Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holmes, FL; Walton, FL; Washington, FL.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iron, MI.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, GA; Haralson, GA; Paulding, GA.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Delta, MI; Marquette, MI.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Florence, WI.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaverhead, MT; Madison, MT.

28 Jun 2022 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, WI; Vilas, WI.

28 Jun 2022 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Charlotte, FL; DeSoto, FL.

28 Jun 2022 23:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Davis, UT; Salt Lake, UT.

28 Jun 2022 23:23:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Delta, MI; Menominee, MI.

28 Jun 2022 23:21:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Broadwater, MT.

28 Jun 2022 23:16:06

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 22:59:32

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 22:59:31

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 22:59:30

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 22:59:29
Actueel
1 / 4

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 maart 2013, 14:59 uur | Bericht #391261
'Extreme gevoelstemperatuur van minstens -10 in weekend'


Gevoelsmatig mogelijk nog nooit zo koud in tweede helft maartHet advies van Weerplaza: kleed uzelf dit weekend warm aan © anp.

Er staat een zeer koud weekeinde voor de boeg. Zaterdag zorgen een straffe oostenwind en temperaturen rond het vriespunt, voor een zeer schraal en ijskoud weertype. 'Het wordt voor het gevoel zelfs een van de koudste weekenden in de tweede helft van maart ooit', zegt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.nl.

De gevoelstemperatuur zakt zaterdag in de vroege ochtend naar -10 graden en bereikt in Noordoost-Groningen zelfs lokaal -14 graden. In de tweede helft van maart heeft het in de afgelopen zestig jaar slechts zelden zo koud aangevoeld in Nederland. Het record voor de gevoelstemperatuur staat op -13,3 graden en dateert van 23 maart 1958.

Verder bestaat het weerbeeld op zaterdag uit wolkenvelden en een beetje zon, vooral in het noorden. In het zuiden van het land kan zaterdag een beetje sneeuw vallen. Op zondag is het overal weer droog en schijnt vaker de zon. Het kwik ligt in de middag rond 2 graden. Daarbij neemt de wind geleidelijk af en dat maakt het ook voor het gevoel dan weer iets minder koud. Na het weekeinde blijft het voorlopig nog koud, met een middagtemperatuur tussen 2 en 5 graden. Wel is er geregeld zon en het blijft overwegend droog.

Gevoelstemperatuur?
In weerberichten wordt vaak gesproken over de gevoelstemperatuur, vaak als het koud is en de wind flink aantrekt. De gevoelstemperatuur zegt niet alleen iets over de algemene beleving van het weer, die natuurlijk voor eenieder net even anders is, maar gaat vooral over het effect dat kou en wind gezamenlijk hebben op het menselijk lichaam.

Als de gevoelstemperatuur zeer laag is, beneden -10 of zelfs -15 graden, kan na ongeveer een uur al onderkoeling optreden en daarna zijn zelfs bevriezingsverschijnselen mogelijk. Daarbij is aangenomen dat iemand in elk geval wel gepast (dus warm en winddicht) is gekleed. De reden dat er, ondanks goede kleding, toch letsel kan ontstaan, is dat er meestal nog kleine delen van het lichaam blootgesteld zijn. Dat is vaak vooral het gezicht.

Bron: AD
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
22 maart 2013, 10:30 uur | Bericht #391308
Koudste 23ste maart sinds 1916 in het verschiet

Het blijft vandaag erg koud, maar ook droog. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking vanaf de middag geleidelijk toe. De oostenwind waait matig tot vrij krachtig, en aan de kust staat een krachtige wind. Hoewel de maxima variëren van 3 graden op de Hoge Venen tot ongeveer 7 graden elders, voelt het door de wind kouder aan. Vanavond en vannacht neemt de bewolking toe, en valt er lichte regen die later overgaat in lichte sneeuw. In het noordoosten van het land blijft het voorlopig nog droog.


Archieffoto. Het blijft de komende dagen erg koud en er kan ook wat sneeuw vallen. © belga.

In de nacht van vandaag op morgen hangen de minimumtemperaturen tussen -4 op de Hoge Venen en rond het vriespunt elders. Plaatselijk kan gladheid optreden.

Morgen belooft weinig beterschap. Er is veel bewolking, en er zijn perioden met regen, smeltende sneeuw of sneeuw. De maxima variëren tussen -1 en 4 graden. Aan zee staat een krachtige ijzig koud aanvoelende oostenwind, in de rest van het land is dat een vrij krachtige oostenwind. Uit de computerberekeningen blijkt dat het zaterdag in Ukkel niet warmer wordt dan 3 graden. Als dat het geval is, beleven we de koudste 23ste maart sinds 1916, wat maximumtemperatuur betreft.

De volgende dagen blijft het veel te koud voor de tijd van het jaar. De ijskoude oostenwind blijft aanhouden, en er kan ook zondag wat lichte sneeuw vallen. Volgende week blijft het droog met nu en dan zon en een afnemende wind, maar 's nachts en 's ochtends vriest het nog altijd. In het begin van de week schommelt de middagtemperatuur rond 2 graden, later wordt dat ongeveer 4 graden.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 maart 2013, 13:30 uur | Bericht #391328
Weekeinde met extreem lage gevoelstemperatuur

De gevoelstemperatuur duikt het eerste lenteweekeinde onder de -10 graden. De temperatuur ligt rond het vriespunt, maar de oostenwind zorgt ervoor dat het een stuk kouder aanvoelt. Weeronline.nl spreekt van een extreem lage gevoelstemperatuur voor de tijd van het jaar.

Het zuiden van Nederland kan bovendien winterse neerslag verwachten. Zaterdag en zondag zouden wel eens de koudste 23 en 24 maart kunnen worden sinds 1916. In dat jaar werd het op beide dagen respectievelijk 1,1 graden en 2,9 graden.

De meteorologen van weeronline.nl verwachten dat het voorlopig koud blijft. De oosten- en noordoostenwind blijft zeker tot woensdag voor lage gevoelstemperaturen zorgen. Wel is het na het weekeinde droog en zonnig. Waarschijnlijk blijft de gemiddelde etmaaltemperatuur deze maand onder de 3 graden. Daarmee is het dan de koudste maart sinds 1987.

Bron: NU.nl
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 maart 2013, 13:46 uur | Bericht #391332
Sport niet afgelast vanwege kou


Vorst op de akkers bij Medemblik, ANP 

De grootste sportbonden zijn niet van plan de competitie komend weekend stil te leggen vanwege de "Siberische temperaturen" die worden verwacht. Het gaat niet hard vriezen, maar wel stevig waaien. Daardoor kan de gevoelstemperatuur zakken tot rond de min 10 graden.

Het is voor de KNVB geen reden om de amateurwedstrijden collectief af te gelasten. De bond wil dat voetbalclubs zelf beoordelen of het verantwoord is om te spelen.

Volgens een woordvoerder zijn er geen regels die het spelen bij extreme kou verbieden. Het is aan de scheidsrechter en de lokale KNVB-vertegenwoordiger om te beoordelen of de veiligheid van de spelers gewaarborgd is.

Spelplezier
Ook de Koninklijke Nederlandse Hockeybond heeft vooralsnog geen plannen om de competitie morgen stil te leggen. Volgens de KNHB moeten de regio's en clubs daar een besluit over nemen.

Hoofd amateurcompetitie Andries Versteeg: "Op plekken waar het heel koud wordt kunnen wedstrijden worden afgelast, maar het is niet verplicht. Er zijn ook altijd plaatsen waar de omstandigheden meevallen en daar gaan de wedstrijden gewoon door. Volgens Versteeg worden jeugdwedstrijden waarschijnlijk als eerste geschrapt "omdat het spelplezier van de kinderen door de kou teveel afneemt."

Daklozen
Vanwege de verwachte kou gaat de nachtopvang voor daklozen in Maastricht de komend nachten weer open. Het Leger des Heils heeft extra matrassen en dekbedden en kan zo'n honderd mensen opvangen.

Moniek Vankan van het Leger des Heils: "Er geldt een noodverordening waardoor daklozen niet op straat mogen zijn tussen 19.00 en 09.00 uur." Volgens Vankan let de politie extra goed op en worden daklozen die toch buiten zijn naar de nachtopvang gebracht. Ook in Utrecht moeten daklozen dit weekend verplicht gebruikmaken van de nachtopvang, omdat de gevoelstemperatuur waarschijnlijk zakt naar min 10 graden.

Daklozenopvangcentra in de vier grote steden nemen verder geen extra maatregelen, omdat de winterdienstregeling nog van kracht is. In Den Haag zijn 125 extra bedden beschikbaar. Volgens een woordvoerder van het Leger des Heils in Den Haag waren de afgelopen tijd steeds zo'n 100 bedden bezet.

Directeur Peter Beukers van Bakkerij 't Stoepje is niet bang dat zijn werknemers morgen veel last hebben van de kou. Het bedrijf heeft marktkramen door heel het land. "Ze hebben bijna allemaal een eigen gasgestookte oven. Die geeft veel warmte en door de kraam verder goed af te sluiten kun je die warmte vasthouden."

Bron: NOS
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 maart 2013, 16:50 uur | Bericht #391336
IJskoud weekend op komst

Eigenlijk kan het niet meer, zo lang zo koud en zo laat in het seizoen. Maar we zullen er toch nog even aan moeten geloven; de koude gifbeker gaat dit voorjaar helemaal leeg. Lijkt het vanmiddag nog aardig met het zonnetje erbij en temperaturen tussen 2 graden in het noorden en 6 graden in het zuiden, vanaf morgen worden we toch nog even door veel koudere lucht bezocht. En komen de temperaturen zelfs overdag nauwelijks boven het vriespunt uit. Het zal veel kouder aanvoelen, vooral door de sterke van de wind en de teruglopende luchtvochtigheid.


Het waait hard, ook de komende dagen. Daardoor voelt de kou nog veel intenser aan dan hij in werkelijkheid al is. Foto: Jannes Wiersema.

Het uitzonderlijk koude weer voor de tijd van het jaar speelt zich af aan de zuidkant van een groot hogedrukgebied, waarvan het centrum boven het Poolgebied de afgelopen dagen even een sterkte van ruim 1060 hPa haalde. Inmiddels is de luchtdruk in het gebied weer langzaam aan het dalen, maar het hogedrukgebied blijft voorlopig nog nadrukkelijk op de weerkaart aanwezig, in de regio van Groenland en IJsland. Een bijwerking van het hogedrukgebied in de Poolregio is dat de koude lucht, daar normaal aanwezig, ver naar het zuiden weg kon stromen. En nu het weer in grote delen van Europa, inclusief Nederland in de greep heeft.

Zachte lucht vanaf de oceaan probeert het wel, opgehitst door lagedrukgebieden op de oceaan, maar loopt voorlopig vast op het nog altijd indrukwekkende koudebastion boven het Europese continent. De grens tussen beide ligt de komende dagen van België naar het zuiden van Duitsland. Dat is dan ook de plaats waar een wolkenzone ligt en waar neerslag kan vallen, vooral in de vorm van sneeuw, maar ook regen en zelfs ijzel zijn denkbaar. België zou regionaal weer flink wit kunnen worden.

In Nederland kan gedurende het weekend vooral in het zuiden wat sneeuw vallen, in de rest van het land blijft het denkelijk droog en vooral in het noorden komt ook de zon erdoor. Bij ons waait al die tijd een ijzige oostelijke wind die nog wat toeneemt. Boven land wordt de wind vrij krachtig, een windkracht 5 en doorstaand, aan zee komt een krachtige tot harde oostenwind te staan met flinke windstoten.


Vooral in de buurt van het water is de kou goed te merken. Foto: Gerard Boukes.

Lucht erg droog
De aangevoerde lucht – afkomstig van het op veel plaatsen nog besneeuwde Europese continent – wordt daarbij niet alleen kouder, maar ook nog stukken droger. De dauwpunten, dat zijn de temperaturen waarnaar de lucht zou moeten afkoelen om mistvorming mogelijk te maken, gaan steeds verder omlaag. Zondagochtend vroeg zouden ze zelfs even tot tussen -15 en -20 graden kunnen dalen en dat zijn waarden die in Nederland zelden worden gemeten, zelfs niet in de winter. Het geeft eens te meer aan hoe bijzonder de situatie van de komende dagen is.

Kijken we puur naar de temperaturen, zoals die voor het weekend worden verwacht, dan lijken die niet eens zo indrukwekkend, zeker als je de tijd van het jaar waarin ze optreden even buiten beschouwing laat. Temperaturen tussen -2 en als uiterste -7 graden in de nacht en overdag maxima tussen 0 graden in het noorden en 2 of 3 graden in het zuiden van het land hebben we wel eerder gehad deze winter, en toen dat gebeurde waren we daar niet echt ondersteboven van. Nu, met de wind erbij, de steeds lagere dauwpunten en het tijdstip, zo laat in het seizoen, mogen we natuurlijk wel van een zeer uitzonderlijke situatie spreken. Die zelden voorkomt.


In de bossen bij Groesbeek zag het er gistermorgen nog winters uit. Foto: Wouter van Bernebeek.


In Brabant ontwaakte de natuur vanochtend zo. Foto: Corina Magielse.

Nova Zembla
Om een indruk te geven hoe bijzonder de gebeurtenis van het komende weekend is, hebben we even nagegaan waar de lucht, die morgen en zondag over ons land stroomt, vandaan komt. Het blijkt dat de koudste en droogste lucht, die zondagochtend vroeg over het land stroomt, helemaal uit de omgeving van Nova Zembla komt; een gebied waar het vanochtend 15 tot 27 graden vroor. Nu wordt die lucht op z’n weg naar Nederland, die in sneltreinvaart verloopt, door de sterke zon van dit moment natuurlijk flink opgewarmd, en toch blijft er dik winterweer over. Wil je een keer voelen hoe echt Arctische lucht aanvoelt, dan is zondagochtend vroeg het moment om een winterwandeling te maken. Dit zal niet snel weer gebeuren.

De combinatie van de wind, de lage temperaturen en de geringe luchtvochtigheid maakt dat de gevoelstemperaturen zondagochtend vroeg vooral in de buurt van grote wateroppervlakten tijdelijk tot tussen -15 en -20 graden kunnen dalen. Zo laag zijn ze eerder in de winter niet geweest. Nog een duidelijke aanwijzing dus voor hoe uitzonderlijk de situatie van de komende twee dagen is.


J. Thijms-Bosma schoot dit plaatje in winterse sferen vanochtend bij Nijlande in Drenthe


Bij Winterswijk zat er ijs op het water. Foto: Willy Bonnink.

Rond pasen zachter
Na het weekend gaan de scherpe kantjes van het koude weer in Nederland er wat af, al gaat dat erg langzaam. In de nachten blijft het nog lange tijd licht en soms matig vriezen, maar overdag komen de temperaturen duidelijker boven nul. Verder neemt de wind af en schijnt de zon de meeste dagen behoorlijk. Rond het paasweekend is er uitzicht op verder stijgende temperaturen en moet de lente toch echt beginnen.


En toch moet het een keer lente worden... Foto: Ankie Grijsen.


Maar eerst komt er nog een portie Arctische lucht over, zondagochtend vroeg. Helemaal afkomstig uit Nova Zembla. Bron: NOAA Hisplit.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 22 maart 2013, 16:50 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
22 maart 2013, 18:28 uur | Bericht #391347
Siberisch weekend: -15 graden en sneeuw

We gaan een 'Siberische koud weekend' tegemoet, zegt RTL-weerman Peter Timofeeff. Morgen kan er in het zuiden van het land tot 5 centimeter sneeuw vallen en zondagochtend kan de gevoelstemperatuur uitkomen op min 15 graden, meldt het KNMI.Volgens het weerinstituut gaat het morgenmiddag vanuit het zuiden licht sneeuwen, daar kan 3 tot 5 centimeter sneeuw vallen. In het midden valt 1 tot 3 centimeter en in de noordelijke helft blijft het droog, verwacht het KNMI.

Sneeuw blijft liggen
Dat zorgt nog niet voor gladheid, maar 's avonds blijft de sneeuw op steeds meer plaatsen liggen. In de nacht naar zondag neemt de sneeuw geleidelijk af, maar volgens het KNMI wordt het dan nog niet helemaal droog.

Citaat van RTL-weerman Peter Timofeeff: "Weekeinde Siberisch koud. Eind volgende week einde kou. #eindelijk Pasen in de dubbele cijfers? #lentegevoel "
Het wordt dit weekend ook behoorlijk koud voor de tijd van het jaar. 's Nachts kan de temperatuur dalen tot -7 graden, overdag schommelt de temperatuur tussen de 0 en 3 graden.

Koude wind uit Nova Zembla
Toch voelt het veel kouder aan. Omdat er een hele koude wind waait kan de gevoelstemperatuur vooral in de buurt van grote wateroppervlakten tijdelijk tot zelf -20 graden dalen, meldt MeteoConsult. "We zullen er nog even aan moeten geloven; de koude gifbeker gaat dit voorjaar helemaal leeg."

De wind die zondagochtend over ons land stroomt is afkomstig uit de omgeving van Nova Zembla. Een gebied waar het vanochtend tot 27 graden vroor. Hoewel de lucht natuurlijk wel opwarmt op z'n weg richting Nederland, blijft er toch echt winterweer over, schrijft het weerinstituut op zijn website.

Maar er is ook goed nieuws. Volgens Peter Timofeeff is het eind volgende week klaar met de kou. Met het paasweekend lijkt het weer wat meer lente te worden.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
22 maart 2013, 20:40 uur | Bericht #391362
Geen werkzaamheden Ceintuurbaan Zwolle door kou

De geplande werkzaamheden op de Ceintuurbaan in Zwolle voor komend weekend gaan niet door in verband met de weersverwachting. Dat meldt de gemeente. Door de  lage temperatuur kan het asfalt niet goed verwerkt worden. De bedoeling was om dit weekend het kruispunt Ceintuurbaan – Brederostraat – Boerendanserdijk van een nieuwe asfaltlaag te voorzien. De werkzaamheden worden nu naar verwachting in het weekend van 12 tot en met 15 april uitgevoerd.

Bron: rtv oost
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 maart 2013, 09:19 uur | Bericht #391381
Vooral jeugdwedstrijden afgelast om kou

In veel plaatsen in Nederland hebben voetbalclubs de wedstrijden voor de jongste spelers (E- en F-pupillen) afgelast vanwege de kou. De temperatuur ligt iets onder het vriespunt maar door de harde oostenwind voelt het veel kouder aan. De voetbalbond KNVB had geen algehele afgelasting afgekondigd, maar laat de beslissing over aan de clubs.

Ook andere buitensporten hebben te maken met afgelastingen. Zo zijn in het Drentse Vries de grasbaanraces met motoren geschrapt. Ook veel hockeywedstrijden voor junioren gaan niet door.

Dik aankleden
Weeronline waarschuwt dat snijdende oostenwind dwars door je kleren waait en adviseert mensen zich dik aan te kleden. De gevoelstemperatuur ligt zaterdagochtend in het noorden van het land rond de -14.

In het midden van het land kan men vrijwel de hele dag rekenen op een gevoelstemperatuur van -10. In delen van het land gaat het zaterdag weer sneeuwen. In het zuiden van het land kan in de loop van de dag uiteindelijk 3 tot 5 centimeter vallen, in het midden 1 tot 3 centimeter.

Bron: Nu.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 maart 2013, 09:37 uur | Bericht #391382
Waarschuwing voor onderkoeling door ijzige wind

De ijskoude wind uit het oosten die over Nederland waait, dwingt tot het nemen van voorzorgsmaatregelen. Weerplaza.nl waarschuwt zaterdag dat langdurige blootstelling aan de wind en de kou kan leiden tot onderkoeling of bevriezingsverschijnselen. De gevoelstemperatuur ligt tussen -5 en -15 graden.

Ook weeronline.nl waarschuwt voor de snerpende kou. Wie naar buiten gaat, kan maar beter genoeg kleren aantrekken, zo meldt het weerbureau. In de kustprovincies komen zware windstoten voor. Rond het IJsselmeer kan bovendien een stormachtige windkracht 8 staan. Een dergelijk harde wind uit het oosten komt bijna nooit voor.

De temperatuur komt in het noorden van het land zaterdag waarschijnlijk niet boven het vriespunt uit. De gevoelstemperatuur ligt daar sowieso ver onder. In het zuiden neemt volgens weeronline.nl in de loop van de dag de kans op sneeuw toe.

Ook zondag blijft het door de oostenwind opnieuw ijzig koud. In vrijwel het hele land zal het blijven aanvoelen als -10 tot -15 graden. Wel komt vanuit het noordoosten de zon later op de dag af en toe tevoorschijn.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 maart 2013, 09:38 uur | Bericht #391383
Weekend 'Syberisch' koud
Dit weekend zal er nog niets te merken zijn van de lente, integendeel, het wordt zelfs ijzig koud, zo meldt Weeronline.nl

Zaterdag extreem lage gevoelstemperatuur en sneeuw
De temperatuur daalt 's nachts naar -3 graden Celsius, maar zaterdag overdag zal het veel kouder aanvoelen. Zaterdag overdag is in het uiterste noorden soms nog ruimte voor de zon, maar vanuit het zuiden neemt de kans op neerslag toe. De temperatuur schommelt overdag tussen de 0 (noorden) en 3 (zuiden) graden Celsius, maar doordat de oostenwind vrij krachtig is, zal de gevoelstemperatuur extreem laag uitkomen voor de tijd van het jaar. In de noordelijke delen van het land kan de gevoelstemperatuur het grootste deel van de dag tussen -10 en -15 graden liggen!

Boven de rivieren blijft het naar verwachting droog, maar in de rest van het land is er kans op (natte) sneeuw, bij uitzondering ook op ijzel. In het zuiden is er zelfs kans op 5 centimeter sneeuw!

Ook zondag een hele lage gevoelstemperatuur
Zondag is er in de ochtend nog kans op een vlokje sneeuw, maar in de middag komt op veel plaatsen de zon erbij. Maar ook zondag veroorzaakt de krachtige wind een veel lagere gevoelstemperatuur. En dat blijft ook zo in de eerste helft van de komende week. Waarschijnlijk wordt het pas richting Pasen een stuk zachter. En dat mag ook wel, want volgens RTL-weerman Peter Timofeeff zou het nu zo'n graad of 11 moeten zijn. Het is in jaren niet zo koud geweest in de tweede helft van maart.

Bron: BoN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 maart 2013, 11:21 uur | Bericht #391407
Gevoelstemperatuur van min 10: kou hindert evenementen

Niet alleen sportwedstrijden worden dit weekend afgelast vanwege de kou, dat geldt ook voor sommige evenementen. Zo gaat in Brielle de aftrap van de viering 300 jaar Brielle niet door.


Lege velden bij VV Balk, vandaag. © anp.

Er zou zaterdag een menselijke keten worden gevormd op de wallen van de vesting, maar daarvoor is het te koud, vindt de gemeente. 'Het lijkt ons niet verstandig om mensen een uur buiten op de wallen te laten staan bij een aangekondigde gevoelstemperatuur van min 10 graden', aldus verantwoordelijk cultuurwethouder Dick Verbeek.

De Runner's World Zandvoort Circuit Run gaat zondag gewoon door, maar de organisatie adviseert de lopers wel om rekening te houden met de kou: 'Draag laagjes kleding, zoek verwarmde ruimtes op en houd de weersverwachting goed in de gaten', is het advies. Voor de zekerheid zijn er mutsen en handschoenen te koop. De organisatie verwacht dat er door de kou zondag iets minder lopers aan de start verschijnen dan de 13.000 die zich hebben ingeschreven. De deelnemers aan de langste afstand, de 12 kilometer, krijgen bij de finish een poncho om zich warm te houden. Ook zijn extra isolatiedekens en warmtefolie ingeslagen.

Bron: AD
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 maart 2013, 11:46 uur | Bericht #391411
De harde wind die vandaag over Overijssel raast, heeft tot nu toe nog nauwelijks schade aangericht.

De brandweer kreeg onder meer wel meldingen van stormschade uit Almelo, Enschede, Denekamp, Markelo en Raalte. Op de Bergleidingweg in Nijverdal moesten de brandweer loshangende takken uit een boom zagen. Ernstige gevallen zijn er nog niet geweest.


Stormschade in Nijverdal Foto: Bert Kamp

Bron: RTV-Oost
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 maart 2013, 13:02 uur | Bericht #391421
Ook werk aan de weg uitgesteld door kou

Veel van de wegwerkzaamheden die dit weekend zouden plaatsvinden, zijn vanwege de kou afgelast. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Op de A48 zou tot maandagmorgen worden gewerkt tussen Hoogeveen en Ommen. Deze werkzaamheden zijn verplaatst naar het weekend van 5 tot 8 april.Op de A27 richting Breda zou tussen Utrecht-Noord en Veemarkt dubbellaags zoab worden aangebracht. Voor dat werk is nog geen nieuwe datum bekend. Ook werkzaamheden aan de A44 naar Den Haag zijn tot nader order uitgesteld. De rijbaan zou dit weekend afgesloten zijn tussen Noordwijk en Leiden-Zuid.

Werkzaamheden tussen Andelst en het knooppunt Valburg op de A15 naar Nijmegen kunnen door de kou ook niet doorgaan. Ook bij deze werkzaamheden is nog neen nieuwe datum bekend.

Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:26 uur, door Joyce.s
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 maart 2013, 13:09 uur | Bericht #391423
Storm houdt huis in Zuidwest-Drenthe

Harde wind heeft zaterdag op diverse plekken schade aangericht. Vooral in de zuidwesthoek van Drenthe hield de wind huis. Een woonboerderij aan de Beilerstraat in Pesse raakte beschadigd en bij een Total benzinepomp aan de Werkhorst in Meppel waaiden delen van de luifel af. De brandweer rukte uit om te helpen.

Bron: dvhn
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 maart 2013, 13:20 uur | Bericht #391426
Time Trials roeien in Hazewinkel afgelast

De Nationale Time Trials roeien van dit weekend in het Bloso-centrum in Hazewinkel (Willebroek) worden afgelast omwille van de weersomstandigheden, meldt de Belgische roeibond.

De hevige wind zorgt ervoor dat de zowat zestig deelnemers niet van start kunnen gaan. Normaal gezien worden de wedstrijden naar volgend weekend verplaatst, ook dan is Willebroek de locatie.

Bron: HLN
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 maart 2013, 14:28 uur | Bericht #391435
Problemen met veerdienst naar Texel


Een van de veerboten van TESO in de haven van Texel op archiefbeeld. © anp.

De veerboot van Den Helder naar Texel is zaterdagochtend enkele uren uit de vaart geweest vanwege de extreem lage waterstand. Die werd veroorzaakt door de aanhoudende harde oostenwind. Dat heeft de veerbootonderneming TESO zaterdag gemeld op de website.

Ook zaterdagavond vaart de veerdienst niet tussen 20.30 en 00.30 en op zondagochtend is de veerdienst waarschijnlijk ook gestremd tussen 09.00 en 13.00. TESO raadt passagiers aan het laatste nieuws te volgen via Twitter en de website.

Bron: AD
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 maart 2013, 16:44 uur | Bericht #391459
IJzige kou tovert aardbeien Manderveen in ijssculptuur

Aardbeienteler Hardrik Hindriksen uit Manderveen geloofde in eerste instantie zijn ogen niet. Zijn aardbeienbedden zagen er ineens uit als een ijssculptuur. Het is wel de bedoeling dat de aardbeien worden bedekt onder een laagje ijs. Om te voorkomen dat het fruit kapot vriest bij nachtvorst wordt er een laagje water overheen gespoten. Dat beschermt de aardbeiplant. Normaal gesproken verdwijnt het ijs overdag vanzelf. Door de ijzige wind gebeurde dat nu niet en onstond de bijzondere ijssculptuur.


Aardbeien ijssculptuur Foto: Hardrik Hindriksen

Hindriksen wist niet wat hij zag. In de ruim dertig jaar dat de familie de kwekerij heeft, is dit nog nooit voorgekomen. Hindriksen belden daarom met collega's in het hele land, maar eigenlijk niemand kon hem adviseren. Dus blijft hij maar sproeien totdat de ijzige kou definitief wegtrekt uit het land. Dat betekent dat hij elke drie kwartier, ook 's nachts, een ronde maakt om de sproeiers ijsvrij te maken. Pas als het wat warmer wordt, kan de kweker bekijken of de plantjes nog leven of dat hij voor niets dag en nacht in touw is geweest.

Bron: RTV- oost
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 maart 2013, 18:38 uur | Bericht #391473
Kou verbreekt zaterdag geen dagrecord

Het hing er even om maar zaterdag is toch geen kouderecord gebroken. Volgens Weeronline.nl werd het in De Bilt 2,3 graden, niet genoeg voor een dagrecord.

''Wel kunnen we zeggen dat het sinds 1916 op 23 maart nog nooit zo koud is geweest'', aldus een woordvoerder. ''Toen, 97 jaar geleden, werd het op deze dag 1,1 graad.''

Zelden was het zo laat in de maand zo koud als nu. Ter vergelijking geeft het weerbureau de dagtemperatuur van precies een jaar geleden: op 23 maart 2012 werd het in De Bilt 19,7 graden en in Eindhoven zelfs 20,4 graden.

Bron: Nu.nl
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 maart 2013, 19:35 uur | Bericht #391479
Toch geen kouderecord, morgen weer een kans

*Edit: Staat al*Zondag weer een kans
Het dagrecord voor de koudste 24 maart zou zondag nog wel kunnen sneuvelen. Op 24 maart 1916 werd het 2,9 graden. Mede door de stevige wind was vanochtend in het noorden van het land de gevoelstemperatuur min 15 graden. Volgens het KNMI komt het gemiddeld maar ongeveer drie keer per jaar voor dat de gevoelstemperatuur zo laag uitkomt. Dat het nu eind maart gebeurt, is helemaal bijzonder. De kou leidde bijna nergens in het land tot grote problemen. De aangekondigde (natte) sneeuw bleef op de meeste plaatsen uit.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 maart 2013, 08:22 uur | Bericht #391545
Wegen spekglad na gure vriesnacht met verse sneeuw

Er is vannacht tussen 1 en 8 cm sneeuw gevallen. Het is al van maart 1952 geleden dat er zo laat in maart nog zo veel sneeuw is gevallen in ons land, meldt weerman Frank Deboosere. De wegen in Vlaanderen kunnen er glad bij liggen na de soms hevige sneeuwval van de voorbije nacht. Ook vanochtend kan het nog sneeuwen en er zijn al heel wat ongevallen gebeurd. Wie niet per se de weg op moet, kan zijn verplaatsing beter uitstellen tot later op de dag. Op de autosnelwegen is er ondanks het werk van de strooidiensten vaak slechts een rijstrook goed berijdbaar. Bovendien vergroot een gure oostenwind het koudegevoel en kan weer sneeuwophopingen veroorzaken. De komende uren blijft de sneeuwzone nog slepen over het noorden en het oosten van het land. Enkel West-Vlaanderen is grotendeels gespaard gebleven, zodat Gent-Wevelgem wellicht toch kan doorgaan ondanks de bijtende vrieskou. Overdag kruipt het kwik nauwelijks boven het vriespunt, maar zijn de gevoelstemperaturen dik negatief. En het einde van het late winteroffensief is nog altijd niet in zicht. De komende week blijft alvast de nachtvorst aanhouden. Pas tegen het paasweekend zou het zachter worden.


Het wordt weer gevaarlijk rijden op de weg. © belga.


© belga.

© belga.

Eind maart en de winter wil nog altijd van geen wijken weten. Integendeel, het ijzige geweld steekt zelfs nog een tandje bij, waardoor 24 maart weleens historische records zou kunnen breken. Op de Hoge Venen ligt er nog altijd dik 10 centimeter sneeuw en daar is vannacht nog een stevige laag bijgekomen. Plaatselijk is er in deze vriesnacht meer dan 5 cm verse sneeuw gevallen. Het is dan ook goed uitkijken op de wegen.  "Gezien de huidige situatie op de weg vragen het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale wegpolitie aan weggebruikers om niet noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen tot later op de dag", zo luidt het in een persbericht. Het kan immers glad zijn op de weg: door de negatieve temperaturen van het wegdek bleef de sneeuw liggen.

1.500 ton strooizout
Ook zondagochtend blijft het opletten voor gladheid door negatieve temperaturen in combinatie met sneeuw of regen, waarschuwen de instanties nog. De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer hebben sinds gisteravond 1.477 ton zout gestrooid op de Vlaamse gewest- en snelwegen. Zaterdagavond werd er preventief gestrooid en na de sneeuwval reden de strooidiensten opnieuw uit om te ruimen en te strooien. Indien nodig zal er zondag opnieuw uitgereden worden. Sinds het begin van deze winter werd er al 78.407 ton zout gestrooid op Vlaamse gewest- en autosnelwegen.

Niet opbeurend
Voor wie nu al depressief wordt van de lange winter is het weerbericht voor de komende dagen niet meteen opbeurend. Vooral deze zondag belooft weinig fraais. Vannacht bleef de verspeide sneeuw geleidelijk liggen en wordt het glad door negatieve wegdektemperaturen. In het zuiden van het land is er lokaal aanvriezende regen. Het vriest tot -5. Overdag is het grijs met lokaal nog wat sneeuw. Er waait een ijzige wind en we halen met moeite het vriespunt. De gevoelstemperaturen liggen een eind onder het vriespunt door die gure oostenwind. Er wordt plaatselijk zelfs meer dan 5 cm verse sneeuw voorspeld en gevaarlijke sneeuwophopingen.

Winterse week
Zondagnacht gaat het nog strenger vriezen (tot -5 en Vlaanderen en tot -7 in de Ardennen. Maandag krijgen we veel zon, maar het blijft koud met een schrale wind. Ook dinsdag en woensdag blijft het zonnig maar veel te koud voor de tijd van het jaar. Op Witte Donderdag en Goede Vrijdag wordt dan nieuwe winterellende voorspeld met smeltende sneeuw in Vlaanderen en sneeuw in de Ardennen. Pas op paaszaterdag zou het echt zachter worden, maar ook dan blijft het wisselvallig.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:26 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.542 topics, welke bij elkaar 447.010 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.431 leden.
Het nieuwste lid is tam.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2177 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2177, lezen 11 mensen het topic "Atlantisch Orkaanseizoen 2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden