Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Comanche, OK; Cotton, OK; Tillman, OK; Archer, TX; Clay, TX; Wichita, TX.

26 Apr 2024 10:04:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Logan, OK; Oklahoma, OK.

26 Apr 2024 09:31:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baylor, TX; Wilbarger, TX.

26 Apr 2024 09:28:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 09:16:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baylor, TX; Foard, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

26 Apr 2024 09:01:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX; King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 08:58:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 08:58:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Foard, TX; Knox, TX.

26 Apr 2024 08:22:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE.

26 Apr 2024 08:22:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE; Saunders, NE.

26 Apr 2024 07:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; King, TX.

26 Apr 2024 07:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX.

26 Apr 2024 07:54:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; Kent, TX; King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 07:48:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Miami, KS.

26 Apr 2024 07:48:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 07:40:30
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 februari 2013, 13:39 uur | Bericht #389378
Was meteoriet een Apollo-planetoïde?

Twee Colombiaanse astronomen hebben dankzij videobeelden en wiskunde kunnen becijferen waar de meteoriet vandaan kwam die eerder van de maand boven Rusland ontplofte. De meteoriet zou deel uitmaken van de zogenoemde Apollo-planetoïden. Op 15 februari drong een meteoriet de atmosfeer binnen boven het Oeralgebergte in Rusland. De meteoriet ontplofte, de brokstukken vielen neer op zowat 200 kilometer van de stad Tsjeljabinsk, ongeveer 1.500 kilometer van Moskou. Er vielen bijna 1.000 gewonden. Bijna 3.000 gebouwen raakten beschadigd.

Al snel circuleerden tal van beelden op het internet, gemaakt met smartphones en dashboardcamera's in auto's. Ook heel wat verkeerscamera's hadden de meteoriet heel duidelijk op beeld. Al die beelden bevatten exacte data en tijdstippen, en die leverden wetenschappers al een bron van informatie op. Zo kon worden bepaald dat de meteoriet tussen de 7.000 en de 10.000 ton woog en 17 meter groot was.

Jorge Zuluaga en Ignacio Ferrin, twee astronomen van de universiteit van Antioquia, Colombia, zijn nu met videobeelden aan de slag gegaan om te bepalen waar precies de meteoriet vandaan kwam. Ze gebruikten de beelden van een inslag in het Tsjebarkoelmeer. Door naar eigen zeggen "simpele" fysica en trigonometrie toe te passen (een tak van de wiskunde gebaseerd op driehoeksfuncties), konden ze de hoogte, de snelheid en de positie van de meteoriet te bepalen toen die op de aarde viel.

"Meteoriet was lid van bekende familie"
Om de originele baan van de meteoriet rond te zon te berekenen, gebruikten de twee astronomen verschillende eigenschappen van de weg die de meteoriet door de atmosfeer van de aarde aflegde. De meeste eigenschappen hangen samen met het punt waarop de meteoriet helder genoeg is om een schaduw te werpen in de videobeelden. De astronomen voerden hun data vervolgens in in een softwareprogramma ontwikkeld door de US Naval Observatory.

Het resultaat suggereert dat de meteoriet tot een bekende familie van asteroïden behoort die de baan van de aarde kruisen, de zogenoemde Apollo-planetoïden. Sommigen daarvan kunnen zeer dicht bij de aarde komen en vormen een potentieel gevaar. De lijst van Apollo-planetoïden wordt voortdurend bijgehouden. Van de ongeveer tot dusver ontdekte asteroïden die dicht bij de aarde circuleren, zouden er zo'n 5.200 tot de Apollo-planetoïden behoren. Verder onderzoek moet nu uitwijzen waar in de Apollo-planetoïdenstroom de meteoriet vandaan kwam.

Details over het onderzoek zijn gepubliceerd op de website van Arxiv  een elektronische databank waar eerste versies van wetenschappelijke onderzoeken gebundeld worden.

Bron: De Redactie
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
27 februari 2013, 10:16 uur | Bericht #389416
Vuistgroot brokstuk van Tsjeljabinskmeteoriet gevonden

Afgelopen maandag is in de Russische Oeral een ongeveer één kilogram wegend fragment van een meteoriet opgespoord. Het is het grootste brokstuk van de boven de stad Tsjeljabinsk ontplofte meteoriet dat tot nu toe is gevonden. Zowel wetenschappers als amateurs zijn in het getroffen gebied naarstig op zoek naar kosmische brokstukken. Officieel zijn daarbij een paar honderd meteorietfragmenten verzameld, maar de kans is groot dat een vergelijkbaar aantal bij handige ondernemers is terechtgekomen. Via internet worden tientallen exemplaren verhandeld, al zitten daar ongetwijfeld ook veel 'nepperds' tussen. Volgens Russische wetenschappers zou het grootste brokstuk van de meteoriet op de bodem van het dichtgevroren Tsjebarkoelmeer kunnen liggen. Dat exemplaar, dat bij aankomst een groot gat in het ijs sloeg, zou ruim een halve meter groot kunnen zijn. Inmiddels heeft het toerisme rond het meer een enorme vlucht genomen. Bezoekers kunnen zich door gidsen laten rondleiden. En in het plaatselijke museum is een tentoonstelling ingericht.

Bron: Astronieuws
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juni 2013, 12:03 uur | Bericht #400302
Schokgolf meteoriet Oeral ging aarde twee keer rond

De schokgolf van de meteoriet die februari boven de Russische Oeral de dampkring binnendrong, was zo hevig dat de golf twee keer de aarde rondging. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters.

De metingen zijn gedaan door een netwerk van sensoren die bewijs voor kernproeven moeten registreren. De impact van de meteoriet, waardoor in Rusland meer dan 1000 mensen gewond raakten, zou de krachtigste zijn die ooit door het zogeheten IMS is gemeten.

De meteoroïde van Tsjeljabinsk' zorgde voor grote ophef en oproepen om meer te doen om de aarde te beschermen tegen asteroïden die de aarde zouden kunnen raken.

Franse atoomonderzoekers hebben berekend dat de impact gelijk stond aan 460 kiloton TNT, waarmee dit naar schatting het grootste gemeten 'natuurlijke' energieke evenement was sinds de meteoroïde die in 1908 insloeg in het Siberische Tunguska. Daarvan zijn geen exacte gegevens bekend.

De krachtigste explosie ooit vond eveneens op Russische bodem plaats. Op 30 oktober 1961 ontplofte de Tsar Bomba, een kernwapen van Sovjet-makelij, met een kracht van 50 megaton. De schokgolf van de Tsar Bomba ging volgens metingen drie keer de wereld rond.

Bron: NU.nl
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 augustus 2013, 09:05 uur | Bericht #407507
"Meteoriet raakte ander hemellichaam of scheerde langs zon"

Uit een nieuwe studie over de meteoriet die in februari boven de Russische regio Tsjeljabinsk explodeerde, blijkt nu dat het gevaarte voordien reeds met een ander hemellichaam botste of zeer dicht bij de zon scheerde.


©vrt

Sommige gevonden fragmenten van de meteoriet tonen aan dat hij "een proces van intense fusie" onderging alvorens de dampkring van de aarde binnen te dringen. Dat blijkt uit de analyse van wetenschappers verbonden aan het Instituut van Geologie en Mineralogie van Novosibirsk.

"Dat betekent quasi zeker dat er een botsing geweest is met de meteoriet van Tsjeljabinsk en een ander hemellichaam (asteroïde of planeet) uit het zonnestelsel, of dat de meteoriet nabij de zon gepasseerd is", aldus wetenschapper Victor Chariguine.

Op 15 februari werd de regio Tsjeljabinsk getroffen door een meteorietenregen. Die volgde op de explosie op een hoogte van een twintigtal kilometer van de meteoriet van zowat 17 meter diameter en een gewicht van 5.000 tot 10.000 ton.

Meer dan duizend kleine stukjes rots kwamen nadien neer op het aardoppervlak. Meer dan duizend mensen geraakten daarbij gewond. Er was ook sprake van grote schade in de stad. Vermoedelijk is het grootste brokstuk in het Tsjebarkoelmeer terechtgekomen, wetenschappers proberen er het gevaarte te lokaliseren.

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 september 2013, 07:33 uur | Bericht #408793
Te koop: 3,36 kilo meteoriet

Deze foto is niet meer beschikbaar
Brokstuk van de zogenaamde 'Oeral-meteoriet' die in februari dit jaar ontplofte boven de Russische Oeral. © epa.

Het grootste teruggevonden brokstuk van de asteroïde die in februari boven de Russische Oeral ontplofte, staat te koop. De vraagprijs voor het 3,36 kilo zware gevaarte bedraagt 2,1 miljoen roebel, iets minder dan 50.000 euro.

De advertentie op de verkoopwebsite Avito.ru is voorzien van de slogan: 'Een serieuze meteoriet voor serieuze mensen'. De universiteit van Tsjeljabinsk bevestigt dat het inderdaad om een meteoriet gaat en niet om een gewone steen. De eigenaar, Alexei Oesenkov, begon kort na de ontploffing een zoektocht en vond daarbij al tientallen stukken meteoriet.

Vóór de explosie woog de asteroïde naar schatting 10.000 ton. Duizenden mensen raakten (licht)gewond door de gevolgen van de explosie, vooral door kapot gesprongen ruiten en andere onderdelen van beschadigde gebouwen.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 oktober 2013, 22:00 uur | Bericht #409421
Meteoriet uit Russisch meer gehaald

Duikers hebben een brokstuk van ongeveer 600 kilogram bovengehaald uit het Tsjebarkoel-meer. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een stuk van de meteoriet die in februari boven Rusland ontplofte. ‘De bergingswerkzaamheden waren uiterst complex’, verklaart projectleider Maxim Sjipulin. ‘Het brokstuk van anderhalve meter lag op een diepte van 20 meter en was in het troebel water nauwelijks zichtbaar.’

Het hele gebeuren was live te volgen op televisie. De ruimtebrok werd eerst aan land getrokken. Daarna wilden de onderzoekers hun vondst wegen, maar dat ging niet zoals gepland. De rots viel in minstens drie grote stukken uiteen en ook de weegschaal begaf het, zo meldt de BBC.

Uit de eerste onderzoeken zou blijken dat het om een brokstuk van de meteoriet gaat die afgelopen februari boven de Oeral ontplofte. Het is het grootste gevonden restant van de meteoriet tot nu toe, meldt professor Serguei Zamozdra van de universiteit van Tsjeljabinsk aan Interfax. Andere experts pleiten voor bijkomende onderzoeken. Het rotsblok dat op 15 februari hoog boven ­Tsjeljabinsk ontplofte, was naar schatting 11.000 ton zwaar en even groot als een huis. De ontploffing maakte meer dan duizend gewonden.







Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 3 mei 2017, 10:52 uur, door Joyce.s
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 oktober 2013, 13:07 uur | Bericht #409437
Wetenschappers halen meteoriet uit Russisch meer



Bron: HBVL | Gewijzigd: 17 oktober 2013, 13:18 uur, door Debbieke
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 november 2013, 10:27 uur | Bericht #411499
Kracht van meteoor Rusland in kaart gebracht

Deze foto is niet meer beschikbaar
De meteoriet is halverwege oktober uit het water gevist © reuters.

De ontploffing van de meteoor in februari boven de Russische Oeral had een kracht die vergelijkbaar is met een explosie van ongeveer 500 kiloton springstof. Dat hebben Russische wetenschappers berekend, meldde de Britse krant The Guardian donderdag. Volgens de krant hebben de wetenschappers het tot nu toe meest complete beeld van de meteoor geschetst. Het gevaarte scheerde met een snelheid van bijna 20 kilometer per seconde door de dampkring. Op ruim 45 kilometer hoogte begon de meteoor uiteen te vallen waarna de explosie bij de stad Tjeljabinsk volgde. Minstens 1200 mensen raakten gewond, vooral door puin van instortende gebouwen en rondvliegend glas.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2 3
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 209 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 209, lezen 3 mensen het topic "Estofex Level 3 forecasts".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden