Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL; Brooks, GA; Thomas, GA.

27 Mar 2024 11:14:35
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 augustus 2013, 09:48 uur | Bericht #407195
Noodweer Limburg: bomen op weg

Bij Cadier en Keer, in de buurt van Maastricht, zijn door een kort maar hevig noodweer diverse bomen omgewaaid. Dat gebeurde tegen 21.00 uur, toen forse regenbuien over Zuid-Limburg trokken. De buien gingen gepaard met flinke windstoten. Er kwamen ook bomen terecht op de provinciale weg N278. Een boom raakte tussen Cadier en Keer en Margraten een passerende auto.

De materiële schade is volgens de brandweer groot, maar er raakte niemand gewond. De brandweer is uren bezig geweest de omgewaaide bomen van de weg te halen. De N278 bij Cadier en Keer was al die tijd afgesloten. Vanochtend om 6.00 uur was de weg weer vrij.

Bron: NOS | Gewijzigd: 19 augustus 2013, 09:48 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 augustus 2013, 14:42 uur | Bericht #407233
Dak AH-filiaal Winschoten ingestort door noodweer

Door hevige regen is het dak van een filiaal van supermarkt Albert Heijn in het Groningse Winschoten deels ingestort. Volgens een woordvoerder zijn er voor zover bekend geen slachtoffers gevallen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. De brandweer heeft meerdere meldingen gekregen van ondergelopen straten en huizen in Winschoten en omgeving. "We kunnen pas iets doen als de ergste buien over zijn."

Jesse Franzen @Jessseeeee
@dvhn_nl retweet mijn foto! AH ingestort


Bron: RTL
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 augustus 2013, 14:59 uur | Bericht #407236
Noodweer veroorzaakt lokaal veel overlast in noorden

Hevige regenbuien hebben maandag in het noorden van Nederland lokaal veel overlast veroorzaakt. In Winschoten staat in sommige straten 50 tot 80 centimeter water. Dat bevestigt een woordvoerster van de brandweer aan NU.nl. Ze spreekt van hevig noodweer, dat heel lokaal overlast veroorzaakt. "We krijgen meldingen vananuit Winschoten en omgeving, maar ook uit Glimmen, Ten Boer en Bedum."

In Winschoten is het dak van een supermarkt deels ingestort. Daarbij zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen. De brandweer is ter plaatse met een hoogwerker om het dak en de omliggende gebouwen te inspecteren. "De situatie lijkt stabiel", aldus de zegsvrouw.

Daarnaast komen veel meldingen binnen van putdeksels die omhoog komen, kelders die onderlopen en water dat omhoog komt uit het toilet. De hulpdiensten kunnen echter niets doen tot het noodweer is weggetrokken. "Wij adviseren mensen even af te wachten tot de buien over zijn," aldus de woordvoerster. "Onze inzet focust zich nu op gebouwen en objecten die zorgen geven, zoals de Albert Heijn. Wij zijn met alle hens aan dek nu."

Code geel 
Het KNMI waarschuwde maandagochtend al voor de buien, die soms gepaard gaan met onweer en hagel. In alle provincies was code geel van kracht. Aan het begin van de middag is die waarschwuwing voor het westen weer opgeheven. De buien trekken via het (noord)oosten weg.

Bron: NU.nl

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 augustus 2013, 15:44 uur | Bericht #407239
Interessante buien

Sinds zondagavond zijn er diverse buien over het land getrokken. Niet alleen leverde dit veel regen en soms ook schade op. Ook waren enkele interessante weerfenomenen als hozen en ‘scud cloud’ te zien. Deze week knapt het weer behoorlijk op en staat ons een aantal dagen met veelal zonnig en droog zomerweer te wachten. Voor het zover is, bepaalden twee storingen gisteren (zondag) en vandaag (maandag) nog het weerbeeld. De hoogste tijd om bij alle gebeurtenissen kort stil te staan.


Hier zie je de weerkaart van afgelopen nacht met daarop de buienstoring die gisteravond boven Zuidoost-Nederland lag en het systeem dat verantwoordelijk is voor de buien van vandaag.

Omgewaaide bomen in Limburg
Het koufront dat gisteren met bewolking en regen over het land trok, liet Nederland niet zomaar links liggen. Boven het zuidoosten van het land kwam dit systeem namelijk tot stilstand. De bijbehorende buien wisten daarbij nog even te activeren, met noodweer tot gevolg. In korte tijd kwam zo’n 10 millimeter naar beneden. Onweer is niet gemeld, maar wel trok de wind rondom de buien even flink aan. Hierdoor waaiden diverse bomen om. Eén daarvan kwam zelfs op een passerende auto terecht, maar gelukkig bleven gewonden uit. Wel was de brandweer tot diep in de nacht bezig om alle rotzooi op te ruimen.


De buien van zondagavond in het zuidoosten gingen gepaard met een valwind. Hierdoor vielen diverse bomen om. Foto: L1.

De buien van maandag
Uiteindelijk trok de hierboven genoemde storing in de nacht naar maandag het land uit. Maar al snel volgde een tweede buienfront, een uitloper van een lagedrukgebied dat in de meteorologie ook wel een trog wordt genoemd. Rond het krieken van de dag bereikte dit systeem de westkust, om gedurende de maandag van west naar oost te passeren. Ook nu waren diverse zware regen- en onweersbuien het gevolg. Wat de wind(stoten) betreft viel het nog mee, maar wel kwam het landinwaarts door het oplopen van de temperaturen tot hagel. Daarnaast viel in korte tijd veel regen, door de vrijwillige waarnemers van HetWeerActueel werd plaatselijk meer dan 30 millimeter opgevangen.


Ook maandag waren er diverse buien die mooie, dreigende wolkenluchten opleverden. Foto: Arjan Jelies.


In het noorden van Nederland werd deze shelfcloud vastgelegd. Foto: Anna Zuidema.


Waterhozen
De buien leverden ook veel foto’s van dreigende wolkenluchten op. Maar dat was niet het enige. De weercondities waren vandaag ook gunstig voor de vorming van waterhozen. Hiervoor is het bijvoorbeeld belangrijk dat er niet teveel wind staat. Daarnaast is bij de buien sprake van sterke thermiek (opstijgende luchtbewegingen). Door het momenteel relatief warme zeewater wordt de lucht extra onstabiel. Hierdoor wordt de thermiek versterkt. Warme lucht is namelijk lichter dan koude lucht waardoor luchtbellen opstijgen en omhoog blijven gaan zolang ze warmer zijn dan hun omgeving. Door het warme water wordt dit proces als het ware een handje geholpen. Onder de buienwolken komt als het ware een (roterende) kolom met opstijgende luchtbellen te hangen. Door het opzuigende effect van deze luchtkolom daalt de luchtdruk en daarmee de temperatuur. Hierdoor koelt de lucht in de luchtkolom af tot aan de dauwpuntstemperatuur. Als gevolg hiervan stijgt de luchtvochtigheid tot 100 procent, waardoor condensatie optreedt en een waterhoos geboren is.


De buien waren stevige jongens met onweer, hagel en soms veel regen. Hier staan de neerslagmetingen van HetWeerActueel van middernacht tot half twee maandagmiddag.


In Hoogezand Finsterwolde werd dit waterhoosje op de gevoelige plaat gezet. Foto: Stephanie Jennifer.

Het verschil tussen hozen en scud cloud
Rondom de buien is niet alleen sprake van stijgende, maar ook van dalende luchtbewegingen. Uit de bui valt namelijk koude lucht naar beneden. Ook deze lucht condenseert op zijn weg naar beneden, met chaotische wolkenluchten tot gevolg. Dit wolkentype noemen we fractus of scud clouds.
Ook hier kregen we vandaag diverse foto’s van binnen. Omdat ook deze lucht een beetje een draaiing in zich kan hebben, lijkt dit wolkentype soms een beetje op hozen. Ook voor meteorologen is het verschil soms moeilijk te zien. Het belangrijkste verschil is dus dat hozen ontstaan door stijgende luchtbewegingen en scud clouds door dalende luchtbewegingen. Als je goed naar de beelden kijkt, kan je het verschil wel zien. Zo zijn hozen vaak veel scherper, ronder en als het ware een beetje gepolijst. Scud clouds daarentegen zien er veel rafeliger uit.

Een grotere hoos deed zich voor nabij Renesse. Kenmerkend voor hoosjes is de scherpe, bijna gepolijste vorm. Foto: Denz de Kroon


Dit in tegenstelling tot scud clouds. De verschillen zijn soms moeilijk zichtbaar, maar op deze foto is duidelijk te zien dat dit type bewolking veel rafeliger is. Foto: Richard Hoogeveen.

Bron: Meteo Consult

| Gewijzigd: 19 augustus 2013, 20:50 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Finsterwolde (Oost Groningen)
Berichten: 365
Lid sinds: 23 aug. 2006
19 augustus 2013, 16:29 uur | Bericht #407240
bovenstaande foto, het hoosje in hoogezand, moet zijn in finsterwolde! ik heb de foto toch echt thuis vanuit het venster gemaakt in de richting van oostwold.
mama van 2, gék op watersport,natuur,nieuws het weer en reizen. tevens brandweervrouw en gek op bijna alles wat een ander te gek is :)
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 augustus 2013, 20:48 uur | Bericht #407252
Citaat van jennifer83, maandag 19 augustus 2013, 16:29 uur bovenstaande foto, het hoosje in hoogezand, moet zijn in finsterwolde! ik heb de foto toch echt thuis vanuit het venster gemaakt in de richting van oostwold.
Heb je Meteo Consult hierover al bericht? Ik heb het artikel namelijk overgenomen van weer.nl
Ik zal het corrigeren in bovenstaand bericht Dank je wel voor het opmerken.
En mooie foto! 

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 augustus 2013, 20:55 uur | Bericht #407253
Windhoos verwoest camping in Aalen (Duitsland)



Aan een vakantiekamp op een camping in de buurt van Allen Baden-Wuerttemberg kwam abrupt een einde. Een windhoos trok over de camping en liet een spoor van gewonden en vernieling na. Minstens 27 van de 100 deelnemende kinderen en hun verzorgers raakten gewond. Zestien kinderen. drie jonge verzorgers en acht volwassenen moesten worden opgenomen in de nabijgelegen ziekenhuizen. Een tienjarige werd met de trauma-heli overgebracht naar een kliniek in Stuttgart. Alle andere deelnemers en verzorgers van het kamp werden opgevangen in een sportschool waar zij ook geestelijke bijstand kregen. De schade aan het kamp wordt geschat op 90.000 euro. De totale schade in en rond het gebied van de camping wordt geschat op zo'n 200.000 euro.

Hier  zijn beelden te zien van de ravage









© onweer-online
Bron: FFH / Foto's: Bild | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:49 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.841 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 160 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 160, lezen 3 mensen het topic " Het grote onweer kletstopic 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden