Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 May 2023 23:59:41

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 May 2023 20:59:40

De kaart De Bilt - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 May 2023 17:59:53

De kaart De Bilt - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 May 2023 17:59:53

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 May 2023 16:00:36

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 May 2023 16:00:36

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 May 2023 16:00:34

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 May 2023 16:00:34

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 May 2023 16:00:34

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 May 2023 16:00:34

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 May 2023 16:00:33

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 May 2023 16:00:33

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 May 2023 16:00:33

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 May 2023 16:00:33

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 May 2023 16:00:32
Actueel
1 / 4

Stormkansen 13-14 maart

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 mei 2013, 21:01 uur | Bericht #393750
Zomerverwachting 2013 USA

Ieder jaar stelt Accuweather.com een verwachting op voor het komende zomerseizoen. Hierin worden de grote en belangrijkste weerpatronen besproken. Volgens de meteorologen van accuweather krijgen de meeste gebieden van de Mississippi vallei tot de Mid-Atlantische kust deze zomer meer regendagen dan gemiddeld en nabij gemiddelde temperaturen. In het Westen daarintegen bouwe de hitte en de droogte zich op. In de meeste gebieden in de oostelijke staten zijn de omstandigheden gunstig voor de groei van gewassen. Lagere temperaturen in het grootste deel van de Mississippi vallei en in het Oosten kunnen resulteren in een lager-dan-gemiddeld aantal tornado's. In het Westen zijn de weersomstandigheden "gunstig" voor het ontstaan van natuurbranden. Het gebrek aan water kan een groot probleem gaan worden voor de landbouw en voor sommige woongemeenschappen.

Weerpatroon in het kort
Een atm.osferische blokkade zorgt ervoor, dat de zuidwaartse dip in de jetstream gecentreerd ligt over het oostelijke deel van de natie. De compenserende noordwaartse buiging in de jet ligt tijdens een groot deel van de zomer over het westelijk deel van de USA. Overvloedige zonneschijn voor New England en New York (staat)
Gedurende de eerste helft van de zomer ontstaat er een "pad" vanaf de Grote Meren tot het zuidelijke deel van de Mid-Atlantische kust waarlangs regelmatig onweersbuien gaan ontstaan. Deze maakt meer naar het noorden een zone vrij, zonder stormen en met veel dagen vol met zonneschijn. Het warmste en droogste deel van de zomer voor het binnenland van New England tot upstate New York zal zijn de maand juni en een deel van juli. Volgens Paul Pastelok zal 2013 niet in de top-10 van warmste zomers in het Noordoosten komen, maar er kunnen zeker episodes van hitte voorkomen. In de periode juni-juli-augustus zal de temperatuur gemiddeld of iets boven gemiddeld liggen.  In de tweede helft van de zomer gaat het patroon veranderen. Vochtige lucht vanuit de Golf van Mexico en vanaf de Atlantische Oceaan gaat een rol spelen. Hierdoor neemt de regen- en onweersactiviteit toe, waardoor de temperatuur niet extreem hoog zal oplopen. Door stroom van vochtige lucht wordt de deur opengezet voor tropische systemen. (Op 15 mei zal accuweather de verwachting voor het orkaanseizoen 2013 openbaar maken). 
\


Frequent regen vanaf de Grote Meren tot in het Zuiden
Met uitzondering van het schiereiland Florida, wordt er geen droogte verwacht vanaf de Upper Midwest tot in het Zuiden waaronder ook het zuidelijke deel van de Mid-Atlantische kust. De meteorologen van Accuweather verwachten een hogere frequentie van regen- en onweersbuien van Minnesota, Wisconsin en Michigan tot in Louisiana, Georgia, Pennsylvania en New Jersey. Hierdoor blijven de seizoenstemperaturen dicht bij het gemiddelde. De gewassen in deze gebieden zullen genoeg vocht krijgen om te groeien. Maar in sommige gebieden zal de aanhoudende regen wel voor problemen kunnen zorgen. De overstromingen, die zich nu voordoen kunnen aanhouden of uitbreiden naar andere delen in het eerste deel van de zomer. Delen van de Mid-Atlantische kust, die getergd werden door abnormale droge omstandigheden in de lente, krijgen in de zomer wel te maken met meer neerslag. 

De prominente noordwestelijke stroming geassocieerd met de jetstream vergroot de kans op complexe onweerssystemen. In enkele gevallen kunnen deze trekken vanaf de Upper Midwest tot de Mid-Atlantische kust. In andere gevallen draaien de complexen meer naar de Ohio en Tennessee valleien en naar het Diepe Zuiden. De grootste problemen veroorzaakt door deze systemen zijn destructieve wind(stoten), hagel en overstromingen. 

Later in het seizoen zal het weerpatroon langzaam gaan veranderen. In de tweede helft van de zomer gaat het minder frequent regenen in het Midwesten. Maar een wijdverspreide droogte zal niet ontstaan. De neerslag, die valt in het schiereiland Florida in de lente, is slecht een druppel op een gloeiende plaat. De droogte zal persisteren, waardoor tevens het risico op natuurbranden aanzienlijk verhoogt. 

In de Zuidelijk staten kan de mogelijke noordwestelijke luchtstroom in het eerste deel van de zomer de impact van een tropisch syseem doen afnemen. Later in de zomer neemt de frequentie van de buien af. Hierdoor ontstaat er een meer typische stroming vanaf de Golf van Mexico en vanaf de Atlantische Oceaan. Deze luchtstroom brengt de langverwachte regen met zich mee voor het schiereiland Florida en neemt de onweersactiviteit in het Zuiden toe. Ook de kans op een directe "hit" van één of meer tropische systemen neemt toe. 


Droogte verergert en breidt zich uit in het Westen
Terwijl het grootste deel van de oostelijke helft van de USA te maken krijgt met een natter en kouder weerbeeld, krijgt het Westen te maken met een zinderende hitte en droogte. Het centrum van deze droogte en hitte bouwt zich in het eerste deel van de zomer op ten westen van de "middenlijn" tot in Californië en breidt zich vervolgens uit richting het noorden. Het gebrek aan sneeuwval in de winter en regen in de zomer kan leiden tot serieuze watervoorzieningsproblemen. Terwijl de droogte, hitte en natuurbranden een steeds groter probleem gaan worden voor het Westen als de zomer voortschreidt, krijgt ook het dichtbevolkte en agrarische Californië te maken met droogte-gerelateerde problemen zoals gebrek aan water en bosbranden. In sommige gebieden is het gebuik aan water voor de landbouw in het begin van de lente al aan banden gelegd. 

De moesson zal actief worden van het westen van Texas tot het uiterste zuiden van Californië en het zuiden van de Nevada woestijn in het midden en op het eind van de zomer. Echter verder naar het noorden zal aanvoer van vocht(ige lucht) zeer minimaal zijn. Veel van de onweersbuien bevatten weinig tot geen neerslag. Dit geldt vooral voor de complexen, die ontstaan ver weg van de luchtstroom met tropische vochtigheid uit Mexico. De verwachte hitte en droogte zorgden vermoedelijk voor een boven gemiddeld natuurbrand-seizoen. 

Grote Vlakten en Texas in het midden
Het is een grote uitdaging om de weersverwachting op de stellen voor het gebied van Texas tot Noord Dakota. De late winterstormen en de huidige lente(sneeuw)stormen hebben aardig wat vochtigheid gebracht van de noordelijke en centrale Rockies tot een deel van de zuidelijke Plains. Aan het begin van de zomer, als een echo-effect van de lente, komen er frequent buien voor van de Dakota's tot de oostelijke delen van de zuidelijke Plains en misschien delen van het noordoosten van Texas. Later in de zomer kan er echter hitte en droogte voorkomen op de Plains. Een groot gebied van hogedruk zal zich boven het westen van de USA nestelen en versterken. Onder invloed van dit hogedruksysteem kunnen het noordwestelijk deel van de kust van de Golf van Mexico verschoont blijven van tropische systemen. 

© onweer-online
Bron: Accuweather
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.724 topics, welke bij elkaar 447.695 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.511 leden.
Het nieuwste lid is daan7611.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 164 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 164, lezen 6 mensen het topic "Speciale satellietbeelden".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

Stormkansen 13-14 maart

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden