Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Riley, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 18:59:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Riley, KS.

25 Apr 2024 18:33:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mitchell, KS; Osborne, KS.

25 Apr 2024 16:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:44:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

25 Apr 2024 15:29:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:29:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR; Yell, AR.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Smith, KS; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:46:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:25:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Harlan, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:12:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 14:08:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS; Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:44:40
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 juli 2013, 14:18 uur | Bericht #405054
Drinkpauzes in eerste competitieweekend

Tijdens alle wedstrijden van het openingsweekend in het betaald voetbal worden drinkpauzes ingelast. De voetbalbond KNVB heeft daar dinsdag toe besloten vanwege de verwachte hoge temperaturen. Met name op vrijdag wordt het erg warm. Het kan dan overdag meer dan 30 graden Celsius worden.

Zaterdag tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en AZ was het in de Arena al bijzonder warm. Toen werd er echter niet halverwege iedere helft gestaakt om wat te drinken, tot ongenoegen van onder meer AZ-trainer Gertjan Verbeek.





Bron: AD | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:21 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 juli 2013, 17:36 uur | Bericht #405116
Extra maatregelen tegen hitte op Festival Dranouter

Het Festival Dranouter neemt maatregelen voor de tropische warmte die komend weekend voorspeld wordt. Dat zegt Jessica Casier van het folkfestival. "We zijn alvast heel tevreden met het voorspelde weerbericht", is te horen bij de organisatie. Toch houdt Dranouter rekening met de hoge temperaturen en worden er maatregelen genomen.


Arno is vrijdag headliner op het Dranouter Festival.. © photo news.

Schaduwschuilplaats
"Op de camping hebben wij een eco-hoek met een 'shelter'. Wie nood heeft aan verkoeling kan in die schaduwschuilplaats terecht. Er worden ook extra gekoelde drankjes voorzien", zegt Casier.

Gratis water
Op het festivalterrein wordt een drinkwatertent opgezet. "Het zat in onze brainstormsessie, en gezien het warme weer van de voorbije weken hebben we gezorgd voor de realisatie. Er zullen gratis drinkwaterkraantjes voorzien worden." Er is ook overleg gepleegd met het Rode Kruis. "Die hebben veel ervaring met hitte en festivals. Voorlopig worden evenwel geen extra mensen ingezet", besluit Casier.

Eerder deze week communiceerde het festival te kiezen voor het behoud van sfeer en gezelligheid, eerder dan voor groei. Vorig jaar zakten ruim 60.000 muziekliefhebbers af naar het West-Vlaamse heuvelland. Dit jaar blijft dat aantal ongeveer behouden met een piekdag op zaterdag, kan de organisatie al kwijt. Op vrijdag is Arno headliner, zaterdag Shantel & Bucovina Club Orkestar, zondag De Dolfijntjes.

Bron: HLN
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 juli 2013, 23:14 uur | Bericht #405156
Krijgen we weer een hittegolf?

Het wordt de komende dagen weer tropisch. Maar is het genoeg voor een tweede hittegolf? RTL-weervrouw Margot Ribberink geeft antwoord. "Nee, we krijgen geen tweede hittegolf", antwoordt Ribberink. "Donderdag en vrijdag worden tropisch, maar daarna zakken de temperaturen. Het is niet genoeg voor een hittegolf."

Wanneer is er een hittegolf?
Hoe zat het ook al weer? Een hittegolf staat officieel voor een in De Bilt gemeten opeenvolging van minimaal 5 zomerse dagen van 25 graden of hoger. Van die reeks moeten er minimaal 3 tropisch zijn met temperaturen van minstens 30 graden.

"Dat gaan we nu niet redden", vertelt de RTL-weervrouw. "Zaterdag wordt de hitte alweer verdreven. Er trekken enkele regen- en onweersbuien over het land. Heftig weer lijkt nu niet waarschijnlijk, maar het wordt wel koeler. Rond de 22 graden."

Bron: RTL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 juli 2013, 23:15 uur | Bericht #405157
'Vrijdag snikhete dag'

Vrijdag wordt mogelijk de heetste dag van het jaar - tot nu toe. 'Het wordt echt snoeiheet', verwacht RTL-weervrouw Margot Ribberink. Vrijdag komt de temperatuur in het hele land boven de 30 graden uit. Op sommige plekken in Limburg, Brabant en Gelderland wordt het zelfs 35 graden, stelt de weervrouw. "Op het warmste plekje, waarschijnlijk ergens in Brabant of Limburg, kan het zelfs 36 graden worden."

Warmste dag tot nu toe
Ook op de stranden wordt het vrijdag tropisch. De hete lucht komt van oorsprong uit Noord-Afrika en wordt met een zuidelijke wind naar ons land gevoerd. Het warmterecord van dit jaar staat nu nog op 34,5 graden. Dat werd op de 22e juli gehaald in Gilze en Rijen.

Stranden
Zaterdag wordt de hitte alweer verdreven. "Er trekken enkele regen- en onweersbuien over het land, maar heftig weer lijkt nu niet waarschijnlijk", verwacht Margot Ribberink.

Bron: RTL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 augustus 2013, 08:07 uur | Bericht #405173
Op één na hoogste waarschuwingsfase voor heetste dag van het jaar

Met een piek tot 37 graden wordt het morgen de heetste dag van het jaar. Gisteren kondigde het ministerie van Volksgezondheid waarschuwingsniveau 2, de op één na hoogste fase af, waardoor alle ziekenhuizen en zorgcentra werden gealarmeerd. Festivals voorzien in het hele land duizenden liters gratis water, schrijft Het Laatste Nieuws.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.

Ziekenhuizen, pediatrische en psychiatrische centra, bejaardentehuizen, spoeddiensten en artsenkringen: allemaal zijn ze, zoals het federale hitteplan voorschrijft, per mail geïnformeerd over de aankomende extreme warmte. Zieken en kwetsbare bejaarden krijgen morgen extra aandacht om hitteslachtoffers te vermijden.

"We gaan ervan uit dat de situatie onder controle is", luidt het bij Volksgezondheid. "Verder hopen we dat iedereen zich solidair opstelt met alleenwonenden en bejaarden, en hen spontaan helpt door water te brengen of boodschappen te doen. Met onze instellingen bereiken we immers maar een deel van de bevolking."

Morgen begint ook het drukste festivalweekend van de zomer. Voor de vele tienduizenden mensen die één van de tien grote zomerfestivals bezoeken, wordt overal gratis water ter beschikking gesteld. Op sommige plaatsen worden zelfs 'duiktanks' en zwemvijvers aangelegd.

Wanneer de hete dag er opzit, is het afwachten hoe hevig de onweersbuien die erop volgen zullen zijn. Het goede nieuws is alvast dat de temperatuur vanaf zaterdag afkoelt tot 'slechts' 25 graden, al kan dat in Limburg en de Kempen lokaal toch weer oplopen tot 30 graden.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 augustus 2013, 10:06 uur | Bericht #405183
Water uit tuinzwembad mag niet in de sloot

De tijd van de plastic opblaasbadjes in de achtertuin lijkt wel voorbij. Steeds meer mensen hebben een echt zwembadje in de tuin, compleet met trapje en pomp. Maar het vieze water uit zo'n zwembad mag niet zomaar in de sloot of op het land worden geloosd, waarschuwt waterschap Hollandse Delta.

In het water van dergelijke opzetzwembaden zijn chloor en andere chemicaliën nodig om de boel te zuiveren, aldus een woordvoerder. Dergelijk water valt onder het Besluit Afvalwater Huishoudens, dat voorschrijft dat er alleen geloosd mag worden op een riool.

In gemeenten met gescheiden rioleringssystemen moet het zwembadwater door het vuilwaterriool weglopen.
Kunstmatig gezuiverd water kan schadelijk zijn voor planten en dieren. Vissen in de sloot gaan dood van chloor. Wie betrapt wordt op het laten weglopen van zwembadwater buiten het riool krijgt een proces-verbaal, aldus het waterschap.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 augustus 2013, 15:42 uur | Bericht #405196
Extra water tegen uitdroging Flevoland

aterschap Zuiderzeeland pompt vanaf vandaag tot maandag extra water in het Veluwemeer vanuit het Markermeer.

Het schap doet dat op verzoek van Rijkswaterstaat om te voorkomen dat het waterpeil in het meer te laag wordt, waardoor de polder zou kunnen uitdrogen. Ook zorgt vers water ervoor dat het water van goede kwaliteit blijft.

Het Markermeerwater wordt via de Zuidersluis bij Almere ingelaten. Via Gemaal Lovink in Biddinghuizen komt het water in het Veluwemeer terecht. Na maandag wordt bekeken of het nog langer nodig is om water uit het Markermeer te halen, aldus het schap.

Het Veluwemeer strekt zich uit van Elburg naar Harderwijk. Het maakt deel uit van de Veluwerandmeren, samen met het Drontermeer, het Wolderwijd en het Nuldernauw. De Veluwerandmeren zijn populaire watersportgebieden.

Bron: De stentor
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 augustus 2013, 15:44 uur | Bericht #405197
Overheid waarschuwt voor extreme hitte

Volksgezondheid waarschuwt vandaag en morgen voor extreme hitte. Zo worden huisartsen en ziekenhuizen verwittigd en wordt de bevolking gevraagd om poolshoogte te nemen bij oudere buren en oudere familieleden.

De waarschuwingsfase die nu actief is, is de op een na hoogste. Artsen en ziekenhuizen worden op de hoogte gebracht. De symptomen en de aangewezen behandeling worden nog eens herhaald.

Deze fase wordt van kracht als het overdag warmer is dan 30 graden en 's nachts niet kouder dan 18 graden. De waarschuwing is geen primeur voor deze zomer. Ook in juli was het al eens drie dagen lang warmer dan 30 graden.

Bron: De Redactie
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 augustus 2013, 15:45 uur | Bericht #405198
Lokaal extreme hitte komende dagen

Volgens diverse weerdiensten beleven we in Nederland een paar hele warme dagen met op vrijdag plaatselijk zelfs temperaturen rond 35 graden.

'Dan is in de file staan absoluut geen pretje', meldt de ANWB.

Automobilisten doen er daarom goed aan om zich voor te bereiden op de warmte. Houd medepassagiers (kinderen en huisdieren) uit de volle zon door bijvoorbeeld het achter zijraam van de auto af te schermen. Een natte doek kan heel verkoelend zijn.

Las extra pauzes in en laat geen mensen of dieren achter in een afgesloten auto, ook niet tijdens korte rustpauzes. Zorg voor extra eten en drinken (water) in de auto omdat de reis misschien veel langer duurt dan verwacht, aldus de ANWB.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 augustus 2013, 18:20 uur | Bericht #405218
Extreme hitte: 'fase 2' van kracht

Het ministerie van Volksgezondheid heeft met het oog op de hitte van vandaag en morgen waarschuwingsfase 2 afgekondigd. Het waarschuwingsniveau 2, de op één na hoogste fase, houdt onder meer in dat minister Laurette Onkelinx werd verwittigd, dat alle bevoegde ambtenaren en huisartsenkringen op de hoogte werden gebracht en dat een waarschuwing is gestuurd naar ziekenhuizen, spoedgevallendiensten, geriatrische centra, rusthuizen en hulpdiensten. Voor morgen worden pieken van 37 graden Celsius voorspeld.



Bron: HLN / VTM
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 augustus 2013, 18:22 uur | Bericht #405220
Asfalt komt omhoog op de E34



Door de hitte is op de Antwerpse Ring op linkeroever een stuk asfalt omhoog gekomen, op de rechterrijstrook van de E34/N49 naar de Kennedytunnel. Daardoor kan het verkeer plaatselijk maar over één rijstrook, en dat zorgt voor moeilijkheden.

Morgen wordt de schade hersteld, dan wordt er een nieuwe laag asfalt aangebracht. Maar door de warmte zal die meer tijd nodig hebben om af te koelen dan normaal, waardoor de rechterrijstrook wellicht tot zaterdag dicht zal blijven.

Bron: VTM | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:21 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 augustus 2013, 18:25 uur | Bericht #405221
Ook koe zoekt verkoeling in het water

Dat mensen in deze warmte verkoeling zoeken is meer dan logisch. Maar ook rundvee heeft het in deze tijd warm. Omdat runderen niet zweten, kunnen zij hun warmte lang niet zo snel kwijt als wij mensen. In combinatie met direct zonlicht, krijgt een koe het daarom aardig warm. Niet vreemd dat ook een koe daarom zo nu en dan verkoeling opzoekt.

Zoals vanmorgen gebeurde aan de Prinses Beatrixlaan. Helaas voor de koe dacht die niet verder dan alleen 'hoe kom ik zo snel mogelijk die sloot in'. Om er weer uit te kunnen moest de brandweer er daarom aan te pas komen. Deze kwam eerst met alleen een tankautospuit ter plaatse en is er geprobeerd om de koe er met brute spierkracht uit te trekken. Toen dit niet lukte werd de 'kleine kraan' van kazerne Den Haag/Leidschenveen met prio 1 ter plaatse gevraagd. Deze heeft met de kraan die op dit voertuig zit, de koe uit de sloot getild. Hierna kon de koe weer verder zorgen voor kort gras in het weiland.

Foto's zijn te zien op regio15.nl

Bron: Regio15
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 augustus 2013, 21:56 uur | Bericht #405232
KNMI en RIVM waarschuwen voor uitzonderlijke hitte op vrijdag

Vrijdag 2 augustus wordt het extreem warm. Op veel plaatsen loopt de temperatuur op tot rond 35 graden. De hoogste waarden worden in het zuidoosten van ons land verwacht. Aan de kust kan een zeewind later in de middag en avond voor verkoeling zorgen. De hitte is kortstondig en wordt in de nacht naar zaterdag met onweersbuien en mogelijk windstoten uit ons land verdreven.

Klachten bij hitte
Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en huiduitslag. Om ongemak tijdens hitte te voorkomen, kunnen maatregelen worden genomen. Vanwege de uitzonderlijke temperatuur is extra aandacht bij evenementen gewenst.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 augustus 2013, 21:59 uur | Bericht #405233
Verkoeling voor dieren in Pairi Daiza

De verzorgers in dierenparken hebben het met dit weer extra druk. Want niet alleen wij, maar ook de dieren hebben extra verkoeling nodig. In het dierenpark Pairi Daiza in Henegouwen, krijgen de olifanten nu uitzonderlijk drie keer per dag een bad.



Bron; HLN / VTM
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 augustus 2013, 08:38 uur | Bericht #405267
Jeugdbewegingen bang voor nieuw rampweekend bij kampen

De hitte die vandaag ons land in haar greep heeft en de daaropvolgende dreiging van hevig onweer, maakt de jeugdbewegingen erg waakzaam. Scouts en Chiro verspreiden extra richtlijnen. Vorig weekend moesten honderden kampeerders geëvacueerd worden na erge stormen.

Paniek is voorlopig niet aan de orde, klinkt het bij de leiding van Chiro Vlaanderen en Scouts en Gidsen Vlaanderen. ‘Maar we gaan de extreme weersvoorspellingen wel van zo dicht mogelijk opvolgen’, zegt Benjamin Vervoort, nationaal secretaris van de Chiro. ‘Bij ons geldt alvast bivakpermanentie. Dat houdt in dat groepen dag en nacht een nummer kunnen opbellen in geval van nood.’

Dat nummer stond vorig weekend roodgloeiend, bij de scouts gebeurde net hetzelfde. Vijftien chirogroepen zagen toen hun tenten vernield door de storm. De Chiro van Duffel moest zijn kamp zelfs afbreken en de jongste kinderen overnachtten noodgedwongen in de brandweerkazerne van Geel. Ook vier scoutsgroepen, op kamp in het Waalse Beauraing, moesten vroegtijdig huiswaarts keren.

De jeugdverenigingen zijn bevreesd voor gelijkaardige, hallucinante taferelen. Tenten werden gewoon uit de grond gerukt, honderden kinderen moesten in het holst van de nacht op blote voeten en in hun ondergoed geëvacueerd worden. Vanaf vandaag kan het volgens weerspecialisten opnieuw spannend worden. Het wordt niet alleen ontzettend warm – met de warmste 2de augustus ooit (36 graden) –, vannacht wordt weer een bijzonder stevig onweer verwacht.

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 augustus 2013, 08:45 uur | Bericht #405270
Smog verwacht in Overijssel



In Overijssel wordt vandaag matige tot ernstige smog verwacht. De smog ontstaat door verontreinigde stoffen in de lucht die zich ophopen. Bij smog adviseert het RIVM om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Vooral kinderen en mensen met problemen aan de luchtwegen kunnen last hebben van de smog.  Door de smog kunnen mensen last krijgen van hun ogen, gaan hoesten of benauwd worden. Om klachten te voorkomen adviseert het RIVM in de middag en begin van de avond binnen te blijven.

Bron: RTV Oost
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 augustus 2013, 08:46 uur | Bericht #405271
Veurnse brandweer spuit oververhitte treinsporen nat

De brandweer van Veurne moest gisterenavond uitrukken om oververhitte treinsporen nat te spuiten. Door de warmte waren de sporen op een stalen ophaalbrug over het kanaal Veurne-Nieuwpoort wat vervormd. De treinen moeten er stapvoets rijden tot aan het station van Veurne, een paar honderd meter verder.





Bron: de Redactie | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:22 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 augustus 2013, 08:47 uur | Bericht #405272
"We zullen de warmste 2 augustus ooit hebben"

"We zullen vandaag de warmste 2 augustus ooit hebben." Dat heeft weerman David Dehenauw van het KMI aangekondigd. Afgelopen nacht was het ook al de warmste nacht van 2013.

"Na de warmste nacht van 2013, waarbij het kwik in Ukkel niet beneden 22° is gegaan, verwachten we vandaag temperaturen tot 35°", voorspelt David Dehenauw. "Plaatselijk is het mogelijk dat we meer halen, bijvoorbeeld in de Kempen, we verwachten veel zon. In het westen en vooral aan zee, is het een beetje koeler met 29°. Dat komt omdat er daar een paar wolken zullen verschijnen in de loop van de dag, er is eventueel een kleine kans op een regenbui. Elders wordt het bijzonder heet en zonnig. We zullen de warmste 2 augustus ooit hebben." Volgens Dehenauw komt dit zeker niet elk jaar voor.

Vanavond en vannacht komen er een aantal regen- en/of onweersbuien, die volgens Dehenauw plaatselijk vrij fors kunnen zijn. "Morgen gaan we 10° lager uitkomen, op 25°. Het weekend wordt vrij zonnig en vrij warm, maar niet meer tropisch."

Bron: De Redactie
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 augustus 2013, 08:51 uur | Bericht #405274
Vaker extreme hitte

Met temperaturen tot 36 en zeer lokaal mogelijk 37 graden, wordt het vandaag extreem warm. Dergelijke grote hitte met in delen van het land temperaturen van 35 graden of meer, komt de laatste jaren beduidend vaker voor dan in vroeger tijden.


Bij hitte zoeken we massaal verkoeling. Wat ook werkt: een bakje water op de stenen legen en daarop gaan staan. Verdampingskoelte verfrist dan je enkels. Foto: Gerard Boukes.

De getallen
Vanaf het jaar 2000 hebben we op het weerstation Eindhoven tot vandaag maar liefst 8 keer de 35 graden gehaald of overschreden. Ter vergelijking, in de (zelfs wat langere) periode van 1985 tot en met 1999 is dat op Eindhoven maar 2 keer gebeurd. Voor de tijdspanne 1970 tot en met 1984 staat de teller op nog slechts 1 dag.

Ook op andere stations in het midden en (zuid)oosten van het land zien we extreem warme dagen vaker optreden. De Bilt, ons landelijk hoofdstation, heeft een verzengende 35 graden of hoger sinds het begin van de metingen in 1901 inmiddels 5 keer behaald, voor de laatste maal in 2006. In Deelen, bij Arnhem, is een maximumtemperatuur van minimaal 35 graden sinds 2000 tot vandaag 13 maal opgetreden, de twee 15-jaars-perioden daarvoor allebei slechts 1 maal. In Twente, metingen sinds 1951, gaat het in totaal om 8 dagen. Maastricht spant de kroon voor wat betreft aantal 35-plus dagen. Vanaf 1906 tot aan vandaag is dat daar 26 keer opgetreden. Voor de wissel naar de 21e eeuw was dat gemiddeld 1 keer in de vier jaar, na de eeuwwissel gemiddeld 1 keer in de 2 jaar.


Tijdens hete zonnige dagen komen veel vlinders volop aan hun trekken. Foto: Helga Kobben.

Oorzaken
Dat de getallen ons vaker hitte tonen dan midden en eind vorige eeuw, geeft nog geen uitleg over de achterliggende oorzaak. Natuurlijk, we zouden in eerste instantie aan de opwarming van de aarde kunnen denken. Maar met in West-Europa afgerond 1 graad opwarming, kom je nog niet tot een zo grote stijging in het aantal extreem warme dagen. De kiem zou mogelijk gevonden kunnen worden in de activiteit van de straalstroom

Toen aan het begin van de huidige eeuw de hitte in meerdere zomers achtereen leidde tot hittegolven, hadden we opvallend vaak zuidenwinden. Onze ‘gangbare’ wind is een zuidwestelijke bries, waardoor wij veelal sterk onder invloed staan van de Atlantische Oceaan. Storingen en fronten die zich boven de oceaan vormen, worden bij een zuidwestelijke stroming over Nederland gevoerd en leiden tot ons zeeklimaat. Sinds 2000 is de stroming in plaats van zuidwestelijk, ook heel vaak noordelijk of zuidelijk geweest. Dit wordt veroorzaakt door de vele golven/bochten die zich sinds 2000 vrij geregeld en nogal persistent in de straalstroom voordoen. Afgelopen winter leidde zo’n bocht tot hardnekkige noordenwinden, momenteel bevinden we ons op een andere plek in de slingerende straalstroom en zijn we in een zuidstroming terecht gekomen.

Dat veranderde regime van de straalstroom, kan best leiden tot meer extremen. Zowel aan de warme kant, nu in de zomer, als naar de koude kant, denk maar aan de afgelopen paar winters. Verder zou ook landgebruik (verstening en dergelijke) nog een rol van betekenis kunnen spelen.


Dit is de weerkaart van afgelopen 2 februari, midden in de winter. We hadden afgelopen winter veelvuldig noordenwinden, zoals ook hier getoond. Sinds 2000 lijken westelijke winden vaak te worden ingeruild tegen noordelijke of zuidelijke winden.

Dit is de weerkaart van vandaag, vrijdag 2 augustus. Evenmin een westcirculatie, nu juist een zuidenwind.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 augustus 2013, 09:24 uur | Bericht #405279
Zwoele nacht in Rotterdam: minumum 22,8 graden

Hoek van Holland heeft de warmste nacht van het land achter de rug. De temperatuur kwam in de nacht van donderdag op vrijdag niet onder de 22,8 graden. In Rotterdam was het na middernacht nog 26 graden voordat het koeler werd. Dat meldt Weeronline.nl vrijdag.

De minimumtemperatuur in De Bilt was 19,6 graden. Maar twee nachten daar zijn ooit warmer geweest. In 2004 was het midden in de nacht 20,8 graden, in 1975 werd een temperatuur van 19,8 graden gemeten.

Op de warme nacht volgt een extreem warme dag. In Limburg was het voor 8.00 uur al boven de 24 graden. In de middag kan de temperatuur plaatselijk uitkomen op 37 graden. Dit jaar is het nog niet zo warm geweest.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2 3
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 298 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 298, lezen 4 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden