Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Rawlins, KS.

26 Apr 2024 04:49:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Rawlins, KS; Sheridan, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Dundy, NE.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Graham, KS; Norton, KS.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gaines, TX.

26 Apr 2024 04:31:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Graham, KS; Sheridan, KS.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Graham, KS; Norton, KS; Sheridan, KS.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Norton, KS; Red Willow, NE.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Yuma, CO; Cheyenne, KS; Dundy, NE.

26 Apr 2024 03:20:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, NE.

26 Apr 2024 03:01:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Rawlins, KS; Sherman, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 02:35:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Logan, KS; Sheridan, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Sherman, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hitchcock, NE; Red Willow, NE.

26 Apr 2024 01:47:28
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 augustus 2013, 14:12 uur | Bericht #407429
IJs als hoofdthema van de zomervakantie

Deze zomer bracht één van onze vrijwilliger waarnemers, Tinus Beckers uit Lichtenvoorde, een bezoek aan de Alpen. IJs was dit jaar het centrale thema van de vakantie, want er werd een drietal gletsjers bezocht. Daar kon hij met eigen ogen de gevolgen van de opwarming van het klimaat zien. Ook was het mogelijk om gletsjergrotten te bezoeken. Tinus: "Superlatieven kom ik tekort om de belevenis te beschrijven. Middenin moeder aarde…"


In deze schematische afbeelding is goed te zien hoe gletsjers ontstaan. Ook de vorming van eindmorenen, hier terminale morenes genoemd, wordt duidelijk weergegeven. Omdat dit ijs op land ligt, draagt het smelten ervan door de opwarming van het klimaat bij aan het stijgen van de zeespiegel. Bron: http://users.telenet.be/hhs-heist1/aardrijkskunde/IJserosie.htm.

Het opwarmen van de aarde is niet alleen te zien aan het afsmelten van het poolijs. Ook de (meeste) gletsjers op aarde worden door het oplopen van de temperatuur almaar korter. Het smeltwater dat hierdoor ontstaat, draagt net als het water dat vrijkomt bij het smelten van de Zuidpool bij aan het stijgen van de zeespiegel. De Noordpool doet dit niet. Dit poolgebied bestaat namelijk uit zeeijs, terwijl het ijs van de Zuidpool net als gletsjers op land ligt. Na het smelten van dit landijs, loopt water de zeeën in. Het ijs van de Noordpool ligt al in zee. Gedeeltelijk boven en deels onder water. Bij het smeltproces krimpt het ijs, waardoor de zeespiegel niet stijgt als het zee-ijs eenmaal verdwenen is.

Het ontstaan van gletsjers
De gletsjers op aarde zijn al zeer oud. Ze ontstaan als sneeuw in de bergen verzameld wordt in een soort bergkom. Ieder jaar komt er een verse laag sneeuw bovenop. Door temperatuurverschillen is de bovenste laag onderhevig aan zowel dooi als smelt. Hierdoor verandert de sneeuw in firn, een grofkorrelig materiaal dat zowel uit sneeuw als uit ijs bestaat. We noemen deze bergkom dan ook vaak een firnbekken.


Bij veel gletsjers wordt het terugtrekken van de ijstong met bordjes weergegeven. Zo ook bij de Gross Glockner.

Door het gewicht van alle sneeuw en ijs worden de onderste lagen in het firnbekken samengeperst tot ijs. Zoals beschreven, wordt het bekken jaarlijks aangevuld. Op een gegeven moment zit het vol en gaat de inhoud als een ijstong over de rand naar beneden ‘stromen’. Hiermee is een gletsjer geboren. Zolang de temperatuur van de omgeving van de tong met ijs onder het vriespunt ligt, kan deze aangroeien. Maar verder naar beneden in het dal komt de temperatuur op een gegeven moment boven het vriespunt uit. Vanaf hier begint de gletsjer te smelten.

Tekenen van klimaatverandering
Door het opwarmende klimaat komt het ‘smeltpunt’ van gletsjers, net als het nulgradenniveau in de bergen, steeds hoger te liggen. Hierdoor worden de meeste gletsjertongen op aarde korter. In veel gletsjerdalen worden dan ook bordjes neergezet op de plek waar de ijsmassa in een bepaald jaar eindigde.


Ook op dit bord is goed te zien dat de gletsjers almaar korter worden.

Maar ook zogenaamde eindmorenen laten het krimpen van de gletsjers zien. Eindmorene is het bergpuin dat de ijstong wanneer hij in de winter langer wordt, voor zich uit duwt. Tijdens de zomer trekt de gletsjertong zich iets terug, waardoor er een muurtje met puin blijft liggen op de plek waar de ijsmassa ’s winters zijn diepste punt kende. Dit punt en dus ook de eindmorenen komen jaarlijks dichter bij het firnbekken te liggen.

Eén van de gletsjers die Tinus Beckers bezocht is Gross Glockner. Toevalligerwijs was hij hier 5 jaar geleden ook al. De reis richting de ijstong gaat vanaf de berg met een treintje over de zijmorenen naar beneden. Daarna volgt nog een wandeling. Die is een stuk langer geworden dan 5 jaar geleden, inmiddels zo’n 20 minuten.

Gletsjergrotten
"Superlatieven kom ik tekort om de belevenis te beschrijven". Bij de gletsjer van Dachstein ging Tinus Beckers ‘moeder aarde in’. Er is hier een adembenemend grottenstelsel ontstaan dat ook een vermelding heeft op de werelderfgoedlijst van Unesco. Inmiddels is 70 kilometer aan grotten ontdekt. Hier is het mogelijk om de zogenaamde ‘mammoetgrot’ en ‘mammoethol’ te bezoeken. Overigens verwijst deze naam niet naar de vondst van mammoeten, maar naar de omvang van het stelsel.


Bij de gletsjer van Dachstein zijn kilometerslange grottenstelsels ontstaan.Beeld 6 van 10

Het gebergte waar de grotten en de gletsjer in liggen, bestaat uit kalksteen. Dit is een vrij poreus gesteente dat makkelijk water doorlaat. Smeltwater en de bijbehorende erosie is verantwoordelijk voor het ontstaan van deze grottenstelsels in het gesteente. Het is eigenlijk op dezelfde manier ontstaan als kalkgrotten in bijvoorbeeld Duitsland, België en Frankrijk.

Door het bevriezen van het smeltwater in de grotten, zijn hier oogverblindend mooie ijssculpturen ontstaan. Ook in de gangenstelsels is de klimaatverandering merkbaar. De temperatuur ligt hier iets boven nul. Het ijs smelt dus langzaam. Om dit proces niet te helpen, is het verboden om flitslicht te gebruiken bij het maken van foto’s.

Hintertux Gletsjer
De Oostenrijkse Hintertux Gletsjer is een ijstong waar je het hele jaar kan wintersporten. Waarnemer Tinus Beckers zag hier zelfs in het hartje van de zomer mensen op de lange latten naar beneden komen. Ook in deze ijstong is een gangenstelsel ontdekt dat sinds 2008 open is voor publiek. In de stelsels zijn mooie waterpartijen zichtbaar die soms een diepte hebben van wel 15 meter.


Ook in de Hintertux gletsjer zijn grotten ontdekt.Beeld 8 van 10

De temperatuur in de grotten ligt in de zomer meestal zo’n 2 graden boven nul. Alleen werd het deze zomer recordwarm in Oostenrijk. Dat was ook in de grottenstelsels van de Hintertux merkbaar. Op 3250 meter hoogte liep de temperatuur tijdens excursies op tot plus 15 graden. Vervolgens werden extra maatregelen genomen om te voorkomen dat tijdens rondleidingen onnodig veel warmte vrij kwam.

Bron: Meteoconsult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 229 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 229, lezen 1 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 4".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden