden. Volgens de Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten treinreizigers rekening houden met een vertraging van langer dan een uur.

Bij Lewedorp is er een passagierstrein gestrand vanwege ijsvorming aan de bovenleidingen. Passagiers zijn met bussen verder vervoerd. Ook tussen de treinstations Kapelle-Biezelinge en Kruiningen staat ook een passagierstrein stil. Die moet met de wegsleepdienst worden weggehaald.

Winter-dienstregeling
Niet alleen in Zeeland zijn er problemen met het treinverkeer. Er zijn elders in het land ook meerdere storingen en de treinen rijden in heel Nederland volgens een aangepaste winter-dienstregeling.

Bussen
Behalve het treinverkeer is ook het busvervoer in Zeeland verstoord door het weer. Volgens busmaatschappij Connexion is er in Zeeland sprake van een verstoorde dienstregeling in verband met gladheid.

Uitval
Mensen moeten volgens Connexxion rekening houden met oplopende vertraging en uitvallende ritten. De grootste vertraging is op het traject Middelburg - Oude Tonge (lijn 133). De vertraging is daar ongeveer een half uur.

Routes
Volgens een woordvoerder van Connexxion mogen chauffeurs zelf beslissen of ze de volledige route rijden, omdat met name klinkerwegen in dorpen er gevaarlijk glad bij liggen. Daardoor kunnen de routes worden aangepast.

Oranje
Het KNMI waarschuwt voor extreem weer in Zeeland en heeft code oranje afgegeven. Het extreme weer houdt aan tot 15.00 uur. Daarna gaat de ijzel over in sneeuw. Verwacht wordt dat er 5 tot 8 centimeter valt, lokaal kan meer dan tien centimeter vallen.

Rij-examens
Vanwege de gladheid is een aantal rij-examens in Zeeland afgelast. Van de 61 examens die gepland zijn voor vandaag, gaan er elf niet door. Zeven examens in Middelburg zijn uitgesteld en vier in Goes. Een woordvoerder van het CBR sluit niet uit dat er vanwege het weer meer rij-examens worden uitgesteld

Bron: Omroep Zeeland | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:43 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 februari 2013, 13:50 uur | Bericht #388379
'Code rood in heel Vlaanderen'


Het is erg glad op de autosnelwegen. Er trekt een storing over het land. De regen die valt vriest op sommige plaatsen aan. Daarom is er nu code rood op wegen over zo goed als volledig Vlaanderen. Er wordt aangeraden op maximaal 40 of 50 kilometer per uur te rijden. Dat zegt VTM-journaliste Julie Colpaert.

Bron: HLN
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 februari 2013, 14:04 uur | Bericht #388390
Tientallen ongelukken door spekgladde wegen

Het winterse weer heeft op op tientallen plaatsen al geleid tot aanrijdingen. In Noord-Holland en het zuidwesten van het land is ijzel de boosdoener. In de provincie Utrecht en een deel van Brabant is het plaatselijk glad door sneeuw. Vooral ten oosten van de lijn Utrecht-Breda-Eindhoven valt sneeuw, laat een woordvoerder van de ANWB weten. ''Aan de westkust is het voor sneeuwval nu te 'warm', daar is sprake van ijzel."



Het KNMI waarschuwt voor ijzel in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Daar geldt code oranje, het één na hoogste niveau. Deze code was eerder vandaag al uitgegeven voor Zeeland, Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant.

Gevaarlijk glad
Volgens Rijkswaterstaat kunnen de rijomstandigheden ronduit gevaarlijk zijn. ''IJzel zie je niet goed", zegt een woordvoerder. ''Mensen denken dan dat het wegdek alleen maar nat is, terwijl het op sommige plaatsen spekglad is." Hij denkt dat de ijzel tot een uur of drie vanmiddag" aanhoudt. De rest van het land moet rekening houden met flinke sneeuwval. Daarvoor geldt code geel. In het westen en midden van het land valt 5 tot 8 centimeter sneeuw, in het oosten 3 tot 5 centimeter.

Tientallen vluchten geschrapt
KLM heeft tientallen vluchten geschrapt vanaf Schiphol vanwege het winterse weer. Uit voorzorg gingen 27 vluchten naar Europese bestemmingen niet door. Nu het aan het eind van de ochtend is gaan sneeuwen, kijkt de luchtvaartmaatschappij of meer annuleringen nodig zijn.

Op de lijn Roosendaal-Goes-Vlissingen rijden geen treinen door ijzel op de bovenleiding. Vanaf 13.00 uur rijden er bussen. De treinen rijden volgens een aangepaste dienstregeling. Op een deel van de trajecten zullen om het half uur treinen rijden in plaats van om het kwartier. Daardoor zal het vooral in de spits waarschijnlijk drukker worden in de treinen, waarschuwt de NS.
Problemen in avondspits

De problemen door het winterweer lijken zich vooral in de avondspits te gaan voordoen. Er worden 500 strooiwagens en 350 losse sneeuwschuivers ingezet. Weggebruikers wordt geadviseerd de weersverwachting en verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen.

Door de sneeuwval krijgt het verkeer vermoedelijk te maken met een drukke avondspits. "Hou rekening met veel vertraging en moeilijke rijomstandigheden", meldt de ANWB.

Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:43 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.841 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 197 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 197, lezen 4 mensen het topic "Wat was je heftigste onweer?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden