Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Big Stone, MN; Traverse, MN.

7 Apr 2020 06:19:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Roberts, SD.

7 Apr 2020 05:45:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Roberts, SD; Marshall, SD.

7 Apr 2020 05:15:16

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Apr 2020 05:00:20

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Apr 2020 05:00:20

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

7 Apr 2020 05:00:20

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

7 Apr 2020 05:00:19

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Apr 2020 05:00:19

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Apr 2020 05:00:19

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Apr 2020 05:00:19

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Apr 2020 05:00:19

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Apr 2020 05:00:18

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Apr 2020 05:00:18

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Apr 2020 05:00:18

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Apr 2020 05:00:18
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd februari 2020

Winter discussietopic

Hoogwater grote rivieren

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 maart 2013, 12:51 uur | Bericht #392154
Waarom is het zand zo koud?

Ook afgelopen nacht was het wederom bijzonder koud voor eind maart, met in Deelen bijna 8 graden vorst! Maar waarom daar? We bekijken waar we de koudste en warmste plekken zoal kunnen vinden. Want ook in ons eigen land kunnen er op een paar honderd meter afstand al aanzienlijke temperatuurverschillen optreden.


Pasen 2013 begon vanochtend koud. In Deelen vroor het 7,8 graden! Foto: Ab Donker.

Wat speelt een rol bij opwarming of afkoeling? De stand van de zon is de eerste en meest bepalende factor voor wat mogelijk is om in graden te behalen. De zon bevindt zich in januari langer onder de horizon dan daarboven en tijdens de daglichtperiode staat de zon laag boven de kim. Middenin de winter kunnen we in Nederland nooit 20 graden bereiken, net zomin als we middenin de zomer op een middag maar amper boven nul uitkomen. Als tweede factor zijn het de weersomstandigheden die hun stempel drukken op de temperatuur, inclusief windrichting en bewolking. Vervolgens krijg je elementen waarvan de invloed kleiner is, maar die wel de marges bepalen. Zoals het albedo, de grondsoort, de begroeiing en het reliëf.


Laagtes in een heuvelgebied, zoals hier de Posbank bij Rheden, worden makkelijk koud omdat zich daar de zware, koude lucht verzamelt.

Albedo
We kennen het onbewust. De zwarte auto die in de julizon bizar heet wordt, en de witte auto die een stuk aangenamer is. Een deel van de poolsmelt wordt gerelateerd aan het albedo, ofwel het weerkaatsingvermogen van de ondergrond. Zolang er een groot ijsoppervlak is, wat wit is en dus veel warmte terug de ruimte in straalt, houdt het ijs zichzelf makkelijker in stand. Hoe meer ijs er smelt, des te meer er water, donkerder in kleur, voor in de plaats komt. Dat water absorbeert meer warmte (dan het witte ijs) en aldus kan het een versnellend effect hebben op de verdere ijsafsmelt.


Zet je er een thermometer neer, dan zul je je 's nachts meer dan eens verbazen.

Grondsoort
De structuur van de grond bepaalt in hoeverre deze gemakkelijk of juist wat moeilijker warmte opneemt en afgeeft. Dan gaat het om de warmtecapaciteit. Als bij dezelfde hoeveelheid toegevoerde warmte, de temperatuur van de ene grondsoort minder stijgt dan van een andere grondsoort, dan heeft die ene grondsoort een grotere warmtecapaciteit dan de andere. De warmtecapaciteit van klei is gemiddeld gesproken groter dan de warmtecapaciteit van zand. Ergo: klei warmt langzaam op en geeft de warmte ook weer langzaam af. Zand warmt heel snel op en geeft de warmte ook weer heel snel af. Dit betekent dat je tijdens koude winternachten, op zandgronden lagere temperaturen kunt treffen dan op kleigronden. Mits, de omstandigheden gelijk zijn. Klaart het boven Groningen fors op, dan zal juist daar de kou scherper zijn dan op de Veluwe of in de duinen.


Zandverstuivingen zijn plekken waar het snel opwarmt. De foto is eerder in maart genomen toen op het Rozendaalsezand bij Arnhem een laagje sneeeuw was gevallen. Terwijl de zon niet scheen, maakte de door de wolken heen vallende straling het zand al warm genoeg om de sneeuw op het zand te laten smelten. De luchttemperatuur was onder nul.

Begroeiing
Struweel, bomen, planten en gewassen hebben allemaal vocht nodig. En dit vocht verdampt deels weer via bladeren en naalden. Verdamping kost warmte, een natuurkundig gegeven. Vergelijk het met een hete zomerdag waarop je een emmer water op het betegelde terras leeg gooit. Het waterlaagje begint gelijk te dampen en als je er met je blote kuiten in gaat staan, voel je heerlijk koude lucht; verdampingskoelte. Iets dergelijks treedt ook op bij een vochtige bodem met begroeiing. Op een zonnige en hete dag gaat een deel van de opwarming verloren aan die verdamping. Als er veel struiken staan te dampen, kan het minder ver opwarmen dan op een stuk onbegroeid zand. Aangezien het momenteel zeer droog is, betekent dit ook dat mocht er in de loop van april een warme ‘Franse’ zuidenwind gaan waaien, het dan ook vrij snel sterk kan opwarmen. Immers, er gaat geen warmte verloren aan verdampingskoelte, er is weinig te verdampen.


De sneeuw in de 'schaduw' van de bomen hield zich nog het beste.

Reliëf
Koude lucht is zwaar. En dus zal het in dalletjes veelal ’s nachts kouder zijn dan elders. Immers, de koudste lucht zakt daar naartoe. Ook is de ligging ten opzichte van de zon belangrijk. Een hellinkje op het zuiden gericht, zal makkelijker opwarmen dan een hellinkje op het noorden gericht.


Duinpannen zijn zowel 's nachts als overdag plaatsen waar spectaculaire temperaturen kunnen worden gemeten.

Extremen vaak op zandgronden
Alle bovengenoemde punten te zamen nemend, zullen vooral zandgronden gemakkelijk extremen laten zien. Door de grofmazige structuur waarin de zandkorrels bij elkaar zitten, warmt de toplaag heel gemakkelijk op, maar koelt ook weer snel af. Diezelfde grote poriën leiden er toe dat water snel naar diepere lagen wegstroomt, waardoor zandgronden over het algemeen snel droog zullen zijn. Wil je grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, kun je dus het beste naar zandgronden toe gaan. Naar onbegroeide zandgronden wel te verstaan. Zoals een kale duinpan, of de zandgebieden op de Veluwe. Ga je tijdens een helder en windstil etmaal in een op het zuiden gerichte duinpan zitten, kun je ’s nachts zeer lage temperaturen vinden en overdag fors opwarmen. Sterker nog, ook in de hoogzomer kan het in een duinpan onder die omstandigheden vriezen (op 10 cm hoogte). Maar: ’s middags kun  je een eitje koken door ‘m 20 minuten te begraven in de toplaag van het zand. Eet smakelijk!

Bron: Meteo Consult.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.968 topics, welke bij elkaar 442.442 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.058 leden.
Het nieuwste lid is PleunAmmerlaan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3722 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3722, lezen 6 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 17".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd februari 2020

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Winter discussietopic

Hoogwater grote rivieren

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden