Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 april 2013, 09:48 uur | Bericht #392829
Vorstschade aan wegen kost Brabant tonnen



De wegen in Brabant hebben flink te lijden gehad onder de winterse temperaturen. De schade aan de gemeentelijke wegen loopt in de tonnen. Dit blijkt uit een inventarisatie van Omroep Brabant. Vooral Eindhoven en Den Bosch zijn zwaar getroffen. Eindhoven was 275.000 euro kwijt door de vorstschade, ruim een ton meer dan vorig jaar. In Den Bosch was de schade 230.000 euro. Volgens de gemeente is dat bedrag hoger dan voorgaande jaren, maar de gemeente heeft de cijfers niet voorradig. Vorstschade komt vooral voor bij wegen die al kleine beschadigingen hebben. Bij die wegen is de kans groot dat dooiwater in de beschadiging blijft staan. Als het bevriest resulteert dat in grote schade.

Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:33 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 april 2013, 17:56 uur | Bericht #392921
Warmte uit het zuiden

In Zuid-Europa begint het zonnige en warme weer na een lange wisselvallige periode weer een beetje op gang te komen. De temperatuur liep bijvoorbeeld gisteren – donderdag – in Spanje alweer op tot 30 graden! In Murcia, de Costa Calida, werd het zelfs al precies 31,0 graden, met bovendien volop zonneschijn. Die warme lucht stroomt de komende dagen met een zuidelijke wind onze kant op, waarna de temperaturen vanaf zondag flink oplopen. In het zuiden van het land wordt het dan plaatselijk alweer 23 graden en de zon komt er uiteindelijk ook nog bij.


Zaterdag wordt het op veel plaatsen in Spanje alweer ruim 25 graden. Die warmte komt dit weekend geleidelijk onze kant op.

Na een tamelijk lange periode met temperaturen onder normaal komen we de komende dagen eindelijk weer eens boven normaal uit. In de tweede decade van april ligt het klimatologisch gemiddelde in De Bilt overdag op 12,6 graden en daar zijn we tot nu toe nog niet op uitgekomen. Wellicht dat we dat vandaag gaan evenaren of dat we er morgen net boven uit gaan komen. Zondag gaat dat met een straffe zuidelijke wind zeker lukken, met dan in De Bilt een temperatuurverwachting van 20 graden. De lucht uit Zuid-Europa wordt dan met zo’n vaart bij ons aangevoerd, dat die onderweg amper de kans krijgt om af te koelen.


Zondag wordt het in diezelfde hoek lokaal weer 30 graden, maar ook in Frankijk kan dat lokaal gebeuren. Ook in Nederland wordt het op veel plaatsen dan ruim 20 graden.

De dagen daarna draait de wind naar het zuidwesten. Vanaf dat moment waait de wind dus weer vanaf zee en treden er ineens grote verschillen op in het land. Landinwaarts blijft het warm en aan de kust komt het kwik dan een flink stuk lager uit.

Noordzee
Het koude water van de Noordzee speelt daarbij een grote rol. De lucht die over het water heen strijkt, koelt snel af en wordt met een zuidwestenwind het land ingeblazen. Eenmaal boven land warmt de lucht echter weer snel op. Landinwaarts kan het dan nog een graad of 20 worden, terwijl het op de stranden nog maar een graad of 13 is. Met een zuidelijke wind, zoals zondag, waait de wind in het hele land vanaf het warme land en die warmte bereikt dan ook met gemak de kust. De verschillen in temperaturen zijn met een zuidelijke wind dus een stuk minder groot.


Zodra de wind naar het zuidwesten draait, wordt lucht vanaf zee aangevoerd, waarna het op de stranden een flink stuk kouder wordt en daar de kans op mist, nevel en bewolking vanaf zee groot is. Ook gisteren (donderdag) zagen we dit gebeuren. De temperatuurverschillen waren toen al duidelijk te zien.

Zeevlam
Niet alleen lagere temperaturen langs de kust zijn echter het gevolg van het koude zeewater. Als namelijk relatief warme lucht over het nog koude zeewater waait, ontstaat heel gemakkelijk mist, nevel en laaghangende bewolking boven zee. Met een zuidwestelijke wind wordt die grijze massa vervolgens de stranden op geblazen. Een aanvankelijk zonnige en warme dag aan het strand kan dan ineens omslaan in een mistige en tamelijk koude.  Dit fenomeen noemen we ook wel zeevlam.


In Scandinavie is het nog erg koud. Hier in Muonio, Finland moeten auto's nog helemaal uitgegraven worden uit de sneeuw. Een foto van Carsten Beyer.

Donderdag (gisteren) zagen we dit ook al gebeuren langs de westkust en dat resulteerde vanochtend in het noordwesten van het land in tamelijk veel bewolking, nevel en mist. Ook vannacht en in de nacht naar zondag gaat ditzelfde gebeuren. De wind draait ’s nachts tijdelijk naar het westen, waarna de grijze massa vanaf het zeewater het land binnendrijft. Vooral ’s ochtends valt het weer dan ook af en toe tegen, door veel bewolking en soms wat gemiezer. In de middag wordt het merendeel daarvan door de zon weggebrand, waarna de zon steeds vaker tevoorschijn komt.


De temperaturen liggen er overdag op sommige plaatsen nog ruim onder het vriespunt. Gisteren werd het in de Noorse bergen lokaal niet warmer dan -11 graden!

Koude noorden
Hoewel het op steeds meer plaatsen in Zuid- en Midden-Europa lenteachtig begint te worden, blijft het in het noorden van Europa nog koud. In Scandinavië liggen de temperaturen overdag soms nog ruim onder het vriespunt en de neerslag die daar valt, komt dan ook in de vorm van sneeuw omlaag. In de Noorse bergen werd het donderdag overdag niet warmer dan -11 graden, dus daar vriest het overdag soms nog streng. Wel gaat het kwik ook daar steeds verder omhoog. In het zuiden van Zweden liggen de temperaturen al in de buurt van 10 graden.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 april 2013, 13:13 uur | Bericht #392964
Warmte komt precies op tijd

We hebben er, na een voorproefje begin maart, lang op moeten wachten. Toch breekt de lente de komende dagen echt door. Na een bijzonder koude en eigenlijk nog volop winterse maartmaand, wordt het zondag en begin volgende week eens een keer duidelijk te warm voor de tijd van het jaar. Daarbij komt ook de zon geregeld tevoorschijn en blijft regen beperkt tot een enkele lichte bui.


In een groot deel van het land wordt het morgen 20 graden of meer. Alleen in het noorden van het land blijft de temperatuur wat achter omdat de bewolking hier erg hardnekkig zal zijn.

Warmtefront
Vannacht en morgenochtend trekt een warmtefront over ons land. Na passage hiervan bevinden we ons in warme lucht, afkomstig uit Zuid-Europa. Als morgen in de loop van de dag de zon gaat doorbreken, loopt de temperatuur snel op en wordt het in een groot deel van het land 20 graden of iets meer.

Vooral in de noordelijke helft van het land is de bewolking ook in de middag nog hardnekkig. Hierdoor zal in Groningen, Friesland, Drenthe en een groot deel van Noord-Holland de maximumtemperatuur iets achter blijven. Op de Waddeneilanden blijft de temperatuur nog iets achter en dat komt omdat de zuidelijke wind over het nog koude water van de Waddenzee waait.


Datum (in de periode 1981-2010) van de eerste warme dag. In het oosten is dat rond 14 april, in Limburg zelfs al rond 9 april. Eind april wordt op de Waddeneilanden vaak de eerste keer 20 graden gemeten.

In Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant, Limburg en een groot deel van Zeeland en Zuid-Holland komt het kwik wel op 20 graden of meer uit. Volgens de huidige verwachting wordt het in oostelijk Brabant en in geheel Limburg zo’n 22 graden. Omdat de zon pas in de loop van de dag meer en meer weet door te breken (de ochtend verloopt op veel plaatsen grijs en mogelijk zelfs miezerig!), wordt de maximumtemperatuur aan het eind van de middag verwacht. Aan het begin van de avond zal het nog lang aangenaam zijn waardoor het de eerste barbecue-avond van het jaar zal worden.

Precies op tijd
De warmte komt precies op tijd. Niet alleen omdat bijna iedereen het koude en sombere weer van de afgelopen tijd zat is, maar ook omdat het precies volgens de klimaatcijfers is. Gemiddeld wordt de eerste warme dag (maximumtemperatuur van 20 graden of meer) in het oosten en zuidoosten van het land rond 14 april gemeten. Dat het in het noorden en uiterste westen (nog) niet tot een warme dag komt, is dus gezien de klimaatcijfers niet eens zo vreemd.


De zondag start op veel plaatsen bewolkt en nevelig. Mogelijk valt er zelfs een beetje motregen. Pas in de middag komt de zon steeds beter tevoorschijn. Foto: Martin de Jongh.

Gemiddeld
Uiteraard gaat het hier om een gemiddelde. Soms zijn er jaren dat al in maart de eerste warme dag wordt gemeten. Zo werd het vorig jaar op 21 maart in het Limburgse Arcen 20,2 graden en de dag erop konden meer meetstations in het zuiden van het land de eerste warme dag noteren. In De Bilt werd het enkel afgerond 20 graden, een eerste echt officiële warme dag werd vorig jaar op 30 april gemeten. Later dan normaal, maar zeker niet zo laat als in 1983. Toen kon op het hoofdstation De Bilt pas op 31 mei een eerste warme dag noteren.  De meest vroege warme dag was overigens op 17 maart in zowel 1961 en 1990.


Vorig jaar was het op Koninginnedag voor het eerst meer dan 20 graden in De Bilt. Ruim een maand eerder werd de eerste warme dag in het zuiden van het land al gemeten. Foto: Marius Visser.

Vooruitzichten
Maandag trekt een koufront over het land.  Op het front zit meer bewolking en daaruit kan ook een enkele bui vallen. Voor het front waait een warme zuidenwind met langs de oostgrens nog temperaturen tot 20 graden, aan de achterzijde komt de wind van zee waardoor het in het westen van het land “slechts” 13 tot 15 graden wordt. Dinsdag en woensdag zijn vervolgens geen onaardige dagen. Met voldoende zon kan het landinwaarts nog weleens 20 graden worden. Toch liggen regenstoringen op de loer waardoor later in de week toch weer wat regen kan vallen.

Bron: Meteo Consult
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 april 2013, 13:39 uur | Bericht #393038
Warme weer blijft in Noorden achter

Deze zondag wordt de eerste officiële warme dag van 2013, maar het weer in de noordelijke provincies blijft achter. Dat meldt weeronline.nl. Het mooie weer trekt vanmorgen van het zuidelijk deel van het land in noordelijke richting. Wanneer de zon doorbreekt, schiet de temperatuur omhoog. Op een aantal plaatsen wordt het 20 of 22 graden. In de noordelijke provincies duurt het naar verwachting lang voor de zon echt te zien is. Het lijkt erop dat de hoogste temperatuur in onder meer Friesland pas aan het einde van de middag wordt bereikt. De thermometer blijft waarschijnlijk onder de 20 graden steken.Tuincentra door het hele land hadden het zaterdag al druk door mensen die het mooie weekeinde aangrijpen om in de tuin aan de slag te gaan.

Bron: LC
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2013, 15:57 uur | Bericht #393046
Eerste warme dag van 2013 in De Bilt vastgesteld

Zondag is de eerste officiële “warme dag” van 2013. Dat meldt weerplaza.nl. Om 15.20 werd in de Utrechtse plaats de 20-gradengrens gehaald, waarmee de dag officeel als warme dag de boeken in gaat. In het zuiden van Nederland was het al aan het begin van de middag 20 graden. In Brabantse Woensdrecht werd deze temperatuur werd gemeten. Tot nu toe was het op 6 maart het warmst in De Bilt, met 16,8°C.

Opvallend genoeg werden de hoge temperaturen bereikt zonder al te veel zonneschijn en met een stevige wind. "Dat geeft alleen maar aan hoe zacht de lucht van oorsprong eigenlijk is", aldus weerman Marco Verhoef van Weerplaza. "Want met zon en weinig wind, zou het in deze luchtsoort misschien wel 25 garden zijn geworden."

De komende dagen blijft het zacht, maar zo warm als vandaag zal het waarschijnlijk niet zijn, zo denkt Verhoef. "Aan het eind van de week komt minder zachte lucht onze kant op en dalen de maxima naar 13 graden; normaal voor midden-april."

Bron: Nu.nl

Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2013, 18:34 uur | Bericht #393058
In beeld: Eerste warme dag van het jaar

De eerste warme dag van 2013 is een feit: vandaag was het 20 graden in Nederland. We gingen naar buiten om ijs te eten, te wandelen, te fietsen, een terrasje te pakken of te picknicken.



















Bron:: RTL
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 april 2013, 20:56 uur | Bericht #393063
Monsterfiles door wegenwerken in mei


De winterschade aan onze gewestwegen heeft een prijskaartje van 25 miljoen euro. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) vanmiddag gezegd in de studio van VTM NIEUWS. Ze lanceert ook een campagne om de pendelaar te waarschuwen voor de vele werkzaamheden die morgen starten, en de monsterfiles die daarvan het gevolg zullen zijn.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 april 2013, 21:10 uur | Bericht #393064
Natuur komt uit winterslaap


Met de eerste warme dag is ook de natuur eindelijk uit haar winterslaap ontwaakt. De voorjaarsplanten staan in bloei. En ook de kikkers en de padden laten zich zien. Een maand later dan andere jaren.

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 april 2013, 22:15 uur | Bericht #393068
Eerste zomerse dag feit, komende dagen kouder

De eerste zomerse dag krijgt voorlopig geen vervolg. Komende dagen komt de temperatuur niet meer boven de 20 graden uit. Maar die eerste lentedag hebben we binnen. Na een lange winter werd vandaag de eerste zomerse dag genoteerd van dit jaar. Op 21 oktober 2012 was het voor het laatst dat er een temperatuur werd gehaald die de waarden van vandaag haalde.

Citaat van Weervrouw Helga van Leur "Sinds 21 okt 2012 is het niet meer zo warm geweest... (half jaar minus een week!)"
In het zuiden van het land was het het warmst, zegt RTL-weervrouw Helga van Leur. In Woensdrecht werd met 23,9 graden de hoogste temperatuur gemeten. Maar ook in de rest van het land werd, na een stroeve start van de dag, bijna overal 20 graden gehaald. Alleen in het noorden was het wat kouder.

Temperatuur gaat omlaag
Echt doorbreken doet de lente niet, want vanaf nu is het weer wat minder. Morgen wordt het in het midden van het land nog wel zo'n 17 graden, maar de zon zal zich nauwelijks laten zien. Op de Wadden wordt het slechts 11 graden. Ook kan het overal gaan regenen en na buien wordt het nog een paar graden kouder. Toch blijft de temperatuur in het grootste deel van het land boven de normale temperatuur in deze tijd van het jaar. Dat is 13 graden. Tot vrijdag blijft het rond de 16 graden schommelen. Volgens Helga van Leur hebben we de paraplu wel af en toe nodig.

Bron: RTL | Gewijzigd: 14 april 2013, 22:25 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 april 2013, 00:06 uur | Bericht #393079
Warmte komt te laat voor horeca

Het is vandaag officieel de eerste warme dag van het jaar. Het is namelijk meer dan 20 graden geworden. Voor de horeca aan de kust komt die warmte in ieder geval te laat. De meeste toeristen hadden namelijk al de koffers gepakt om na twee weken paasvakantie weer naar huis te vertrekken.


Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 april 2013, 12:32 uur | Bericht #393096
Fors meer sterfgevallen door griep en kou

De langdurige griepepidemie en het koude weer lijkt dit jaar voor fors meer sterfgevallen te zorgen. In de eerste drie maanden van het jaar zijn de gemiddelden veel hoger dan in andere jaren, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld stierven in de eerste dertien weken van 2013 meer dan drieduizend mensen per week.

In andere jaren werd slechts een aantal weken de drieduizend gehaald maar nooit was het aantal overledenen zo lang zo hoog. Er sterven vooral meer ouderen. Volgens een woordvoerder van het CBS was in de afgelopen jaren al vaker sprake van een stijging ten opzichte van andere wintermaanden. In de winter overlijden volgens hem sowieso altijd meer mensen.

Behalve aan kou en griep is de stijging ook toe te schrijven aan het feit dat er steeds meer ouderen in Nederland komen. Het aantal overlijdensgevallen blijft daardoor op middellange termijn toenemen. Volgens de woordvoerder is dat 'onontkoombaar'. Een warme winter kan het aantal sterfgevallen wel tijdelijk drukken.

Gezondheidsinstituut Nivel meldde vorige week dat de griepepidemie die al zestien weken heerst de langste is in twintig jaar. De epidemie is overigens wel bijna voorbij. Van een epidemie wordt gesproken als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren. Vorige week kampten nog 52 op de honderdduizend met griepverschijnselen.

Bron: Nieuws.nl
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 april 2013, 18:08 uur | Bericht #393105
De eerste warme dag van 2013

De eerste warme dag van 2013 is sinds gisteren (zondag) een feit. Toch was het niet het zonnige weer waar veel mensen op gehoopt hadden. Althans, dat was het niet gelijk, maar uiteindelijk kwam het vrijwel overal nog goed. Laten we eerst een blik op de weerkaart van zondag werpen. We zien daarop hogedrukgebieden boven Centraal Europa liggen, terwijl lagedrukgebieden zich manifesteren ten noordwesten van de Britse eilanden. Daaraan gekoppelde storingen spelen een belangrijke rol voor het weer van deze dag.


De weerkaart van afgelopen zondag. Achter een warmtefront stroomt warme lucht ons land binnen. Maar er is ook nog een zwakke storing te zien.


Door die storing houdt bewolking ons in eerste instantie verstoken van zonneschijn. Foto: Piet Grim.


En ook vielen in het westen en later in het noorden nog wat buitjes. Hier ziet u het radarbeeld van 8 uur ’s ochtends.

Zwakke storing
Achter het warmtefront stroomt met een zuidelijke wind warme lucht ons land binnen. Maar we zien op de weerkaart ook nog een zwart gestreept lijntje liggen, een zwakke storing. Deze storing is verantwoordelijk voor hardnekkige middelbare wolkenvelden die ons in eerste instantie verstoken houden van zonneschijn. En dat is niet het enige. In het westen en noorden is die bewolking zelfs dik genoeg voor regen. Toch is verbetering op komst. In de loop van de ochtend beginnen willekeurig de eerste bescheiden opklaringen zich voor te doen. Aan het begin van de middag werd het geleidelijk overal droog en begint de zon vanuit België echt goed door te breken. Die opklaringen bereikten Noord-Nederland overigens pas in de avond.

Hoge temperaturen
Voor de hoge temperaturen zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Ten eerste zijn er natuurlijk de passage van het warmtefront en de zuidenwind die zachte lucht aanvoeren. In de ochtend was dat al te merken, rond de klok van 6 uur noteerden de thermometers al veelal 12 tot 14 graden. Alleen meetstations die noord van een grote waterpartij lagen, hadden door de zuidenwind op dat moment een lagere temperatuur. Rond de klok van 10 uur werd het in Zuid-Nederland op de eerste plaatsen 20 graden en onder invloed van de zon liepen de temperaturen alleen maar verder op. De hoogste temperatuur werd uiteindelijk gemeten in het Brabantse Woensdrecht, 24 graden precies. In het noorden was de invloed van bewolking echter ook duidelijk merkbaar. Er is grofweg een lijn te trekken van Den Helder naar de grens tussen Overijssel en Gelderland. Ten noorden van die lijn bleef de temperatuur beneden 20 graden steken.


Uiteindelijk kwam het zonnetje er ’s middags goed aan te pas. Veel mensen trokken er dan ook opuit om te wandelen. Foto: Theo Westra.


En ook bij de stranden werd het druk. Foto: John Dalhuijsen.


Fietsers en motorrijders werden ook veel gezien. Foto: Fam. De Brabander.

Een zwoele avond als afsluiter
De eerste zomerse dag van 2013 was voor veel mensen een goede reden om eropuit te trekken. Fietsers en wandelaars waren veelvuldig te bekennen in natuurgebieden. Ook motorrijders konden voor het eerst sinds de lange winter hun motor weer eens uit het stof halen. En liefhebbers van de zon waren ruim vertegenwoordigd op de diverse stranden. De horeca zal dan ook een goede dag hebben gehad. Mede omdat het ’s avonds nog lang aangenaam was. De eerder genoemde maximumtemperaturen werden pas laat op de dag bereikt. En bij het invallen van de nacht noteerden de thermometers nog steeds zo’n 15 tot 18 graden.


De maximumtemperaturen werden pas laat op de dag gehaald. Woensdrecht was met 24 graden het warmst.


’s Avonds bleef het nog lang aangenaam. Foto: Fred Kerkkamp.

Op korte termijn een herhaling?
Het prachtige weer van gisteren zal voor veel mensen naar meer smaken. Toch zit dat er niet direct in. De komende week valt af en toe nog wat regen. Wel kan het woensdag op sommige plaatsen 20 graden worden. Maar met veel zon zal dat niet samengaan. Pas later in de week lijkt de zon zich vaker te laten zien. De wind draait dan echter ook naar het noordwesten en door de invloed van het koude zeewater veroorzaakt dat een flinke temperatuurval.

Bron: MeteoConsult
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 april 2013, 14:59 uur | Bericht #393134
'Tweede helft april frisser'

Het weerbeeld van de tweede helft van april lijkt een stuk frisser en somberder te worden dan de afgelopen dagen het geval is. Tot donderdag blijft het nog vrij zacht, maar daarna gaat de temperatuur naar beneden. Dat stellen meteorologen van Weerplaza.

April lijkt zo als vierde maand op rij te koud te eindigen. Wanneer de weersverwachting van de komende twee weken wordt verwerkt in het maandgemiddelde, komt de temperatuur uit op 7,9 graden. Normaal is dat 9,2 graden. Zo'n koude serie is de afgelopen tweeënhalf jaar niet voorgekomen.

Volgens Weerplaza krijgen we daarnaast ook de zon weinig te zien, maar is het verder ook te droog voor de tijd van het jaar. April lijkt slechts de helft van de regenval te krijgen van wat er normaal in de grasmaand naar beneden komt. Aan het einde van de maand heeft de zon ook ongeveer dertig uur minder geschenen dan normaal.

Bron: Nu.nl
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
17 april 2013, 14:05 uur | Bericht #393168
Die verdraaide noordwester


Zondag 7 april kregen we met weinig wind en veel zonneschijn een eerste zomers voorproefje. Echt hoog waren de temperaturen toen nog niet. Foto: Jos Hebben.

We kregen de laatste tijd al vaker een zomers voorproefje. Ook vandaag (woensdag) loopt het kwik flink op. Die hoge temperaturen gaan dit keer echter niet samen met veel zonneschijn. Vanaf morgen gaat het opnieuw veranderen. Niet alleen wat de temperatuur betreft, maar ook qua zon wordt het anders. De wind blijkt daarbij een cruciale rol te spelen. Laten we eerst eens terugkijken naar die zomerse voorproefjes, die voor veel mensen naar meer smaakten. Zondag 7 april was zo’n dag. Met veel zonneschijn en weinig wind kwam de temperatuur landinwaarts eindelijk weer eens in de dubbele cijfers. Terrasjes stroomden hierdoor snel vol. En precies een week later (afgelopen zondag) werd het na een soms stroeve start ook op veel plaatsen mooi weer met zon en maxima van meer dan 20 graden.


Exact een week later was dat wel het geval, landinwaarts werd het op veel plaatsen warmer dan 20 graden. Foto: John Dalhuijsen.

Terugval in de temperatuur
Na een iets minder warm intermezzo op maandag en dinsdag, loopt landinwaarts het kwik vanmiddag op tot 20 graden of meer. Maar vanaf morgen (donderdag) maakt de temperatuur een flinke val. Het wordt dan nog maar 11 tot 17 graden en de dagen erna koelt het met gemiddeld 8 tot 14 graden nog iets verder af.
Overigens mogen we met dergelijke maximumtemperaturen helemaal niet klagen. De norm voor deze tijd van het jaar (de gemiddelde maximumtemperatuur van 1980-2010) bedraagt namelijk zo’n 14 graden. Daarmee zijn de lagere temperaturen eigenlijk heel normaal voor de tijd van het jaar. Sterker nog, met temperaturen van 20 graden of meer leefden we soms duidelijk boven onze stand.


Op de weerkaart van woensdag zien we dat achter een warmtefront en met een zuiden wind zachte lucht ons land binnenkomt.

Rol van de wind
Bij deze temperaturen speelt de wind een belangrijke rol. Vandaag waait de wind uit zuidelijke richtingen en samen met een warmtefront is die zuidenbries verantwoordelijk voor de aanvoer van zachte lucht. Donderdag draait de wind naar het zuidwesten en trekt flink aan, tot matig of vrij krachtig boven land en vrij krachtig tot hard (5 tot 7 Beaufort) aan de kust. Op de Wadden behoort zelfs een windkracht 8 (stormachtige wind) tot de mogelijkheden. Door de wind stokken de temperaturen op de eerder genoemde 11 tot 17 graden. Vrijdag en zaterdag waait de wind uit noord- tot noordwestelijke richtingen. Eerst over de Noordzee dus. En het zeewater is hier momenteel nog koud, 4 tot 7 graden. Door die lage watertemperaturen kan de lucht erboven niet goed opwarmen en als de wind in ons land dan afkomstig is van dat koude water, heeft dat zijn uitwerking op de temperatuur.


Vrijdag draait de wind naar het noordwesten. Omdat de wind dan afkomstig is van het nog koude zeewater, pakken de temperaturen nog iets lager uit.

Na het weekeinde minder koud?
De verschillende weerkundige modellen suggereren dat het na het weekeinde minder koud wordt. De wind draait dan naar het zuidwesten. Hiermee is die wind afkomstig van landoppervlak waar het overdag al meer opwarmt, of het Kanaal waar de watertemperaturen met 7 tot 10 graden net wat minder laag zijn dan in de Noordzee. Hierdoor wordt het dan wel zachter, maar mogelijk ook wisselvalliger met meer bewolking en bij tijden wat regen of een bui. Het is echter nog maar de vraag of de storingen het echt kunnen winnen van de hogedruk boven Centraal Europa en ons land binnen kunnen komen.

Bron: Meteo Consult.
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
19 april 2013, 20:18 uur | Bericht #393304
Daar zijn de asperges weer


© vmma.

Vandaag is het aspergeseizoen officieel begonnen, maar bij de telers is daar nog maar weinig van te merken. Door de lange winter zijn er weinig asperges uit volle grond. Het seizoen is echter nog niet verloren, maar dan moet het wel snel warmer en zonniger worden.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
21 april 2013, 10:45 uur | Bericht #393357
Tijd om over te schakelen op zomerbanden

Automobilisten die met winterbanden rijden, schakelen stilaan best over op zomerbanden. Dat vraagt sectorconfederatie Federauto. Zomerbanden zijn interessanter van zodra de temperatuur boven de 7 graden Celsius uitkomt, en dat is nu al enkele dagen opnieuw het geval. Federauto benadrukt dat autobestuurders door de banden aan de seizoenen aan te passen, hun veiligheid en die van de andere weggebruikers verhogen.


© belga.

Ook mobiliteitsclub VAB meldt dat het tijd wordt om de winterbanden te wisselen voor zomerbanden, "want die scoren beter bij hogere temperaturen en zijn 3 procent zuiniger". Volgens VAB rijden we te lang met winterbanden rond, dikwijls uit nonchalance of onwetendheid. Zo blijkt uit een bevraging van VAB bij duizend respondenten dat 28,5 procent van de automobilisten met winterbanden nog niet weet wanneer ze die zullen wisselen.

1 miljoen meerkost
VAB berekende ook dat het hogere verbruik van winterbanden voor het totale wagenpark in België voor een meerkost van 1 miljoen euro per maand zorgt (660.000 liter extra verbruik). "Er is naast een veiligheidsvoordeel dus ook een financieel argument om de winterbanden nu te vervangen door zomerbanden", klinkt het.

Crisis
Tenslotte zorgt ook de crisis ervoor dat er langer met winterbanden gereden wordt om de kosten voor een bandenwissel uit te stellen. Woordvoerder van autofederatie Febiac Joost Kaesemans voegt eraan toe dat de crisis eveneens te voelen is in het periodieke onderhoud van de auto, dat automobilisten veel minder snel of correct laten uitvoeren dan in het verleden.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 april 2013, 17:28 uur | Bericht #393363
Warme week voor West Europa gevolgd door koud weekeind

Het weer in West Europa blijft in een achtbaan zitten. Deze week wordt het warmer, gevolgd door een scherpe draai naar koud weer. Het recentelijke weer is een aanzienlijke verbetering in vergelijking tot het begin van de lente in vele delen van Eruopa. De temperaturen liggen momenteel op of net boven de gemiddelde temperatuur in de grote steden zoals Londen en Parijs. Op korte termijn lijkt het weer deze koers te blijven volgen. Een hogedrukgebied nestelt zich in het midden van de week boven Frankrijk, waardoor een warme Atlantische lucht richting het noorden stroomt. Voor Engeland en Spanje zal het mooie weer rond woensdag pieken. Voor Frankrijk en het midden van Europa zal dit op donderdag geschieden. 

Op donderdag trekt een stormsysteem nabij IJsland richting het zuiden naar de UK en trekt op vrijdag en zaterdag richting Spanje. Zoals verwacht kan worden bij een stormsysteem, die komt vanuit het noorden van de Atlantische oceaan, gaat er koude lucht over de regio. Gelukkig is het een relatief "droog" systeem. Maar als er een bui gaat vallen, zal dit in de Schotse Hooglanden vallen in een mix van regen en sneeuw. De bijtende kou oostwaarts niet zo ver reiken als Oost Europa en Rusland. Echter is het in die regio's ook geen feest. Hier hebben de mensen te maken met zware regenbuien. 

© onweer-online
Bron: Accuweather
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 april 2013, 08:49 uur | Bericht #393427
Regen en ongevallen zorgen voor drukke spits


Situatie in de Randstad om 9.00u

De ochtendspits is dinsdag zeer druk. Door ongevallen en regen stond er rond half negen meer dan 300 kilometer file, ruim twee keer zoveel als normaal op dinsdagochtend. Dat meldde de ANWB. ''Het is vooral druk richting Rotterdam en in het midden van het land'', zei een woordvoerder. Op de A12 richting Den Haag staat een file van ruim 20 kilometer.

Bij Gouda zijn twee rijstroken afgesloten nadat platen piepschuim op de weg terecht zijn gekomen. Verkeer dat vanuit Utrecht naar Den Haag wil, kan volgens de ANWB beter via Amsterdam rijden.

Vrachtwagen met wijn
De A59 (Oss-Zonzeel) is weer vrij na een ongeval. Bij Zonzeel kantelde in de nacht van maandag op dinsdag een vrachtwagen geladen met wijn. ''Het duurde enkele uren voordat de ravage was opgeruimd'', zei de woordvoerder. Rond 07.45 uur ging de verbindingsweg naar de A16 richting Breda weer open. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend. De chauffeur bleef ongedeerd.

Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 23 april 2013, 09:05 uur, door Marga
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 april 2013, 13:36 uur | Bericht #393433
April doet wat hij wil

De lente. Er zijn al vele spreekwoorden voor bedacht. Maart roert zijn staart, en april doet wat hij wil. Op het ene moment heb je minimumtemperaturen onder nul en een paar dagen later wordt het overdag regionaal weer 20 graden of warmer. Ook deze week is dat het geval, al kan het weerbeeld soms wel wat tegenvallen. In het weekeinde kwam het op diverse plaatsen nog tot vorst. Zo had Twenthe in de nacht naar zaterdag -3,5 als minimumtemperatuur. De zondagnacht verliep over het algemeen iets minder koud. De laagste temperatuur werd toen met -3 gemeten in Hoorn. Ook in de nacht van zondag op maandag kwam het op diverse plaatsen weer tot vorst. Het Gelderse Deelen haalde toen met -2,7 graden de laagste temperatuur.


In april kan het ’s nachts nog goed koud worden. Hier zie je de minimumtemperaturen van afgelopen zaterdag.

Woensdrecht tot nu toe het warmst
Maar ook uitschieters naar boven zijn in deze tijd van het jaar helemaal niet vreemd. Op zondag 14 april werd het op veel plaatsen 20 graden of warmer. Woensdrecht spande met exact 24 graden de kroon. Twee dagen later was het opnieuw lenteachtig, al werd 20 graden toen net niet gehaald. Maar precies een dag later, op woensdag 17 april, gebeurde dat wel. Arcen kwam uit op 23,3 graden. Dergelijke uitschieters naar boven en beneden zijn overigens helemaal niet raar in deze tijd van het jaar. Het komt immers vaker voor dat het in een heldere en windstille nacht flink koud wordt. En de zon is ook al krachtig genoeg om het tijdens onbewolkte dagen flink op te doen warmen. Zeker wanneer een warmtefront meewerkt en er achter zo’n systeem met een zuidelijke wind zachte lucht wordt aangevoerd.


Maar ook uitschieters omhoog zijn mogelijk. Zoals op zondag 14 april. Woensdrecht haalde toen exact 24 graden, tot nu toe de hoogste temperatuur van 2013.


Dat het ’s nachts nog koud kan worden blijkt wel uit deze rijpfoto van maandag. Foto: Corina Magielse.

Vergelijking met het klimaat
Overigens zou het volgens het ‘klimaatgemiddelde’ overdag in april zo’n 14 graden moeten worden. De minimumtemperaturen liggen volgens die norm rond 4 graden. Maar ook hier moet je in je achterhoofd houden dat deze langjarige gemiddelden (gemeten over de periode 1981-2010) mede zijn opgebouwd door uitschieters naar boven en beneden. Terug naar het weer van hier en nu. Wie op vanochtend (dinsdagochtend) naar buiten keek, kan zich misschien niet voorstellen dat het morgen (woensdag) opnieuw warm kan worden. Toch hangt dat met elkaar samen. Achter de storing die de bewolking, nevel en miezerregen veroorzaakt, trekt vandaag en morgen namelijk een warmtefront net ten noordwesten van ons land langs. Meer dan een spatje op de Wadden valt er niet, maar de warme lucht erachter pakken we wel mee.

Maar een klimaat bestaat uit gemiddelden. Dus ondanks de gemiddelde temperatuur van 14 graden, kan het ook een behoorlijk stuk warmer zijn. Op dergelijke dagen doet de recreatiesector goede zaken. Foto: John Dalhuijsen.

Opnieuw 20 graden
Door de combinatie van redelijk wat zon en de aanvoer van warme lucht vanuit het zuidwesten, kan het morgen opnieuw 20 graden worden in het oosten en zuiden van het land. Donderdag wordt daar met 21 graden in Zuid-Nederland nog een schepje bovenop gedaan. Maar tegelijkertijd betekent dit niet dat het overal mooi weer wordt! In het zuiden wel. Er komt daar donderdag weliswaar iets meer bewolking opzetten, maar nog steeds is er ruimte voor zonneschijn. Dat staat in schril contrast met de noordelijke delen van ons land. Men lijkt daar door bewolking compleet verstoken te blijven van zonneschijn.

Hier zie je de weerkaart voor vandaag (dinsdag). De occlusie veroorzaakt tijdens de ochtend nog grijs weer met bewolking, nevel en miezerregen.


Op de weerkaart voor morgen (woensdag) kan je zien dat we achter het warmtefront terecht komen. Hoge temperaturen zijn het gevolg.


Ook donderdag liggen wij nog aan de warme kant van de fronten. Dit betekent opnieuw warm weer. In het noorden is het echter wel bewolkt.

Bron: Meteoconsult
Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 april 2013, 12:05 uur | Bericht #393453
Waarschuwing voor zeer hoge zonkracht



Het is woensdag en donderdag aan te raden om goed te smeren met anti-zonnebrandmiddelen. Nederland krijgt namelijk te maken met een zeer hoge zonkracht voor deze tijd van het jaar, waarschuwt weeronline.nl.

Waar normaal de zon normaal rond dit jaargetijde een kracht van vier tot vijf bereikt, is dat deze dagen zonkracht zeven. De maximale zonkracht in Nederland is acht, maar het komt zelden voor dat die waarde wordt gehaald.

Woensdag en donderdag komen vooral in het zuiden en zuidoosten veel zonnige perioden voor. In het binnenland kan het 20 graden of meer worden.

Voor de hoogte van de zonkracht is de dikte van de ozonlaag een belangrijke factor. Dat de zonkracht woensdag en donderdag zo hoog is, komt doordat op grote hoogte in de atmosfeer, de zogenoemde stratosfeer, een gebied met lagere ozonwaarden vanuit het zuidwesten wordt aangevoerd. "Dit betekent dat minder zonlicht onderweg naar het aardoppervlak wordt geabsorbeerd door ozon en we dus worden blootgesteld aan een hogere uv-straling", aldus Weeronline.

Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:33 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 247 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 247, lezen 2 mensen het topic "Winter discussietopic 2016/2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden