Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Knox, MO; Lewis, MO; Shelby, MO.

16 Apr 2024 20:05:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jasper, IA; Lucas, IA; Mahaska, IA; Marion, IA; Monroe, IA; Wayne, IA.

16 Apr 2024 20:02:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McDowell, NC.

16 Apr 2024 20:02:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bates, MO; Cass, MO; Johnson, MO.

16 Apr 2024 19:57:57

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Platte, NE.

16 Apr 2024 19:47:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grundy, MO; Mercer, MO; Putnam, MO; Sullivan, MO.

16 Apr 2024 19:47:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, MO; Lafayette, MO; Ray, MO.

16 Apr 2024 19:47:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buncombe, NC; McDowell, NC; Yancey, NC.

16 Apr 2024 19:47:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, IA; Hamilton, IA; Hardin, IA; Marshall, IA; Story, IA; Wright, IA.

16 Apr 2024 19:40:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Knox, MO; Lewis, MO.

16 Apr 2024 19:22:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Boone, IA; Franklin, IA; Hamilton, IA; Hardin, IA; Humboldt, IA; Marshall, IA; Polk, IA; Story, IA; Wright, IA.

16 Apr 2024 19:20:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lucas, IA; Wayne, IA.

16 Apr 2024 19:19:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hardy, WV.

16 Apr 2024 19:09:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Frederick, VA; City of Winchester, VA.

16 Apr 2024 19:09:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Davis, IA; Wapello, IA.

16 Apr 2024 19:08:51
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
2 april 2013, 10:57 uur | Bericht #392283
Overbelasting door sneeuw? Beschouwing materiaal en gewicht

Als het kouder wordt en het begint te sneeuwen dan ziet het landschap er prachtig uit. Winterse taferelen kunnen ook omslaan naar barre omstandigheden waarbij sneeuw tot hoge duinen kan worden opgestuwd. Sneeuw is er in vele soorten en gewichtsklassen. Stuifsneeuw is namelijk geen gepakt sneeuw. Zeker sneeuw gecombineerd met regenval is een gevaarlijke combinatie. Hoeveel kan sneeuw wegen en wat voor elementen spelen daarbij een rol?

Waaruit is sneeuw opgebouwd?
IJs, water en sneeuw zijn strikt genomen opgebouwd uit hetzelfde materiaal. Toch wegen ijs een water relatief veel omdat het in vloeibare of verharde toestand een dichte consistentie heeft. Sneeuw daarentegen valt te categoriseren als licht materiaal waarbij de ijskristallen luchtruimte hebben en zodoende aan elkaar haken. Het is geen compact geheel en daarom veronderstellen we dat het praktisch niets weegt. Het dwarrelt gewoonlijk ook zachtjes naar beneden. Toch is dat schijn en kan sneeuw veel gewicht hebben.

Sneeuw wordt ijs
Een bekend voorbeeld zijn wel de kappen op de noord- en zuidpool. Het sneeuwt en het sneeuwt waarbij grote hoeveelheden snel opstapelen. Omdat sneeuw ook wordt aangetrokken door de zwaartekracht en gewicht heeft, zal het sneeuwpakket gaan zetten. De ijskristallen komen dus dichter op elkaar te staan waarbij door toenemend gewicht contact ontstaat. Oftewel sneeuw wordt ijs door de combinatie van een toenemende hoeveelheid sneeuw en aantrekkingskracht. Op kleine schaal en aanhoudende sneeuw kan dit in Nederland ook van toepassing zijn bij standaard woningen en hallen.

De pakking van het materiaal
Is het ver onder nul en sneeuwt het dan is het praktisch geen sneeuw te noemen. Het is eerder stuifsneeuw. Dit type sneeuw heeft ook een gevaar. Indien het koud is en het waait hard dan ontstaan er sneeuwduinen. Deze kunnen ontstaan op de grond maar ook op lage delen tussen of naast hoge gebouwen. De toename van gewicht kan dan snel gaan. Anderzijds is er het dwarrelsneeuw dat valt rond de nul of minus één graden. Het is iets vochtig en plakt fantastisch. Deze sneeuwvlok kan bij stevige sneeuwval omtoveren tot een dik pakket bij weinig wind.

Rekengewicht van sneeuw
Op basis van statistische gegevens is een voorspelling gedaan van het voorkomen van extreme sneeuwval (eens voorkomend per 50 jaar) waarbij een gemiddelde hoogte van 80 cm valt op daken. Daarbij wordt een volume gewicht aangehouden van 70 kg/m3 oftewel een vierkante meter gewicht van 0,7 kN/m3 * 0,8 m = 0,56 kN/m2. Daarnaast gelden verhogende factoren indien een lager deel tussen of naast een hoger gebouw staat. In dat geval kan er een driehoeksbelasting ontstaan tot 2,4 maal voorgaande belasting. Op basis van deze uitgangspunten worden platte daken standaard uitgerekend. Is dit nog steeds reëel?

Veel sneeuw en regen combinatie gevaarlijk
Sneeuw kan snel ophopen en kan ook weer snel verdwijnen. Het weer is wispelturig ook veroorzaakt door de klimaatsverandering. Het weer verandert en ook de mate en hoeveelheid van sneeuwval is anders. Speciaal de combinatie van veel sneeuw met versneld veel regelval baart zorgen. Sneeuw kan namelijk relatief veel water vasthouden waardoor het een sneeuw-ijs-water massa wordt. Het kan ervoor zorgen dat plaatselijk aanzienlijke gewichten ontstaan welke voorgaande sneeuwlasten overtreffen.

Falende constructies
Het komt wel vaker in het nieuws dat grote daken onder de sneeuwlast bezwijken. Sneeuw kan in sommige omstandigheden aanzienlijke lasten veroorzaken waarop de ondergelegen constructie niet is berekend. Het gaat doorbuigen, vervormen en mogelijk overgaan tot het bezwijken van de constructie. Ondanks veel kennis en ervaring omtrent het voorkomen van sneeuw in Nederland kan het voorkomen dat een dak aanzienlijk meer aan belasting te verwerken krijgt dan het aan kan. Het komt dan ook geregeld voor dat ergens in het land een dak door sneeuwlast instort.

Aanpassen van de eisen?
Indien de eisen worden aangepast voorkomt dit niet dat reeds bestaande daken niet falen. Een en ander is reeds aangelegd en dus dient men oplettend te zijn indien er veel sneeuwval is. Voor nieuwe bouwwerken kan wel met een aangepaste verhoogde last worden gerekend mits de normen daartoe worden aangepast. Uiteraard geldt dat de bouw van daken altijd constructief verantwoord moet worden uitgevoerd zonder bouwfouten. Toezicht is dus altijd noodzakelijk.

Bron: infonu.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.847 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 67 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 67, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden