Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, IA; Ringgold, IA; Taylor, IA; Union, IA.

16 Apr 2024 17:46:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, MO; Clay, MO; Clinton, MO; Daviess, MO; DeKalb, MO; Jackson, MO; Ray, MO.

16 Apr 2024 17:45:18

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Adams, NE; Franklin, NE; Kearney, NE; Webster, NE.

16 Apr 2024 17:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, NE; Harlan, NE; Kearney, NE; Phelps, NE.

16 Apr 2024 17:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Smith, KS; Adams, NE; Nuckolls, NE; Webster, NE.

16 Apr 2024 17:25:45

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Franklin, NE; Webster, NE.

16 Apr 2024 17:25:44

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clay, MO; Clinton, MO.

16 Apr 2024 17:20:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, KS; Miami, KS; Cass, MO; Clay, MO; Clinton, MO; Jackson, MO.

16 Apr 2024 17:20:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, MO; Clinton, MO.

16 Apr 2024 17:20:37

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clay, MO; Clinton, MO; Platte, MO.

16 Apr 2024 17:10:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buchanan, MO; Clay, MO; Clinton, MO; Platte, MO.

16 Apr 2024 17:06:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, KS; Miami, KS; Wyandotte, KS; Cass, MO; Clay, MO; Clinton, MO; Jackson, MO; Platte, MO.

16 Apr 2024 16:55:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, SD; Turner, SD; Yankton, SD.

16 Apr 2024 16:54:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nodaway, MO; Worth, MO.

16 Apr 2024 16:21:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, IA; Ringgold, IA; Taylor, IA; Union, IA.

16 Apr 2024 16:06:49
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 augustus 2013, 09:34 uur | Bericht #407357
Washington is in de ban van de tijgermug

Hét gespreksonderwerp in Washington van dit moment? Je zou denken dat het de geslachtsverandering van Bradley Manning is, of de nieuwe hond Sunny van de familie Obama. Fout. Het is een klein zwart-wit gestreept beestje dat een pijnlijke bedoening maakt van het buitenleven. De Aziatische tijgermug zorgt ervoor dat je op een zwoele zomeravond liever binnen zit, dan op een terras.

Augustus moet zowat de rustigste maand zijn in Washington. Het Congres is 5 weken met verlof, ook de president trekt zich terug op zijn buitenverblijf. Maar het is ook de maand waarin venijnige muggen massaal op zoek gaan naar vers bloed. Bloed als bron van proteïnen, waardoor ze nog meer eitjes kunnen ontwikkelen en ze nog meer bloedzuigende nakomelingen ter wereld kunnen brengen.


©Tom Van de Weghe

Moerasgebied
De streek in en rond Washington biedt muggen een ideaal klimaat in de zomer. Het is er meestal bloedheet, met temperaturen rond de dertig graden en een hoge luchtvochtigheidsgraad. Een oud moerasgebied, met veel water als ideale kweekvijver. En laat het dit voorjaar nu net een buitengewoon nat voorjaar geweest zijn. In september zouden ze het meest talrijk worden, om ergens eind oktober stilaan af te sterven wanneer de temperaturen weer zakken.

Een gewone mug steekt gewoonlijk ‘s morgens en ‘s avonds. Maar niet de Aziatische tijgermug. Die steekt de hele dag door. En het wordt jaar na jaar erger, zo getuigen mijn Amerikaanse buren. Het is zo erg dat ze er zelfs hun levensstijl hebben voor moeten aanpassen. Rondom hun ‘porch’ of overdekt terras hebben ze gaas gespannen, werken in de tuin kan alleen maar als je van kop tot teen bent ingepakt. Wil je ‘s ochtends je krant oppikken in je voortuin, dan zet je best een spurtje in. Tenzij je de rest van de dag de jeuk wil wegkrabben.

Japanse autobanden
Hoe is die plaag van tijgermuggen uit Azië overgewaaid naar Amerika? Wetenschappers hebben er al studies aan gewijd. De eerste tijgermuggen zouden ontdekt zijn in Texas in 1985 in een lading afgedankte autobanden uit Japan. In het rubber vonden de muggen een gedroomde bescherming. Vanuit Houston hebben ze geleidelijk het noorden en het oosten van het land veroverd. Vandaag worden ze gesignaleerd tot in New York.

Niet alleen hun witte strepen op poten en lijf doen denken aan een tijger. Anders dan de gewone mug verkiest de tijgermug vooral zoogdieren om zich te voeden. Op mensenbloed zijn ze dol. Met hun te lange poten en te kleine vleugels zijn de tijgermuggen slechte vliegers. Ze liggen vooral op de loer om hun slachtoffers te bespringen in een hinderlaag. Enkels en onderbenen zijn dé geliefkoosde zuigplekken.

Verdelgingsfirma’s
Organische afschrikkingsmiddelen hebben maar weinig effect op de Aziatische tijgermug. Je beschermt je vel het best met een flinke laag DEET, een giftig goedje ooit ontwikkeld voor Amerikaanse soldaten in de jungle. Niet té veel, om hersenschade te vermijden. Geurkaarsen of elektrocutielampen hebben maar matig succes, zo blijkt uit eigen ondervinding. Gewoon naar binnen vluchten is de beste oplossing. Jammer, met deze zwoele zomeravonden die opgeluisterd worden door koortjes van cicaden en krekels.

Natuurlijk kun je het ook drastischer aanpakken. Gespecialiseerde verdelgingsfirma’s ruiken geld en bombarderen mijn brievenbus al maanden met uitzonderlijke aanbiedingen om de monstertjes met zware middelen te komen vernietigen. Gemiddelde kostprijs voor een behandeling : 700 dollar. Een weggevertje! Neen, dan nog liever gejeuk in plaats van schrik om mijn kinderen buiten te laten ademen. Genoeg meegemaakt in een vorig leven.

Klimaatopwarming
Overbezorgde Amerikanen hebben me al gewaarschuwd om het lot niet te tarten en de plaag echt wel serieus te nemen. De Aziatische tijgermug zou immers infectieziekten zoals knokkelkoorts en gele koorts kunnen overdragen. Even grasduinen op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie stelt me gerust. Er is nog geen sprake van een echte bedreiging voor de volksgezondheid. Voorlopig toch niet.

O ja, en dan nog het slechte nieuws : de Aziatische tijgermug is ook aan een opmars bezig in onze contreien, zo blijkt. In Nederland werd zij de voorbije weken op verschillende plaatsen aangetroffen in de buurt van bandenbedrijven. Onlangs nog in Weert, net over de grens met Limburg. In Zuid-Europa rukt de tijgermug al enkele jaren op. De grote schuldige? De opwarming van het klimaat, aldus experts. En de globalisatie natuurlijk, met die Japanse autobanden.

Bron: Tom Van de Weghe voor  De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.847 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 54 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 54, lezen 4 mensen het topic "controlerun en operationele run in de voorspellingen".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden