Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 23:59:09

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

28 Jun 2022 23:59:09

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 23:59:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Delta, MI.

28 Jun 2022 23:43:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holmes, FL; Walton, FL; Washington, FL.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iron, MI.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, GA; Haralson, GA; Paulding, GA.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Delta, MI; Marquette, MI.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Florence, WI.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaverhead, MT; Madison, MT.

28 Jun 2022 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, WI; Vilas, WI.

28 Jun 2022 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Charlotte, FL; DeSoto, FL.

28 Jun 2022 23:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Davis, UT; Salt Lake, UT.

28 Jun 2022 23:23:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Delta, MI; Menominee, MI.

28 Jun 2022 23:21:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Broadwater, MT.

28 Jun 2022 23:16:06
Actueel
1 / 4

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 april 2013, 12:43 uur | Bericht #392214
Het warme zuiden

Het lijkt nu toch wel ellenlang te duren; de kou. Het is inmiddels toch al begin april en nog steeds hebben we lichte tot matige vorst in de nachten en komt de temperatuur overdag slechts een paar graden boven het vriespunt uit. Op Eerste Paasdag viel er her en der zelfs nog af en toe sneeuw. Vandaag, Tweede Paasdag, is het droog met flink wat zonneschijn, maar de temperatuur doet nog niet echt lekker mee. In het zuiden van Europa daarentegen ligt de middagtemperatuur al dik in de dubbele cijfers en vooral in het zuidoosten is het zelfs alweer warm met ruim 20 graden!


In Cala de la Granadella in Spanje is het momenteel al goed toeven. De zon schijnt er al volop en de temperatuur loopt nu en dan al op tot ruim in de 20 graden. Af en toe valt er ook een regen- of onweersbui. Foto: Toni Bolufer.'

Boven het noorden van Europa overheerst al geruime tijd een hogedrukgebied. Dit is gevuld met koude lucht en langs de flanken ervan stroomt deze via Scandinavie en het oosten van Europa ook onze kant op. Een groot deel van Centraal-Europa zit dan ook met veel te lage temperaturen voor deze tijd van het jaar. Niet alleen in de Baltische Staten, Polen en Tsjechië liggen de temperaturen net als in Scandinavie rond het vriespunt, maar ook in Duitsland, de Alpenlanden, de Benelux en op de Britse eilanden is het nog koud met de komende dagen nog steeds maximaal 8 graden.


Bij Alicante, langs de Spaanse oostkust, is het ook al bijzonder aangenaam. De stranden zijn nog tamelijk leeg, maar langzaam beginnen de eerste standgangers zich toch te melden. Foto: Toni Bolufer.

Zuidelijke straalstroom
De grens tussen de koude lucht in het noorden en midden van Europa en de warmere lucht in het zuiden ligt dus heel zuidelijk boven het continent. De straalstroom, zoals we deze grens ook wel noemen, is een beetje de motor van de atmosfeer en alle depressies en hun bijbehorende storingen die vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op komen, worden dan ook grotendeels door de straalstroom geleid. Deze ‘slechtweergebieden’ worden in dit geval dus gedwongen om een zeer zuidelijke koers over Europa te volgen en dat resulteert vooral in het Middellandse zeegebied in warmer, maar behoorlijk wisselvallig weer.


In Nederland was het vorig jaar ook al andere koek in deze tijd van het jaar. Veel bomen kregen al hun eerste frisse blaadjes. Foto: Helga Kobben.

Ruim 20 graden
In zowel Spanje en Portugal, als Zuid-Frankrijk, Italië, de diverse Balkanlanden, Griekenland en Turkije vallen dan ook geregeld regen- en onweersbuien. Tussen de buiengebieden door is er echter ook flink wat ruimte voor de zon en als de zon er eenmaal schijnt, is het er zeer goed toeven. De temperaturen lopen namelijk overdag op diverse plaatsen al op tot ruim in de 20 graden. De Spaanse Costa’s, maar ook de Griekse eilanden en de Turkse zuidkust zijn aangenaam warm, met lokaal al bijna 25 graden. Ook de bekende vakantie-eilanden op de Middellandse Zee zijn flink aan het opwarmen met ook daar op steeds meer plaatsen 20 graden, zoals op Cyprus, Sicilië en Sardinië.


Veel planten en bomen stonden begin april ook al in bloei. Foto: Jan Stapelbroek.

Stijgende lijn
In Nederland moeten we nog even wachten op dit soort temperaturen, maar heel langzaam begint de temperatuurcurve wel iets op te lopen. Aankomende week is het nog te koud met gemiddeld een graad of 7 en vanaf volgende week beginnen de eerste berekeningen nu heel geleidelijk in de dubbele cijfers te komen. Veel warmer dan een graad of 10 wordt het dan nog niet, maar met een vanaf dat moment meer zuidwestelijke wind zijn we dan voorlopig wel af van de ‘echte’ kou. Met een wind vanaf zee wordt over het algemeen iets zachtere lucht aangevoerd, alleen wordt de lucht dan ook vochtiger en neemt de kans op neerslag weer toe. Voor het echte warme lenteweer zullen we de komende tijd dus nog moeten afreizen naar het zuiden van Europa.

Bron: Meteo Consult.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.542 topics, welke bij elkaar 447.010 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.431 leden.
Het nieuwste lid is tam.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2640 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2640, lezen 10 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden