Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:43

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, FL; Duval, FL.

6 Dec 2023 20:27:23
Actueel
1 / 4

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Orkaanseizoen 2023

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 maart 2013, 20:52 uur | Bericht #391289
Zware herfststormen in Europa door orkanen in warmer klimaat

Orkanen boven de Atlantische Oceaan kunnen aan het eind van deze eeuw voor meer zware herfststormen in West-Europa zorgen. In een warmer klimaat zullen orkanen makkelijker naar de straalstroom trekken dan nu het geval is. Boven een warmere en vochtigere oceaan kunnen ze weer krachtiger worden en transformeren tot een zware storm die met windkracht 11 of 12 Europa treft.


Links: Banen van stromen die in het huidige klimaat de Europese kust met orkaankracht bereikt hebben. Rechts: Hetzelfde in een warmer klimaat aan de eind van de eeuw. De (sub)tropische oorsprong van deze stormen is goed te zien. Bron: KNMI, Future Weather project

West-Europa heeft nu wel vaker te maken met orkaanrestanten, maar deze zijn dan zo verzwakt dat ze niet meer voor extreem weer zorgen. Getransformeerde orkanen – orkanen die verder gaan als zware storm – zijn in Europa tot nu toe weinig voorgekomen. In 1993 bereikte orkaan Floyd de kust van Bretagne als herfststorm met windsnelheden van orkaansterkte. In Noord-Amerika komt dit veel vaker voor. Een recent voorbeeld is Sandy, die afgelopen oktober in New York grote schade veroorzaakte.

In een warmer klimaat kunnen zware stormen met een tropische oorsprong ook in West-Europa vaker voorkomen. Dit laten KNMI-wetenschappers in een recent artikel zien. Vanwege de opwarming van de aarde kunnen orkanen boven de Atlantische Oceaan verder naar het noorden trekken en daarbij hun intensiteit behouden. Daarnaast ontstaan ze ook verder naar het oosten, waardoor de afstand naar Europa korter wordt. In een warmer klimaat kunnen orkanen tevens krachtiger worden omdat een warmere atmosfeer meer vocht bevat en meer energie geeft.

KNMI-onderzoekers hebben dit met een zeer gedetailleerd weer- en klimaatmodel, EC-Earth, berekend. Ze laten zien dat in een warmer klimaat bovenstaande combinatie van factoren er inderdaad voor zorgt dat orkanen veel vaker als samenhangend ronddraaiend systeem in de westelijke stroming terecht komen. Ze nemen dan weer in kracht en omvang toe om boven Europa als zware herfststorm aan land te komen. Zo’n storm zou in Nederland vooral veel wind (windkracht 11 en 12) en regen brengen. Stormvloeden lijken ze hier niet te veroorzaken omdat ze vanuit het (zuid)westen zullen komen.

Door de nieuwe supercomputer van het KNMI en de grote efficiëntie van het KNMI-klimaatmodel EC-Earth hebben onderzoekers de overgang van orkanen naar herfststormen voor het eerst gedetailleerd kunnen bestuderen. Voorheen was dit door gebrek aan voldoende rekenkracht niet mogelijk. Nog steeds worden de zwaarste orkanen door modellen onderschat omdat de computers daarvoor nog niet krachtig genoeg zijn. De huidige klimaatsimulaties geven echter al een steeds duidelijker toekomstbeeld. Het KNMI gaat de conclusies van deze berekeningen vergelijken met resultaten van andere klimaatcentra in de wereld.

De resultaten van dit KNMI-onderzoek More hurricanes to hit Western Europe due to global warming zijn gepubliceerd in Geophysical Research Letters, doi:10.1002/grl.50360.

Bron: KNMI
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
28 maart 2013, 15:10 uur | Bericht #391945
Hmmm, van de klimaatdesk van hetzelfde instituut kreeg ik toch vandaag na (Email)antwoord, op vragen van mij hierover, een ander idee.

"Het aantal stormen is de laatste jaren sterk verminderd. Dat is geen gevolg van het broeikaseffect, noch zou het broeikaseffect een toename van de stormen moeten veroorzaken. Het stormklimaat in de noord-oostelijke Atlantische Oceaan en de Noordzee is (en was altijd) zeer variabel. Uit geschreven getuigenissen (kronieken ed) weten we dat (zware) stormen soms jaren of zelfs decennia lang niet optraden, om daarna met korte afstand elkaar op te volgen. Tot ongeveer 1900 kunnen we uit druk metingen het stormklimaat reconstrueren. Naar een maximum aan het begin van de 20de eeuw ging de stormactiviteit terug om na 1950 weer toe te nemen. In de jaren 90 van de 20de eeuw werd een maximum bereikt, gevolgd door een snelle afname.

Tegenwoordig is de stormactiviteit historisch laag.
Waarom dat zo is is niet duidelijk
. Modelberekeningen laten ook een grote variabiliteit zien, maar plaatsen pieken en dalen in willekeurige andere tijdvakken. Dat duidt erop dat het optreden van die pieken en dalen geen aanwijsbare enige oorzaak heeft, maar door het samenspel van veel factoren veroorzaakt wordt.


(En nu komt het!!! Ben47)
Modelberekeningen voor de toekomst, in een door toenemende broeikasgassen opwarmend klimaat, laten ook geen toe- of afname van de stormactiviteit in de noord-oostelijke Atlantische Oceaan zien. Wat stormen betreft blijft dus alles bij het oude: grote variaties, maar geen verandering.

Klimaatdesk KNMI"


Ach ja, de uitgave voor die superdure nieuwe computer moeten we natuurlijk wel  verantwoorden. Dus gooien we even een berichtje eruit dat strijdig is met wat we zelf vinden. Iedere belastingbetaler weer tevreden gesteld en de goedgelovige sensatiebeluste media gaan er wel mee aan de slag. 8) | Gewijzigd: 28 maart 2013, 15:11 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.782 topics, welke bij elkaar 448.049 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.561 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 78 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 78, lezen 3 mensen het topic "Winter discussietopic 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Orkaanseizoen 2023

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden