Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:44:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

25 Apr 2024 15:29:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:29:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR; Yell, AR.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Smith, KS; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:46:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:25:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Harlan, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:12:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 14:08:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS; Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:44:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:10:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Phillips, KS; Rooks, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 12:33:33

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 april 2013, 14:36 uur | Bericht #393583
Fraaie scheidslijn

Er ligt een prachtig front dwars over Europa. Meteorologisch gezien dan. Een front is een scheidslijn tussen twee luchtsoorten en de huidige frontale zone is daar wel zeer duidelijk in. Zo is het de komende tijd hoogzomers warm in Zuidoost-Europa en vrij killetjes in de de meeste andere delen van het continent. Als dat front nou eens in beweging zou komen, noordwestwaarts, dan zouden we in Nederland ook weer in warme lucht terecht komen, a la afgelopen donderdag. Maar dat is voorlopig niet aan de orde.


De maximumtemperaturen van gisteren, vrijdag. Het front ligt over de Benelux en Frankrijk, met lage temperaturen. Ten oosten van het front werd het in delen van Duitsland nog 25 graden.

Geschiedenis van het front
Deze storing lag afgelopen woensdag en donderdag nog ten noorden van Nederland. De neerslag bevond zich vooral in delen van Engeland en Noorwegen en wij kregen aan de zuidzijde tijdelijk een zuidelijk briesje. En dat hebben we geweten! Afgelopen donderdag werd het daardoor regionaal een zomerse dag.

Woensdag al werd het op de meeste plekken 20 of 21 graden en piekte de temperatuur in het zuidoosten lokaal tot 23 graden. Donderdag werd er nog een schepje bovenop gedaan en ging het zuidoosten regionaal naar de eerste zomerse dag van het seizoen (25 graden en hoger). In de meeste andere provincies lag de maximumtemperatuur rond een aangename 22 graden. Maar toen, kwam het front vanuit het noordwesten overschuiven, gisteren. Dat leidde tot een ouderwetse regendag. Het kwam bij tijden met bakken uit de lucht en in het midden en oosten van het land viel lokaal ruim 15 millimeter. Opvallend was dat het front een temperatuurdaling van betekenis veroorzaakte die vooral in de middag gestalte kreeg. In plaats van stijgende temperaturen bij het vorderen van de dag, ging de temperatuur juist steeds verder omlaag. Halverwege de middag was het uitermate kil, met 7 a 8 graden. In diezelfde kille luchtsoort vertoeven we de komende dagen ook. Het aandeel zon en wind gaan uiteindelijk bepalen in hoeverre de temperatuur overdag nog weet op te lopen.


Het front dat vrijdag bij ons langdurige regen veroorzaakte, ligt voorlopig dwars (zuidwest-noordoost) over Europa. Dit is de positie van het front op deze zaterdag.

Huidige positie van het front
Het front dat ons sinds gisteren, vrijdag, weer in de kille lucht zette, ligt vandaag schuin over Europa. Het strekt zich uit vanaf oostelijk Spanje, via Zwitserland en delen van Duitsland tot over Polen. Aan de west- en de noordzijde bevindt zich de koelte, aan de zuid- en oostzijde ligt de warme lucht. De hoogste temperaturen, 25-30 graden, worden in de gehele zuidoosthoek gehaald. Dit mede doordat daar de afgelopen dagen Afrikaanse warmte is aangevoerd. Een straffe zuidelijke wind heeft lucht vanuit de Sahara binnengeduwd, vandaar dat zuidelijk Italië significant minder warmer is dan bijvoorbeeld Bulgarije en Roemenië. In de laatstgenoemde landen hebben ze een vleug uit Afrika ontvangen, terwijl dat voor Italië niet geldt.


En dit zijn de maximumtemperaturen die vandaag verwacht worden. De warme lucht is Duitsland uitgeduwd en ook Tsjechie en en groot deel van Polen zijn veel killer geworden. Kijk ook naar de bescheiden temperaturen in Spanje. En die gaan de komende dagen, met een opstekende noordelijke wind, verder omlaag.

Op en rondom een front valt meestal regen. De intensiteit van de neerslag hangt af van de situatie in de hogere luchtlagen en van de temperatuurverschillen die aan beide zijden van de storing aanwezig zijn (thermische gradiënt). Aangezien die temperatuurcontrasten aanzienlijk zijn, is het front behoorlijk actief. Zo valt er vandaag veel regen in het oosten van Spanje, op de eilanden in de westelijke delen van de Middellandse Zee, in het oosten van Frankrijk, in Zwitserland, Noord-Italië en in het zuiden van Duitsland. En de neerslag gaat door tot in Tsjechië en er is nog een strook in Polen met regen.


Het uitgestrekte front op zondag. Een hogedrukuitloper vanaf de oceaan reikt tot over het westen van Frankrijk en tot over de Benelux. Een aparte hogedrukkern ligt boven Duitsland.

Het front de komende dagen
Voorlopig blijft het front min of meer (zwabberend) op zijn plek. De temperatuurverschillen blijven gehandhaafd en de warme lucht in het zuidoosten houdt stand. Nu en dan komt de warmte nog wat verder westwaarts en is het ook in oostelijk Oostenrijk meer dan 25 graden. Het zuiden van Polen komt af en toe ook netaan in de zomerlucht terecht, net zoals Slowakije min of meer aan de rand van het licht deinende warme gebied vertoeven. Italië zit ook wat op de wip. Daar valt vooral in de noordelijke regio’s voorlopig zeer geregeld regen, maar het zuiden wordt vanaf morgen steeds warmer en ergens rond onze Koninginnedag ziet Italië er vrijwel geheel zonnig uit en is het er ‘s middags 24 tot 27 graden.


Het front op maandag. De uitloper van hogedruk is weggeduwd en er passeert een vrij zwak front dat maandagmiddag het oosten van Nederland verlaat. Dit front gaat samen met het hoofdfront.

Spanje valt die warmte niet ten deel. Het binnenland zakt zondag terug naar amper 10 tot 14 graden, de dagen daaropvolgend kruipen her en der wat regio’s naar 17 graden. In het zuiden kan het dan lokaal weer 20 of 21 graden zijn. Spanje blijft onder invloed van het front en er vallen vele buien. De meeste stuwmeren staan vol of bijna vol. Alleen in Murcia (het zuidoosten) kan er nog flink wat bij, en dat zal ook gebeuren, want zelfs die droogste regio van Spanje zal meerdere buienzones over zich heen krijgen.


Dan de kaart voor dinsdag, Koninginnedag. Het front ligt er nog steeds. De warme lucht blijft boven Zuidoost-Europa en wij blijven aan de koude kant van het front.

Frankrijk bevindt zich ook aan de koude kant van het front en moet het morgen met 11 tot 13 graden doen, de dagen daarna schuifelt de temperatuur wel wat omhoog. Daar waar het meestal zo is dat het noordwesten, Bretagne en Normandië, de meeste storingen met nattigheid over zich heen krijgen, zijn dat nu juist de droge en vrij zonnige gebieden van Frankrijk. De hele zuidoostelijke helft van Frankrijk zal veel neerslag ontvangen, nu en dan kruipt die nattigheid totaan Parijs.


En dan hier de neerslaghoeveelheden voor de periode van vandaag tot en met maandag 14.00 uur. Het (enigszins) zwabberende front laat vooral veel regen vallen in Spanje, Zuidoost-Frankrijk, delen van de Alpen, Noord-Italie, Zuid-Duitsland, Tsjechie en Polen.

Ook Duitsland en de Benelux zitten aan de koude kant van het front. De Benelux krijgt dit weekeinde echter alleen wat schampschoten ervan, zoals een enkele bui en afzwaaiende (hoge) bewolking. In Duitsland zijn het de noordelijke delen die er droog en met flink wat zon van af komen. In het midden, zuiden en oosten is het veelal bewolkt en valt bij tijden regen. In de nacht naar maandag trekt er een andere storing over de Benelux met enige regen en komen we in de Benelux maandagmiddag weer achter dat front tevoorschijn zodat de zon kan doorbreken. Dit nieuwe front trekt richting de bekende scheidslijn en wordt daarin opgenomen. Het omvangrijke front houdt zijn sterkte en de temperatuurtegenstellingen blijven aanwezig. Woensdagavond en donderdag schuift het front wel langzaam onze kant op. Vooralsnog lijkt de Benelux echter niet aan de warme kant van het front terecht te komen….

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 278 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 278, lezen 3 mensen het topic "Estofex Level 3 forecasts".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden