Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beltrami, MN; Hubbard, MN; Otter Tail, MN; Wadena, MN.

18 Jun 2024 12:32:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Becker, MN; Beltrami, MN; Hubbard, MN; Otter Tail, MN; Wadena, MN.

18 Jun 2024 12:26:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Koochiching, MN.

18 Jun 2024 12:11:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cass, MN; Crow Wing, MN; Itasca, MN; Koochiching, MN.

18 Jun 2024 12:07:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, MN; Otter Tail, MN; Wadena, MN; Wilkin, MN.

18 Jun 2024 12:03:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Becker, MN; Beltrami, MN; Clearwater, MN; Hubbard, MN; Otter Tail, MN; Wadena, MN.

18 Jun 2024 11:54:07

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

18 Jun 2024 11:38:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, MN; Grant, MN; Otter Tail, MN; Wadena, MN; Wilkin, MN; Richland, ND; Sargent, ND.

18 Jun 2024 11:33:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Otter Tail, MN; Wilkin, MN; Ransom, ND; Richland, ND; Sargent, ND.

18 Jun 2024 11:28:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Becker, MN; Beltrami, MN; Clay, MN; Clearwater, MN; Hubbard, MN; Mahnomen, MN; Otter Tail, MN; Polk, MN; Wadena, MN.

18 Jun 2024 11:20:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Becker, MN; Clay, MN; Clearwater, MN; Mahnomen, MN; Norman, MN; Otter Tail, MN; Polk, MN; Wilkin, MN.

18 Jun 2024 11:06:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barnes, ND; Cass, ND; Ransom, ND; Richland, ND; Sargent, ND.

18 Jun 2024 10:54:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, MN; Mahnomen, MN; Norman, MN; Polk, MN; Cass, ND; Steele, ND; Traill, ND.

18 Jun 2024 10:54:21

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Calhoun.

18 Jun 2024 10:54:06

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Nueces.

18 Jun 2024 10:54:06
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 maart 2013, 07:57 uur | Bericht #389556

Bron: The Weather Channel
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 maart 2013, 15:12 uur | Bericht #390847
Lenteverwachting 2013: Goed nieuws voor de maïsteelt en fruittelers in het noordoosten.

Het weerpatroon in een groot deel van de USA is deze maart heel anders dan het weer in de maand maart van vorig jaar. Dit gaat zich vertalen in een gunstigere omstandigheden tijdens het groeiseizoen voor de landbouw in de meeste gebieden (inclusief het maïs uit het Midwesten en het fruit uit het Noordoosten). Echter zullen er wel uitzonderingen zijn. 

Goed nieuws voor de landbouw van de Plains tot de Oostkust
Met de regen en sneeuw van de afgelopen winter en de buien in maart is er een positievere vooruitblik voor de maïsteelt aan het begin van de zomer voor delen van de Plains tot aan de Oostkust. Een goede maïsoogst later deze zomer kan de druk op het graan, veevoer verlichten met uiteindelijk meer gunstige prijzen voor de consument. Vergeleken met het hele vorige seizoen is er meer vochtigheid beschikbaar voor de akkerbouw wegens de lagere temperaturen en het lagere percentage verdamping van de Mississippi vallei tot het grote deel van de vlaktes aan de Atlantische kust. 

Droog weer kan de landbouw in de Rockies, Califonië en Florida parten spelen
Opbouwende hitte en droogte kunnen een probleem gaan vormen voor een deel van de High Plains tot aan de voet van de bergen in de Rockies. Een droogte kan ontstaan cq uitbreiden in Californië. Op het schiereiland Florida zullen de droogte omstandigheden in het eerste deel van de zomer verergeren, om later in het jaar weer te verbeteren.Dikker sneeuwdek betekent meer vochtigheid voor de akkerbouw
De stormen in de afgelopen maanden hebben een beide normale hoeveelheid sneeuwval gebracht naar de grote landbouwgebieden ip de Lower Plains tot in het Midwesten en in delen van het Noordwesten. De vochtigheid van de smeltende sneeuw zal in de komende weken diep de grond intrekken. Het overschot vult de stromen en rivieren. Er zijn echter wel zorgen. Door het gebrek aan grote winterstormen (sneeuwval) in de Sierra Nevada en andere gebieden in het westen kan er een tekort ontstaan aan water in Californië. Veel sneeuwval tijdens de lente van vorig jaar bracht het waterpeil in het noordelijk deel van de Sierra Nevada bijna tot normaal. Echter in het midden en het zuiden van de Sierra Nevada heeft het zowel vorig jaar als dit jaar te weinig gesneeuwd. In combinatie met de abnormale droogte tijdens de afgelopen zomer kan dit gaan leiden tot een verlaagde waterstand in de Colorado rivier. De Colorado rivier loopt door Colorado, Wyoming en Arizona. De rivier is belangrijk voor de watervoorziening van de landbouw en voor de opwekking van energie door waterkrachtcentrales. Van droogte naar overstromingen?
Plotselinge lokale hevige regenval (met of zonder een aanwezig sneeuwdek) of het gebrek aan gemiddelde regenval kan de balans makkelijk laten omslaan van droogte naar overstromingen. Een gebied, dat de komende tijd in de gaten gehouden moet worden in verband met deze overstromingen is het zuidoosten van New England. Echter zijn hier geen grote gebieden met landbouw. Een paar rivieren van de Central Plains tot de Upper Midwest kunnen buiten de oevers gaan treden wegens het smeltende sneeuw in combinatie met regenval. Dit staat in schril contrast met vorig jaar. Gedurende de tweede week van maart 2012 flirten vele rivieren met een bijna record lage waterstand. 

Gering risico op nachtvorst tijdens de lente
Volgens Paul Pastelok, hoofd lange termijn verwachtingen, liggen de temperaturen in de lente en zomer nabij of even boven het gemiddelde voor grote delen van de USA. Echter de gebieden nabij de Mississippi rivier en de Atlantische kust kunnen tijdens beide seizoenen te maken krijgen met temperaturen onder het gemiddelde. In maart lag de gemiddelde temperatuur aanmerklijk lager vergeleken bij maart 2012. Hierdoor is de bodemtemperatuur lager, waardoor de verdamping ook minder snel gaat. Een langzamere ontluiking van de bloesem rond de Grote Meren en in het Noordoosten reduceert het risico op bevriezingsschade aan fruitbomen.Aanhoudende buien
Tijdens het grootste deel van het groeiseizoen verwachten we voldoende vocht met uitzondering van gebieden in de Mississippi vallei tot de Oostkust, volgens Pastelok. Meteorologen verwachten stormsystemen, die binnen komen rollen van het Noordwesten om dan vervolgens naar het Midwesten te trekken. Zij zullen zich voeden met vochtige lucht vanaf de Golf van Mexico. Er bestaat altijd een risico op een verlate sneeuwbui. Het risico op zo'n bui is iets groter voor delen van de Grote Meren, het Mid-Atlantic en het Noordoosten. 

"Tijdens een late winter is de tendens, dat een aanhoudende blokkade zich vormt (jetstream). Dit patroon kan zich blijven manifesteren tjdens de lente. In april kan zo'n patroon de oorzaak zijn van het afbreken van de jetstream. Hierdoor kan er een storm ontstaan met sneeuwbuien, die verder naar het zuiden ligt, dan volgens de tijd van het jaar verwacht zou worden. Meestal produceren zulke stormen alleen natte sneeuw op hoger gelegen gebieden. De sneeuw is ook weer snel gesmolten. 

Volgens zuidelijk weer-expert Dan Kottlowski zijn de wateren van de Golf van Mexico koeler dan vorig jaar. Het is mogelijk, dat deze trend doorzet. Hierdoor zal de intensiteit van het severe weather / extreme weer in het Zuiden in het voorjaar minder zijn. De koelere wateren halen "de scherpe kantjes van het extreme weer af." 


Hoe spelen onweersbuien een rol?
Een overblijvende belangrijke factor voor de landbouw in de Plains en het Midwesten is de frequentie en de distributie van onweerscomplexen, die onder meteorologen bekend staan als Mesoscale Convectieve Systemen (MCS's) en Mesoscale Convectieve Complexen (MCC's). Deze systemen lijken op een tropische storm boven land. Ze trekken vochtige lucht uit de at.mosfeer en deponeren deze in de vorm van stormregens. De complexen kunnen over honderden kilometers "reizen". Het vorig jaar uitblijven van deze systemen (m.u.v. de derecho in juni) zorgde ervoor, dat de droogte intensiveerde. Er trok minder vochtigheid in de grond, waardoor meer energie van de zon werd geabsorbeerd. Waardoor vervolgens de lucht in de onderste luchtlagen eveneens opwarmde. "Dit jaar verwachten wij een nabij gemiddeld aantal van dit soort complexenboven het Midwesten en de Lower Plains. Er zal vermoedelijk een prominente vochtige luchtstroom vanaf de Golf aanwezig zijn op laag niveau. Hierdoor worden complexen verder naar het noorden gevoed. "Een significant deel van het wintergraan kan geoogste worden, voordat het te droog wordt," zegt Mike Smite, vice-president van Accuweather. Echter sommige delen van de graangebieden en de graslanden op de High Plains (net ten oosten van de Rockies) hebben nog steeds te maken met een buitensporige droogte (hoogste niveau) ondanks de recentelijke buien. Waar dit in deze regio niet het geval is, kan de droogte verergeren als de onweerscomplexen uitblijven. 

Blik op de zomer en de landbouw
Deze zomer zal vermoedelijk een typische zone van hogedruk in de meeste lagen van de at.mosfeer zich boven de Rockies opbouwen en uitbreiden over de Plains en richting het westen naar de Pacifische kust. Hoe ver dit hogedrukgebied zich uitbreidt bepaalt de gebieden van droogte, hitte en vochtigheid, alsmede de omvangrijkheid van de Zuidwest moesson. Voorafgaande aan het ontstaan van dit hogedrukgebied, welke een noordwaartse uitstulping in de jetstream vertegenwoordigt. kan enige hitte en droogte flirten met het oostelijk deel van het land. "Een golf van warmte en droogte zal zich manifesteren in de maand juni in het Midwesten en delen van het Oosten voorafgaande aan de ontwikkeling van de noordwaartse uitstulping in de jetstream," zegt Pastelok. Als de knik in de jetstream zich ontwikkeld heeft zal verder naar het oosten in delen van het Midwesten en Noordoosten de jetstream een zuidwaartse dip maken. Hierdoor zal het minder extreem en minder lang warm zijn. In juli en augustus komen door de dip meer zomerbuien en onweersbuien voor. 

In het zuiden zal hogedruk de regenval in Florida tot in juni verhinderen. Echter lichte afkoeling aloft in de oostelijke staten in het midden van de zomer kan het ontstaan van tropische onweersbuien bevorderen. In de midden-zuidelijke staten zorgt een stroom van vochtige lucht vanaf de Golf van Mexico samen met de hitte van de zon voor de ideale ingrediënten voor zomerse onweersbuien.

"We zitten in de neutrale fase van de ENSO en dit zal komende zomer aanhouden, meldt Pastelok. Hierdoor zullen we weinig verandering in de algehele gemiddelde temperatuur en neerslag. 

© onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:38 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.862 topics, welke bij elkaar 448.390 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.589 leden.
Het nieuwste lid is scrhebergen@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 66 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 66, lezen 2 mensen het topic "Het klets- en waarneemtopic Lente 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden